CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - steppen7

Sidor: [1] 2 3
1
Uppvärmning / SV: Velar mellan berg-VP eller pool-VP
« skrivet: september 11, 2017, 21:16:56:56  »
Rent energimässigt så skiljer det nog inte mycket mellan en riktig luft/vatten och en pool-VP. Pool-VPn är antagligen effektivare eftersom den värmer poolvattnet direkt och du slipper värmeväxlare, däremot på höst och vår om du vill köra längre säsong så kommer antagligen pool-VPn inte orka med. De lägger ju oftast av vid betydligt högre temp eftersom de inte är tänka att användas på vintern. Den du har för huset är ju tänkt att ge så mycket som möjligt även när det är vinter.

Lyxvarianten är ju att ha båda inkopplade. Då kan du hålla lägre temp på våren och hösten och brassa på med båda inför helgerna så sänker du energiåtgången. När du vill ha poolen varm hela tiden, tex på sommaren kör du pool-VPn för att underhålla värmen, och vill du ta ett rykande varmt bad i oktober innan du stänger ner kan du värma med CTCn. Det vore nåt  ;D

2
Pooltäckningar / SV: Energivinst med solfolie om man har pooltak redan?
« skrivet: september 05, 2017, 22:12:18:18  »
Vi fyller nog ca en timma med vattenslangen med 1-2V mellanrum. Säg 1kbm/vecka för enkelhetens skull. En del skätter förstås ur när vi badar eftersom vi har vatten ca 8cm ner från kanten bara. Säg att en halv kubik per vecka förångas då, vad kan det innebära i energi?

3
Pooltäckningar / Energivinst med solfolie om man har pooltak redan?
« skrivet: september 04, 2017, 21:36:41:41  »
Jag har pooltak i klarplast 4mm PC och den gjorde ju verkligen enormt nytta. När jasg först driftade VPn orkade den upp i 27C och sen dalade det till 24C vid blåsigt väder (i Juni i år) trots att VPn gick dygnet runt. När Pooltaket var på plats orkade den lätt upp till inställda 30C och den gick bara X antal timmar om dygnet för att hålla tempen.

Nu är det september och vi har höjt till 32C men det badas ju inte varje dag längre i jobb och skoltider så jag funderar på om man skulle skaffa bubbelplast och lägga på under veckodagarna och ta bort till helgen. Hur mycket kan det tänkas spara i energi?

4
Uppvärmning / SV: Velar mellan berg-VP eller pool-VP
« skrivet: september 04, 2017, 21:27:11:11  »
Och eftersom det kallaste vattnet är poolvattnet som man tömmer inför vintern så slipper man fundera på en lösning för att tömma eller frysskydda den varma sidan som ju används av huset på vintern. Lätt val.

Gällande pool-VP så är jag nöjd so far. Dock lite trist att det låter som baksidan på en matvarubutik med kompressorn som hörs allt som oftast. Det stör inte vid altanen eller poolen, där hörs det inte, men när man går runt och njuter av trädgården eller kommer hem från jobbet och kliver ur bilen så möts man inte längre av det tysta lantliga området. Men som sagt, nöjd ändå, just nu ialla fall...

5
Uppvärmning / SV: Velar mellan berg-VP eller pool-VP
« skrivet: maj 12, 2017, 20:19:29:29  »
Jag har till slut bestämt mig för en separat pool-VP pga:
Enklare och billigare installation
Mindre trångt i tvättstugan
Troligen högre COP om man ska tro kurvorna på de pool-VP jag tittat på
Mindre risk att överbelasta borrhålet

Utseendet med en pryl ute i trädgården kan jag stå ut med
Skulle jag störas av ljudet när jag är ute ordnar jag en knapp som pausar den nån timma
Skulle jag ångra mig kan jag alltid sälja VPn och gräva vidare mot tvättstugan och berg-VPn

6
Markpooler. / Återfylla med jordfuktad betong? finsats? torrbruk? Hjälp!
« skrivet: april 10, 2017, 10:43:01:01  »
Imorn kommer pp-poolen och förhoppningsvis återfyller vi på onsdag så nu är det bråttom att beställa material för återfyllnad.

Monteringsinstruktionen som känns ganska övrdriven med rekommendation om 15-20cm tjocklek på betongplattan osv skriver att det ska vara jordfuktad betong runtom, men jag vet att andra fyllt med torrbruk, finsats eller singel+cement och vattnat. Själv kan jag inget om betong.

Bråttom! Vad ska jag beställa? Hjälp!  :-\ :)

7
Uppvärmning / SV: Velar mellan berg-VP eller pool-VP
« skrivet: april 06, 2017, 14:36:54:54  »
Castrol - Som sagts av Mappe så har ju luft mycket sämre värmekapacitet/överföringsförmåga vilket gör att man måste ha större temperaturskillnad och/eller flöde mellan medierna för att överföra en viss effekt. Min BV-pump är specad COP 5 vid 5C in och 35C ut, det klarar nog ingen luftvärmepump vid samma temperaturer. Sen kan det bli högre COP ändå för poolvärmepumpen för att den används mestadels på sommaren, så visst kan det finnas en ekonomisk poäng där.

TommyC- varför skulle du välja bergvärme även när du har en bra plats för din poolpump?

8
Uppvärmning / Velar mellan berg-VP eller pool-VP
« skrivet: april 03, 2017, 20:21:50:50  »
Några läste väl min andra tråd om val av pool-VP men nu velar jag igen. Först tänkte jag berg, sedan pool-VP pga enklare installation, men nu berg igen.

Jag har en Nibe 1145 på 8kW med 210m hål. Huset drar enligt beräkningar 5,7kW vid DUT och garaget kanske 2-3kW vilket gör att hålet är väl tilltaget, eller åtminstone var tanken att det skulle vara det. Dock på vintern när värmen går hårt ligger KB-in runt 0-1C så jag är rädd att en pool skulle sabba återhämtningen så att hålet går under nollan på vintern. Å andra sidan har jag numera frikyla som laddar hålet lite extra på sommaren, vet inte hur mycket det påverkar, det blev ju ingen vinter i år.

Sen har vi dragningen som skulle blir rätt lång till bergvärmen. Runt 28m mot runt 10m för pool-VP. Håltagning i den täta fasaden också. Sen är det jäkligt trångt i tvättstugan, har ju 1145+VPBS300+UKV100+FTX+Tvättpelare+torkskåp på typ 6-7kvm! Visst går det att knöka in men...

Fördelen med BV skulle ju vara att jag slipper en stor ful pryl ute i trädgården och att det blir helt tyst.
Bifogar en liten karta hur dragningen skulle se ut i båda fallen. Synd att en ev pool-VP:s bästa ställe är på den skuggiga gaveln.

9
Uppvärmning / SV: VP-köp: Swim and fun, Luxlama eller Brilix?
« skrivet: april 03, 2017, 20:00:47:47  »
Tack, tack!
Flera kloka ord. Tänkte inte på det men som ni säger så tappar man ju en del av finessen med inverter pga den stora vattenvolymen. Jämfört med ett värmesystem på några hundra liter blir det ju som natt och dag vad gäller antal start/stopp. Skulle vara den ökade COP:n på lägre varv då men det motiverar nog inte det högre priset. Skönt, då slapp man köpa den dyrare modellen.

Ska kolla manualerna. Swim and fun hittar jag ingen manual till varken på bygghemma eller den danska agenten...

10
Säljes / SV: Solfångare till poolen
« skrivet: april 02, 2017, 21:28:19:19  »
Mått? Vikt? Ålder?
Är hela i ett stycke eller går det att dela upp om man vill ha mindre yta?

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag