Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Inomhuspooler => Ämnet startat av: Andy skrivet mars 29, 2006, 22:56:35:35

Titel: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Andy skrivet mars 29, 2006, 22:56:35:35
Hej!

Har köpt hus och i källaren finns en - om än hemmabyggd - pool på ca 3*2 meter, en meter djup. Murad i betong och kaklad. Poolen är inte använd på många år, så plan 1 är att renovera den. Nu har jag en rad frågor:

1. Vi kommer riva bort kaklet och kakla nytt, vad ska man tänka på? Samma fuktspärrar som i ett badrum eller behövs kraftigare artilleri? Svärfar är kakelkille och har murat en del pooler, men bara utomhus, och då är det ju oftast inte hela världen om det skulle uppstå läckage.

2. Ovanför poolen finns en gammal fuktskada i taket. Denna ska givetvis åtgärdas, men hur behandar man innertaket för att undvika nya skador? Färgval etc?

3. Hur löser ni avfuktning? En presenning över poolen verkar vettigt till att börja med. Rummet är ca 20 m2 totalt. Vad behövs?

4. Ventilation kan ju också vara bra för att minska fukten. Hur löser man det för att inte få hysteriska värmeförluster?

5. Uppvärmning av poolen. Bästa sättet? Vi har fjärrvärme samt 2 öppna spisar (en på varje våning) som vi ska sätta kassetter i som uppvärmning av huset. Har funderat på nån typ av solfångarlösning på taket eller om man kan utnyttja eldstäderna/fjärrvärmen på nåt sätt. Golvvärme ska byggas in samtidigt som poolen renoveras.

Alla tips, idéer och synpunkter mottages tacksamt. Jag är nybörjare och helt grön på detta, så idiotförklara mig gärna.

Tack på förhand!

//Andreas

Titel: SV: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Björnes Magasin skrivet mars 30, 2006, 18:25:02:02
Hej Andy.

Har själv endast ringa erfarenhet av poolbygge men har i ett blivande budgetbygge inomhus tänkt att under poollinern lägga en vattenburen golvvärmeslinga som värms upp av en kakelugn.

Denna kakelugn står också för 2/3 av huset uppvärmningsbehov.

MVH/Björne
Titel: SV: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Anna skrivet mars 31, 2006, 13:24:11:11
Hej Andy

Vi renoverade vår inomhuspool förra året. Rev ner kaklet och byggde upp allt från början  :D

Vi använde oss av Mapei's produkter: http://www.mapei.se/ (http://www.mapei.se/).

Fuktspärr: Mapelastic med glasfibernät som armering.
Vi har sedan lagt mosaik i poolen och då använde vi Mapei Adeselix P10 som både fäst- och fogmassa. När man använder den som fästmassa så blandar man i lite Isolastic för att få lite mer flex.

Vi hade också några gamla fuktskador i taket (träpanel). Vi målade taket vitt men det blev inte så bra. Får vi vatten i taket så blir det fula gula fläckar (som iofs går bort om man torkar). Någon nämnde för oss att man skulle ha förbehandlat taket på samma sätt som man gör om man nikotin-sanerar. Kan vara värt att kolla upp.

Avfuktning: Vi har ett poolskydd som ligger på så fort vi inte använder poolen. Annars har vi en avfuktare som står i ett separat rum. Ventilationskanaler går under golvet och skickar ut luften i golvspalter nedanför fönstren och tar in luften i ena hörnet av rummet. Avfuktaren tar alltså bara bort vattnet och skickar in luften i rummet igen.

Vi värmer poolen med en poolväxlare som är kopplad till bergvärmepumpen (som är dimensionerad för att klara poolen + huset).

Hoppas du fick några svar på dina frågor. Annars så är det bara att fortsätta att ställa fler frågor  ;)

Lycka till!
Titel: SV: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Andy skrivet april 07, 2006, 21:37:36:36
Tack snälla för svar! Kan ni utveckla lite?

"Har själv endast ringa erfarenhet av poolbygge men har i ett blivande budgetbygge inomhus tänkt att under poollinern lägga en vattenburen golvvärmeslinga som värms upp av en kakelugn."

Hur hade du tänkt dig med kakelugnen? Tankar med vatten som värms upp och pumpas runt? Värmeslinga typ golvvärme?

"Annars har vi en avfuktare som står i ett separat rum. Ventilationskanaler går under golvet och skickar ut luften i golvspalter nedanför fönstren och tar in luften i ena hörnet av rummet. Avfuktaren tar alltså bara bort vattnet och skickar in luften i rummet igen."

Hur fet är denna avfuktare? Fabrikat och modell? Pris? Förbrukning?

"Vi värmer poolen med en poolväxlare som är kopplad till bergvärmepumpen (som är dimensionerad för att klara poolen + huset)."

Detta vill jag gärna veta mer om, kan du berätta lite mer?

Som sagt, mange tack! //Andy
Titel: SV: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Björnes Magasin skrivet april 09, 2006, 23:57:41:41
"Tankar med vatten som värms upp och pumpas runt?"

Ja, i stort sett, har sparat ett element som lagom passar mellan vägg och kakelugn, det får fungera som värmeupptagande ackumulatortank, till detta kopplar jag slingan/slingorna med slang av golvvärmetyp, att cirkuleras med en mindre cirkulationspump, ev. temp.styrd.

MVH/Björn
Titel: SV: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Anna skrivet april 10, 2006, 08:07:35:35
Hej igen!
Avfuktaren är en 12-DSR från Fuktkontroll:
http://www.fuktkontroll.com/Kondensation/12_dsr.html (http://www.fuktkontroll.com/Kondensation/12_dsr.html).
Den är på 1300 W så förbrukningen beror på hur ofta du badar... den brukar gå 1-2 timmmar efter bad för att torka upp rummet.
Har vi inte pooltäcket på så går den i princip hela tiden, vilket blir dyrt... men så fort man lägger på solfolien så stänger den av sig  :)
När det gäller priset så låg det på strax under 30 000 kr.

Vi har en bergvärmepump från Varmitek med inbyggd poolstyrningsenhet.
http://www.varmitek.com/ (http://www.varmitek.com/). Värmepumpen är kopplad till en poolvärmeväxlare från Pahléns:
http://www.pahlen.com/images/varme/vvxl.pdf (http://www.pahlen.com/images/varme/vvxl.pdf).

På styrenheten på värmepumpen ställer man in hur varmt vatten man vill ha i poolen och sedan finns det en 3-vägsventil som ändrar läge beroende på om huset/varmvatten eller poolvärme ska gå. Vi har alltså två stycken 3-vägsventiler; en för huset/varmvatten och sedan en till som går pool eller inte. Inte så lätt att förklara hur det fungerar men jag hoppas du förstår. Prioriteringen är denna:
1. Varmvatten
2. Poolvärme
3. Husvärme
Detta gör att det dessutom finns ett tidur på styrenheten. Man begränsar alltså tiden då värmepumpen får värma poolen för att den även ska hinna med att värma huset. Nu i vinter har vi tillåtit pumpen att värma poolen under 5 stycken 1-timmars intervall utspridda under dagen.

Hälsningar Anna
Titel: SV: Flera frågor från en nybörjare - tacksam för alla svar
Skrivet av: Andy skrivet april 10, 2006, 22:03:44:44
Ett varmt tack! Vi får se hur det blir! //Andy