CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Nyodlarn

Sidor: [1] 2 3
1
I mitt fall är det så att när solfångarpumpen stannar så stannar så förblir vattnet i solfångarslingan. Jag har alltså ingen dränering av slangen när pumpen stannat.

Isoleringen som jag har utvändigt om temperatursensorn gör att sensorn känner av pem-slangens temperatur, som i sin tur antar samma temperatur som det stillastående vattnet i slangen.

Sensorn är placerad mitt i en isolering som sträcker sig ca 10 cm åt vardera håll. Utanför isoleringen värms vattnet/slangen upp och når efter en viss tidsfördröjning sensorns position genom helt vanlig värmeledning i vattnet. Det är således högst troligt att temperaturen i hela värmeslingan har minst samma temperatur som sensorn har uppnått, och i mitt fall med 350 meter slang är det osannolikt att pumpen stänger av omedelbart. Det har heller inte hänt i praktiken efter en månads skarp drift.

Om man har dränering av solfångaren vid driftstopp kan jag tänka mig att temperaturmätningen eventuellt kan kompliceras, men det är inte fallet för mig.

2

Så ett relä till ??  Ursäkta om jag är trög här men jag hänger inte riktigt med.

/Joakim

Jag avrundar mina inlägg med att summera fördelar och nackdelar med ett extra skymningsrelä jämfört med att koppla pumpen direkt till temperaturdifferensstyrningen.

Fördelar:
+ enkelt att koppla in driften av pumpen när väl lödningen är gjord.
+ går bra att använda stickpropp, dvs spelar ingen roll hur fas och nolla är kopplade.
+ Ingen högspänning kopplad till temperaturstyrningskretsen gör kapsling av kretsen mindre kritisk.

Nackdelar:
- kostar trots allt 119 kr mer.
- lödutrustning behövs, samt uppskattningsvis 10-20 min för demontering och lödning.

Genrella synpunkter:
+ bäst att göra en fast installation oavsett vald lösning, dvs med dragavlastning (inga lösa kablar att dra/fastna i) och kapsling.
- om du väljer att styra pumpen utan extra skymningsrelä blir det viktigt att koppla rätt (knipsa den bruna fasen och koppla den till temperaturdifferensstyrningen, kapsla noga.)

Personlig slutsummering:
Om jag redan vid start vetat allt jag är varse om nu skulle jag valt bort skymningsrelät, gjort en fast installation, varit noga att koppla fasen rätt, och skyddat mot högspänningen genom kapsling.
I rådande läge låter jag skymningsrelät sitta kvar men dragavlastar kablarna.

Tack för synpunkterna!

3
I nuläget har jag inte tänkt mig en fast installation utan jag har en stickpropp, så blå och brun kan faktiskt switchas, men håller med om att det är bäst att hålla sig till rätt färger, dvs de som du anger [jag editerade mitt tidigare inlägg för säkerhets skull]. Hittade en sida om kablar och färger som var bra för min förståelse, http://fyrskeppsvagen.com/tips/elcolors/index.html.

Min poäng var just att reläet borde fungera som en kontaktor, och det är så skymningsreläet fungerar i praktiken eftersom den kopplar/frånkopplar alla ledare.

En annan fråga jag ställer mig är om inte en kontaktor styrs av en drivspänning? I så fall kanske inte temperaturdifferensstyrningen kan styra någon kontaktor överhuvudtaget, jag är nämligen tveksam till om den skickar en styrspänning, utan endast kopplar till och från, men det kanske löses smidigt i kontaktorer så att själva spänningen till det som ska styras kan användas som styrspänning och kopplas via temperaturdifferenskretsen, om någon kan begripa hur jag tänker.  :)

Är fortfarande inte helt övertygad om att det är helt säkert att knipsa fasen och lämna de andra orörda. Spelar det någon roll om man i så fall har en stickpropp och "råkar" vända på den? Bara så inte någon går och ställer till nåt tok.

Skymningsrelät har inte brunnit än så jag är övertygad om att den håller bra för ändamålet, vilket är ca 800 W.

Poolhälsningar!

4
Hmm....  ???
Vad innebär detta? Kan det vara så att temperaturdifferensstyrningen inte nödvändigtvis klarar 1250W menar du?

Vad gäller för den kvarstående frågan, om det är säkert att knipsa fasen och låta de andra vara orörda?

Poolhälsningar!

5
Hej igen,
jag kom just att tänka på en sak, se mitt editerade inlägg ovan (du Joakim hann svara medan jag editerade mitt inlägg).
Frågan är alltså: Hur kan man koppla in pumpen i temperaturdifferenskretsen? Löper man någon risk om man knipsar en fas och kopplar in den i temperaturdifferenskretsen?

Sedan håller jag med om att man känner sig rätt nöjd om man får löda lite, åtminstone så länge ingen upptäcker vilken idiot man eventuellt är.  ;D

Poolhälsningar!

6
Hej,
har kollat in specen på temperaturdifferenskretsen nu, och minsann står det inte 250 V/AC/5A. Det innebär väl att den bör klara 250*5=1250 W?! :) Något jag helt missat. Det skadar inte att läsa specifikationer ibland.

Hmm, vad göra nu?!
En sista fråga som kvarstår innan jag känner mig helt överbevisad och medger att skymningsrelät är helt onödigt är följande: Jag skulle vilja förstå hur man på ett säkert sätt kopplar pumpen till ingångarna D i bild 2.

Min ide om man ska försöka slippa skymningsrelät är i så fall att knipsa en av de tre ledarna, den blå bruna fasen, till poolpumpen och koppla in den (de båda änderna) i ingångarna C och NO (=Normally Open, dvs avbrott när reläet inte är på, och sluten när reläet är på). När reläet slår på så sluts ju kretsen och pumpen går, allt är frid och fröjd.
Men vad händer i så fall när reläet inte är på? Då går två av tre ledare (den gulgröna skyddsjorden och den bruna blå nollan) obrutna till pumpen men den blå bruna fasen är fortfarande öppen. Är det fortfarande säkert?

Det här är en sak som kanske är helt i sin ordning men som jag slipper fundera över om jag använder skymningsreläet, som ju sluter respektive öppnar samtliga ledare samtidigt.

En eloge till den som kan förklara hur det fungerar. Till dess avråder jag till att laborera utan skymningsrelä.

Hoppas på fler bra synpunkter.

Poolhälsningar!

7
I mitt fall är det så att slangdimensionen skiljer sig så mycket i de båda kretsarna att jag var osäker om poolpumpen skulle orka driva flödet i båda kretsarna.

Beträffande drifttiden för solfångarpumpen så går den sällan mer än 5 minuter innan den fått ner temperaturen i solfångaren och får vila. Sedan dröjer det 5-15 minuter innan den går på igen, beroende på solmängd och hur stor skillnad i triggertemperatur jag har ställt in.

Om hydroforpumpen skulle paja någon gång skulle jag nog satsa på en liten poolpump på 0,3-0,5 kW, alternativt skulle jag satsa på att koppla allt till samma pump och använda en automatiserad trevägsventil, men då skulle jag välja att lösa problemet med solfångarens mindre rördimension genom att dra grövre slang till solfångaren och där koppla om den långa slingan i tre lika långa men parallella slingor istället.

8
Som jag nämner så har jag helt separat slinga för solfångaren. Jag köpte ett paket med två inlopp från Folkpool och monterade de i poolen, där det ena används som utlopp. Inget behov att koppla ihop med poolreningsslingan således.

I hydroforpumpens insug har jag en backventil (mässingsfärgad på fotot), men annars är det "raka rör" så att säga. För att kunna fylla polen från trädgårdsslangen genom solfångaren har jag kopplat in några kulventiler som ger mig möjlighet att styra flödet till rätt utlopp.

På bild 11 är det de två slangarna som försvinner upp i taket som går till solfångaren.

9
Uppvärmning / SV: Styrning till solfångare !
« skrivet: maj 27, 2009, 21:01:41:41  »
Hej,
jag blev också inspirerad av denna tråd och bestämde mig att testa. Det funkar riktigt bra!

Jag har valt att skriva en Howto om minibygget och ni kan läsa om det i denna tråd nu, http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4233.msg31857#msg31857

Poolhälsningar,
Nyodlarn

10
Hej,
egentligen var jag bara ute efter ett relä som pallade med uppåt 1kW och som jag kunde styra från temperaturdifferenskretsen. Fördröjningen är inget jag vill ha egentligen. Jag var osäker på vilka relän som fanns att tillgå för ändamålet och jag har nära till Clas Ohlson så deras billigaste (119 kr) skymningsrelä var förstalternativet. När jag kom hem upptäckte jag att jag köpt den med timer och pröjsat 30 kr mer.  :)

Poolhälsningar,
Nyodlarn

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag