Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Telekiter

Sidor: [1] 2 3
1
SpaForum / Skillnad i energiförbrukning?
« skrivet: december 12, 2022, 12:38:28:28  »
Hej.

Är det någon som kontrollerat hur stor skillnad det blir i energiförbrukning om man jämför vattentemperaturen 26 resp 38 grader? Alltså hur mycket spar man om man badar väldigt sparsamt under vintern. I det fallet är det ju mest "underhållsvärmning" och jag misstänker att man då inte spar så där jättemycket genom att sänka värmen. jag har ingen separat energimätare för spabadet så därav min fråga.

/Urban.

2
Vatten och kemi / Saltklorinator....
« skrivet: juni 23, 2022, 09:13:46:46  »
Tänkte rikta er uppmärksamhet på att jag lagt ut en säljannons här på forumet. Ska sälja min saltklorinator som använts i ca 1,5 år. Finns mer info i annonsen.

/Urban.

3
SpaForum / Brominator???
« skrivet: oktober 27, 2021, 09:48:51:51  »
Jag har noterat att Viskan spabad nu gör reklam för "InClear Brominator" som extra tillbehör i deras spabad. Min erfarenhet med vanlig saltklorinator är ju att Balboa-värmarna (även titanvarianten) inte alls klarar sig från rost i saltvatten (den som är intresserad kan ju läsa min tråd i "vatten och kemin"-avdelningen).

Hur är det med Bromsalt är det alltså inte rostbenäget?

Låt kemiexperterna förklara det här nu :)

/Urban.

4
Hej.

Jag har precis installerat en saltklorinator i mitt spabad (ett Viskan Björkö). Klorinatorn har bara körts i 3 veckor men fungerar än så länge bra och jag har börjat få lite kläm på hur den ska ställas in för att hålla en lagom klorhalt i vattnet. Jag valde denna variant på saltklorinator på inrådan av en spabadsreparatör som tyckte att den fungerar väldigt bra (dvs den är tillförlitlig och krånglar inte så ofta).

https://www.rubinpool.se/produkter/pool-tillbehor/vattenrening/saltgenerator-ssc15e-45m3

Jag valde saltklorinator framför brominator av den enkla anledningen att vanligt salt är billigt, och sker en olycka med vattnet (nedsmutsning vill säga) så är kostnaden låg för ett vattenbyte.

Klorinatorn har ju en betydligt högre kapacitet än vad som behövs då den är dimensionerad för 45 000 liter (pool) och i spabadet är det ju bara ca 1500 liter vatten. Så inkörningsperioden visar att klorinatorn bara kan gå en kort stund varje dygn. Just denna varianten på klorinator kan justeras från 20-100%. Jo, det är en konstig "skala" ::) . Jag har monterat en helt vanlig väggtimer så jag kan styra hur länge den ska va påslagen. Kan väl nämna att på denna klorinator så betyder 100% att klorinatorn går 8 tim/dygn, 50% betyder 4 tim/dygn. Då är alltså klorinatorn direktkopplad till elnätet och det är ju en typ "timer" inbyggd.

Det visar sig att det räcker med att den är tillslagen 30 min/dygn och inställningen 20(%). Just procenttecknet syns inte i displayen på klorinatorn. Kör man istället 30% så kommer klorhalten att ligga precis i överkant på "ok" på de vanliga testremsorna som finns i handeln.

Jag har under denna tiden badat väldigt sparsamt (dvs två korta bad). Orsaken till det är att jag vill "kalibrera" inställningen på klorinatorn så att jag vet hur stor klorförbrukning det är löpande liksom.

Det är bra att klorinatorn även körs under tiden man badar så att inte det klor som finns i vattnet förbrukas vid badtillfället och det då efteråt är slut klor. Beroende på hur timern är inställd (jag kör ju som sagt 30 min/dygn) så kanske klorinatorn inte går igång föränn nästa dag och då finns ju inget klor i vattnet på många timmar. Det krävs alltså lite fundering på när klorinatorn normalt ska va igång.

OBS, cirkulationspump eller massagepump måste vara igång när klorinatorn är igång så att vattnet cirkulerar genom klorinatorn. Detta är också nått att fundera över när man bestämmer sig för när och hur långa reningscykler man kör.

Jag kör en reningscykel mellan kl 18-22 och en reningscykel kl 06-11. Orsaken till just det tidsintervallet är att jag oftast badar någon gång på kvällen (typ mellan kl 19-22) och eftersom reningscykeln är igång då så kan jag slå igång Timern så klorinatorn går igång. Så får klorinatorn va igång tills jag badat klart, sen slår jag över timern så den går på klockan. Det är ju dock viktigt att inte glömma slå av den för annars är ju klorproduktionen igång även när cirkulationen slås av, vilket tydligen inte alls är bra för klorinatorn. Detta gjorde jag igår då jag badade ca 1 timme och klorhalten var oförändrad före- och efter bad.

Innan jag bytte till klorinator så hade jag Brom+aktivt syre som rening (funkade för övrigt alldeles utmärkt!). Då upptäckte jag att om Bromhalten var bra innan bad så var bromhalten jättelåg (alltså helt nere på noll!) efter bad, det förbrukades alltså jättemycket brom vid bad (och, Jaaa, jag duschar alltid ordentligt innan bad).

Tänkte att detta kanske kan va värdefull info om någon byter till saltrening :) .

/Urban.

5
Vatten och kemi / Saltklorinator vs Saltbrominator i ett spabad?
« skrivet: januari 22, 2020, 15:27:53:53  »
Hejsan.

Av vad jag läst mig till här på forumet så verkar dessa båda tekniker ge väldigt lite mixtrande med diverse kemikalier i spabadet. Hur är det egentligen med de båda varianterna, är det verkligen såsom tillverkarna vill påskina "perfekt vatten, alltid. Inga övriga kemikalier och inget dåligt vatten igen"?

Ex har man saltklorinator, behöver man då inte justera pH-värdet (förutom möjligen då man fyllt på nytt vatten och vill ha "rätt" pH-värde från början)? Behöver man inte justera vattenkemin öht därefter?

Ex Brominator, är reningen tillräcklig med endast Brominatorn, eller behöver man ändå Aktivt syre som komplement (det behöver man ju vid användning av Bromtabletter)?

Vilken är fördelarna/nackdelarna med respektive teknik?

Salt till saltklorinator kostar typ 150 kr för 25 kg, medans Bromsalt kostar hiskeliga 700 kr för 2,2 kg...huh... Händer något så man måste byta vatten så är det ju ingen stor grej om man har saltklorinator, men har man Brominator är det ju inte lika kul.

Är det verkligen så bra som man vill hävda?

/Urban.

6
Jag har, som ni förstår, ett spabad (Viskan Björkö). Min kemianvändning består av en flytande dispenser med små Bromtabletter som alltid ligger i badet. Efter varje badtillfälle adderar jag en skopa/person aktivt syre (pulverform) och alka+. Mängden alka+ är ungefär 0,5 ggr det adderade aktiva syret. Så två personer som badat medför alltså två skopor aktivt syre och en skopa alka+. Utöver detta så adderar jag Aktivt syre (två till tre skopor) varje vecka, eller varannan vecka, oavsett om jag badar eller ej. Även här blir det alka+ (ungefär hälften av aktivt syre). Jag håller alka-nivån på 40-60 (dvs andra färgkudden från vänster på vanliga mätstickor). pH-värdet behöver jag i princip aldrig justera (mäter detta med phenol red-tabletter). Ca var 8:e vecka gör jag en chock-klorering med minichlor.

Varför ligger pH-värdet så stabilt, det är ju såååå mycket snack om hur pH-värdet ideligen behöver justeras vid användning av klor?

Vid några tillfällen har jag haft jättelågt alka-värde men pH-värdet har varit bra, konstigt, eller?

/Urban.

not. (en skopa = en matsked=15 ml).

/Urban.

7
SpaForum / Bygga om filterfunktionen?
« skrivet: juni 20, 2018, 12:24:36:36  »
Tjena. Jag hörde från en spabadsreparatör att han byggt om ett spabad som står hos en camping/skidort. De hade problem med att så många badade hela dagarna att patronfiltren fick rengöras var och varannan dag. Detta tog en hel del tid för personalen. Följaktigen byggde de om spabadet och tog bort patronfiltren och ersatt dessa med ett vanligt sandfilter, som ju då står externt vid sidan av. Funkar tydligen mycket bra. Någon som har någon erfarenhet av detta och kan delge varför man ändå rekommenderar patronfilter till spabad?

Några andra åsikter i frågan?

/Urban.

8
Ovanmarkspooler / Hopp å lek i pool?
« skrivet: maj 24, 2018, 10:29:01:01  »
Funderar på en ovanmarkspool av "intex"-typ. En sån med stålram och ben. Hur klarar den när kidsen vill hoppa och göra bomben? Självklart går det inte stå på själva rörramen men från någon konstruktion vid sidan av. Klarar den tycket från "svallvågorna" som bildas?

/Urban.

9
SpaForum / Dagsklor från Bauhaus (Nitor)?
« skrivet: mars 13, 2018, 10:11:50:50  »
Tjena, en fråga om denna "poolklor" https://www.bauhaus.se/nitor-dagsklorerar-1-kg.html#full-description

Det står att det är "kalciumhypoklorit" (dvs ingen cyanursyra). Det borde väl gå använda i spabad? Frågan har varit upp många ggr redan vet jag men då har det väl varit hanteringen som varit problematisk (var det flytande kalciumhypoklorit, eller?). Bara se till att man doserar rätt så borde det väl funka, eller?

Har tyvärr börjat uppleva att bromet kliar, på framför allt benen :( så jag tänkte möjligen prova klor.

/Urban.

10
SpaForum / Doft-essens?
« skrivet: september 18, 2017, 15:42:03:03  »
Hej, Jag ahr en fundering runt doft-essens. Jag har provat ett par köpta på folkpool. Det är varianten som är i flytande form alltså inte i kristallform. Eftersom man avråder att krypa ner i spabadet när man har olika typer av hudkräm, deodoranter, osv pga att vattnet försämras så undrar jag vad forumet säger om doft-essenser? Jag undrar om det kan va dessas som gör att jag fått rejält med skumbildning i vattnet, eller om det enbart beror på bristande dusch innan bad. Vad är skillnaden mellan doft-essens i kristallform och flytande form i detta hänseende? Nån som provat olika varianter och har erfarenhet av detta?

/Urban.

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan