Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Teknik => Ämnet startat av: Henr73 skrivet april 28, 2018, 14:37:56:56

Titel: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Henr73 skrivet april 28, 2018, 14:37:56:56
Har lite smått sneglat ett tag på dessa typer av cirkulationspumpar utan att helhjärtat satt mig in i deras fantastiska egenskaper(enligt säljarna).

Säljargumenten är väl 2: Energivinst samt lägre ljud.

Det var framförallt ljudbilden som gjorde att jag började fundera på om det inte skulle vara bra med en frekvensstyrd pump. Den "lilla" energivinsten skulle bara vara bonus.

Jag har trott att energikonsumtion på en motor har mer eller mindre varit linjär och har därför inte riktigt fått ihop den stora vitsen med "variable speed" pumpar förutom minskat ljud.

För om den är linjär så minskar ju flödet med hälften om du sänker varvtalet med hälften, vilket ju leder till att pumpen måste gå dubbelt så mycket för att cirkulera samma mängd vatten och detta skulle ju då leda till samma energiförbrukning utslaget på längre tid och med lägre ljudnivå som enda positiva egenskap.

Men tydligen så finns vissa "lagar" (affinity laws) när det gäller pumpar som enkelt uttryckt säger att om man minskar varvtalet med hälften så minskar energiförbrukningen med ca 8 ggr.

Utöver dessa "lagar" så verkar det som att (riktigt) frekvensstyrda poolpumpar är av "permanent magnet" variant, vilket tydligen ska vara mer effektivare motorer än de vanliga.

Länk till bra "artikel" / blogg som går igenom vitsen med VS (variable speed) pumpar:

http://www.swimmingpoolsteve.com/pages/go-vs.html


Lång genomgång men nu till mina frågor.

1. Om man "varvar" ner poolcirkulationen  och kör nonstop men med lägre flöde (uträknat så att man cirkulerar pool vattnet x antal ggr/ dygn)  är det risk för "blinda fläckar" av ocirkulerat vatten?

2. Hur många ggr/dygn bör vattnet cirkulera i en privat pool? Verkar vara allt mellan 4 till 1 gång/ dygn som gäller. Räcker verkligen 1 gång / dygn? Verkar som att vanligaste rekommendationen ligger runt 4ggr/ dygn. Någon som provat närmare 1 gång/dygn? Eller är 2 ggr fullt acceptabelt i en privat pool men med temporärt ökad cirkulation vid hög belastning?

3. Problem med värmepumpen om cirkulationen är för låg vilket leder till att värmepumpens flödesgivare inte slår till värmepumpen. Är det någon som haft problem med detta?

4. UV lampa. Kör man den non stop (24/7) också eller lägger man den på timer? Hur många timmar/dygn i så fall?

5. Styrning av pump. Har mest tittat på Speck (Badu) Eco Touch II (3 programmerbara fasta lägen samt av/på) och det verkar som att det ingår en signalkabel för extern styrning. Hur styr man genom den? Är det via en lägesställare med 3 till 4 lägen? Eller går det att styra via fjärrkontroll / Iphone på ngt sätt? T ex koppla till ngn Nexa / Z wave enhet som man kan styra via telefon. Kan ju vara vits med extern styrning om pumpen är omständlig att komma åt för att direktstyra.

6. Tips på frekvensstyrda pumpar eller är det Speck (tysk tillverkad) Eco Touch II som är mest prisvärd?

https://www.speck-pumps.com/en/badu/badu-private/circulation-pumps/badu-eco-touch-pro/badu-eco-touch-pro/131/badu-eco-touch-pro?c=40021

https://yapool.de/Energy-Saving-Pumps (kan ngn förklara hur dom kan ha 4 olika varianter när det tydligen enligt Specks hemsida bara finns 1 variant av den modellen?)

https://aquatechnix.de/aquatechnix-poolpumpen/vario-plus/?lang=en    (Tydligen en pump tillverkad av Speck, billigare än Eco touch)

https://www.poolpowershop.de/pool/filter-pumpen/poolpumpe/aquatechnix/filterpumpe-aqua-vario-plus

Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Dimitris76 skrivet april 28, 2018, 17:10:06:06
Varvtalsstyrd VS Frekvensstyrd cirkulationspump

Varken den ena eller den andra!

Läs mitt svar här:
https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=12812.0

 O0

/Dimi
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: largab skrivet april 28, 2018, 21:54:46:46
Hej,
Jag köpte denna https://yapool.de/Speck-Super-Pump-Premium-Eco-Pro-Filter-Pump-10-29-ml-h för 2 år sedan. Är mycket nöjd. Är väldans snål på energin. Väldigt tyst i alla hastigheter. Lätt att styra genom styrkabeln. 5 styrledningar, OFF-1-2-3 + Jord. Man sätter alltså den förprogrammerade hastigheten genom att "jorda" önskad hastighet. Är man lite händig så kan man göra det fjärrstyrt från telefon/webläsare/fjärrkontroll. Jag styr pumpen med en arduino. Kör fart 2 när man badar och/eller minst X timmar/dygn, övrigt fart 1 för att cirkulera värmen.
Fö.
Jag har en UV-C lampa, kör den på timer. Men om jag byggt en nu så skulle jag inte "investera" i en sådan. Tror inte den har någon effekt alls på reningen.

Pumparna är inte linjära. Mera kvadratiska i effektbehov vs rpm. Ex 1000 rpm drar 80W, 2800 rpm drar 1000W (Echo Touch Pro).

Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Henr73 skrivet april 28, 2018, 22:55:12:12
Hur många timmar / dygn kör du fart 2?
Vad ligger dina hastigheter på?
Hur många timmar kör du uv lampan?

Har du satt ngn form av fjärrstyrd arduino modul som du styr via app? Finns bild på det upplägget? Gärna bilder både vid pump och i telefon.

Henrik
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Erica skrivet april 29, 2018, 00:33:42:42
Pumparna är inte linjära. Mera kvadratiska i effektbehov vs rpm. Ex 1000 rpm drar 80W, 2800 rpm drar 1000W (Echo Touch Pro).

En normal centrifugalpump på ett rent rörsystem är mer än kvadratisk i sitt effektberoende - det handlar om 3e potens på varvtalet om man antar oförändrat rörsystem och bortser från statiskt tryck. Effektbehovet är beroende av såväl tryck som flöde och ändrar du varvtalet utan förändringar i rörsystemet blir det ungefär att trycket stiger med kvadraten på varvtalet medans flödet ökar ungefär linjärt.  Nu är inte själva filtermottrycket ett rent rör/flödesmotstånd, varför uträkningen inte riktigt stämmer, trycket kommer att variera mindre än kvadratiskt och då blir effektförbrukningen någon stans mellan 2a eller 3e potens av varvtalet. Alltså kommer man om pumpens kapacitet är sådan att man kan köra på timer inte att vinna så mycket energi på att varvtalsreglera den. Sänker man flödet får man öka körtiden. Men de flesta pumpar är överdimensionerade rätt rejält och måste vara detta för att klara backspolning av filtret. Kör man då UTAN timer så kan man vinna åtskilligt på att varvtalsreglera. Jag tycker man får se timer eller varvtalsstyrning som alternativ till varandra. Timer är en billigare lösning, nackdelen blir att man får stunder av hög cirkulation och stunder med stillastående vatten, men oftast blir det inga problem av detta om man inte ställer timern för snålt,

Ljudnivå kan ju vara ett argument för varvtalsstyrning,men man skall inte vara alltför säker på att det argumentet håller i alla lägen, för en del varvtalsstyrningar och motorer geri stället upphov till pipljud eller brumljud från själva elmotorn.

En fördel med varvtalsstyrning kan ju också vara att man kan överdimensionera pumpen rejält och på så sätt få en bättre backspolning. På stora kommersiella pooler har man av det skälet ofta en separat pump för backspolningen.

Nackdelarna med varvtalsstyrning kan vara högre pris, ökad teknisk komplexitet och att man ibland kan få problem med att styrningarna löser ut jordfelsbrytare. Det senare problemet kan bero både på strömövertoner och på de störskydd som finns i eller intill frekvensomriktaren. Det finns speciella jordfelsbrytare för drift ihop med frekvensomriktare, men de är tyvärr hutlöst dyra. Likaså finns frekvensomriktare byggda för att klara drift via jordfelsbrytare (omriktare med sinuskurva), men de är dessvärre också dyrare än "vanliga" frekvensomriktare.

Frekvensomriktare kan ge störningar i omgivningen och på elnätet. Många sådana omriktare är endast godkända för drift i t.ex.industriella elnät, inte för bostadsmiljö. I de fall då man byggt in elektroniken i själva motorn så blir störrisken oftast mindre, eftersom ledningarna mellan pumpen och omriktaren kan fungera som antenner och skicka ut störsignaler och de ledningarna finns ju inte om omriktaren sitter direkt i/på motorn. Ledningar mellan omriktare och motor skall annars vara skärmade enligt EU-kraven, men detta syndas det ofta emot.



Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: largab skrivet april 29, 2018, 08:54:46:46
Hur många timmar / dygn kör du fart 2?
Vad ligger dina hastigheter på?
Hur många timmar kör du uv lampan?

Har du satt ngn form av fjärrstyrd arduino modul som du styr via app? Finns bild på det upplägget? Gärna bilder både vid pump och i telefon.

Henrik
Jag har inte startat systemet ännu i år. Det måste dock ske senast imorgon då vi "kan" slå på värmen 1/5. Billig FJV då.
Jag har en Arduino med Ethernetkort.  Har en enkel webserver däri. Kan styra allt i poolen från telefon, dator, platta.
Ett riktigt hempul alltså. Borde vara enkelt att använda en Raspberry om man hellre vill det.

Om man tror att Uv gör nytta så bör man väl köra den när man har flöde. Kanske gör bäst nytta då man kör pumpen på låg fart.

Om du ska köpa ny pump nu så ser jag ingen anledning att köpa något annat än en med permanentmagnetmotor. Den blir en sparbössa...

Återkommer när jag startat...
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: TommyC skrivet april 29, 2018, 09:05:37:37
Man kan göra saker enkelt eller man kan krångla till det.

Vi kör fortfarande pumpen som fanns här när vi köpte huset. Det är en 1-fas pump på 720W som styrs av ett mekaniskt tidur från Ikea, den typen som brukar säljas i 3-pack för 100kr. Pumpen körs 14,5 timmar per dygn. Värmepumpen körs på sitt inbyggda tidur 11 timmar per dygn.

Cirkulationspumpen är troligen från 1991 när förra ägarna byggde poolen. Eventuellt är den renoverad en gång. Det sitter en klisterlapp på den från en pumpfirma. En liknande pump kan man köpa för ca 4000 kr. Krångligare och dyrare än så behöver det inte vara. Vår pump borde ta slut snart men det har jag trott länge nu. Troligen köper jag då en ny av liknande typ. En trefas pump i brons från Pahlén är såklart mycket bättre men den kostar nästan 3 gånger mer och behöver en mer komplicerad styrning (tidur, kontaktor och motorskydd samt mer kabeldragning). Resultat blir dock detsamma, rent vatten.

En mer komplex funktion ger nästa alltid förutom högre inköpspris en högre felintensitet vilket ytterligare ökar kostnad och tid som krävs för underhåll samt försämrar tillgängligheten.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: MathiasS skrivet april 29, 2018, 14:56:27:27
Hela tråden inklusive första inlägget missar poängen (eller har jag missat att poängen fanns där?) med att hastighetsreglera en vattempump. Det fina, förutom lägre förbrukning, är att sandfiltret filtrerar bättre vid ett lägre flöde.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Erica skrivet april 29, 2018, 15:51:51:51
Hela tråden inklusive första inlägget missar poängen (eller har jag missat att poängen fanns där?) med att hastighetsreglera en vattempump. Det fina, förutom lägre förbrukning, är att sandfiltret filtrerar bättre vid ett lägre flöde.

Jo man kanske får lite bättre filtrering men är det av någon praktisk betydelse ? När vi bodde i USA hade vi pool med diatomitfilter. Ett sådant skall enligt alla regler filtrera mycket bättre än ett sandfilter, i det att det klarar av betydligt mindre partikelstorlek. Visst, vi hade fint vatten, men det har vi nu också med sandfilter. Ur badsynpunkt kan jag inte märka någon skillnad. En laboratorieundersökning kanske skulle påvisa en skillnad, men är det något som man som poolägare vill betala extra för ?

Bullerargumentet kan väl i mitt tycke för vissa installationer vara ett starkare argument för varvtalsreglering, om teknikrummet t.ex. ilgger nära sovrum etc., men det förutsätter då att man får till en lyckad installation med sin varvtalsstyrning, så att man inte får pip- eller brumljud som kan vara mycket mer störande än själva pumpljudet.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: MathiasS skrivet april 29, 2018, 19:18:56:56
eller så har man samma filtrering som idag men åtnjuter ännu lite lägre förbrukning....
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Thermojito skrivet maj 04, 2018, 21:47:22:22
Vill man åstadkomma lägre ljudnivå på natten (och inte har köpt alldeles för liten pump) så tycker jag också - Timer som slår av HELT nattetid.

Vill man åstadkomma lägre energiförbrukning så tycker jag att man ska fundera över nedanstående åtgärder i nämnd ordning:

1. Värmepump och inte direkt-el, -om nu någon har det kvar idag...
2. Minska antalet dagar per år med värme påslagen. TRIST-jag vet....
3. Minska avdustningen - Duk, bubbelplast..... Jobbigt -jag vet...
4. Pooltak - Du ångrar dig ALDRIG - Shit vad man uppskattar poolen mer dessutom!
5. Pump-timer som ger 4 gångers omsättning och inte mer.
6. Frigolitisolerade poolväggar/botten - Om man inte ännu byggt poolen...
7. Pump-timer som anpassar vattenomsättningen till vattentemperaturen
....
12. Variabel pumphastighet för effektivare pumpning över dygnet, MEN på bekostnad av nattljud.... Tveksamt om det någonsin blir ekonomiskt lönsamt dessutom.

Att variabel pumphastighet hamnar sist beror på att jag ser det som för dyrt i förhållande till besparingen om man lagt 100kr på att införa 5:an.

7:an är dock ett alternativ som jag själv funderar starkt över:
* Relativt billigt jämfört med 12:an
* Har man alla punkter ovanför 7:an så behöver man köra pumpen dubbelt så många dagar per år som man har värmen på och verkligen badar...typ 10kr per dag i el trots att man knappt behöver någon filtrering alls när temperaturen är låg. Och vid 30 grader behöver man nästan mer än 5 gånger omsättning per dygn om man inte backspolar OFTA är min erfarenhet.

Sen tycker jag personligen att 12:an verkar mycket roligare tekniskt och funderar starkt på att implementera det hemma, men då är motiveringen att det är tekniskt kul och skulle låta coolt när pumpen långsamt ändrar varvtal och inte smäller på och av... :-)
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: largab skrivet maj 05, 2018, 00:36:42:42

>1. Värmepump och inte direkt-el, -om nu någon har det kvar idag...

Har fjv som är billigare

>2. Minska antalet dagar per år med värme påslagen. TRIST-jag vet....

Hmm, varför ha pool Isåfall???

>3. Minska avdustningen - Duk, bubbelplast..... Jobbigt -jag vet...

Har fjärrstyrt lamellskydd. Skitenkelt....

>4. Pooltak - Du ångrar dig ALDRIG - Shit vad man uppskattar poolen mer dessutom!

Går tyvärr bort av estetiska skäl

>5. Pump-timer som ger 4 gångers omsättning och inte mer.

Har pump på 24/7 för att ha konstant temp

>6. Frigolitisolerade poolväggar/botten - Om man inte ännu byggt poolen...

100mm i botten, 300 i väggarna

>7. Pump-timer som anpassar vattenomsättningen till vattentemperaturen

Varför? För att pumpen drar för mycket energi? Är det inte bättre att värma vattnet mer?

Vad är 8-11??

>12. Variabel pumphastighet för effektivare pumpning över dygnet, MEN på bekostnad av nattljud.... Tveksamt om det någonsin blir ekonomiskt lönsamt dessutom.

Varför nattljud, har inte ens dagljud.
Hur kan en pool vara ekonomiskt lönsam?

>Att variabel pumphastighet hamnar sist beror på att jag ser det som för dyrt i förhållande till besparingen om man lagt 100kr på att införa 5:an.

Att betala 7k för en pump som håller länge är väl knappast dyrt

>7:an är dock ett alternativ som jag själv funderar starkt över:
>* Relativt billigt jämfört med 12:an
>* Har man alla punkter ovanför 7:an så behöver man köra pumpen dubbelt så många dagar per år som man har värmen på och >verkligen badar...typ 10kr per dag i el trots att man knappt behöver någon filtrering alls när temperaturen är låg. Och vid 30 grader >behöver man nästan mer än 5 gånger omsättning per dygn om man inte backspolar OFTA är min erfarenhet.

32 grader är skönare, dygnet runt...

>Sen tycker jag personligen att 12:an verkar mycket roligare tekniskt och funderar starkt på att implementera det hemma, men då är motiveringen att det är tekniskt kul och skulle låta coolt när pumpen långsamt ändrar varvtal och inte smäller på och av... :-)

Vettigt
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: TommyC skrivet maj 05, 2018, 08:02:08:08
På företaget där jag tillbringar dagarna har vi en stark tradition att krångla till saker så mycket som möjligt så privat undviker jag sånt. Oftast är det klokast att låta ekonomin styra.  O0
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: largab skrivet maj 05, 2018, 23:31:56:56
På företaget där jag tillbringar dagarna har vi en stark tradition att krångla till saker så mycket som möjligt så privat undviker jag sånt. Oftast är det klokast att låta ekonomin styra.  O0

Klokt. Men dåskulle man aldrig skaffat pool...
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: TommyC skrivet maj 10, 2018, 08:12:07:07

Klokt. Men dåskulle man aldrig skaffat pool...

Sant! Hade vi inte fått den "på köpet" när vi köpte fastigheten så hade vi troligen aldrig förstått hur bra det kan vara med egen pool.  ;D
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: jbr skrivet maj 15, 2018, 14:28:50:50
Jag har haft en BADU 90 Eco VS (Speck) i några år och är mycket nöjd.

Som det har skrivits i tråden måste man dimensionera pumpen så att den orkar backspola effektivt vilket då innebär att pumpen i praktiken är överdimensionerad för cirkulation/filtrering.
Det är alltså en omöjlig ekvation som innebär att man får göra en balanserad kompromiss.

Jag överdimensionerade filtret en del då prisskillnaden är marginell, detta för att maximera reningen. Med en variabel pump innebär det att man har flöde för att backspola samtidigt som man kan optimera flöde för filtrering då man som tidigare har nämnts vill ha ett lågt flöde.

Ljudnivån blir för övrigt mycket behaglig vid normal drift.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Erica skrivet maj 19, 2018, 22:28:05:05
32 grader är väl ovanligt varmt - det slår ju t.o.m. sjukhusens rehab-bad, som väl oftast brukar ha 31.. Givetvis blir energiåtgången snabbt högre med högre temperatur. För de som har liner så sätter ju också den en gräns för temperaturen, i vart fall om man skall kunna åberopa någon garanti.

Vi brukar hålla vår pool (inomhus) på 28-30 grader. En gång fick vi fel på temperaturregleringen och den rusade upp till 35 grader. Men det var inte behagligt, man svettades ju i vattnet när man skulle motionssimma. Men vi har bekanta som tycker att 15 grader är bäst, speciellt efter bastu.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Henr73 skrivet juni 06, 2018, 22:22:02:02
Ett stycke pump har anlänt. Inköpt hos yapool.de (https://yapool.de/navi.php?a=119200&lang=eng) för 713 Eur + 60Eur i frakt. Måste var inofficiellt tyskt rekord i dyr frakt från Tyskland. Har för mig att det brukar ligga runt 150:- för upp till 20 kg därifrån. Men icke.

Har nu plötsligt en Astral Victoria Plus 1 Hp (0,78kw) cirkulationspump till salu för den som är intresserad. Använd 4 veckor (poolen kom inte igång förrän i slutet av juli) förra året så den är i princip i nyskick.

Ni som har Speck pumpen, hur sköter ni styrningen? Gärna bilder.

Largab hur ser din lösning ut (bilder)? Gärna på hårdvara och gränssnitt. Måste man vara fullfjädrad hacker för att få till din lösning?

Ni andra, kör ni typ en vanlig lägesställare med 3 fasta lägen?

Kommer att ha pumpen i pumphuset som ligger nergrävt med en liten lucka ner. Vill kunna sköta styrningen från "ovan" antingen rent mekaniskt med ett vridreglage eller som largab via telefon (bara det funkar friktionsfritt utan massa strul).

Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Fredde-Gbg skrivet juni 07, 2018, 13:03:00:00
Det kanske har varit uppe tidigare men skulle det vara möjligt att PWMa en 1hk enfas-pump?
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: largab skrivet juni 08, 2018, 23:08:34:34

Ni som har Speck pumpen, hur sköter ni styrningen? Gärna bilder.

Largab hur ser din lösning ut (bilder)? Gärna på hårdvara och gränssnitt. Måste man vara fullfjädrad hacker för att få till din lösning?

Ni andra, kör ni typ en vanlig lägesställare med 3 fasta lägen?

Kommer att ha pumpen i pumphuset som ligger nergrävt med en liten lucka ner. Vill kunna sköta styrningen från "ovan" antingen rent mekaniskt med ett vridreglage eller som largab via telefon (bara det funkar friktionsfritt utan massa strul).

Tog lite bilder ikväll men j-a äpplet sparar i något HEIC format el liknande. Måste konvertera till jpg när jag hittar något konverteringsprogram. Orkar inte skriva i fånen...
Jag använder en Arduino mega för att den har många I/o pinnar. Om man bara vill styra pumpen så är ju en eps8286 perfekt.
En vridströmbrytare funkar inte bra. Man ska ha 4 NO (normal open) brytare och bara kort kortsluta önskad fart till jordsladden.
Jag styr endast pumpen manuellt då filter ska rengöras, övrig tid så går den på automatik.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Henr73 skrivet juni 09, 2018, 08:27:18:18
Tydligen ett nytt hittepå av äpplet med nya format. Är ju säkert bättre i slutändan men man blir ju som vanligt irriterad av nymodigheter som ställer till det. Kan tydligen ändra i kamera inställningen så att den lagrar i jpeg. Alternativt finns det en hel drös online konverterare.

Så det är alltså en kort impuls som krävs för  att ändra driftsläge. Då ska man ha ngn typ av fjädrande lösning då.

Om man kör en eps8266(sökte på 8286 men det verkar vara 8266 som gäller) hur får man wifi signalen till (sändaren) eps8266. Via nexa  eller dylikt? Universal app av ngt slag?

Går det att kombinera fysisk ställare (om man inte har telebobbon på plats) med wifi (app) styrning tror du?
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Erica skrivet juni 09, 2018, 16:33:21:21
Det kanske har varit uppe tidigare men skulle det vara möjligt att PWMa en 1hk enfas-pump?

Jag antar att du tänker på att variera frekvensen - inte bara att med PWM på något sätt sänka den effektiva spänningen ?

Möjligt skulle det kanske vara det, men om du börjar att laborera med "vanliga" frekvensomriktare, sådana som ej är speciellt byggda för pooldrift som de som de bygger in i reglerbara poolpumpar måste vara, är att så gott som alla leverantörer av frekvensomriktare avråder från att använda sig av jordfelsbrytare för drifterna och jordfelsbrytare är ju ett absolut krav vad det gäller poolanläggningar. Det kan gå, men ingen garanti. Det finns speciella jordfelsbrytare som är gjorda för sådana drifter, men de är så dyra att du nog säkert vill glömma den lösningen.

En annan hake kan vara att startmomentet på en enfasmotor är lågt och reglerar du ned den blir det ännu lägre - pumpen kanske inte orkar igång alls. Då skulle du behöva programmera/styra så att den alltid startar på fullvarv för att sedan gå ned på ekonomivarvtalet. Sedan vet man ju inte hur startkondensator m.m. skulle trivas i ett läge där det alstras övertoner.

Många "enfasmotorer" för pumpar är ombyggda trefasmotorer som försetts med en kondensator. Vill du testa med industrimodeller av frekvensomriktare kan du ju alltid konvertera tillbaka motorn till 3-fas. Det finns omriktare med enfas in och trefas ut om du har problem med att du bara har enfas matning. Men som sagt, jordfelsbrytaren kan bli problemet. Det är ju inte så roligt att köpa en dyr omriktare och sedan finna att den omgående löser ut hela systemet.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: largab skrivet juni 10, 2018, 07:32:54:54
Tydligen ett nytt hittepå av äpplet med nya format. Är ju säkert bättre i slutändan men man blir ju som vanligt irriterad av nymodigheter som ställer till det. Kan tydligen ändra i kamera inställningen så att den lagrar i jpeg. Alternativt finns det en hel drös online konverterare.

Så det är alltså en kort impuls som krävs för  att ändra driftsläge. Då ska man ha ngn typ av fjädrande lösning då.

Om man kör en eps8266(sökte på 8286 men det verkar vara 8266 som gäller) hur får man wifi signalen till (sändaren) eps8266. Via nexa  eller dylikt? Universal app av ngt slag?

Går det att kombixnera fysisk ställare (om man inte har telebobbon på plats) med wifi (app) styrning tror du?

Ja kort impuls, fjädrande.
Esp8266 ska det vara. Kan programmeras i arduino utvecklingsmiljö. Man programmerar in in webserver i den och kan då direkt ansluta m en mobil via nätet (router, wifi). Men det är mycket DIY.... programmering och lite lödning. Men det går att hitta mycket på nätet som man kan modifiera lite så det gör det man vill.
Impulsstyrning med korta impulser går att parallellkoppla. Så man kan ha flera styrmöjligheter på en gång.
Att använda nexa är nog knepigt då styrsignal (+5v) ska kopplas ihop med jord en kort tid.
Titel: SV: Varvtalsstyrd (VS) /Frekvensstyrd cirkulationspump
Skrivet av: Henr73 skrivet juli 12, 2018, 13:32:56:56
Tänkte fjärrstyra pumpen med detta kort. 12 v 4 kanaler 433Mhz. Ca 65:- plus frakt från Kinaland.(Bifogar en bild men ser inte den på förhandsgranskningen så vi får se om den dyker upp).

Hur är det med Postens avgifter nu för tiden?

433Mhz gör det att den funkar med Telldus/nexa styrningar eller är det mer än bara 433Mhz gemensamt som krävs för kompatibilitet?

https://www.banggood.com/12V-4CH-Channel-433Mhz-Wireless-Remote-Control-Switch-p-960987.html?rmmds=search&stayold=1&cur_warehouse=CN


Largab, har du ändrat varvtalet någonting på dina 3 varvtalslägen?

Behöver man ha den i Prime mode eller kan man utan problem ställa in så att den går över från prime mode till inställd hastighet direkt vid start? Vad är vitsen med prime mode?

Kollade med DIN monterad kwh mätare och fick då fram att den drar ca 0.33 kw/h vid lägsta förprogrammerade hastigheten ( 2000 varv) och ca 0.85 kw/h vid högsta fart (tror 2800 varv). Mätt under ca 6 timmar. Gäller då för mitt system med mitt "motstånd" i rören.