VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - mangs

Sidor: [1] 2
1
Uppvärmning / Tips på värmepump och installation
« skrivet: april 16, 2014, 15:24:12:12  »
Har en befintlig pool utan uppvärmning som jag tänkte förlänga badsäsongen på. Poolen är en gjuten konstruktion på ca 30m3 och är nedgrävd. Jag kör med bubbelplast som täcke över natten och utan uppvärmning ligger pool-temp en normal sommar mellan 22-27grader. jag tappar ung 1grad om natten med plasten på. Målet är att på sommaren komma upp i 28-29grader men att då kunna få en pooltemp runt 25grader även i Maj/September. Bor i sydligaste Sverige så det känns som jag har rätt bra föruträttningar för att få till detta.

Det största problemet är att nuvarande pump och filter befinner sig ca 1 meter från poolen och jag har dåligt med utrymme för Värmepump. Jag har en lämplig plats på ca 2m avstånd från pump/sandfilter som befinner sig ca 2,5m från poolkanten. Tanken är att pumpen då skall vara placerad i poolens längdriktning så att den inte blåser ut kallluft över poolområdet. Skulle detat fungera utan för mycket oväsen?

Jag skulle gärna ha en pump som är så tyst som möjligt och kan uppfylla de uppvärmningskrav vi har enligt ovan. Är det något problem med att VPn är 2m från nuvarande pump? Bör man gräva ned rören? behöver man ha en dagvattenbrunn i anslutning till VPn? Trefas får vi se till att dra fram då pumpen idag kör på en enfas 16A.

Tacksam för all hjälp jag kan få.

2
Vatten och kemi / Igelkott i poolen
« skrivet: juni 02, 2008, 17:13:07:07  »
Hm, den 6e Igelkotten på 3 år har idag tagit livet av sig i vår pool. :'(

Det får blir till att chockklorera och undvika bad framöver, eller?

Hur skall man behandla en 37 kubiks-pool efter en sådan olycka? Jag tror ju inte det är någon fara eftersom han legat död i vattnet max 12h men han har säkert tagit med sig en del löss och liknande i plurret. Skall försöka se till att inte fler hoppar i men poolen ser väl spännande ut. Inga andra djur har råkat illa ut än så länge. Min tomt ät inhängnad men det finns en lite glipa under planket där igelkottarna kansketa sig in.

Frågan vara alltså, behöver jag chockklorera och efter hur lång tid kan jag sedan bada? Eller skall jag bara ca på att se till klornivån är bra och bada som vanligt?

3
Vatten och kemi / SV: dammsugning
« skrivet: maj 16, 2007, 16:15:31:31  »
Jag skulle vilja säga som här. Alla lägena på pumpen fyller sin funktion vid olika tillfällen.

Jag köpte ny pump och filter förra året och det var vår första sommar med pool. Det tog mig ungefär halva sommaren innan jag fick till tekniken med hur man sköter filtret. jag fick instruktionen att dammsuga i läge filtrering och sedan när skimmern var full, tömma denna. Detta gjorde även att filtret var tvunget att backspolas väldigt ofta då vår pool var mycket skitig. Det var inte bara lite skit i hörnorna utan säkert 100 liter alger, blad mm (vill inte vet vad som fanns i).

När jag sedan lärde mig att smutsiga pooler dammsugas med waste så slapp jag problemet med att sandfiltret måste backspolas stup i kvarten. Jag gör som så att jag fyller upp poolen till lite övre gränsen och kör sedan en dammsugning i läge waste, Detta gör att man har 10-15 minuter på sig att dammsuga ut den värsta skiten. Sedan kör man en standard dammsugning i läge filter och om då trycket höjs/suget blir säämre så bör man köra en backspolning och rinse. Efter detta är allt klart.

Jag öppnade poolen kring lunch idag och nu är den fint dammsugad. Snart dags för kemikalierna.

Ifjol tog det mig mellan 2-3 veckor att städa rent poolen i början av säsongen. Visserligen var utgångsläget mycket sämre men om jag hade använt waste i startläget hade det inte tagit så mycket tid att få upp sörjan från botten.

4
Vatten och kemi / SV: Tryck i sandfilter för högt (även om pump ej körs)
« skrivet: maj 16, 2007, 14:56:53:53  »
Jag har ett liknande problem nu. Öppnade poolen idag och manometern visade direkt 4.5 innan jag ens startat pumpen. När jag sedan satte igång pumpen flög trycket upp nästan till maxvärdet på 6. Jag körde en backspolning och rinse och då kom tomgångsvärdet ner till 4.2 och när jag kör den hamnar den på 5.3. Enligt er skall detta vara ok då och jag riskerar inte att förstöra filtret av för högt tryck?

Det är ett  Hayward-filter köpt via folkpool ifjol.

5
Vatten och kemi / hög alkalinitet
« skrivet: juli 05, 2006, 15:20:28:28  »
Vad kan man göra för att sänka alkaliniteten lite? När jag mäter så visar klorhalten lite låg och Ph perfekt men alkaliniteten är lite hög. Vattnet är klart och fint och ännu har ingen blivit sjuk. ;).

Jag har hört att man kan hälla i ph sänk men jag vill ju inte sänka Pht. Finns det något mer man kan göra? Kan det vara så att om jag höjer kloret lite så sänks alkaliniteten?

6
Vatten och kemi / för låg klorhalt
« skrivet: juni 24, 2006, 13:37:25:25  »
Har precis fått igång poolen och efter många timmars jobb med lövhåv och dammsugare äntligen fått bort alger och skit, Det gjordes en chockklorering för ca 10 dagar  (ca 1liter ) sedan och jag har kört med veckopuck sedan dess och dessutom några dl chockklor eftersom nivån hela tiden varit för låg. Vattnet ser nu jättebra ut efter det att jag hällt i flockningsmedel men det verkar som om klorhalten är för låg. De andra värdena är ok så hur skall jag gå tillväga, köra på dubbla veckoklor-puckar eller lägga i lite dagsklor vid sidan? Kanke en chockklorering till? Poolen är på ca 35kbm och temperaturen ligger på mellan 22-25 grader.

Jag har provat att blanda hälften poolvatten och kranvatten och då uppvisades samma låga klorhalt. Testade då att lägga i liiite dagsklor i detta vatten och då blev det tydliga utslag på att klorhalten ökat så jag antar att jag är ganska säker på att klorhalten är för låg och inte för hög.

7
Teknik / SV: Ny pump behövs, vilken är tystast?
« skrivet: juni 14, 2006, 20:42:35:35  »
har nu fått pumpen installerad och det första jag slogs av...
Den är ju faktikst riktigt tyst. Det enda som hördes var lite bubblande vatten och inegt mer. Den suger upp och skickar ut vattnet med en väldig fart och är det nu som så att 80% av den el den förbrukar kommer vattnet tillgodo så är den ju en grym makskin. Den pump jag hade tidigare i pumphus väsnades så att det låt typ 30 meter fdärifrån och även in i huset. Den nya hör jag inte om jag befinner mig två meter från den och då har jag ännu ej byggt in den i något pumphus.

Flyttade till hus med pool för 1.5 år sedan men pga olika strul med poolen mm så blev det inget badat ifjol. I år ser allting lovande ut dock och jag räknar med att bada inom en vecka.  ;D

8
Teknik / SV: Ny pump behövs, vilken är tystast?
« skrivet: juni 09, 2006, 10:50:14:14  »
Har köpt denna pump (Astral super sprint) nu och skall få den installerad i helgen. Dock medföljde ett papper på att man bör använda en "external motot protection och ett artikelnummer 20000100. Hittar dock ingen som helst mer info ang. detta på deras hemsida.

Pooldoktorn, du som har installerat ett antal sådanna här. vet du vad de syftar på?

mvh

9
Pooltäckningar / vintertäckning - frigolit?
« skrivet: oktober 18, 2005, 13:42:59:59  »
Köpte ett hus i vintras och har inte kunnat använda poolen pga läckage mm mm  :(. Nu verkar det dock som om läckan är lagad lagom till vintersäsongen. ;) Poolen är gjuten med mosaik istället för liner. För att undvika att mosaiken lossnar pga issprängningar (vilket hänt tidigare pga den tidigare ägaren kört med helt tom pool under vinterhalvåret  >:(  )så hade vi tänkt köra med fylld pool och sedan någon typ av vintertäcke. Poolen befinner sig i Skåne så det lär inte bli tal om några större mängder snö och förhoppningsvis bara några få minusgrader. Vi hade tänkt som så att vi bygger ett regelverk runt och över poolen och sedan täcker hela poolen 4*6m med frigolitskivor i tjockleken 7-10cm. Sedan täcka allting med någon presenning eller liknande. Någon som har någon bättre idé?

Jag är inte intresserad av att lägga ut alltför mycket mer pengar då jag redan lagt ner massor på poolen utan att få bada en enda gång.

Jag har hört att vissa lagt frigoliten direkt på vattenytan? Detta skulle ju i så fall var betydligt enklare. Hur funkar det med isoleringen då? I andra fallet kommer det ju vara ett lager med ca 15 cm luft mellan vattnet och frigoliten.

Tack på förhand!

10
Markpooler. / Hittat en läcka i poolen
« skrivet: juli 23, 2005, 11:47:11:11  »
Efter det att vi fyllt vår pool  tidigt i somras upptäckte vi att den läckte ca 2-3 cm per dag och eftersom det är en gjuten pool med mosaik så fungerar ingen läcksökningmaskin. Däremot har vi låtit poolen stå och läcka och för ca två veckor sedan hade nivån passerat inloppen. Den har nu  när vi kommit tillbaka från semestern stannat strax under (någon cm säkerligen pga av avdunstning). Därför misttänker jag självklart inloppen och de är i plast och ser hela ut men det skulle eventuellt kunna vara en läcka där de sitter fästa mot mosaiken. Tänkte täta upp där med superepoxi eller liknande, har ni någon aning om vad man kan använda?

Efter detta kommer jag höja upp lite igen för att se om det inte sjunker. Sedan får jag nog byta ut allt vatten då det som finns i är väldigt ofräscht.

Om det nu är så att det fortsätter läcka efter det att jag tätat så kanske det kan vara så att det är rören till inloppen som läcker då de väl ligger på samma djup (70 cm ner i marken), är detta troligt och hur gör jag då? Måste jag gräva upp allting kring poolen?

Det intressanta är att nivån sjönk med ca 4-5 cm i början och sedan avtog när jag närmade mig nivån vid inloppen säkerligen beroende på att vattentrcket minskade. I slutet sjönk det med ca 1cm per dygn för att sedan sluta helt.

Har ni några tankar?

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag