Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: ddt skrivet juni 03, 2008, 00:55:53:53

Titel: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juni 03, 2008, 00:55:53:53
Har nu kört mina ny saltgenerator från Intex någon vecka och är klart imponerad över resultatet. Från att ha fyllt upp med nytt (grönt) kommunalt kranvatten som har fått stå några veckor med därtill kommande algväxt, startade jag saltgeneratorn i fredagskväll och på lördagsmorgon var vattnet kristallklart. Kör saltgeneratorn 12 timmar per dygn nu i värmeböljan och vattnet är perfekt och helt utan klorlukt. Min Intexrörpool är på 47 kubik så den är ju inte direkt liten.

Jag ser att många på det här forumet har negativa åsikter om Intex och kan ju få behålla dem, men för er andra som vill hitta ett nästintill klorfritt alternativ är det här en billig och enkel lösning. Ha i ett antal kg salt i poolen (för min del var det 160 kg fodersalt från Lantmännen) och kör saltgeneratorn en till tolv timmar per dygn (finns automatik för detta inbyggt). Justera ev pH, några andra kemikalier eller insatser behövs inte. Saltgeneratorn kostar ca 2000:- kr i leksaksaffären. Observera att det tillkommer att man har salt i poolen (ca 500:- kr), men saltet avsunstar ju inte så det finns ju kvar tills man häller ut vattnet.

(Jag har provat Baquasil förut och gillade inte att håret vart kletigt, pga att Baquasil fungerar genom flockning).
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Fia skrivet juni 03, 2008, 21:04:46:46
En bild kanske man kan få se? ;)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juni 04, 2008, 21:10:20:20
Hej igen  <antman>!

På begäran lägger jag in några bilder på Intex saltgenerator och Intexpoolen, hoppas att det syns hur fint vattnet är, så här bra vart det efter endast en natts körning med saltgeneratorn. 

Poolen i sig är tyvärr inte någon skönhetsupplevelse, men en nästan 50 kubik stor pool, 7,3 m, för omkring 25.000- kr med, markarbete, saltgenerator, pump och solfolie (2400:-tyvärr säljer inte Intex solfolie i den här storleken),  får man väl anse som en ganska bra kostnad. Pump o filter köpte jag hos JF fritid till min förra Intexpool som var på 5,49 m, idag skulle jag like gärna köpa Intexs senaste patronfilterpump som pumpar 15.000 L/timme, jag fick den om pumpar 9.000 L med poolen men har inte använt den eftersom jag har sandfilter, men det var rejäl skjuts i Intex pumpen inte gör min 1 hk pump bättre ifrån sig när den passerar sandfiltret.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Fia skrivet juni 04, 2008, 22:17:29:29
Mycket pool för dom pengarna!!! O0 50 kubik simmar man bra i!  <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Poolbadaren skrivet juni 05, 2008, 00:56:00:00

(Jag har provat Baquasil förut och gillade inte att håret vart kletigt, pga att Baquasil fungerar genom flockning).

Måste få fråga då jag tidigare funderat på att lämna klorhanteringen men....: Blir håret verkligen "kletigt" pga. baquasil?? Det låter ju inte som en "höjdare"....   :o
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juni 05, 2008, 09:30:14:14
Hej!

Jag upplevde i alla fall att håret vart kletigt med Baquasil, för övrigt var det den enda nackdelen med den metoden. Men varför inte en saltgenerator från Intex för 2000:-, hitintills är det den bästa metoden tycker jag.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: HappyDigger skrivet juni 30, 2008, 14:06:34:34
Hur salt är vattnet? Går det att jämföra med t.ex Medelhavet eller Döda havet. (skulle vara bra flythjälp :D)
Kör också Baquasil pga klorets baksidor, och speciell med nästan kritvitsblonda barna så vill man inte att de ska bli grönhåriga :o
Har inte tänkt på håret men ska väl ta och testa under baden i sommar  ::)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Poolbadaren skrivet juni 30, 2008, 23:26:46:46
Måste få fråga:
* "Grönhåriga" av klor blir väl endast de som har blonderat sig, dvs. naturligt ljushåriga får väl ingen "grönfärgning" av normala klorvärden eller missar jag något i diskussionerna?
När det gäller grönfärgat hår är min bestämda uppfattning att det krävs koppar eller mässingsdetaljer i poolvattencirkulationen för att det skall kunna uppstå.
Klor är ju annars ett ämne som gör ljust/blont hår ännu ljusare/blondare, inte grönt.
Tycker fortfarande det är högst tveksamt med statements om att kunna bli grönhårig av klor....  <hmm>
Fanns en del inlägg från innan om detta, se länkar ovan, där det råder delade meningar om det - tror personligen det har med andra ämnesinblandningar och utfällningar att göra men hittar ingen klockren fakta om det just nu...
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 01, 2008, 11:51:04:04
Hej! :)

Salthalten ska vara ungefär som i Östersjön enligt de beskrivningar jag har fått. Vattnet smakar lätt salt, men jag tror inte att det ger någon direkt flythjälp. Det går ju att blanda vatten o salt i ett glas och testa hur salt du upplever att det är, (har inte de exakta proportionerna i huvudet). Baquasilen upplevde jag som aningen "disig", med klor eller en saltgenerator får man ett "vitare" / "klarare" vatten. Fortfarande är jag jättenöjd med min saltgenerator, klart mycket enklare, billigare än klor.

Det där med grönt hår... min mamma var damfrisörska och hon kände väl till fenomenet, vilket enligt henne kunde inträffa när man färgade, blonderade hår och vattnet på salongen var (kopparbemängt?). Jag antar att de flesta damfrisörskor kan svara på under vilka omständigheter som håret blir grönt.

MVH Eva

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Poolbadaren skrivet juli 01, 2008, 13:52:54:54
Hej! :)
Det där med grönt hår... min mamma var damfrisörska och hon kände väl till fenomenet, vilket enligt henne kunde inträffa när man färgade, blonderade hår och vattnet på salongen var (kopparbemängt?). Jag antar att de flesta damfrisörskor kan svara på under vilka omständigheter som håret blir grönt.

MVH Eva
Jo, men som sagt, då är inte kloret grundorsaken.  O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 02, 2008, 13:42:16:16
Vet inte om detaljerna men både fru och barn är naturliga blondiner och speciellt mellantjejen är väldigt ljus. Efter4-5 dagar i pappas pool i Spanien så fanns där en klar grönton och frun hade som barn mycket mer men det var iofs länge sedan med andra förutsättningar.

Samtidigt är det bara en av mina anledningar till att inte använda klor. Mera klorets inverkan på kroppen... Men det är bara mina personliga åsikter och eftersom det ändå finns alternativ så varför inte ;-)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Stroker skrivet juli 02, 2008, 19:20:36:36
Vad skönt att någon "vågar" försöka och stort grattis att det funkar så bra <antman>

Jag vågade inte handla av alla de skäl man kan tro sig ha att något i en leksaksaffär ska funka men till skillnad från många kom jag ändå ganska billigt undan trots allt för "värstingen" jag köpte. Jag gav tullat, momsat och klart 7.350 kronor och sen tog de iofs sju dagar från beställning till hämtning på ICA från Australien..

Skulle den paja av nån anledning får man väl pallra sig till leksaksaffären  ::) Hade varit intressant men lite kontinuerlig rapport om den till synes förträffliga klorgeneratorn.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Nicodemuz skrivet juli 02, 2008, 22:40:55:55
Jag importerade också från Australien för knappt den kostnaden och är mycket nöjd, 6:e sommaren nu. Jag har hållit pH nära 7,0 (mellan 7,0 och 7,2) och det har fungerat jättebra att hålla klorhalten mellan 0,3 och 0,6.

Angående salthalten skall den vara mellan 0,3 till 0,5 viktprocent för de flesta saltgeneratorerna, dvs 3-5 kg salt per kubikmeter vatten.

Denna mängd salthalt gör också att det inte gör ont i ögonen när man tittar under vatten.

Men om man inte duschar efteråt så får man en tunn salthinna på hud och hår.

Detta är första gången jag hör talas om Intex saltklorinator. Är det någon av dem på deras hemsida som säljs av leksaksaffärn så låter 12 timmars full drift väldigt mycket. Iallafall dagar då det inte är någon badbelastning. Min klorinator producerar ca 16g/h, pumpen går ca 12h/dygn men klorinatorn går bara 30% av den tiden och jag har alldeles lagom klorhalt. Men då är poolen övertäckt så fort ingen badar vilekt avsevärt minskar nedbrytningen av kloret.

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 02, 2008, 23:23:44:44
Hej!

Saltgeneratorn från Intex fungerar fortfarande förträffligt, jag har naturligtvis inte heller den på 12 timmar per dygn. När vi inte använder poolen (= för dåligt väder) låter jag pump o saltgenerator gå någon natt i veckan. Jag har en badbalja på 47 m2 och det tog en natt med saltgeneratorn för att få ett klart vatten efter påfyllnaden med kommunens "grönaktiga" vatten. Eftersom det inte har varit någon värmebölja på ett tag så vet jag inte hur mycket som den behöver köras, med maximal belastning av badvattnet

Med tanke på att principen för en saltgenerator är mycket enkel är det väl snarare så att priset i leksaksaffären är det som är rimligt, allt annat är antagligen överpris, tror inte heller att min "leksaks" saltgenrator har sämre kapacitet än andra tillverkares. Ska maila till Intexnordic o fråga om de har koll på vilken kapacitet som deras saltgeneratorn har.

Varför är det inte fler som testar denna saltgenerator? kostar inte ens 2.000:- kr, en ganska liten summa i dessa sammanhang. Det är viktigt att köpa rätt modell, det ska vara den där man har salt i badbaljan och inte den där man har salt i en behållare (den modellen har funktionsproblem och Intex har slutat sälja den).

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 02, 2008, 23:26:46:46
hej ddt och ni andra
mycket intressant att läsa denna tråden har själv varit inne på salt.
påverkar saltet linern eller är det något annat att tänka på filter etc.
mvh carlos <sol>

tillägg:
kan man få lite länkar till var och vad du köpt, jätteintressant!!
carlos
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 02, 2008, 23:47:48:48
Hej Carlos!

Jag gissar att det är de australensiska saltgeneratorerna som du vill ha länkar till och inte till den från Intex.

http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=140
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 03, 2008, 07:29:41:41
hej ddt
klart som korvspad att ja vill ha länkarna till vad du har köpt
tackar på förhand //carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 03, 2008, 23:13:51:51
hej igen ddt
om man läser Intex beskrivning om frågor och svar:
fråga från kund:
Kan man simma i poolen samtidigt som saltvattenspoolsystemet är igång?
svar från intex:
Som huvudregel bör saltvattenspoolsystemet inte vara igång när poolen används.

har ytterligare 2 frågor till dig
hur gör man för att passa in detta, badar du fast saltmaskinen är igång?

kan man köra den i 24 timmars drift och använda egen timer i vägguttaget?

hoppas du kan besvara frågorna åt mig

mvh carlos <sol>

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 04, 2008, 13:34:24:24
HEj!

Klart att man kan bada fast saltgeneratorn är igång, det är samma varning som alla utländska företag har för att försäkra sig om att inte bli stämda, (det värsta jag har läst att man måste damma vägguttagen innan man ansluter maskien).

Jag brukar köra pump o saltgenerator 12 timmar några gånger i veckan, ibland dagtid o ibland nattetid, eg. ofta när jag ska bada, så att ytvattnent blandar sig med det kallare vattnet längre ner, då passar jag på att köra saltgeneratorn samtidigt.

Du kan ställa saltgeneratorn på 1-12 timmars drift och den går då igång en gång per dygn, så länge du inte bryter strömen.

OBS!!! var noga med att inte köpa den saltgeneratorn som har en behållare för salt, det ska vara den som man har salt i badbaljan, (se mina bilder högre upp på den här sida).

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 04, 2008, 14:05:06:06
hej igen
har helt klart för mig vilken saltgenerator det gäller, men har ytterligare frågor:
Hur känslig är flödessensorn och vad händer om den slår av går den på automatiskt igen när flödet återkommer så fungerar det på en Värmepump.

Jag har ju värmepump samt solfångare, när vattnet går via solfångarna så kommer det alltid lite luftbubblor först eftersom returslangen töms varje gång från dessa när solfångarens ventil slår om hur tror du det påverkar flödeskontrollen?
Har du jordfelsbrytare, är det inte svagström närmast vattnet?

Annars tycker jag allt verkar kanon blir nog ett köp
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 04, 2008, 18:07:33:33
Saltgeneratorn stänger av sig själv för att skydda elektroniken om vattenflödet blir för lågt och den måste startas manuellt igen. Saltgeneratorn behöver inte allt för högt vattenflöde för att fungera, står i bruksanvisningen miniminivå på vattengenomströmning. Jag gissar att det inte bör blir några problem med solfångarna, men det beror ju på hur många liter vatten pumpen levererar och aldrig går under miniminivå, (tror att den är några tusen liter i timmen).

Jag har jordfelsbrytare på hela huset, inklusive trädgård o pool, det är 220V som gäller ända fram till saltgeneratorn precis som till pumpen.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 04, 2008, 19:08:24:24
hej igen ddt
tack för alla snabba svar tror nog att detta kan lösa våra barnbarn:s allergiproblem även om det har gått ganska med kloret genom att jag legat på låga värden runt 0,5-1
Verkar ju vara enklare att hantera saltet.

Om jag förstått det rätt så har du en ovanmarkspool som du tömmer på vattnet över vintern?
 
Vad händer med saltvattnet om det står kvar över vintern är det samma tillvägagångssätt som att starta med kloret?
Får väl hoppas att någon har grepp om detta här på forumet?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 05, 2008, 12:10:11:11
Hej igen!

Ännu en myt, jag tömmer inte min pool på vintern, jag tappar ut ca en fjärdedel, så att jag kommer under nivå för in- o utloppen, slänger på en pressening som jag var tvungen till att sy själv eftersom jag inte hittade någon att köpa till vettigt pris (min 8x8 m), använder heller inga sanddunkar eller något sådant.

Tappar ut vattnet bakom, under burskar o gransnår i rullstensåsen där det bara säger slurp. Om du gräver en grop o tappar vattnet där lär väl det mesta saltet stanna där, det saltvatten jag har spolat ut på gräsmatten har hitintills inte gjort någon skada.

Läs frågor o svar på Intexnordic.com, de flesta av din frågor besvaras där.

MVH EVa

Biforgar en bild på min vattenspegel igår






Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 05, 2008, 13:46:29:29
hej igen ddt
har läst det mesta under frågor och svar på Intex.
Fin spegel ser ut att vara klart vatten.
Hur gick det med puttningen/golfen.
Här är lite mulet idag , blir snart v75 att ägna sig åt
ha en bra dag , carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 05, 2008, 16:43:35:35
hej igen ddt
kan inte läsa någonstans om det är några krav på vilka värden vattnet skall ha innan man kan skicka i saltet i samband med uppstarten.
Om man  ligger mellan 1-3 på det fria kloret är det väl bara att köra samt att ph ligger rätt 7,2-7,6?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 05, 2008, 18:44:47:47
Det är nog bara att peta i saltet o låta det blandas i ett dygn innan du startar, jag fick ha i en säck extra salt innan generatorn godtog salthalten.

Tänker du alt. har du köpt saltgenerator?

En dags bra badväder i går. Förresten jag spelar inte golf.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 05, 2008, 19:23:00:00
tack för svar!
Kommer att inhandla den imorgon om det är öppet annars måndag
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 06, 2008, 13:48:16:16
Hej
Nu har jag köpt saltgeneratorn skall nu bara jaga salt imorgon testar hos Lantmännen får vi se.
Skall bli mycket intressant detta //carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Vendelsöpoolarn skrivet juli 07, 2008, 22:13:20:20
Hej
Nu har jag köpt saltgeneratorn skall nu bara jaga salt imorgon testar hos Lantmännen får vi se.
Skall bli mycket intressant detta //carlos <sol>

Funderar också på att testa saltgeneratorn. Förväntar mig en rapport från dig  ;) ;D.
Försökte köpa Baquasil i fredags, äsch...lönlöst. Förklarar inte ens.  :-\
Det handlar om samma pengar - ungefär - som ett startpaket med Baquasil så varför inte?

I vilken leksaksbutik/annan butikskedja köpte ni era, "Carlos de sol" och "ddt"?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 07, 2008, 23:22:28:28
Hej vendelsöpoolarn
befinner mig i stockholm just återvänder hem i morgon då skall jag köpa saltet
hos Folkpool, det är speciellt poolsalt rent och utan övriga mineraler kostar 125 kr för 25 kg
Salt generatorn köpte jag på barnens Hus, om du går in på intexnordic.com så kan du söka närmaste återförsäljare, precis som ddt skrev i länken ovan.
skall bli mycket intressant med testen
mvh carlos  <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 08, 2008, 09:42:35:35
Hej igen Vendelsöpoolarn
Lite extra info glömde det igår.
Var på Bauhaus i Bromma med dottern då fick jag se att sålde Intex grejor där också.
Kan bara meddela att där jag köpte min "Barnens Hus" kostade den 1995 kr och Bauhaus tog 2 600 kr för samma sak, så det kan vara id´att verkligen leta upp Barnens Hus.
Såg att det finns i Nacka och i Upplandsväsby, du kan ju leta själv
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Vendelsöpoolarn skrivet juli 08, 2008, 09:49:34:34
Tack för tipset!  O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 08, 2008, 10:16:12:12
Hej igen
Kollade även upp ddt:s tip om salt inköp ringde Granngården(lantmännen)
Hör och häpnad de tar endast 75 kr/25kg och det är rent livsmedelsalt och används till pooler enligt honom jag pratade med.
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 09, 2008, 14:28:40:40
hej igen
Efter att nu kört ner kloret till 0, ph 7,5, alk 101 så har jag haft i 3 säckar salt
som jag köpte på Lantmännen granngården 75 kr/25 kg kör pumpen till ikväll så allt får blanda sig innanvi startar klorgeneratorn.
Allt har fungerat perfekt, lite problem med att få alla anslutningar att passa till Intex grejor.
Vattnet har hinnit bli lite mjölkit men det berodde på att jag väntade ut kloret så att det skulle ta slut när man sedan startar generatotorn skall det vara klart inom 12 timmar
Vi har badat samt sopat botten under tiden inga problem saltet smälte nästan direkt.
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: wirrepinne skrivet juli 09, 2008, 17:33:56:56
Hej Carlos kan du inte ta lite bilder på anslutningarna så får vi se hur du fick ihop det.
Mvh Wirre  O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 09, 2008, 20:34:29:29
hej wirrepinne
Du tror väl inte detta är någon "Bidda installation" men det fungerar perfekt saltgeneratorn är nu igång och har gått 5 timmar vattnet har börjat klarna igen och har en liten sälta när man badar, det lite halkiga som kändes på poolbottnen tidigare är helt borta
Skall ta bilder senare när installationen beräknas vara klar och kan visas upp
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 10, 2008, 20:52:52:52
Hej!

Har inte svarat tidigare eftersom jag befinner mig på resa, jag campar för närvarande på Ullared, tänkte spendera lite pengar...

Klart att Lantmännens salt måste vara av högsta kvalite, djurfoder är något som är mycket noga kollat, Folkpools salt behöver inte alls hålla samma renhet eftersom det endast är avsett att badas i. Det är ju NaCl det handlar om inte salt med föroreningar eller tillsatser, allt annat är kvalificerat skitsnack och skojeri,, speciellt poolsalt är vadå? förorenat med vad?

Hoppas för övrigt att ni blir lika nöjda som jag med saltgeneratorn.

MVH Eva  O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 10, 2008, 20:59:11:11
hej igen
När jag idag vaknade och gick ut till poolen lyfte på täcket och kollade vattnet så var det som kristall jag gissar att vattnet i denna poolen aldrig varit så klart.
Och att bada är rent fantastiskt, så skönt i vattnet håret blir aldrig kladdigt.
Jag körde saltgeneratorn 10 timmar första dagen vilket var för mycket vi hamnade över 2 för det fria kloret, ph 7,5 samt alk 114 alla värden bra, skall nu bara vänta tills kloret går ner under 1.
Ett stort tack till "ddt" för att han rekommenderade denna saltgenerator från Intex, om allt fungerar i fortsättningen så har jag bara en sak att säga aldrig mera klor i vår pool.
mvh carlos <sol> O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 11, 2008, 18:59:15:15
Hej
fortfarande kanon kristallklart och skönt <sol> O0 O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Mette skrivet juli 12, 2008, 23:26:59:59
Hej,

Instämmer helt i att saltklorinator är bra, hade Intex förra året till min "plaskpool" när jag provade på pool-livet, men jag hade den man fyller salt i behållare, funkade bra för mig, alldrig klor eller ph höj eller några andra kemikalier.

Nu har jag Zodiac till min markpool, helt perfekt vatten, aldrig kemikalier, håller ca 0,5 % salt, så skönt att simma i, lite lagom salt "havskänsla" .

Kan verkligen rekomenderas.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 13, 2008, 02:22:27:27
Hej Carlos!

Kul att du vart nöjd med saltgeneratorn!

Ett litet fel ddt (jag) är en hon inte en han!

Mvh Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 13, 2008, 09:54:00:00
hej igen
Ber så mycket om ursäkt "Eva" men det kom in ett han av bara farten.
Tack än en gång.
Till "Mette" håller med om havskänsla även om havet är litet
mvh carlos <sol> O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: SingingSailor skrivet juli 13, 2008, 20:33:11:11
Eva, jag är nyfiken på din vintertäckning.
Hur gör du med presenningen för att inte regn/snö skall tynga ner den ner i poolen?

Jag har också funderat på saltgenerator, men inte vågat pga ökad korrosionsrisk. Pahléns rekommenderar värmeväxlare i titan istället för i rostfritt till saltvattenspooler. Jag har en rostfri plattvvxl från en gammal oljepanna som redan rostat en del, så jag har inte vågat prova med saltgenerator. Någon av er som haft problem med rostande "rostfria" pooldelar i saltvattnet?

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 13, 2008, 20:49:12:12
hej singingsailor
efter vad jag kan förstå så är allt hos mig plast eller pvc och gummi
VP med titanvärmeväxlare, skruvar som håller skimmern samt insprutare borde väl vara
syrafasta skall undersöka detta
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 13, 2008, 22:57:35:35
Hej!

Svar min vintertäckning.

Jag har sytt ihop två vanliga presseningar vilket blir ca 12x10 m, det viktiga är att presseningen når långt ned efter sidorna på poolen. Min man satte öljetter nedtill (vi la presseningen ovanpå poolen och vek in kanterna) avlutade med att sätta öljetter i de vikta kanterna, det vart cirka en öljett per poolben. Presseningens form blir som en "upponedvänd" pool, (vi tar inte bort öljetterna när vi lyfte av pressseningen till våren).

Vi "slaktade" även flera sk. "bläckfiskar" lasthållare, gummband med krokar. I varje öljett knöt vi fast ett gummiband som avslutades med en relativt stor plastkrok som vi hakade fast i det vita snöret längst ned på poolen, det rep som håller benen på plats. I och med att presseningen är så mycket större än poolen och de töjbara gummiremmarna som håller fast presseningen kan den röra sig ganska mycket beroende på mängden snö. Regnvattnet läcker igenom presseningen och rinner ut genom slangöppningarna. Fult men det fungerade bra. Vi har även testat med att bygga tak över poolen, använda färdigsydda vinterpoolskygg, men de fungerar sämre.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 14, 2008, 09:40:15:15
hej Eva
såg i en annan tråd att du bor i Eskilstuna vi bor i kjula
ha en bra poolsommar // carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: SingingSailor skrivet juli 14, 2008, 22:38:56:56
Hittade ett forum med mycket info om saltgeneratorer. Kanske kan vara intressant?

Bl.a. rekommenderas i detta forum högre värden på cyanursyra när man använder saltgenerator. Man rekommenderar också att använda borax - det har jag inte hört talas om förut.
http://www.troublefreepool.com/category/pool-school/water_balance_saltwater_generator

Här är en tråd om just Intex saltgenerator:
http://www.troublefreepool.com/intex-swg-t1090.html
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 16, 2008, 11:36:23:23
Jag skulle inte vilja följa de råd som skrivs i forumet på "troublefreepool". Det mesta som skrivs känns för mig felaktigt.

Att ha fritt klor i poolen i koncentrationen 3-5 ppm som det rekommenderas, kan möjligen vara ok direkt efter en chockklorering, men inget jag skulla vilja bada i.

PH-värdet som rekommenderas är för högt. I en saltvattenpool bör man ligga lägre, ca 7,2-7,6, för inte slita onödigt mycket på elektrolys-cellen.

Cyanursyra används för hindra att kloret bryts ned av solen, något annat användningsområde finns ej. På så vis kan man spara kemilkalier. Med salt och klorgenerator finns inte detta behov. Tvärtom uppskattar de flesta att kloret hålls på en låg nivå i poolen, samtidigt som en kontinuerlig produktion av underklorsyra sker i cirkulationssystemet.

Borax (dinatriumtetraborat), används bl.a. i myrgift och i diverse rengöringsmedel, skulle jag inte vilja tillsätta i poolen av det enkla skälet att ju mindre gifter och kemikalier desto bättre, så länge reningen och balansen funkar utmärkt. Kanske är det något som är relevant i exempelvis varma offentliga pooler?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: SingingSailor skrivet juli 16, 2008, 23:19:32:32
Jag tycker det verkar vara kunniga kemister som skriver i "troublefreepool" forumet. De har detaljerade inlägg underbyggda med vetenskapliga rapporter. Slutsatserna skiljer sig dock en del från vad vi är vana vid i Sverige (högre cyanursyra kombinerat med högre fritt klor, användning av borax). Jag kan inte tillräckligt för att rekommendera det, men jag tycker det är värt att kritiskt granska det för att lära sig mer.

Fritt klor 3-5ppm är (enl. forumet) rätt nivå om man har en hög cyanursyrahalt. 5 ppm klor vid 50ppm cyanursyra motsvarar 0,1ppm klor vid 0ppm cyanursyra.

pH värdet: Kan inget om saltvattengeneratorer, men brukar inte låga pH värden generellt slita mer på metaller än höga? Intex rekommenderar pH 7,4 - 7,6 för sin saltgenerator.

Cyanursyra har en positiv verkan till: Det buffrar fritt klor i poolen, så att det hela tiden finns tillräckligt "aktivt klor" tillgängligt, utan att för den skull ha för mycket. Utan cyanursyra räcker 0,1ppm fritt klor, men det är i princip omöjligt att vidmakthålla en så låg nivå i hela poolen - vid solsken försvinner hälften av kloret på en timme. Summa summarum behövs en lägre halt aktivt klor med cyanursyra än utan sägs det.
Cyanursyra gör ev. även saltgeneratorn effektivare. Intex rekommenderar 30-50ppm cyanursyra.

Borax skulle jag inte heller vilja tillsätta i poolen, eftersom jag kan för lite om det. Men det är värt att lära sig mer. Syftet med det är främst att buffra pH värdet om jag förstår rätt. Borax används bl.a. i badsalt, och det finns i havsvatten, så det borde inte vara farligt i en pool i dessa små mängder.

Det viktigaste av allt detta tycker jag är cyanursyrans inverkan på kloret. Vi använder oss ofta av veckoklorpuckar som ackumulerar cyanursyra, utan att kolla hur mycket cyanursyra vi har i poolerna. Kanske beror många algproblem på detta? Men det är ett ämne för en helt annan tråd.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 16, 2008, 23:43:00:00
hej
håller på att trimma in mina grejor nu skall försöka att ligga på 0,5 - 1,o på det fria kloret
verkar som att ph och alkaliteten har blivit mycket stabilare efter att saltet kom i.
Ingetvärde har sprungit iväg som det gjorde tidigare
kommer med nya erfarenheter efter hand hittills helnöjd
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 17, 2008, 12:00:04:04
Hej!

Jag har nu haft min saltvattengenerator igång i snart två månader, jag hällde i lite PH-höj när poolen startades och saltet förstås, förutom detta har jag inte krånglat med några kemikaler. Jag kör min saltvattengenerator o pump någon eller några nätter i veckan och mitt vatten är kristallklart och jag har inte blivit grönhårig eller gråhårig och har aldrig badat i någon pool med bättre vatten.

Skulle gissa på att mitt PH o Alkalinitet ligger för lågt, fritt Cl ligger under 1.0 enligt teststickorna, (som jag tror inte är så rättvisande). Såvitt jag begriper ska ju Cl (klor) bindas med Natriumet ganska snart efter att ha passerat  saltgeneratorn, med andra ord klornivån i poolen ska vara försumbar, vattnet decinficeras ju i anslutning till att det passerar genom klorgeneratorn.

Intex nämner någonstans att man kan använda cyuansyra utan att närmare specificera detta.

Till Carlos de sol o ev. andra som använt Intex saltvattengenerator - är ni fortfarande (nöjda) med era saltvattengeneratorer?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 17, 2008, 12:30:14:14
Håller med om att ph och alkanitet håller sig mycket stabilare i en saltpool än i en vanlig. Detta beror ju på att de olika klorprodukterna som annars behöver sättas till, påverkar dessa värden. Jag försöker numera också att pumpa bort regnvattnet från poolöverdraget, i stället för att låta det rinna ned i poolen, vilket kan sänka ph.

Det lägre ph-värdet som jag angav ovan skyddar saltgeneratorn något från kalkbeläggningar. I övrigt skall man hålla sig till plast eller titan där metall krävs, för att undvika risk för korrosion.

Misstaget som jag gjorde första året med saltgenerator, var att likt många andra dra på onödigt mycket klorproduktion. Resultatet blev ett poolvatten som visserligen var rent och klart, men som förutom saltet kändes som vattnet i en vanlig klorpool, dvs inte det behagliga och friska vatten som jag hade hoppats på. Därefter tog jag intryck från experter från flera håll som framhöll att man inte behöver ha samma klorkoncentration i en saltvattenpool som i en traditionell klorpool. När poolen är täckt ställer jag nu in på en låg klorproduktion, i och med att kloret då inte förbrukas. När poolen är avtäckt ökar jag klorproduktionen till nära max (ca 20 gram underklorsyra i timmen). Resultatet är ett mycket bättre vatten, som desinficeras effektivt i cirkulationssystemet, men som håller en halt av totalt klor i poolen som inte ens är mätbart. Det finns inget självändamål i att ha en hög klorhalt i hela poolen och tillsätta cyanursyra för att åstadkomma detta, så länge man har ett cirkulationssystem som är i gång där vattnet renas. Förutsättningen är naturligtvis att saltgeneratorn alltid är igång när poolpumpen är igång, så att vattnet får renas inte bara genom sandfiltret 4-5 gånger per dygn, utan även genom saltgeneratorn. Jag blev lite förvånad över vad någon skrev längre upp i denna tråd om att ha saltgeneratorn igång endast lite då och då. Åtminstone min saltgenerator mår inte heller bra av detta, eftersom korta driftperioder sliter hårt på den ena av de två elektroderna. Polvändning sker var femte timme i min apparat, så därför är det bra att ha långa driftperioder mellan eventuella driftstopp.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Mette skrivet juli 18, 2008, 23:11:25:25
Hej Ingvar,
Jag har också samma inställning till cyanuricsyra, alltså ingen, även om Zodiac rekommenderar 25-75 ppm men dom skriver också max 40 grader så rekommendationerna är troligen framtagna för varmare länder.

Funderar lite på vad du skrev om att saltgeneratorn ska vara igång när pumpen är igång, jag låter bara min gå ca 2-4 timmar på kvällen beroende på hur mycket det har badats och täcket varit av. så att fria kloret är ca 0,5-1,5 inför natt/morgon.

Vad tycker du?( kör jag hela dagen (med ca 60% effekt)med täcket på är kloret ca 5 på kvällen). min pool är ganska liten, 14 m3

Vattnet är helt perfekt, men jag vill ju inte att saltgeneratorn ska ta stryk.
 Mvh Mette
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: SingingSailor skrivet juli 19, 2008, 00:39:56:56
Ingvar, det låter som du har en perfekt balans i din pool   :)

I det amerikanska forumet är man rädd för att delar av poolens vatten inte cirkulerar så ofta, och det då blir bakterie/algtillväxt om inget klor finns tillgängligt. Men då skulle man väl aldrig våga bada i sjö och hav? Kanske lite typiskt amerikanskt resonemang.

Jag har i alla fall lärt mig en del både av det forumet, och av er här i vårt. Tackar!  O0

Någon som har erfarenhet av rostfritt i en saltvattenspool? Jag har en rostfri värmeväxlare, och vet inte om jag vågar prova med en saltgenerator.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: hucke skrivet juli 19, 2008, 15:42:42:42
Hej!
Har precis färdigställt en Jf pool 9.1x4.5 m. Första poolen så det är en massa frågetecken. Har dock nappat på saltgeneratorn från Intex och införskaffat en sådan från 'leksaks' affären. Nu återstår att koppla ihop med pump/filter och köra igång. Till er som köpt salt på Lantmännen, är det STENSALT (98.5 % NACL) som ni köpt ? Vågar inte hälla i 150 kg salt om det är fel sort,tacksam om någon kan ge ett svar
Hucke
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 19, 2008, 17:26:59:59
Hej!
Har precis färdigställt en Jf pool 9.1x4.5 m. Första poolen så det är en massa frågetecken. Har dock nappat på saltgeneratorn från Intex och införskaffat en sådan från 'leksaks' affären. Nu återstår att koppla ihop med pump/filter och köra igång. Till er som köpt salt på Lantmännen, är det STENSALT (98.5 % NACL) som ni köpt ? Vågar inte hälla i 150 kg salt om det är fel sort,tacksam om någon kan ge ett svar
Hucke
Hej hucke
jag gick in på "Lantmännen/Granngården" och sa precis som ddt tidigare sade i tråden jag vill köpa "fodersalt" .
Nu har jag läst på säcken :
AKZO NOBEL
KNZ Raffinerat Fodersalt
Agricultural salt
Pure refined vacuum salt
Salt (NaCl) 99,9 %
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 19, 2008, 18:21:37:37
Hej igen
Nu har vi använt saltgeneratorn i drygt 1 vecka.
Alla värden har helt plötsligt blivit mycket stabilare.
Har den inställd så att den går 2 tim/dag nu vi får väl se om detta behöver att justeras.
Ett problem som kan nämnas är att saltgeneratorn kan inte köras när solfångarstyrningen är igång den slår av vid minsta bubblor som påverkar flödessensorn.
Detta är ändå inget större problem jag startar pumpen 06.30 på morron startar sedan saltgeneratorn  07.00, när saltgeneratorn gått klart 09.00 så startar jag solfångarstyrningen,
värmepumpen kan gå när som helst kan ju egentligen vara på jämt eftersom den sköter sig själv men jag har den inställd på 07.30 - 20.00.
Barnbarnen var här och bada i helgen har inte hört något tal om klåda längre
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: hucke skrivet juli 20, 2008, 06:40:44:44
Hej Carlos
Tack för info. Det salt dom hade på Granngården råkade kosta 75 kr/25 kg som tidigare skrivits om i tråden. Jag får snacka med dom på måndag igen och försöka byta saltet!
mvh Hucke
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 20, 2008, 09:39:45:45
hej igen
lite extra info om saltgeneratorn (Intex)
Kollade runt lite på de generatorer som sälj i sverige
t.ex folkpools som kostar runt 10 000 kr (jubileumspris just nu)
Dessa har en klorproduktion på 12 gram/timme fritt klor emedan Intex saltgenerator
ger 24 gram/timme och kostar bara 1995 kr.
kanske något att fundera över
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 20, 2008, 22:53:58:58
Min egen saltgenerator ger upp till ca 20 gram per timme, vilket passar rätt bra med min pool som är på 80 kubik. Om man har en pool på 14 kubik och Intex saltgenerator som ger 24 gram per timme, kan jag förstå att man bör vara rätt försiktig med att inte låta den gå för mycket. Konstruktionsmässigt är det säkert skillnad mellan Intex maskin och min som är tillverkad av Balneo (säljs av Folkpool). Min är som jag skrev tidigare inte avsedd för korta driftperioder; vad säger Intex om deras maskin? Den som har en spec på Intex maskin, och vill jämföra med Folkpools betydligt dyrare maskiner "Saltgenerator 12" respektive "Saltgenerator 20", kan läsa djupare info om de senare på: http://www.balneo.se/1_1_3.html (http://www.balneo.se/1_1_3.html)

När det gäller rostfritt så har jag inte annat att säga än att man bör undvika det i en saltvattenpool. Jag hade själv tyckt att det varit elegantare med in- och utloppsarmaturen i rostfritt, men jag har tagit konsekvensen av saltvattenvalet och använder därför plast.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 20, 2008, 23:00:45:45
hej ingvar
enligt Intex skall den kunna köras 1 - 12 tim, jag har inget rostfritt
//carlos  <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 20, 2008, 23:10:13:13
När min cell är slut (förbrukningsdetalj som behöver bytas efter redan kanske fem år, och som för Saltgenerator 20 kostar ca 14.000 kr), skall jag definitivt överväga Intex maskin.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 20, 2008, 23:14:12:12
skulle nog jag också göra men jag vet inte om den räcker till en pool på 80 m3
det kanske man kan räkna ut på något vis
//carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 20, 2008, 23:36:02:02
Om den verkligen ger 24 gram i timmen som det skrevs ovan, borde den definitivt räcka till mycket stora pooler. Den räcker ju också bevisligen för de som har Intex största pooler på dryga 50 kubik. Frågan är hur länge den håller. Det blir intressant att höra om något år vilka erfarenheter som finns avseende kvalitén.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 20, 2008, 23:43:16:16
eftersom den kostar 1995 kr och man ar 2 års garanti så kan man ju kasta den efter 2 år driftkostnaden 1000 kr/år det gör man ju nästan av med i kemikalier så det går väl på ett ut.
Funkar den bara  bra under dessa åren så ok för mig vattnet är i allafall trevligare och lättare att sköta
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 21, 2008, 12:52:17:17
hej igen
Ny mätning idag:
cl = 0,5
ph = 7,5
alk = 93
kör fortfarande saltgeneratorn 2 tim/dag
skall försöka få alk till runt 100 tror det är bättre men allt är otroligt stabilt nu gör inget bara mäter varje morron för testet

Vad gör jag med de överblivna kemikalierna kan man använda det tillsammans med saltet?
T.ex behöver man chockklorera på våren eller någon annan gång?
Behöver man flocka någon gång?
Har jag förstått rätt att det räcker med saltet och inget annat?
Ny på salt, någon som kan detta?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 21, 2008, 22:38:57:57
Som någon skrev.. det är ju två års garanti på Intex och förutom detta kan man köpa titancellerna separat som reservdel.

Jag har sett bilden på Balenos saltgenerator (och även från andra tillverkare) och tycker nog att de mest ser ut som hopplock från Elfa-katalogen, Intexs saltvattengenerator ser ju åtminstone serietillverkad ut.

Som jag tidigare har påpekat så är ju en saltvattengenerator inte direkt någon märkvärdig teknisk konstruktion, inte heller elektroniken är ju speciellt avancerad, så priser i 10.000:- kr klassen är knappast rimliga.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Mette skrivet juli 21, 2008, 23:38:00:00
Om det räckte med 10.000 kr ... min Zodiac som ger 15 gram kostade ca 15.000 kr från folkpool.

Fördelen är att jag kan ställa klorproduktion i 6 olika steg, och att den larmar om flödet är dåligt och upphör med klorprodukton tills flödet är bra igen och larmar om saltet är för lågt. Speciellt bra när man har solfångare.

Jag var nöjd när jag hade Intex till min ovanmark förra året, ska bli intressant att höra hur länge de håller, om det är någon skillnad mot de dyrare?

Till Carlos..saltgeneratorn fungerar inte när vattnet är under 18 grader, så om du behöver tillsätta klor då.. behövs klor-kemikalier och lite algmedel till vinterstängning, de andra kemikalierna lämnade jag tillbaka.

Ps ta det med en nypa salt ;D, jag är också nybörjare på salt-pool.
Mvh Mette
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet juli 22, 2008, 00:05:43:43
Intex saltgenerator, larmar och stänger av om saltnivån, är för hög eller låg, eller om vattengenomströmningen blir för låg. Däremot startar den inte av sig själv när genomströmmningen har blivit normal igen. Har man solfångare får man göra som Carlos och köra saltgenerator och solfångare vid olika tidpunkter.

Varför skulle saltvattengeneratorn inte fungera under 18 grader??? Elektrolys har väl inte något med vattentemperaturen att göra. Intex nämner inte heller detta som något problem.

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Stroker skrivet juli 22, 2008, 09:50:11:11
Min Zodiak LM3 funkade alldeles utmärkt att chockklorera när jag startade i våras trots 6 grader i vattnet.och den har aldrig "gnällt"..Har ännu inte behövt använda någon som helst kemikalie sedan starten i år. Förra året körde jag den för sällan och fick alger vid ett tillfälle men nu i år kör jag den 3 timmar på förmiddagen samt 3 timmar på kvällen och har kristall klart vatten.

Skulle dock ändå köpte en Intex tror jag i nuläget trots att jag "bara" betalt strax över sjutusen för min inkl. allt från Australien.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 22, 2008, 14:01:35:35
hej
fortfarande helnöjd, eftersom frågan togs upp avseende temperaturen så har jag skickat den vidare till Intex får se om det blir något svar kunde inte se något om detta i bruksanvisningen.
Passade också på att fråga vad elektrolyscellen kostar som reservdel.
nu är det varmt och trevligt i poolen
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Mette skrivet juli 24, 2008, 23:09:57:57
Informationen att saltklorinatorn Zodiac LM2 fungerar vid temp över 18 grader fick jag i svenska information från Foolpool. I den Engelska infon står det att "låg saltnivå" kan larma om vattnet är kallt även om saltet är ok, men kan inte hitta någon grad-nivå.

Fick även infon när jag körde Intex förra året, men kommer inte ihåg var, intressant att se vad Intex svarar. Har själv inte haft vatten under 18 grader när jag kört saltklorinatorn.
Mvh Mette

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 24, 2008, 23:21:05:05
det kommer förmodligen inte jag heller men är ju kul att veta vad som gäller.
har provat att ringa och emailat dem men ännu inget svar.
Strömförsörjningen är också ganska varm även i standbyläget tänkte få svar på detta också
samt vad elektrolyscellen kostar som reservdel är ju intressant
nu är det varmt och skönt om dagarna//carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 28, 2008, 14:27:10:10
hej
fortfarande helnöjd, eftersom frågan togs upp avseende temperaturen så har jag skickat den vidare till Intex får se om det blir något svar kunde inte se något om detta i bruksanvisningen.
Passade också på att fråga vad elektrolyscellen kostar som reservdel.
nu är det varmt och trevligt i poolen
mvh carlos <sol>
hej igen
tog lite tid att få svar från Intex:
här är i allafall svaret:

Hejsan!
All intex support måste behandlas per mail eftersom det är semestertider och vi är få på telefon.
Elektrolyscellen kostar 800kr att köpa.
Den temperatur begränsning som jag har hört talas om är att om det är lägre än 21 grader i luften så kan den gå sämre. Därför är det bra att köra den när temperaturen är över det.
Med vänliga hälsningar
Lina Rosberg
Intex Support

Verkar ju skitbilligt så det är väl bara att köpa några och ha i reserv O0
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 01, 2008, 09:46:39:39
hej igen
nu har vi haft saltgeneratorn nästan 1 mån "fortfarande helnöjd"
Nu när det varit så varmt har jag ökat på drifttiden till 5 timmar/dag och då fungerar klortillverkningen fint.
Man har ju poolen öppen i stort sett hela dagarna annars blir det för varmt och då går det ju åt mera klor.
Bästa poolbeslut jag gjort // carlos O0 ;D <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mikkola skrivet augusti 04, 2008, 17:40:02:02
Är det denna vi snackar om?

http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=140

Så suuuuugen jag med :) Blir nog en till nästa säsong men då måste jag köpa ny värmeväxlare misstänker jag  :-\
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 04, 2008, 17:58:36:36
hej mikkola
det är denna vi talar om!
Har du läst all info i tråden det ger en del kunskap
vad menar du med att du måste köpa värmeväxlare har du inte titan i VP eller vad har du för värmepump?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mikkola skrivet augusti 04, 2008, 23:42:25:25
Skummade igenom lite snabb bara. Såg inte nån direkt länk till den :)

Måste som sagt köpa en ny växlare eftersom jag värmer poolen med bergvärmepumpen och en "vanlig" rostfri värmeväxlare.

Har för mig att jag sett växlare i plast också?!? Nån som kan påminna mig om vart?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 04, 2008, 23:46:26:26
kanske om du söker på VP-forumet
//carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 05, 2008, 00:02:44:44
hej mikkola
googlade lite värmeväxlare+plast kom upp flera som tillv. i plast
hitta bl.a denna hos folkpool:
http://www.folkpool.se/pool-produkter/varmesystem/varmavaxlare
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Samses skrivet augusti 21, 2008, 13:32:32:32
Det här låter intressant. Jag är väldigt nöjd med Baquacil, men det här låter ju ännu enklare.

Luktar vattnet med saltgenerator?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 22, 2008, 23:18:37:37
Eva o Carlos är ni fortfarande lika nöjda med era saltklorinatorer?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet augusti 23, 2008, 01:00:58:58
Fortfarande jättenöjd med saltgeneratorn O0

Jag har inte använt varken pump eller saltgenerator sedan början på augusti, så vattnet är grönt nu. Eftersom jag inte har någon värmning på poolen så har jag i princip räknat den som vinterstängd under hela augusti pga det miserabla vädret.

Jag har tidigare haft Baquasil, men tycker att saltgeneratorn är att föredra.

Det luktar inte klor om vattnet men det smakar lite salt.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 23, 2008, 10:10:08:08
Eva o Carlos är ni fortfarande lika nöjda med era saltklorinatorer?
hej
kan inte ha gjort ett bättre val sedan jag installerade saltgeneratorn så har jag inte tillsatt några kemikalier det enda jag gjort är att minska produktionen med olika tider beroende på om täcket är på eller av samt hur varmt det varit.
Har nu haft täcket på i stort sett hela tiden de senste veckorna vilket gjort att kloret ligger på 2,5 - 3 , värmen har jag runt 27 grader.
Tänkte chansa ett par veckor till kan ju bli (sol) badväder annars stänger vi för vintern i slutet september man skall ju vänta tills tempen är 8-10 grader innan man gör vinterchocken ,
åker  till Spanien en vecka mitten sep.

//till ddt, glöm inte att chocka poolen inte bra om algerna står hela vintern jag kommer att göra det med vanligt "aktionchock" du kanske skall ta hand om algerna tidigare.

mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 27, 2008, 14:50:32:32
hej ddt
hur gick det med algerna?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet augusti 27, 2008, 23:20:59:59
Hej Carlos!

Jag tänkte inte göra något åt algerna alls <sol>. Jag är fullständigt övertygad om att jag med en skurborste och en fantastisk Intex saltgenerator på 12 timmar (ett saltgeneratorspass) fixar detta problem nästa vår.

Vattnet ser eg. helt ok ut, det är botten o väggar som har blivit brungröna av alger. Men jag ska rapportera nästa vår hur det har gått.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 28, 2008, 12:57:13:13
hej
Med kunnade kan man komma långt men med Saltgenerator från Intex kan man komma längre!!!
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: DaJo skrivet augusti 30, 2008, 17:12:28:28
Har oxå köpt Intex saltgenerator, 1890:- på bauhaus O0 Hade tidigare klor och ångrar inte en sekund att vi bytt  :)

/Danne
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 30, 2008, 19:22:38:38
hej dajo
Kul att du också är nöjd med saltgeneratorn visst är den enkel att hantera, hur länge har du haft din?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: DaJo skrivet augusti 30, 2008, 22:02:11:11
Hej Carlos,
har haft den några veckor bara och undrar forfarande varför jag inte köpt den tidigare... :D

Och som sagt, den är riktigt enkel att använda...:)

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet augusti 31, 2008, 23:23:56:56
Hej Carlos o ev övriga som undrar över mina grönalger!

Så här grön är poolen nu! Jag tänker inte göra något åt den förrän tills i vår, då jag tar fram skurborsten och startar saltgeneratorn. Så länge grönalger inte torkar fast brukar de vara lätta att få bort. Lovar att visa bilder på hur det går i vår. OBS saltgeneratorn har nu inte varit på sedan sista dagarna i juli.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet september 01, 2008, 09:19:27:27
hej ddt
verkar som du har lite gröna fingrar trots allt ;D
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Samses skrivet september 01, 2008, 14:58:03:03
Ska Du verkligen vänta till nästa år?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet september 01, 2008, 22:17:30:30
Japp!

Fortsättning följer maj 2009. :)

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Samses skrivet september 02, 2008, 08:11:28:28
Det blir spännande.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet september 11, 2008, 16:52:58:58
hej
Måste dela med mig av resultaten.
Har inte kollat värdena i poolen på c:a 3 veckor, har under tiden haft solfolie samt vanligt skyddstäcke med stroppar på.

Har också kört saltgeneratorn några timmar i veckan för att hålla kloret runt 1-2 för att slippa alger.

Kollade idag eftersom vi skall till Spanien 1 vecka och det är rent fantastiskt vilka fina värden det var och inte tillstymmelse till alger.
klor = 1,6
PH = 7,4
Alk = 117

Har inte haft så hög Alk någon gång tidigare men det kanske beror på att poolen varit täckt hela tiden samt att vattnet endast håller 21 grader nu eftersom all värme är borttagen.

Kan inte annat säga mer än att det är fantastiskt lättskött med S-gen

/carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mikkola skrivet april 01, 2009, 10:17:45:45
Då var det ev dags att inhandla en saltgenerator snart.

Vad tror expertisen om att ha en rostfri syrafast värmeväxlare under denna säsong? (maj-sep) Gör inget om den blir lite rostig bara den inte rostar igenom. Jag har gjort den själv för att lära mig tigga :) Så det spelar ingen roll som sagt om den blir lite sliten för jag ska inte sälja den...

Tänkte köpa en titanväxlare till poolsäsongen 2010.

EDIT: Stavfel
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet april 01, 2009, 20:46:18:18
hej mikkola
har du tinat fram nu idag var det 16 grader varmt " härligt".

Man får grattulera till beslutet vilken sorts saltgenerator  skall du köpa?
I år har jag installerat ett sandfilter så att vi kan flocka utan problem i fortsättningen.
skall bli roligt att följa din installation samt erfarenheter
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mikkola skrivet april 02, 2009, 00:23:23:23
Vi hade bara 10 grader idag så man är fortfarande lite frusen :) Passade på att skotta lite på pooldäck och plåtar så man kan titta ner i härligheten snart...

Det blir en saltgenerator från Intex, samma modell som du har misstänker jag (Om det fungerar med men rostfri/syrafast växlare i en säsong). Någon som sett den i någon nätshop?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: BEDRUP skrivet april 07, 2009, 17:14:22:22
Hej,jag kan bara hålla med Saltgenerator är super bra,köpte min av Sickla spa center i Nacka märket var
Idegis,jätte skönt att slippa kemikalier ock lukt från klor och Brom eller vad man använder..
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet april 20, 2009, 18:20:49:49
hej
Nu är det dags att ge lite ny info av saltgeneratorn från Intex.
Efter städning samt lite reparationer av poolen inmontering av nytt sandfilter har jag nu startat upp cirkulationen,
var då 6 grader i vattnet.
Har haft lite problem med att det läckte igenom vinterpresseningen/skyddet så den nivån som jag sänkte till i höstas dvs strax under inloppen var lika hög igen efter allt regn i höstas.
Genom detta fick jag sänka vattennivån igen för att kunna laga lite skador i skimmern.
Men nu är allt lagat och allt är tätt, efter allt utbytande av vatten så fick jag bita i det sura äpplet och fylla på 1 1/2 säck salt och det kostade så mycket som 112,50 kr och det var ju kraftig uppstartskostnad men det går väl att slå ut på hela året, för något mer behövs ju normalt inte.
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet maj 21, 2009, 00:28:05:05
Hej igen!   <sol>

Lovade att höra av mig till våren hur det har gått med min pool som jag inte chockklorerade till vintern eller gjorde något annat åt. Så här såg det ut i vattnet när jag lyfte på presseningen den 1 maj, - grönt. Borstade rent botten och kanter, sög upp skräpet, körde pumpen något dygn, fyllde på med salt och startade saltgeneratorn. Efter ca två dygn hade jag klart vatten igen, fast det är ju fortfarande inte badvarmt. Saltgeneratorn fixad alltså grönsoppan utan problem, största problemet var alla löv o barr som ramlade av presseningen och åkte ned i vattnet. (I mitten av badbaljan kommer jag inte åt att suga, så de får vänta tills jag kan krypa i själv).
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 22, 2009, 15:58:26:26
välkommen åter DDT O0
carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 22, 2009, 17:26:48:48
Hej
har nu gjort min andra mätning av poolvattnet i år
Klor 2,3
PH 7,3
Alk 75
dessa värden bör vara perfekta om man har saltgenerator
vattnet kristallklart och man behöver inte bry sig.
Var c:a 3 veckor sedan föregående mätning, har i stort sett haft täcket på hela tiden
samt mycket lite körning av saltgeneratorn.
Fram för bättre sommarväder
// carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: drakbane skrivet maj 26, 2009, 22:44:21:21
Hej,

Detta med SVG låter himla intressant. Men när jag letar så kostar den 3700.- :-(
Ska kolla barnens hus nästa gång jag är i helsingborg. Men det är väl kursen på den svenska zlotyn som inverkar.

En sak som jag reagerat mot i inlägget är att rostfritt inte skulle fungera med saltvatten, varför det?
Jag behandlar rostfritt dagligen i mitt jobb och mycket av det används "på sjön". Har oxo mycket RF i mina "bad" i en miljö som är typ 100 gånger mer korrosiv än saltvatten. Men det ju skillnad på RF o RF (o det skall ju egentligen heta rosttrögt) Men syrafast RF gärna elpolerat, "måste" funka.

/Joakim
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 27, 2009, 09:23:29:29
hej drakbane
vissa har ju skrivit här på forumet att deras stegar rostat men jag har inte märkt något på vår stege.
salthalten är ju också väldigt låg.
// carlos <sol>


PS/ kolla även Bauhaus de säljer denna för c:a 2 500 kr// DS

mvh Carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: puzzled skrivet maj 27, 2009, 12:41:22:22
Toys R Us - Förvånande men där finns den till det facila priset av ca 1.900 kr  ;)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: drakbane skrivet maj 27, 2009, 21:42:44:44
Hej,

Var inom Bauhaus idag o där hade dom den till 2500.-. Men 1900 låter minst 600 trevligare. Hmm, har ju inte råd till detta i år egentligen.

Men tack för alla tips, får nog smita upp till Toy imorn.  >rulla<

/Joakim
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Rauken skrivet maj 27, 2009, 22:00:01:01
Toys R us tar 1899 kr
har köpt en idag så nu blir det att köpa salt
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 27, 2009, 22:10:33:33
hej
om ni köper från dessa hur är då garantin?
priset OK
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: puzzled skrivet maj 28, 2009, 10:50:41:41
Garantin måste väl vara densamma, konsumentköplagen gäller. Support däremot förväntar jag mig inte, de undrade vad den var till i Malmö så jag förklarade lite grann :)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 28, 2009, 16:50:55:55
Hej Ni som tänker handla på toys r us, är ni säkra på att det är rätt modell och inte den som de haft stora problem med.
Kan någon som köpt från dem ta en bild på systemet och lägga in här.
De modeller som vi tidigare diskuterat här vet vi att de fungerat och dem har vi också länkat till.
I toys katalog kan man inte se modellen
// carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ddt skrivet maj 28, 2009, 21:03:41:41
Intex har bara gjort två modeller, den med vattenbehållare som inte fungerar så bra, (som PF fortfarande säljer) och den där man har salt i vattnet istället, är ganska säker på att det är den Toys 'R' Us säljer. Det är nog inga problem med garantierna från Toys 'r' US, värre var det med den stora poolfirman som helt förnekar problemet och inte tycker att konsumentköpslagen gäller.

Jag har tidigare kollat Intexs hemsidor i Taiwan och där finna bara två modeller (det blir 4 olika modellebeteckningar pga olika strömstryka i USA o Europa). För övrigt finns de kombinerade modellerna med både filterpump och saltgenerator sammanbyggda, de är då den bästa modellen av saltgenerator. Intex hade nog den sämre modellen bara en säsong och jag tror inte att den tillverkas längre.

Jag har lagt ut bild här i forumet på den saltgenerator som inte fungerar (den med vattenbehållare där man fyller på salt). Det finns även bilder på den här tråden av min egen saltgenerator, den som fungerar bra.

MVH Eva
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Rauken skrivet maj 28, 2009, 23:52:52:52
Det är Krystal Clean saltvattenspoolsystem, modell 8220/8230 (56602) som jag köpt på Toys R us
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: puzzled skrivet maj 29, 2009, 11:53:38:38
Min från Toys R Us är av den "korrekta" modellen, salt i poolen ( 107 kg i mitt fall ), bilder kan komma, men inget löfte  8)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 08, 2009, 17:05:11:11
Jag såg att även Barnens Hus säljer klorinatorn för 1995:- (iaf där jag bor)

En fråga om användandet av salt i pooler. Har man inte en större risk för rostangrepp i ståldetaljerna som finns i en del pooler. Nu är ju de delar som sitter inuti poolen få. Men jag tänker på stommen då det trots allt finns risk för att det stänker när det går lite vildare till ;)

Jag skulle gärna använda klorinatorn men det känns lite osäkert med en ovanmarkare med plåtstomme.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juni 08, 2009, 19:50:08:08
hej
kan inte utala mig om känslighet i poolstommar men man borde väl kunna fråga sin leverantör, de flesta säljer ju klor/salt generatorer konstigt då om deras pooler  inte skulle klara detta <hmm>
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: annna skrivet juni 20, 2009, 21:05:04:04
hej på er

jag har med inhandlat en saltvatten klorinator på toys r us

funkar ypperligt till vårt spa ( bara kört den i 4 dagar men fint vatten med stabila värden ännsålänge

Annna
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juni 20, 2009, 21:09:42:42
grattis och hoppas på en bra badsommar :)
// carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: baseman skrivet juli 06, 2009, 20:45:45:45
Har läst igenom denna tråd med stort intresse.

En fråga som dock inte har kommit upp så mycket är kompabilitet vad det gäller slangar.
Är det lätt att koppla ihop en Jof Storpools filter och pump till denna fantastiska makapär?
I vilken ordning ska den stå? (precis innan inloppet eller först eller i mitten mellan filter och värmepump?

Måste oxå ge en stor eloge till Barnens Hus.
Jag ringde till dom i Stockholm och frågade om dom kunde skicka mig en...men det gick inte.
Tjejen som jag pratade med tog då mitt mobilnummer och ringde leverantören och hittade en återförsäljare runt där jag bor.
Sedan ringde hon tillbaka och sa att den väntar på mig i Habo i slutet på veckan!
VILKEN SERVICE!

Om ni har tid, svara gärna på mina frågor.. <help>

Tack på förhand
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 06, 2009, 20:53:13:13
hej baseman
den skall som det skrivits om i många olika trådar alltid monteras sist i kedjan.
Hur du får ihop det beror på din egen fantasi samt vad du har för pumpkapacitet.
Håller du bara dina grund mått eller något tunnare så bör det inte vara några problem.
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: baseman skrivet juli 06, 2009, 21:58:32:32
Tack Carlos........får den i nästa vecka...så det ska bli spännande....
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Molle skrivet juli 10, 2009, 23:25:15:15
Ett tips är att utnyttja Bauhaus prisgaranti om ni ska köpa en Intex.
Jag köpte den där och betalade 1899-12%, hänvisa till TRUs pris så ringer de och kollar sedan klart.

Blir ganska prisvärt.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Pågen skrivet juli 11, 2009, 10:45:31:31
Nu har jag haft min saltgenerator i en vecka, vilket underbart vatten! Den bästa pryl jag köpt till poolen någonsin! Bara att ställa in timern och den sköter sig själv, inget mer än att kolla med mätstickor ett par gånger i veckan. Inget mer drällande med kemikalier, bara ett kristallklart vatten! Har du funderat på en så slå till, jag vågar lova dig att du blir nöjd! Använd sedan molles tips, jag gjorde det inte men det fungerar uppenbarligen.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 12, 2009, 09:07:58:58
Jag har med stor nyfikenhet läst trådarna om saltklorinatorer här inne och börjar bli riktigt sugen på att skaffa en till vår pool. Poolen i sig är under konstruktion (håller på att fylla den med vatten just nu) och jag tycker att saltklorinator verkar vara ett riktigt attraktivt renings-alternativ. Dock undrar jag om man kan köra Intex klorinatorer tillsammans med ett system som hos mig i övrigt består av rör och slangar med 50mm dimension? Finns det kopplingar för övergång mellan dessa dimensioner, och är det "bra" att gå ner i dimension i systemet som i övrigt är gjort för 50mm (funkar flödet som det ska, tar pumpen stryk av att behöva jobba hårdare etc.)?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 12, 2009, 18:18:20:20
Om du behöver hela flödet så kan du ju köra delflöde (bypass) genom Saltklorinatorn
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 14, 2009, 08:58:19:19
Tack för svaret Carlos  O0

Är det ingen som kan berätta om det går att koppla ihop Intex-systemet med 50mm slangar? Jag mailade Intex om det men fick ett ganska knapphändigt svar...
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 14, 2009, 11:10:44:44
Allt går att montera ihop problemet är att Saltgeneratorn har en mindre dimmension invändigt som du har svårt att ändra om du inte monterar denna i en 50 rörsbit gör en egen konstruktion av det hela.
Har inte tänkt på detta förut men det bör ju gå att ersätta den befintliga tuben på något vis.
Du måste själv bestämma om du behöver hela flödet för 50 mm.
Själv har jag 40 mm som grund och detta har jag kopplat ihop men jag tror Intex håller 32/38 invändigt
vilket då blir minsta mått.
Fodrar man en större genomströmning gäller nog bypassledning.
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: ottohans skrivet juli 14, 2009, 20:23:16:16
hej på er alla saltisar
jag köpte en saltvattenspoolsystem till vår lilla 10m2 pool
http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=54&M=Shop&PID=113&ProductID=133

är samma som
http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=140
men med pump och filter, har bara kört den i en vecka men är helnöjd :)

köpte på toysRus för 2295:- och det är 3år garranti
Ett pluss är också att det är lite mer "tryck" i pumpen, mot den som var med polen,
Det drar runt vattnet bättre när den kör




Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 18, 2009, 12:48:42:42
hej
måste erkänna att jag slarvat lite med kontrollmätningen av vattnet blir ju gärna så när allt sköter sig själv.
igår så var det 3 veckor sedan jag körde saltklorinatorn och fick se att det började bli lite alger i bottenkanten av poolen, mätte också klorvärdet och det visade 0.
Gasade då på saltklorinatorn 3 timmar borstade av botten och väggarna idag var värdet 1 och poolen ren som bara >:D.
Det är fantastiskt hur lätt man kan handskas med denna maskin.
glada poolhälsningar //carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 21, 2009, 10:26:09:09
En fråga: Det står på paketen till Intex saltklorinator att den endast är till för ovanmark-pooler, vet någon varför?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: utopiazz skrivet juli 21, 2009, 11:03:33:33
Beror kanske på att Intex inte har något annat än ovanmarkare <hmm>

Annars ser jag inget praktiskt hinder för att använda den till nedgrävda pooler
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 21, 2009, 20:27:04:04
Det var faktiskt det jag tänkte också  :) Jag kunde liksom inte komma på någon mer logisk förklaring.
Beror kanske på att Intex inte har något annat än ovanmarkare <hmm>

Annars ser jag inget praktiskt hinder för att använda den till nedgrävda pooler
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: heronnu skrivet juli 22, 2009, 09:11:45:45
hej på er alla saltisar
jag köpte en saltvattenspoolsystem till vår lilla 10m2 pool
http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=54&M=Shop&PID=113&ProductID=133

är samma som
http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=140
men med pump och filter, har bara kört den i en vecka men är helnöjd :)

köpte på toysRus för 2295:- och det är 3år garranti
Ett pluss är också att det är lite mer "tryck" i pumpen, mot den som var med polen,
Det drar runt vattnet bättre när den kör

Hej,
JAg är helt ny med det här med pool och läste mycket om denna saltvattensgenerator så jag köpte ovan till min pool, dvs den med inbyggd pump och generator i ett. Smidigt men har ett par frågor nu i start-skedet:

1) "Måste" man köra saltvattensgeneratorn minst 1 tim per dag? Det är det minsta man kan ställa den till. Men enligt Carlos de sol här i forumet så kör han den inte ens en timme per dag utan någon gång emellanåt?

2) Jag har mätt på stickan och ser att jag har lite för hög klorhalt (körde nog generatorn lite länge då jag fick strömavbrott igår och jag visste inte hur länge den hade gått) Nu ligger jag på dryga 3, hur får jag ner klorhalten? tömma ut lite av poolen eller bara låta vara?

3) Mitt pH värde är för högt, hur sänker man den? Visst måste man tillsätta ph-sänkningskemikalier. Det är väl inget som saltvattensgeneratorn justerar själv?

Tacksam för all hjälp man kan få :)
Mvh
David
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Rickard skrivet juli 22, 2009, 09:42:22:22
1. Hur länge du behöver köra den beror på många faktorer

Hur stor vattenmängd har du?
Hur varmt har du i vattnet?
Hur många badar i poolen?

Du kan ju börja att köra den 1 timme/dag och sedan succesivt öka tills du ser att du får en bra klorhalt i vattnet, sen lär du dig att köra den mer om ni har många badande eller extra varmt i vattnet.

2. Det är ingen fara att bada i 3 ppm klor, upp till 5 ppm är OK, även om man helst skall ligga mellan 1 och 3 ppm. Låt poolen stå utan att du kör med klorinatorn några dagar, eller tills klorhalten är nere på 1 ppm.

3. Jag brukar alltid rekommendera att man börjar med att kontrollera/justera alkaliniteten som skall vara 80 120, när den är bra brukar pH vara bra, annars får du tillsaätta höj, eller sänk pH. En alkalinitet inom gränsvärdet gör att poolen blir mycket mer pH-stabil, och du behöver inte tillsätta lika mycket kemikalier för att hålla pH på en bra nivå.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: heronnu skrivet juli 22, 2009, 09:54:45:45
1. Hur länge du behöver köra den beror på många faktorer

Hur stor vattenmängd har du?
- Bara cirka 4750 liter

Hur varmt har du i vattnet?
- Den är nyfylld och kall som attan 18 grader ungefär

Hur många badar i poolen?
- Ingen än så länge, vill få klart värdena först :P

Du kan ju börja att köra den 1 timme/dag och sedan succesivt öka tills du ser att du får en bra klorhalt i vattnet, sen lär du dig att köra den mer om ni har många badande eller extra varmt i vattnet.
- Just nu ligger jag alltså hög klorhalt tycker teststickorna iaf

2. Det är ingen fara att bada i 3 ppm klor, upp till 5 ppm är OK, även om man helst skall ligga mellan 1 och 3 ppm. Låt poolen stå utan att du kör med klorinatorn några dagar, eller tills klorhalten är nere på 1 ppm.
- Ska stänga av den och vänta och se, just nu är ungarna exalterade och vill bada trots att det är iskallt i vattnet :)

3. Jag brukar alltid rekommendera att man börjar med att kontrollera/justera alkaliniteten som skall vara 80 120, när den är bra brukar pH vara bra, annars får du tillsaätta höj, eller sänk pH. En alkalinitet inom gränsvärdet gör att poolen blir mycket mer pH-stabil, och du behöver inte tillsätta lika mycket kemikalier för att hålla pH på en bra nivå.
- Alkaniteten enligt stickorna verkar ligga på mellan 80-120 strecket om man försöker gå efter färgskalan, dvs det borde vara ok. Ska jag pytsa i lite ph- för att sänga ph-värdet en aning nu i början eller är det bara att vänta några dagar och se vad som händer?

Tack för dina svar
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Rickard skrivet juli 22, 2009, 10:42:21:21
Låt ungarna bada, det gör att klorhalten går ned, och det är som sagt ingen fara att bada i 3 ppm, det är förmodligen mycket högre i de offentliga bad ni brukar besöka.

Tillsätt lite pH minus, hellre för lite än för mycket, vänta en dag innan du mäter och doserar igen, fortsätt så tills du ligger på ett bra värde.
Det är ingen fara att bada om pH-värdet är högt, och inte heller när du doserar i pH-minuskemikalierna.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 22, 2009, 22:38:07:07
Jag använder saltgenerator sedan poolen byggdes 2007. Under första året körde jag med rätt hög klorproduktion. Den där speciella sköna friska känslan som hade utlovats, infann sig tyvärr inte. Det kändes som att bada i en vanlig klorpool, vilket mina ögon heller inte tål något vidare. Grundlurad och blåst på massa pengar? Nej, definitivt inte! Sedan säsongen 2008 kör jag istället saltgeneratorn mycket försiktigt. Vattnet i poolen har inte ens mätbara värden på klor. Mätaren visar alltid 0,0 ppm klor, men ändå är vattnet alltid kristallklart. En kallsup känns som friskt kranvatten, men något salt. Bättre kan det inte bli. Jag skulle därför vilja föreslå er saltpoolägare att pröva om det går att dra ner klorhalten i poolen till 0 och ändå få perfekt vattenkvalitet. Med en Intex-saltgenerator, kan detta innebära att man måste försöka hitta en möjlighet att köra den korta sekvenser flera gånger per dag, eftersom det inte går att justera effekten.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: dacke skrivet juli 23, 2009, 10:17:57:57

Hej Ingvar!

Det du föreslår, att sänka klorvärdet till 0 verkar lite farligt!  :o

Det betyder ju att det inte finns något fritt klor att bekämpa eventuella bakterier med.

Att vattnet ser klart ut är ju ingen garanti. Det gör det ju om ditt filter fungerar bra.

Nej, håll dig till de rekommenderade halterna av fritt klor för att undvika alla risker. Om du har problem med kloret så försök hålla dig på 1 ppm.  O0

Hälsningar, Dacke.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 23, 2009, 10:24:25:25
hej ingvar
exakt så gör jag ligger i det närmaste på noll värden.
jag har inte haft i något annat medel än 1/2 säck salt i år(billigare kan det inte bli) ;D ;D
Om PH värdet skulle sticka iväg åt något håll så justeras detta samtidigt som du sätter på saltklorinatorn.
Har haft över 8 i ph vid något tillfälle och kloret har visat 0.
Gasar man då på klorinatorn så rättas allt till direkt man kört några timmar, kanongrej denna apparat O0
// carlos <sol>


// har märkt att man behöver hålla sig runt 1 - 2 i klor för att inte få alger i poolen//
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet juli 23, 2009, 14:47:01:01
Även om klorvärdet ligger på 0 i poolen, produceras ändå klor i cellen och är där verksamt för reningen. Konsten ligger i att hitta en balans där lika mycket klor produceras som dunstar bort. Detta anser jag att jag lyckats mycket bra med. När poolen är avtäckt har jag ofta på full effekt (20 gram aktivt klor produceras då per timme), men det gäller att komma ihåg att sätta ned effekten då poolen är täckt.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: rothman skrivet augusti 07, 2009, 18:30:54:54
snabb fråga, funkar det med salttabletter man använder för vattenavhärdning tro? jag har en säck på 25 kilo och jag är sugen på att få igång min nyinköpta klorgenerator


EDIT: Manualen säger: " Det går också bra att använda salttabletter för vattenbehandling (komprimerad form av utvunnet salt)"

Undra om det är avhärdningssalt? Borde väl vara det....
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 12, 2009, 00:01:47:47
hej
måste erkänna att jag slarvat lite med kontrollmätningen av vattnet blir ju gärna så när allt sköter sig själv.
igår så var det 3 veckor sedan jag körde saltklorinatorn och fick se att det började bli lite alger i bottenkanten av poolen, mätte också klorvärdet och det visade 0.
Gasade då på saltklorinatorn 3 timmar borstade av botten och väggarna idag var värdet 1 och poolen ren som bara >:D.
Det är fantastiskt hur lätt man kan handskas med denna maskin.
glada poolhälsningar //carlos <sol>


Hej igen
Måste fylla på med lite ytterligare info från Intex Saltgenerator
Hur billigt kan det egentloigen bli att ha pool
Vid uppstart i våras var jag tvungen att fylla i en halv säck salt ( 112,50 kr)
sedan dess har jag inte gjort annat än kontrollmätt ibland och jag missade 1 gång och fick värdet under 1,0
vilket efter ett antal dagar visade tillstymmelse till lite ljusgrönt i kanterna.
Då gasade jag på Saltgeneratorn och körde upp klortillverkningen till över 3 i värde samt dammsög samt borstade botten samt la i 1 flockkudde ( 220 kr/8st= 27,50 kr)
Detta är rent fantastiskt man kan nog inte köra en pool billigare och brukar man Intex Saltgenerator med försiktighet samt lite förstånd så kan det inte bli annat är "NIRVANA) O0
Mvh carlos <sol>



// förlåt glömde kostnaden för teststripsen (200kr/50st*20= 80 kr)// >rulla<
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: annna skrivet augusti 25, 2009, 16:05:51:51
Hej

Har nu haft vår saltvattengenerator i ca 2 månader och har funkat klockrent hela tiden

utom när vi stängde av den i en vecka när vi var borta då blev vattnet grönt , men efter en natt var det kristallklart igen

vi använder den till ett större spabad ( 3meter i dimater 8 kantigt)

den enda kemikalie vi har köpt är ph minus , ca 6 matskedar har vi laggt i

lättare änn såhär kan det nog inte vara att ha pool

kör klorinatorn 1 timme per dygn och filtrering 6 timmar 

mvh /annna
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 25, 2009, 22:16:59:59
Hej

Har nu haft vår saltvattengenerator i ca 2 månader och har funkat klockrent hela tiden

utom när vi stängde av den i en vecka när vi var borta då blev vattnet grönt , men efter en natt var det kristallklart igen

vi använder den till ett större spabad ( 3meter i dimater 8 kantigt)

den enda kemikalie vi har köpt är ph minus , ca 6 matskedar har vi laggt i

lättare änn såhär kan det nog inte vara att ha pool

kör klorinatorn 1 timme per dygn och filtrering 6 timmar 

mvh /annna

 O0 O0 O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Lillblomma skrivet augusti 27, 2009, 08:47:43:43
Å, det låter så smidigt!!! Och nu har jag fått tag på en billig till nästa sässong, så nu är det bara poolen som ska uppgraderas till en större.
Letar som en tok efter en utread eller beggad rund 132 djup med 549 cm diameter...
Men, men...
Tänkte fråga. Om man har timer på sandfiltret, hur funkar det då med saltklorinatorn? Har man klorinatorn på samma el så går den igång sina timmar automatiskt när pumpen startar? Eller ska man ha den på en separat el som är på hela tiden?

Säg att jag vill ha pumpen på mellan 6 o10 och mellan 17 o 21, men klorinatorn ska bara gå en timme eller två... Hur gör man då?
//A
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: baseman skrivet augusti 27, 2009, 09:20:00:00
Å, det låter så smidigt!!! Och nu har jag fått tag på en billig till nästa sässong, så nu är det bara poolen som ska uppgraderas till en större.
Letar som en tok efter en utread eller beggad rund 132 djup med 549 cm diameter...
Men, men...
Tänkte fråga. Om man har timer på sandfiltret, hur funkar det då med saltklorinatorn? Har man klorinatorn på samma el så går den igång sina timmar automatiskt när pumpen startar? Eller ska man ha den på en separat el som är på hela tiden?

Säg att jag vill ha pumpen på mellan 6 o10 och mellan 17 o 21, men klorinatorn ska bara gå en timme eller två... Hur gör man då?
//A

Jag kommer lösa det så att jag sätter en separat timer på pumpen mellan 18-23, och en timer (som är synkad i tiden med pump timern) som går mellan 20-21.
Dvs, så vet jag att pumpen alltid är på när min saltgenerator sätter igång.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: baseman skrivet augusti 28, 2009, 16:02:46:46
Nu har jag installerat min saltgenerator.
En fråga... man ställer in antalet timmar på displayen...men om jag vill att den ska köra 1 timme vgenrje dag..hur gör jag då?
Det finns ju ingen dag funktion på den..utan bara antalet timmar?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: drarmi skrivet september 01, 2009, 21:54:23:23
Nu har jag installerat min saltgenerator.
En fråga... man ställer in antalet timmar på displayen...men om jag vill att den ska köra 1 timme vgenrje dag..hur gör jag då?
Det finns ju ingen dag funktion på den..utan bara antalet timmar?

Du ställer in antalet timmar väntar någon minut eller så sen börjar den producera klor. Generatiorn är operativ det antal timmar du ställt in på den. Den kommer sedan gå ner i sovläge och vakna igen ett dygn senare.

Alltså en gång om dygnet kör den de antal timmar du ställt in.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: drarmi skrivet september 01, 2009, 21:58:41:41
All som nämnts änså länge har varit väldigt positivt ...

nu till ett något negativt fenomen .... LOW SALT indikation. När jag först fick detta tänkte jag så klart att det berode just på för låg salt halt. Fyllde på 25 kg salt till i poolen men LOW SALT indikationen slog igång igen.

Jag skall säga att jag inte felsökt speciellt mycket på grund av tidsbrist men ar dock hunnit söka lite på nätet om detta fenomen. Det jag skall göra först är att kontrollera om elektrolys plattorna är igensatta. Hoppas jag får tid att kolla detta snart.

Fann följande tråd i vilken man diskuterar problemet;
http://x.havuz.org/viewtopic.php?f=26&t=1101&start=90

I denna tråd föreslår man flera olika lösningar där en faktiskt handlar om att koppla om ledningarna inne i enheten. Detta har man till och med gjort filmer på youtube om hur man gör;
Cell rewiring Video:
http://www.youtube.com/watch?v=zpwi-03a7YA
Fan rewiring Video:
http://www.youtube.com/watch?v=IcSJ_YEuRfw
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: drarmi skrivet september 10, 2009, 18:29:53:53
Hej,

Tänkte bara återkoppla vad som löste mina problem. Visade sig itne var mer komplicerat än att lägga delen med titanplattorna i vinägerlösning sedan spola dem rena från kalk-beläggningar.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet september 11, 2009, 23:49:01:01
hej
har funderat lite över detta problemet med den automatiska rengöringen som skall ske efter 20 timmar
om man t.ex ställer in att den skall vara på i 3 tim/dag så måste den ju gå i 6-7dagar för att uppfylla totaltiden.
om man istället som vissa av oss gör kör kanske 3 tim och sedan stänger av, nästa gång kör vi kanske 6 tim och sedan stänger av betyder i princip att den totala drift tiden aldrig uppnås för göra denna självrengöring.
Alltså gäller det att hitta ett värde där maskinen kan gå lika mycket varje dag för att detta skall fungera.
Tänker jag fel eller finns den totala drifttiden lagrad någonstans så att detta ändå fungerar, annars finns ju en stor risk att maskinen aldrig blir rensad automatiskt.
Denna fråga kanske behöver ställas till "intex"
//carlos <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: super skrivet juli 06, 2010, 21:59:59:59
Väcker tråden lite...
Fick du svar på din sista fråga är lite nyfiken själv.

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 07, 2010, 19:21:18:18
inget svar ännu
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: super skrivet juli 10, 2010, 14:57:01:01
Carlos
Fick du nått svar om det var ok att trafon är så varm även vid standby?
Den är ju ganska varm.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 18, 2010, 11:20:36:36
Carlos
Fick du nått svar om det var ok att trafon är så varm även vid standby?
Den är ju ganska varm.
hej
ursäkta dröjsmålet har varit i Tallin 3 dagar samt på västkusten 1 vecka mycket fint där .
trafon är lite varm men inte het.
mvh carlos  <sol>
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: xCxJx skrivet juli 07, 2012, 12:55:02:02
Nu skall även jag köpa en intex saltgenerator. Men vilken modell är det man skall be butiken ta hem. Verkar finnas en del..?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Göran.w skrivet juli 08, 2012, 11:47:28:28
Är jätte nöjd med min saltgenerator men det finns 2 saker man ska tänka på.
Det första är när man får low salt är att man kollar plattorna så dom inte är igen kalkade.

Det andra är den där förbannade saken som producerar koppar joner.
Mitt vatten smakar apa och koppar halten är ordentligt hög.
Enda fixen är att byta vatten typ.
Kopplade bort el sladden till koppar saken så det inte blir värre.
Det som troligen är orsaken är att jag låter poolen stå med hälften med vatten på vintern och väldigt hög bad belastning.
Kopparet försvinner väl inte av sig själv om man inte byter vatten eller har jag fel där.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Pågen skrivet september 20, 2012, 10:32:00:00
Kan lägga in mina synpunkter på saltgeneratorn, jag har kört min i 4 säsonger nu utan problem, jag har en Intex Seqoia 5 * 1,24 och det enda jag gjort är att rengjort titanplattorna en höst då det var lite kalkbeläggning på dem.
Den bästa investering till poolen jag gjort.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Klabbarpan skrivet april 26, 2013, 12:46:31:31
Detta låter helt klart som en smidig lösning på kemikalie hanteringen!

Är alla lika nöjda fortfarande?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: thesmurfen skrivet maj 08, 2013, 09:13:58:58
Jag undrar också!

Har tittat lite på vad den kan kosta idag men den enda jag hittar på webben är med filterpump till..och det vill vi ju inte ha?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Göran.w skrivet maj 08, 2013, 22:03:23:23
Jag är fortfarande nöjd med min och är inne på säsong 3 nu.
Slå toys r us en signal och hör vad en utan filter kostar.
http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=853 (http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=853)
Det finns även en ny typ med ozon i år http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=857 (http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=55&M=Shop&PID=114&ProductID=857)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Varmtibadet skrivet juni 20, 2013, 20:37:06:06
Köpt saltklorinatorn från intex idag men manualen är inte hel tydlig... Jag har hällt i 25kg salt (skall i med 25 till) men när ska jag sätta på saltklorinatorn - nu eller skall man vänta tills saltet löst sig???

Snabbt svar uppskattas då jag står här med salt i poolen.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Göran.w skrivet juni 21, 2013, 07:28:45:45
Hej du ska vänta till saltet har löst sig men du kan prova innan det är helt löst med för det värsta som kan hända är att den varnar för att det är för lite salt.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Varmtibadet skrivet juni 21, 2013, 16:23:31:31
Köpt saltklorinatorn från intex idag men manualen är inte hel tydlig... Jag har hällt i 25kg salt (skall i med 25 till) men när ska jag sätta på saltklorinatorn - nu eller skall man vänta tills saltet löst sig???

Snabbt svar uppskattas då jag står här med salt i poolen.

Imorse vid 9tiden (dvs ca 12h efter att saltet hälts i) så slog jag igång klorinatorn och den började jobba direkt, inga varningar, jag ändrade då till boost läget och 4h senare hade jag bra värden på samtliga ph, alkanitet, klor samt koppar! :)


Glad midsommar!!
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mikblizz skrivet juli 23, 2013, 01:36:10:10
Har för nån vecka sedan Krystal Clear saltvattensystem CS8220 (CG-54602) och är riktigt nöjd kristallklart vatten! Har en liten pool men kommer uppgradera nästa år till större då den är av minsta laget med saltvatten. Är annars mycket nöjd med den så här långt, stabilare vatten (alka & PH) med saltvatten och inget stinkande av klor så länge man justerar gångtiden på 8220:an  O0  8)  <sol>

Edit flyttat frågor till egen tråd.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Bazuki skrivet juli 24, 2013, 15:15:07:07
Hej!

Har precis läst igenom den här tråden och har blivit rejält sugen på en saltgenerator.
Hur har ni gjort som har 50 mm slag på övriga systemet? Funkar det att trycka allt vatten genom generatorn?
Jag har en trefaspump som trycker på ganska bra. Trycket kommer ju öka ganska rejält om man minskar till 38 mm.

Tack för bra information! :)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mikblizz skrivet juli 24, 2013, 15:42:44:44
Hej!

Har precis läst igenom den här tråden och har blivit rejält sugen på en saltgenerator.
Hur har ni gjort som har 50 mm slag på övriga systemet? Funkar det att trycka allt vatten genom generatorn?
Jag har en trefaspump som trycker på ganska bra. Trycket kommer ju öka ganska rejält om man minskar till 38 mm.

Tack för bra information! :)
Har 8220 och nu får jag iof nedgradera till 32mm men i och med att denna modell är specad till
Genomströmningshastighet: 2650 - 14140 liter/timme,
 så länge du inte trycker mer än max värdet ska det inte vara något problem! Har sammanställt lite mer teknisk info i denna tråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9133.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9133.0)

Tittar du på bilden (7220), som är precis samma ELEKTROLYSCELL:s hus som 8220, så känns det som nästan 50mm rakt igenom huset. Intex slangen begränsar, så använder du inte intex slangen utan kör din 50mm (om gängorna passar) slang direkt på, så ska det väl inte vara något problem. Men jag är inte hemma nu så jag kan inte mäta.
http://www.intexnordic.com/Files/Billeder/MediaDB/Thumbs/12/54606_photo_jpg.jpg (http://www.intexnordic.com/Files/Billeder/MediaDB/Thumbs/12/54606_photo_jpg.jpg)
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Bazuki skrivet juli 26, 2013, 11:25:11:11
Tack för svaret!
Jag ska nog försöka ta mig till en affär och mäta lite på en sån här mackapär...
Såg att Rusta skickade ut reklam med halva priset på Intex-prylar. Antagligen redan slut på allt, men ändå.

Sen ska jag försöka hitta hur många liter per timme min pump trycker ur sig också.
I värsta fall får jag väl splitta och köra en bypass för att minska trycket i saltklorinatorn...
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Varmtibadet skrivet maj 27, 2014, 11:17:31:31
Måste lovorda denna maskin lite!
Startade poolen ihelgen och med det även Intex Saltklorinator.
Ska tillägga att förra säsongen var första säsongen med pool så det var med ganska stor nyfikenhet (och lite orosmoln) jag skulle dra igång poolen för första gången efter vinteruppehåll och få alla bra värden.

Poolen hade stått tömd till precis under utloppet och fryst delvis (helt?) under vintern.
Vattnet såg bättre ut än väntat, massa löv och smuts samt något grönt/gult vatten.

Kopplade i pump+sandfilter först i en dag då jag inte fick tag i salt.
Köpte sedan 50kg salt (17kbm vatten) och hällde i det, lät det lösa sig under natten och på morgonen körde jag boost-läget i 8-10h och vattnet blev perfekt till utseendet och även värdena. Kör saltklorinatorn 2-4h/dag och allt bra, mäter jag så har jag i underkant av klor men detta hade jag även förra säsongen utan problem.

Så enkelt, så bra och billigt. Inga inköp/hantering/tester av olika kemikalier innan man får bra vatten - bara slå på klorinatorn!  >rulla<

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: mr.lindgren skrivet juli 25, 2014, 02:20:25:25
Hej alla!

Första inlägget då jag är i fas med att anlägga pool nästa år. Jag är en sådan som gärna undersöker och försöker förstå det jag ska ta mig an.
Är extremt intresserad (läs: imponerad) över alla era lovord angående saltklorinatorn.
Jag tänkte köpa en pool från Primastar, rund 5,50 i diameter med 1,32 djup. Min fråga är då om  Krystal Clear saltvattensystem CS8220 (CG-54602) är den man ska ha?
Jag kommer givetvis starta en tråd här så jag får dela av mig av mitt framtida bygge som innefattar pardörrar ut mot ett trädäck med pool sådär lagom fint nersänkt.
Tacksam för svar av er alla kompentena poolmänniskor!

Må väl
/Henke
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Varmtibadet skrivet augusti 26, 2014, 10:31:43:43
Hej alla!

Första inlägget då jag är i fas med att anlägga pool nästa år. Jag är en sådan som gärna undersöker och försöker förstå det jag ska ta mig an.
Är extremt intresserad (läs: imponerad) över alla era lovord angående saltklorinatorn.
Jag tänkte köpa en pool från Primastar, rund 5,50 i diameter med 1,32 djup. Min fråga är då om  Krystal Clear saltvattensystem CS8220 (CG-54602) är den man ska ha?
Jag kommer givetvis starta en tråd här så jag får dela av mig av mitt framtida bygge som innefattar pardörrar ut mot ett trädäck med pool sådär lagom fint nersänkt.
Tacksam för svar av er alla kompentena poolmänniskor!

Må väl
/Henke

Sent svar, ursäktar mig med att jag badat istället för att suttit framför datorn :)
Tror det är CS8220 som jag har och den är verkligen bra, så enkelt och smidigt. Huruvida den funkar med din tilltänkta pool vet jag inget om men det bgör den ju göra så länge du har detaljer som klarar saltvatten.

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: puzzled skrivet november 21, 2014, 11:20:23:23
Nu har min lagt av verkar det som, den varnar för låg salt hela tiden. Köpte mig en testgrunka för saltnivå då det för mig var orimligt att det skulle vara för lågt. Ligger på 2750 ppm vilket skall vara ok. Testade även att rengöra Titaniumcellen i ättika i 24 timmar utan framgång.

Nån som har någon annan idé som man kan testa ?? Har frågat Intex om de har cellen att sälja så vi får se vad de svarar.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Ingvar skrivet november 21, 2014, 12:24:08:08
Cellen är en förbrukningsartikel, så det lönar sig nog inte att försöka trixa med den. Om inte Intex säljer dessa separat, så har de nog i så fall inte räknat med att maskinen ska hålla längre än cellen. Å andra sidan är det nog inte så stor prisskillnad mellan vad en cell i så fall skulle kosta mot priset för hela paketet.

Jag har haft min cell till en Balneo SG20 i åtta säsonger nu, och kan nu sedan i somras endast köra på cellens ena pol, så det fanns inget annat att göra än att betala 2500kr för en ny cell, så får det förmodligen bli ett byte under nästa säsong.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Gille skrivet november 21, 2014, 13:58:04:04
Hej,

Den ska finnas som reservdel, runt 80$ i US, vet ej i Sverige.
http://www.intexcorp.com/index.php/catalogsearch/result/?q=11233+electrolytic+cell+with+titanium+plates

Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: puzzled skrivet november 21, 2014, 15:14:58:58
Jag är med på resonemanget, får se om Intex har delen i sverige annars blir det att köpa en ny. Svårt att hitta dem nu bara, TosRus i Malmö hade inga kvar på lager.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: karasp skrivet december 07, 2014, 18:50:06:06
Kontakta http://www.intexnordic.com/ via mejl på deras hemsida, så skickar dom en ny.
Köpte en förra året, kostade om jag inte minns rätt 500kr    O0
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: 25° i vattnet skrivet december 27, 2014, 23:32:13:13
lite fakta om saltklorinator:

Saltklorinator brukar även kallas saltmaskin, saltvattenpool, saltcell eller felaktigt "saltgenerator".

Flera stora tillverkare har slutat tillverka saltklorinatorer eftersom vattnet blir så aggressivt och saltklorinator är svårskött med avseende på klorhalt och pH-värde.

Maskinen fungerar genom att poolvattnet med tillsatt salt (Natriumklorid, NaCl) passerar saltklorinatorn. I Saltklorinatorn finns ett antal spänningssatta metallplattor där elektrolysen sker. Elektrolysen delar saltet till bl.a. underklorsyra (HCIO), natriumhypoklorit (NaClO) och vätgas (H2).

Salthalten i vattnet ska vara 0,4 % (4ppm) som jämförelse är salthalten i Östersjön 5-8ppm. Högre salthalt ger längre livslängd på elektroderna men ökar korrosionsrisken på metalldelar i poolen.

Att tänka på vid användande av saltklorinator
Det är extremt viktigt att hålla pH på en korrekt nivå (7,2 - 7,6 ppm). Vid för högt pH i kombination med hög klorhalt blir vattnet skadligt.
Saltklorinatorns elektroder tar skada av för högt pH.
Alkaliniteten får inte överstiga 110 ppm. Hög alkalinitet gör att saltklorinatorns elektroder förkalkas.
Om vattentemperaturen är under 18 grader skall saltklorinatorn köras på max 50 %. Saltklorinatorn fungerar inte fullt ut om vattnet är under 18 grader. Klorhalten stiger också snabbt då poolens klorförbrukning är lägre ju kallare vattnet är.
Saltklorinatorn slutar inte tillverka klor, inte ens om klorhalten stiger till farliga nivåer. Du måste dagligen kontrollera vattnets klor- och pH-värden och justera pH och saltklorinatorn efter mätvärdena.
Vattnet blir aggressivt och påverkar linerns livslängd negativt.
Hög klorhalt tillsammans med salt i vattnet ger ett mycket aggressivt vatten mot metaller, även rostfritt, speciellt i kombination med felaktigt pH-värde. Vid användning av saltklorinator ska alla komponenter i poolen vara tillverkade av titan eller plast för att undvika korrosion. Tänk på att pump, sandfilter, värmare, inlopp, skimmer, lampa och stege kan vara gjorda i rostfritt eller ha rostfria detaljer.
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: e3henri skrivet maj 31, 2018, 23:38:06:06
Vet inte om någon läser denna längre och modellerna kanske ändrats.
Dessa hittar jag på toysrus. Är det någon av dessa ni använder?
https://www.toysrus.se/product/intex-saltvattensystem?id=000000000124077001
https://www.toysrus.se/product/intex-saltvattensystem?id=000000000113465001
Bägge kostar 2299. Är den första C8220 som det skrivs om? Som i så fall ger 12g/h?
Den andra ser ju snyggare ut, men har kanske lägre kapacitet? Svårt att veta skillnaden

Finns även modell med ozon för 2999:-
https://www.toysrus.se/product/intex-ozon--och-saltvattensystem?id=000000000124078001

Eller ytterligare en ozon till samma pris
https://www.toysrus.se/product/intex-ozon--och-saltvattensystem?id=000000000117390001

Kanske är det bara två olika varianter med eller utan ozon där den som är iett stycke är en nyare årsmodell/design?
Intexnordic verkar ju inte finnas längre
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: 25° i vattnet skrivet juni 01, 2018, 10:58:43:43
Hur mycket salt genererar denna saltgenerator från Intex per dygn ??
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: Abuquir skrivet juli 26, 2018, 19:45:28:28
BR är billigare:
https://www.br.se/vaara-kategorier/utomhusleksaker/pooler/pooltillbehoer/intex-saltvattensystem?id=000000000124077001&gclid=CjwKCAjw4uXaBRAcEiwAuAUz8GfiUvBEyS1E5j8HulHxW1GQNhd6J1P09qIg2Hi4Qz_K368_1_xgBxoC3n4QAvD_BwE&ef_id=Wvky0wAAAI7NoxA0:20180726173913:s

sedan hittade jag denna:
https://www.vidaxl.se/e/8718475921431/intex-krystal-clear-eco-saltvattensystem-26668gs?utm_source=vidaxl_kelkoo&utm_medium=price_comparison&utm_term=8718475921431&utm_campaign=se_webshop&utm_content=Hem_tradgard



och jag skulle också vilja veta om man kan använda en sådan här till ett 7000 liters swimspa?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: sege skrivet april 27, 2020, 08:37:58:58
Någon som kör med, vad jag förstår, nya modellen CG-26670 och har en åsikt om den?
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: henrik79 skrivet maj 07, 2020, 13:19:56:56
Någon som kör med, vad jag förstår, nya modellen CG-26670 och har en åsikt om den?

Hej!

Vi har dragit igång en intexpool med denna saltklorinator och har kört den under ca 2 veckor nu. Mina tankar:

- Trevlig design, ser modern ut, men är lite plastig och klen när man som vi kör med 50 mm PVC-slang.

- Enheten var död från fabrik, skruvade isär den och såg att en kabel hade lossnat från kraftmatning till kretskort. Tryckte i denna kabel och vips fungerade den. Slarvigt!

- Enheten saknar all form av timerinställning, man kan ställa in drifttid i timmar från det att man gör inställningen. Om man t.ex. satte den till 4 timmar kl 10:00 och vill öka till 5 timmar måste man göra detta kl  10:00 så man inte rubbar starttid. Helst vill man ju köra pump, värmare och salt i synk. Obegripligt om du frågar mig.

- Går inte att styra med extern timer, bryter man matning startar enheten i standbyläge. Den gamla enheten startade direkt.

- Gör det den ska, varnar för låg salt samt dåligt flöde.

- En leksak till de som sätter priset först.

Helt klart stör jag mig mest på frånvaron av en riktig timer med klockslag. Kör man pumpen dygnet runt gör väl detta inget, men vi kör endast pumpen 8 timmar om dagen, och då gäller det ju att starta klorinatorn så den hinner köra sina timmar inom pumpens driftsfönster. Meckigt värre, speciellt om det blir strömavbrott, då är alla inställningar puts väck. Detta gäller för pump också :/

/H
Titel: SV: Saltgenerator från Intex
Skrivet av: xCxJx skrivet juli 18, 2021, 15:16:49:49
Hej på er. Nu har min trotjänare (intex 8220) dött (larmar hela tiden för låg salt) och som jag förstår går det inte bara att byta ut den mot en https://www.intex-pooler.se/produkt/krystal-clear-saltvattensystem-e-c-o-56-800l-art-26670/

Då den verkar gå i stanbyläge vid bortfall av spänning.
Jag har tidigare styrt den med extern brytare.

Någon som. Har någon bra ide om ersättare?