VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte  (läst 4647 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Palmis

Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« skrivet: juni 02, 2020, 14:15:53:53 »
Vi har ett swimspa från Vita köpt av Folkpool för mindre än ett år sedan. När vi nu bytte vatten i det så löser jordfelsbrytaren ut när vi sätter på med brytaren på väggen. Innan dess hade vi inte slagit av badet en enda gång.
Det tar en sekund, sedan hörs det ett knäpp från ett relä och sedan löser jordfelsbrytaren ut. En gång började panelen lysa och den kom in i ett omstartsläge, men det varade i 20 sekunder sedan löste den ut igen.
Jag har kontaktat Folkpool, men de verkar ha väldigt mycket att göra. Några tips på enkla åtgärder eller felsökning vi kan göra?

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #1 skrivet: juni 02, 2020, 23:24:40:40 »
Det här låter tyvärr inte så bra. Det troligaste felet är att spat inte blivit korrekt återfyllt och avluftat efter vattenbytet. När sedan värmaren gått igång har den haft en luftficka i sig. Då bränner elementet i värmaren snabbt sönder och man får lätt antingen kortslutning eller jordfel eller båda delarna.

Det enklaste sättet att kontrollera om så är fallet är att bryta all elkraft till badet, skruva loss anslutningarna till värmaren , isolera dem ordentligt och sedan testa och se om felet är borta. Ev. kan man få samma effekt genom att bara ställa värmen på nolläge, men då beror det på hur styrningen till värmen är kopplad. Ger den enkla åtgärden resultat så är svaret givet, men gör den inte det så får man testa på det omständigare sättet med losskoppling.

Utloggad Palmis

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #2 skrivet: juni 03, 2020, 08:49:24:24 »
Tack Erica, jag ska prova det. Det stod inget i instruktionerna om att man ska lufta badet efter vattenbyte. När vi fyllde på det första gången fungerade det direkt.

Utloggad Erica

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #3 skrivet: juni 03, 2020, 15:16:31:31 »
Allt beror på hur ledningsdragningen för rören /slangarna ser ut. En del span är enkla att få igång, man fyller vatten och kör sedan igång pumparna UTAN att koppla på någon värme. Luften drivs oftast då ut av vattnet. Vissa andra fodrar att man får avlufta på olika sätt. Vi har bekanta vars spa efter ett vattenbyte inte ens börja pumpa vatten. De trodde pumpen hade gått sönder, men så var det inte. Man blev tvungen att lossa en slang på ett ställe för att få ur luften och få in vatten i pumpen, sedan gick allt igång. En pump som går torr kan ta skada av det också, men inte lika snabbt som en värmare som får spänning när den är bara är fylld med luft. Själva värmeelementet kommer då snabbt upp till så hög temperatur att det smälter.

Utloggad Palmis

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #4 skrivet: juni 04, 2020, 13:05:44:44 »
Återigen tack för återkopplingen Erica! Enligt telefonkontakt vi haft med Folkpool så ska inte värmaren kunna gå igång om inte pumparna fungerar. Pumparna ska alltid gå igång först. Jordfelsbrytaren löser ut innan man hör något från pumparna. Det står Initializing på displayen en sekund eller så, innan det klickar till i vad jag tror är ett relä, varpå jordfelsbrytaren löser ut.

Utloggad Palmis

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #5 skrivet: juni 04, 2020, 13:10:51:51 »
Nu har vi satt igång en nödlösning med en gammal sandfilterpump som vi hade till vår skrotade stativpool. Bara för att få igång cirkulation på vattnet så att vi kan tillsätta kemikalier. Vi kopplade också in vår gamla poolvärmepump, men det verkar som den har gett upp, kylmediet verkar ha för dåligt tryck, vilket antagligen beror på läckage...
Vi vill ju ha varmare än 12 grader så att vi kan bada i poolen, så nu funderar vi på nödlösning till nödlösningen... fortsättning följer.

Utloggad Erica

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #6 skrivet: juni 04, 2020, 19:26:53:53 »
Men finns det någon tidsfördröjning innan värmaren går in när spänningen släpps på till pumparna ? Annars kan det ju vara så att pumpar och värmare får spänning samtidigt och att jordfelsbrytaren löser direkt. Annars kan det ju naturligtvis finnas ett jordfel i pumpmotorn, men då skulle det oftast krävas att vattenträngt in i motorn och det är svårt att se ett direkt samband mot ett vattenbyte. Men givetvis kan det också vara så att vattenbytet bara råkade sammanfalla med något annat fel.

Utloggad Palmis

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #7 skrivet: juni 05, 2020, 10:21:16:16 »
Jo precis, det kan vara ett slumpmässigt fel. Jag vill ogärna börja koppla loss komponenter eftersom badet är så nytt och inom garantitid. Vi avvaktar att Folkpool ska ha tid med oss.

Tillbaka till nödlösning till nödlösningen. Vi var på Jula igår och köpte deras poolvärmare. Den fungerar bra så här långt. Den värmde från 13 grader till 21 över natten. Vi räknar med att inte behöva ha på den så ofta när de väl kommit upp i badtemperatur eftersom det är bra isolering.

Utloggad Palmis

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #8 skrivet: juni 07, 2020, 13:20:38:38 »
Kan ni tänka er? Swimspat funkar igen!
När det varit 30 grader i ca ett dygn provade vi att starta det igen... och ser man på, det startade hur fint som helst.
Uppenbarligen så har felet vi hade med värmeutvidgning i materialet att göra.
Det ska bli intressant att se när Folkpool kommer att höra av sig. Det var två veckor sedan jag felanmälde, och jag har fortfarande inte fått något besked om när de kan komma hit för att felsöka, trots flera påstötningar.

Utloggad Palmis

SV: Jordfelsbrytare löser ut efter vattenbyte
« Svar #9 skrivet: juni 30, 2020, 09:10:19:19 »
Badet la av igen.. och startade igen ett par gånger till. Till slut fick vi hjälp av Folkpool. Det visade sig att värmaren var trasig och orsakade jordfelet. Troligen hade skadan uppkommit på grund av kondens inne i elboxen. Antagligen när vi fyllde kallt vatten i det fortfarande varma badet. Man såg att ena kontakten till värmaren var ärgad. Detta fel ska givetvis inte uppkomma. Det står inget i instruktionerna om att man inte får fylla på med kallvatten eller att man måste öppna elboxen då man byter vatten för att ventilera. Men troligen är det vad vi behöver göra i fortsättningen. Helt klart ett konstruktionsfel. Helt bedrövligt för ett bad som är made in USA, ska vara gjort för kallt klimat och kostade över 250.000.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag