CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - syclone2550

Sidor: [1]
1
Uppvärmning / Värmepump före eller efter solfångare??
« skrivet: mars 02, 2024, 07:50:00:00  »
Har sökt och läst en del trådar i ämnet men verkar som dom jag hittat är runt 10 år gamla. Dagens VP har ju lite mer finesser än dom äldre.

Vi bor alltså i Piteå kommun och har 26 kvm solfångare (Folkpools) på taket och takets 23 graders lutning är i direkt söderläge, har renoverat en gammal pool och förra sommaren var första gången vi körde igång den efter att vi köpt huset. Solfångarna är enda uppvärming vi har och lyckades få 26 grader i poolen (40 kubik) några dagar förra sommaren men inte hela sommaren.

Så jag funderar på att investera i en VP men frågan är om man skall montera den före eller efter solfångarna?? Dagens VP stänger ju av sig själv när rätt temp har nåtts och sen startar upp igen när tempen sjunkit.

Min teori är ju att värma poolvattnet med VP först för att sen värma det ytterligare med solfångarna, varför jag resonerar så är för att jag har fått för mig att VP blir effektivare och att det kanske inte är så bra för VP att mata in varmt vatten från solfångarna??

Så låt höra, vad tycker ni andra och vilka erfarenheter har ni från en sån här "set up"?

2
Byggtrådar / Rutten Folkpool ersatt av glasfiber pool
« skrivet: juli 12, 2022, 17:18:04:04  »
När vi köpte huset var det en misskött 4x8m Folkpool från 1982 på baksidan (söderläge). Jag har velat fram och tillbaka vad jag skall göra med den under årens lopp.

Till slut fick jag tag i en 3.68x8m glasfiber pool till rätt pris, så jag slog till och köpte den (sprillans ny från SPF Pool i Skellefteå).

Jag håller på med en video serie på YouTube när jag monterar och kopplar in den så billigt som möjligt. Jag är en gammal bilmeck så jag gör säkert en massa misstag i mina videos men man lär så länge man lever, har inte tid eller energi att rådfråga på nätet om allting.

https://www.youtube.com/channel/UCUWf74PuMq30n-N0-LKBLmg/featured



3
Teknik / Solpaneler på taket, vilken sorts slang??
« skrivet: juli 11, 2022, 16:46:03:03  »
Ok, jag har sökt lite på forumet men det mesta jag hittar gäller PEM slang som använts som solvärmare. Jag har ju 7 st paneler som kopplas parallellt med varandra.

Tidigare ägare av huset hade dragit 50mm PEM slang under takkanten från pump/filter till solpanelerna, jag funderade på att dra PEM slangen uppe på taket för att få ytterligare värme från den svarta 50mm PEM slangen istället för att den ligger i skugga under tak kanten, blir monterad med 4 st 90 graders klämkopplingar på varje slang (tryck & retur).

Nu läser jag på forumet från vissa att PEM slangen när den blir för varm kan svälla upp som en ballong när man startar pumpen, därför blev jag orolig att den kanske glider ur klämkopplingarna om den blir för varm på det svarta plåttaket? Med tanke på att det blir ju lite motstånd att trycka vattnet genom 7 st solfångare?

Vad säger experterna, skulle min ide fungera eller måste jag lägga PEM slangen i skuggan. Eller skall jag satsa på en annan slang, men jag vill att den skall vara svart för att fånga så mycket värme som möjligt.

4
Nåå tjääna tjääna,

Nu ska jag berätta en kort historia som jag var med om under veckan som gått. Vi har alltså en nergrävd 4x8 Foolkpool som byggdes på mitten av 80-talet, linern var slut och en del av plywooden bakom har börjat ruttna.

Så jag funderat på att lägga ny plywood utanpå den gamla och beställa en måttanpassad liner från Nederländerna för 15,000:- ink frakt (likadan liner hos Folkpool skulle kosta 32,000:- det var alltså min första tanke.

Sen kom jag på att man kanske skulle släppa ner en glasfiberpool (7,5x3,7) i hålet som man redan har i backen, så jag har mejlat 3 olika företag som säljer glasfiberpooler och berättat vad jag har och vad tänkte göra och frågat om pris på en glasfiberpool utan tillbehör (jag har ju redan pump, filter etc).

Fått svar från ett företag, inga namn nämda, som aldrig skulle rekommendera att installera en glasfiberpool pga att det blir alltid "midja" på dom. Fast dom säljer glasfiberpooler som annonseras som extra förstärkta och bra kvalitet. Han till och med hänvisade till internet om hur dåliga glasfiberpooler var  ::) ::)

Jag frågade samma företag förra året om vad det skulle kosta att fixa våran pool med ny liner, in och utlopp och ny belysning. Fick till svar att om träsargarna har klarat sig skulle det kosta 80-90,000:-  :o :o

Så tillbaka till företaget som inte rekommenderar en glasfiberpool, 230,000:- skulle dom ha för en glasfiberpool utan tillbehör  :o :o

Hittade en jättestor pool tillverkare i Polen som säljer en 7,5x3,7 glasfiberpool med det man behöver för installation utan pump och filtersystem för runda slängar 50,000:-

Jag har ju svårt att tro på att en Svensksåld glasfiberpool har så pass mycket bättre kvalitet att den är värd drygt 4 ggr så mycket som Polen tillverkad pool.

För att inte tala om kundservicen hos andra Svenska företag jag mejlat, där jag inte fått något svar.

Så nästa vår var det planerat att fixa poolen och då kommer jag att beställa en från Polen, inget Svenskt pool företag får mina surt förvärvade slantar när dom har sån dålig kundservice och hutlösa priser.

Tack för mig ;-)

5
Markpooler. / Träpool, svårt att hitta en riktig rubrik för mina frågor
« skrivet: september 30, 2018, 08:30:25:25  »
Tjäääna,

Första inlägget blir rätt avancerat, köpte hus i vintras med nergrävd 4x8 folkpool som byggdes under tidigt 80-tal. Jag visste att linern var trasig vid köp av huset och eventuellt att träskivor behövdes bytas under linern. Har nu rivit bort linern och skadorna var större än jag väntat mig, vissa ställen har träskivorna verkligen börjat ruttna rätt kraftigt (inget sand/jordläkage ännu).

Har sandbotten som jag tänkt gräva ur lite och isolera med frigolit och sen dämpmatta innan liner, poolen har stått med endast 30-40 cm vatten i några år men väggarna har inte sjunkit in. Mätt med digitalmätare 3950 mm bredd över hela långväggarna.

Så nu behöver jag tips och råd (speciellt materialkostnad), har följande tankar i huvet:

1. Gräva upp och byta ut alla träskivor
2. Gräva upp endast där dom sämsta skivorna behöver bytas och byta dom skivorna
3. Montera nya skivor som är behandlade mot fukt utanpå dom gamla skivorna (ny liner skall måttbeställas)
4. Lägga i en glasfiberpool i hålet och lämna kvar träväggarna, har ju redan pumpar filter etc
5. Gjuta en 5 cm betongram mot dom gamla trässkivorna, osäker på om 5 cm håller eller kommer att spricka
6. Göra om till en stor fiskdamm istället hahahaha

Mvh,

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag