VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Poolbelysning, några funderingar.  (läst 34274 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Stroker

SV: Poolbelysning, några funderingar. ojojoj
« Svar #40 skrivet: april 16, 2014, 14:19:32:32 »
 O0 Svaret:
Fråga:
Hej I vårt forum för poolbyggare pågår en disskussion om var man får placera den IP 65 klassade 12 volts transformatorn. Jag har placerat min bredvid den murade poolväggen under trallgolvet i en tät (med hål ventilerad undersida) konstruktion där även trall luckan ovanför är tät.
Kan man anse att trallgolvet eller lådan kan anses utgöra en områdesgräns och dämedd göra denna installation säker och laglig
Svar:

Elsäkerhetsverket är en myndighet som har som uppdrag att hjälpa allmänheten med att tolka lagstiftning och föreskrifter inom elsäkerhetsområdet. Detaljfordringar vad gäller utförande finns numera i standarder. Föreskrifterna fastställer att säkerhetsnivån minst ska motsvara den i en fastställd standard. Följer man fordringarna i en fastställd standard anses man uppfylla föreskrifternas krav på god elsäkerhetsteknisk praxis.
Det är organisationen SEK Svensk Elstandard som har uppdraget att tolka standarder inom det elektrotekniska området.  Därför ber vi att få hänvisa till dem med din fråga.
SEK Svensk Elstandard nås via deras webbplats www.elstandard.se
Tack för din fråga



FREDRIK SJÖDIN
Överinspektör

ELSÄKERHETSVERKET
Box 4, 681 21 Kristinehamn


Nya sökningar gav inte mig nåt på SEK där jag varit innan men har man gott om stålar kan man ju beställa hem så man får läsa.. Jag skiter ärligt i vilket. Myndigheter i ett nötskal och en fullgod anledning att jag lämnat min. man måste vara en speciell sort om man ska jobba med sådant här och jag är alldeles för vis.. dvs jag vet att jag inte vet så mycket och är ödmjuk för detta. Säkra kan andra vara.. och paragrafrytteri är inte min bag.

Sen tror jag egentligen bara att Erika driver med oss alla och skrattar gott över de upprörda känslor hon skapar :)  bara att titta på alla trådar hon är med i.. Same same but different.. Go Erika go  <antman> Tack o hej leverpastej.
7.5x3.6x1.5 linerpool med värme

Poolgiganten

Utloggad je

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Lerum
  • Antal inlägg: 377
  • Total likes: 38
  • Kön: Man
  • Äntligen, efter två års byggande kan man bada!
    • Visa profil
SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #41 skrivet: april 16, 2014, 15:24:28:28 »
Citera
Elsäkerhetsverket är en myndighet som har som uppdrag att hjälpa allmänheten med att tolka lagstiftning och föreskrifter inom elsäkerhetsområdet
Med tanke på resten av svaret måste man jo säga att han tar sitt uppdrag på allra största alvar. Finns ingen tvekan numera om hur man skal tolka det du frågade efter. Bra jobbet, Överinspektör'n. (Han tackade för frågan, så jag hoppas du tackade för det utfyllande och avklarande svaret Stroker?). Måste erkänna att jag inte blir upprörd av varken Erika, eller Överinspektör'n för den sakens skull, om det är målsättningen. Blir bara trött på att det skal vara så svårt att få ett svar från den aktuella myndigheten, som i tillägg har i uppdrag att hjälpa allmänheten att tolka och förstå regelverket. Det er jo som alltid, om något skulle hända, då har dom alla svaren. Att komma med ett uttalande på en specifik fråga, och speciellt skriftligt, nej se det gör vi INTE. Vad ska vi då göra om något händer?
Kommer ihåg ett uttalande från min behöriga elektriker när vi diskuterade detta, det gick ungefär så här: "Oavsett hur jag utför el dragningen i samband med din pool, så kommer någon att kunna hävda att något är fel. Går inte att göra detta efter alla regler och föreskrifter". Jag trodde han skämtade, men jag inser numera att han antagligen menade alvar.
Så nu är vi tillbaks där allt började, och det är väl bara att ge upp. Beroende på hur mycket den behörige elektrikern du får fatt i har hunnit med att leka detektiv i alla regler, förordningar, standarder, uttalande m.m. angående pooler och trafoer, så kommer ditt anlägg att bli godkänd, utbedrat/ändrat, eller skrotat. Blir lite som att tippa på lotto. Lycka till.
Egenkomponerat Leca/betong pool, 9,2 X 4,5, trappa/soffa i ena kortändan, brutit hörn i andra. Rostfria ingjutningsdetaljer från Pahlen, platssvetsad Alkorplan liner, Speck Eco Touch, 150kg sandfilter, Blue Lagoon 75W UV-C, 12kw Luxlama VP, Rolltop. Två 300W lampor i ena långsidan, två 50W Spa lampor i trappan. Två breddavlopp, fyra inlopp. Nitro Wall Scrubber poolrobot.
Min byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8433.0

Utloggad Stroker

SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #42 skrivet: april 16, 2014, 15:56:58:58 »
Exakt JE  ::) .. och jag anser i all min enfald och okunnighet att vi varit tillräckligt noga och att vi därmed följt föreskrifterna till punkt och pricka. Vi är bevisligen inte emotsagda och tillrättavisade av någon "myndighet".
Trist är det i alla fall och inte skapar det något bättre förtroende för överhögheter heller....men inget nytt under solen. 
7.5x3.6x1.5 linerpool med värme

Utloggad Rodge68

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Karlstad
  • Antal inlägg: 91
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #43 skrivet: april 17, 2014, 05:55:20:20 »
Oj vilka diskussioner detta gav. Min lösning blev liknande Er, två IP67 lådor från Biltema som satt under trallen och ca 2 m ut från poolen. Det blir säker säkert.....
Bygger  Miljöpool från Poolkungen, 4x7 m ,med romersk trappa. 1,4 baddjup. Mosaik liner, 0,8mm.

Utloggad je

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Lerum
  • Antal inlägg: 377
  • Total likes: 38
  • Kön: Man
  • Äntligen, efter två års byggande kan man bada!
    • Visa profil
SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #44 skrivet: april 17, 2014, 11:49:23:23 »
Blir lett diskussioner när det är nästan omöjligt att fatta vad reglerna säjer, eller hur?
Tyvärr är det nå blitt så att det med införandet av standarder istället för föreskrifter är viktigare att göra affär av detta än att upplysa någon, så börjar bli rett så dyrt. Standarden som täcker frågan heter SS 436 40 00, och kan köpas för ungefär 1.000.-. För att låta som om att man bedriver en service finns ett utdrag av denna att hämta här:
http://shop.elstandard.se/Hamta-Fritt/?sortby=&page=2
Detta är tyvärr bara ritningen på hur områden ser ut, exakt samma som i den tidigare elsäk 1999-5. Det som är nytt här är att man i sin visdom har lagt in en anmärkning om att "Områden begränsas av väggar och fasta skiljeväggar".
Observera dock att det man antagligen menar är fasta, vattentäta gjutna väggar med separat ingång.
Egenkomponerat Leca/betong pool, 9,2 X 4,5, trappa/soffa i ena kortändan, brutit hörn i andra. Rostfria ingjutningsdetaljer från Pahlen, platssvetsad Alkorplan liner, Speck Eco Touch, 150kg sandfilter, Blue Lagoon 75W UV-C, 12kw Luxlama VP, Rolltop. Två 300W lampor i ena långsidan, två 50W Spa lampor i trappan. Två breddavlopp, fyra inlopp. Nitro Wall Scrubber poolrobot.
Min byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8433.0

Utloggad Stroker

SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #45 skrivet: april 17, 2014, 13:12:21:21 »
hmm ja JE. OM min fasta låda varit tio gånger större hade den varit ett godkänt teknikrum fast med öppninmgsbart tak som dörr...jag ser inte skillnaden varför det skulle vara "mer" teknikrum bara för att man kan gå in i det? annars hade jag ju varit helt laglig Om det är tätt så är det tätt oavsett material och visst håller betong längre än en fem millimeters plexigalsskiva men det har i sin tur ett ytter tätskikt av 28 mm hoplimmat trä...men oavsett detta så har jag på eget bevåg klätt på mig med inte bara livrem och hängslor anser jag utan även en overall samt en regnrock ovan detta bara för att vara på säkra sidan.

Jag är helt medveten att det aldrig kan vara en helt säker lösning dock. En jordbävning som får allt att rämna KAN bli ödesdiger men även tex om en lastbil kör fel och skenar femhundra meter och kör in i min pool så mitt teknikrum faller så kan det gå åt pipsvängen..

men att någon eller något skulle kunna nå någon starkström just där utan väldigt kraftigt våld är uteslutet.

Min belysning runt planket ser jag däremot mer kritiskt på. två av sju "up and downligts" 220 volts 4 -4 watts led sitter bara 180 cm från poolkanten och 150 upp. det är något att ta tag i trots skyddsjord och jordfelsbrytare. Kopplingsdosorna är till alla lamporna är 14 år gamla och där kan finnas risk att de inte är säkra längre. Ska ta och gå över dessa faktiskt för efter sådana här diskussioner vill jag inte ha något eller någon som skadar sig på el i MITT poolområde. Enklast blir att byta lamporna till 12 volt så är problemet löst :)  <antman> får bli semesterprojekt av det.

Tänker på en historia som hände när jag förr var besiktningsman för SFRO ( Sveriges fordonsbyggares riksorganisation) och besiktigade en fantastisk hembyggd chopper byggd av en kille från Alfa Laval. Allt polerat rostfritt med superfina svetsar och ett riktigt konstverk..men jag klagade på hans hemmabyggda framgaffel. Anledningen var att han byggt den av väldigt bra kvalité iofs på rostfritt homogen axellstål och han blev skitsur. Jag förklarade att ett rör hade varit bättre men det kunde han inte förstå. Hans gaffel gick mitt av hörde jag senare men han körde "bara" i diket utan att skada sig eller någon annan.

För att förklara för honom beskrev jag en serie händelser i järnvägens ungdom när man hade problem med att hjulaxlarna knäcktes och desto större och grövre man gjorde dom desto sämre blev det. naturligtvis fixade sig allt genom att man kom på att borra ur kärnan där såklart sprickorna började och samma var det med hans gaffel men han lyssnade inte utan tyckte jag var en ärkeidiot (många som tyckte det med tiden men så besiktigade jag flera hundra hemmabyggen på de 20 åren jag var verksam).. Större är alltså inte alltid bättre  ;) är kontentan..

7.5x3.6x1.5 linerpool med värme

Utloggad je

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Lerum
  • Antal inlägg: 377
  • Total likes: 38
  • Kön: Man
  • Äntligen, efter två års byggande kan man bada!
    • Visa profil
SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #46 skrivet: april 17, 2014, 14:07:00:00 »
Jaha du Stroker, dom sitter i område 1, så det är väl inte så bra, eller hur?
Citera
Enklast blir att byta lamporna till 12 volt så är problemet löst :)  <antman> får bli semesterprojekt av det.
Är du så säker på det. Trafoen måste utanför område 2, det är inte lagligt med kopplingsdosor i område 1, och generellt får bara utrustning avsedd för simbassäng finnas i område 0&1. Om områden begränsas av mark, får du gräva ned alltihopa.  :D
Du kan väl skapa en egen tråd om dit sommarprojekt, så vi andra kan lära lite om hur man löser denna typen av belysning. Jag vill också ha belysning på mitt staket, men jag tror och hoppas allt hamnar i område 2, da blir det lite enklare åtminstone. (Tror jag)
Egenkomponerat Leca/betong pool, 9,2 X 4,5, trappa/soffa i ena kortändan, brutit hörn i andra. Rostfria ingjutningsdetaljer från Pahlen, platssvetsad Alkorplan liner, Speck Eco Touch, 150kg sandfilter, Blue Lagoon 75W UV-C, 12kw Luxlama VP, Rolltop. Två 300W lampor i ena långsidan, två 50W Spa lampor i trappan. Två breddavlopp, fyra inlopp. Nitro Wall Scrubber poolrobot.
Min byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8433.0

Utloggad Stroker

SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #47 skrivet: april 17, 2014, 16:10:39:39 »
oups.. määän jag räknade på det. Trafon 3 meter från poolen under golvet igen i en låda  (vid lampa nummer fyra) (lagligt va :) ) och 6 meter befintlig 1,5 kvadrat åt varje håll. Hade jag bara haft 5 hade det behövts 0,75.  12 volts lampor vad väl godkända i zon1 :)..Behöver bara bryta min befintliga 220 volt till en trafo och sen på kabeln igen  -precis som innan. O0
määään det finns väl en hake till kan jag tänka. Inget får ju vara för enkelt :)
7.5x3.6x1.5 linerpool med värme

Utloggad je

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Lerum
  • Antal inlägg: 377
  • Total likes: 38
  • Kön: Man
  • Äntligen, efter två års byggande kan man bada!
    • Visa profil
SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #48 skrivet: april 17, 2014, 16:23:24:24 »
Citera
12 volts lampor vad väl godkända i zon1
Ärligt talat jag vet inte, och frågan är om jag någonsin kommer veta!
Hur tolkar du denna i så fall?
Egenkomponerat Leca/betong pool, 9,2 X 4,5, trappa/soffa i ena kortändan, brutit hörn i andra. Rostfria ingjutningsdetaljer från Pahlen, platssvetsad Alkorplan liner, Speck Eco Touch, 150kg sandfilter, Blue Lagoon 75W UV-C, 12kw Luxlama VP, Rolltop. Två 300W lampor i ena långsidan, två 50W Spa lampor i trappan. Två breddavlopp, fyra inlopp. Nitro Wall Scrubber poolrobot.
Min byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8433.0

Utloggad gadden

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Åtvidaberg
  • Antal inlägg: 648
  • Total likes: 22
  • Kön: Man
  • Lås- & Larmtekniker @ Elajo Elteknik AB
    • Visa profil
SV: Poolbelysning, några funderingar.
« Svar #49 skrivet: april 17, 2014, 19:00:41:41 »
De menar nog bara starkströmsmaterial, annars får man ju inte klappa katten om man är för nära poolen. Det kan man ju få värre stötar av ;)
J&F Storpool 7.3x3.6m
75kg Sandfilter
Bergvärme Nibe 1245-8 + Pool40
VVX Pahlén Aqua-MEX Titan 70kW Standard
Walu Evolution Translucent Blue Safety Cover
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7734.0
Bor: Åtvidaberg

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag