Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: butthead skrivet augusti 20, 2019, 14:47:24:24

Titel: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 20, 2019, 14:47:24:24
På pahlen.se står det:
"Vid användning av organiskt klor (veckoklor) ackumuleras cyanursyra i poolen".

Kommer det _alltid_ sluta med högt Cya med veckoklor och att man måste tömma och späda? Vad ska man ha istället isf?

/Magnus
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: HåkanJ skrivet augusti 20, 2019, 18:14:35:35
Jag körde med sortens klor, med samma höga cya nivå. Var omöjligt få ner värdet. Bytte enligt tips på detta forumet till klorpuckar för inomhuspooler. Nu har jag bra värde, 27 i cya och det håller sig på den nivån.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 20, 2019, 18:49:11:11
Intressant. Men det måste väl finnas en nackdel med att köra med "inomhusklor"?

Men leder veckoklor alltid till högt Cya tillslut, eller gör man något fel?
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Oneill skrivet augusti 20, 2019, 19:56:53:53
Intressant. Men det måste väl finnas en nackdel med att köra med "inomhusklor"?

Men leder veckoklor alltid till högt Cya tillslut, eller gör man något fel?

Det har du helt rätt i. när det gäller inomhus klor så är det kalciumhypoklorit som är oorganiskt klor. nackdelen med den är framförallt att den höjer PH så håll koll på det värdet och köp hem PH- om du ska köra inomhusklor.

Sen går det tydligen inte att ha algmedel antiflock m.m i dom puckarna så det får du tillföra själv om du själv känner ett behov utav det.

men som sagt det höjer inte cya.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 21, 2019, 09:51:02:02
CYA finns till utomhuspooler för att de flesta leverantörer rekommenderar att man sänker nivån i poolen på hösten.
Backspolar man enligt rekommendation så tömmer man även då ut rätt mycket vatten med jämna mellanrum.

JAG sänker inte nivån i poolen på hösten, och vi backspolar nog inte mer än kanske 5-6 gånger/säsong, så vi får säkert hög CYA.
De som sköter sin pool i enlighet med tillverkarens råd (om dessa stipulerar att man sänker nivån på hösten, och backspolar varje eller varannan vecka) så behövs nog puckarna som tillför CYA.

Mäter man CYA och vill reglera nivån så kan man väl lämpligen ha båda typerna av klor i sitt kemiförråd.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 21, 2019, 11:22:39:39
Jag backspolar inte så ofta och ganska kort, eftersom jag kör skimmerpåse. Och jag tömmer bara ut lite inför vintern. Så då känns det naturligt att Cya är högt efter 4-5år. Jag får helt enkelt byta ut lite vatten nu och kanske köra varannan klor utan Cya (inomhusklor).
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 21, 2019, 14:31:35:35
Nåt sånt tänker jag också göra nästa säsong, nu på tredje säsongen sen vi renoverade poolen har vi fått ha lite högre klorhalt för att vattnet skall vara riktigt fräscht, alldeles säkert ett resultat av hög CYA.
Tyvärr tror jag inte det finns någon återförsäljare som säljer stickor som mäter CYA i Piteå, jag har i vart fall aldrig sett några, så till våren blir det att beställa på nätet.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: aromata skrivet augusti 21, 2019, 14:36:48:48
Kör man bara organiskt klor kan man få klorblockering. Kör man bara kalciumhyperklorit får man högt pH. I båda fallen åtgärdar men med delvattenbyte. Egentligen borde en kombination av de båda då vara optimalt.

Jag använder enbart kalciumhyperklorit och kan intyga att pH tenderar att stiga. Men det är inget stort problem och jag tycker att kalciumhyperklorit är praktiskt. Jag vet inte säkert men jag har fått intrycket att klorblockering är ett större problem än ett stigande pH.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 21, 2019, 20:11:38:38
Organiskt klor är uppbyggd av cyanursyra. De flesta använder triklorisocyanursyra i Sverige som sänker pH. Vilket kräver höj pH. Idag så är ofta rekommendationen på andra sidan Atlanten så låg CYA som möjligt. Cyanursyra skyddar kloret från nedbrytning av solens uvb-strålning när kloret sitter på CYA. Samtidigt blir kloret sämre som desinfektionsmedel. Det är inget desinfektionsmedel så länge kloret sitter på CYA. Hög halt av CYA betyder att kloret som ska vara desinfektionsmedel oftare sitter på CYA. Alltså sämre desinfektion i poolen.

När klor sitter på CYA är det inget fritt klor. Alltså inget desinfektionsmedel.
Metoden DPD som uppfanns innan CYA började användas och mäter fritt klor. DPD mäter fritt klor och klor som sitter på CYA. Klorlås är ett begrepp och kan inträffa före 100ppm. Normalt anges 100ppm som klorlås.
Därför har man infört 7,5%-regeln i USA. Vilket tar hänsyn till DPD och CYA. Vilket inte Socialstyrelsen tar hänsyn till i sina riktlinjer.
Om man använder organiskt klor kräver det stort utbyte av vatten för att CYA inte ska bli för högt.

Då frågar sig alla som använder detta klor med hög CYA varför deras vatten är klart?
Ofta innehåller dessa puckar koppar som är förebyggande algmedel och i naturen får växterna, mögel och svampar svårt att överleva. Vidare borsyra som är en pesticid. Den dödar bakterier, svamp och mögel.
Även dessas koncentration ökar i poolen. Jag tror att för borsyra gäller det att massprocenten måste understiga 5% för att inte dödskallen ska finnas med i säkerhetsdatabladet. Alla verkar ligga på 4,9%.
Gå gärna in på RIB och skriv borsyra.
Roger




Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 21, 2019, 20:57:52:52
Idag finns selektiva sensorer som kan skilja på fritt klor och klor som sitter på CYA. Tyvärr är dessa sensorer dyrare än de som sitter på varje automatiskt system för oss poolägare. När jag skrev i en tidigare länk om att CYA i poolen kan lura dessa system är det sant. Vilket betyder att om ni som tillsätter CYA för att minska förbrukningen av klor finns risken att ni inte har desinfektion i poolen. Mätningen av fritt klor blir fel.
Dessa sensorer kostar ca 10000-20000kr.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: psau skrivet augusti 21, 2019, 23:59:49:49
Inte ett jätteproblem då de med automatiska system oftast doserar flytande klor utan tillsats av CYA och har man läst manualen så skriver de flesta att man ska byta vatten innan man installerar för att just få bort CYA.

Problemet är väl de som kör automatik i kombination salt, en elektrolyscell mår inte bra av att köras i temperaturer under ca 15-20grader så i spannet mellan 10-20grader kör man i dessa system puckar som oftast innehåller CYA, iaf var det så jag gjorde. Detta var det enda tillskottet av CYA jag hade i min pool men det var så lite att jag inte fick några problem. Vattnet är iaf helt utbytt i min pool innan jag slog på MM denna sommar.

/Peter
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 22, 2019, 15:10:19:19
Kan man summera och säga att hög Cya är ofrånkomligt om man inte backspolar så mycket och bara tömmer ur kanske 15% inför vintern.

Och att i fortsättningen köra med inomhusklor istället och bara var 3:e puck utomhusklor med Cya.

Samt att först byta ut hälften av vattnet för att få ner Cya från 70 till 35.

Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 22, 2019, 17:14:26:26
Nu läste jag att UV ljuset bryter ner Cya. Men det kanske är för sent på året att hoppas på att det ska fungera effektivt med Cya på 70? Kanske bättre att byta ut en del av vattnet? 1
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 22, 2019, 21:37:32:32
Kan kolla upp vid vilken våglängd uvljus bryter ner CYA. UVc-lampa ligger på 253,7nm. Min erfarenhet är att den inte bryter ner CYA. I mitt fall var det troligen bakterier i poolen som bröt ner CYA efter långvarig hög halt av CYA. Idag 0ppm CYA och inga bakterier.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 23, 2019, 17:57:00:00
CYA absorberar energi vid 225nm vilket ligger i uv-c-området. En UV-C-lampa är på 253,7nm.
UV-lampan kommer inte sönderdela CYA. Vår atmosfär med ozon tar bort uvc. Runt nordpolen brukar det uppstå ozonhål där uvc kan träffa marken. Jag tror ingen har en pool där.
Så det är bara att späda vattnet. Bakterier är mycket duktig på att sönderdela stabila molekyler som CYA.
Men det vill du inte ha i poolen.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 24, 2019, 14:34:11:11
Tänkte på solljusets UV. Om det bryter ner Cya.

Nu har jag köpt folkpools dagsklor, vilket är kalciumhypoklorit. Läste även "biocider" på varningstextern. Är detta alltså biocider?

Hypoklorit är verkar farligare att hantera än "cyaklor"

Har nu bytt ut 1/3 av poolvattnet som hade 70ppm Cya. Ska tömma ut mer i höst och fylla på nästa säsong och räknar med ett bra slutCya då.

Kommer det bli bra nu att använda dagskloret med det detta poolvatten? Tänkte köra var tredje gång med veckoklor för att dels bli av med veckoklorspuckarna och dels för att få i antialgmedel som finns i dem. Sen kommer jag köra med flockmedel separat.

Tycker jag läst på hypokloritburkarna att man inte ska köra med olika klor kemikalier. Men det är väl samtidigt i skimmern?

Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 24, 2019, 16:22:19:19
Oavsett vilket klor du använder bildas hypokloritsyra och hypoklorit. Alla desinfektionsprodukter som innehåller klor är biocider.

Detta klor är inte farligare än andra klor.

Det som är algmedel i puckarna är oftast kopparsulfat.

Jag har skrivit några gånger om att alla produkter och metoder har fördelar och nackdelar.
Nackdelen med kalciumhypoklorit är att det kan bilda kalk/mjölkigt vatten om det blir fel. Är idag expert på detta område.

När man har CYA i poolen kan det vara bra att ligga högt med fritt klor. Anledningen är det fria kloret hoppar tillbaka och sätter sig på CYA. Då är det inget desinfektionsmedel.
Metoden DPD som mäter fritt klor mäter också det klor som sitter på CYA. Alltså, allt är inte fritt klor.
Roger

Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 24, 2019, 22:00:48:48
Kanske lika bra att köra 7,5%-regeln igen?
Riktlinjerna i Sverige ligger för fritt klor mellan 0,4 och 1,6. Max bundet klor på 0,4ppm.
Det är Socialstyrelsen som gett dessa riktlinjer. Dessa tar inte hänsyn till om CYA finns närvarande. Troligen använder 90% av pool-ägare/spabad organiskt klor som är uppbyggt av CYA?
En viss mängd av CYA är bra för att skydda kloret från att brytas ner från solens UVB-strålning. Problemet med CYA och klor som är uppbyggd av CYA är att för varje ppm CYA som finns i vattnet ökar tiden för kloret att döda bakterier osv. Det finns mycket forskning som visar detta samband. Innan CYA fanns för vatten uppfanns DPD som mäter fritt klor.
Klor som sitter på CYA kan inte döda bakterier osv. Då är det inget desinfektionsmedel. Metoden DPD mäter fritt klor och kloret som sitter på CYA. Det visar fel mängd fritt klor då CYA är närvarande. Idag finns sensorer som kan skilja dessa åt. Kostar mycket pengar. En pool-guru, dataingenjör och teoretisk kemist i USA gjorde beräkningar utifrån 13 ekvationer som handlar om CYA och fritt klor. 7,5%-regeln blev till. Kul att jag känner honom.
Regeln innebär att tex om du har 40ppm CYA i poolen innebär det 40*0,075=3.
Detta betyder att fritt-klornivån är noll då fc är tre. För att ha desinfektion i vattnet måste vattnet utifrån DPD och CYA ha högre värde på fritt klor. 90% använder organiskt klor och försöker man följa riktlinjer och råd blir allt fel. På stickor kan man oftast läsa att 30-60ppm CYA är OK.
Så när jag skriver att råd och riktlinjer är fel syftar jag på detta. Ett företag läser detta forum och har äntligen gett riktvärden och har slutat att hänvisa till socialstyrelsen.
Om man tar hänsyn till socialstyrelsens riktlinjer som inte tar hänsyn till CYA så hamnar 7,5%-regeln utanför dessa riktlinjer. Kloret verkar mycket högt?
Anledningen till att vattnet kan vara klart trots hög halt av CYA är koppar och borsyra. Dessa ökar lika mycket som CYA i poolen. Koppar är ett förebyggande algmedel. Borsyra över 5 viktprocent är en dödskalle. För denna kemikalie säger säkerhetsdatabladet; kan påverka det ofödda barnet eller fertiliteten. Ibland brukar jag säga att arsenik ger klart vatten.
Ingen skulle använda arsenik i Sverige i sitt badvatten. Ingen vill bada där. Det finns en annan desinfektionskemikalie som misstänks orsaka cancer. Vidare finns andra kemikalier/metoder som skapar antibiotikaresistens.
Så läs senaste årets säkerhetsdatablad för din kemikalie. Kräv detta.De som inte tillhandahåller säkerhetsdatablad på ett enkelt sätt. Köp någon annanstans.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 24, 2019, 22:28:14:14
Jisses .rena kemilektionen på universitetsnivå... hade jag varit nybörjare som fundera på att skaffa pool hade jag blivit mörkrädd....
Haft pool i över 30 år... aldrig ett enda problem med vattnet. Kollar inga värden alls.... chockar vid uppstart och vid stängning. Lägger dit en vanlig billig klorpuck då o då.... samt  fyller på avdunstat vatten ca 1 gång i veckan... backspolar sällan då jag har skimmerpåsar..... alltid kristallklart vatten... resten skiter jag i O0
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 24, 2019, 22:49:17:17
Håller med dig!
Jag blev lurad de tre första åren trots att jag kan kemi. Klor är ett av de bästa desinfektionsmedlen som finns. Ibland så misslyckas man med klor. Då söker man andra kemikalier/metoder som inte alltid är lika bra som klor.
Inlägget handlade mer om att råden kanske bör ändras? När nästan alla har klor-puckar.
Så fortsätt med klor.
Jag får be lite av ursäkt.
När jag skaffade pool skulle allt vara så enkelt. Har tidigare råkat ut för allt ingen pool-ägare vill ha. Så dina första två meningar vill jag säga att de som säljer pool och utrustning måste ge bättre råd. Kan de inte ge rätt vägledning så bör de inte sälja pool. Kan gratulera dig till bra badvatten. Alla har inte den förmånen. 
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 24, 2019, 23:29:13:13
I en annan länk blev det ramaskri för att jag inte ville svara på en fråga på universitetsnivå.
Svaret blev 19 sidor. Som jag valde att inte ha på detta forum. Så det blir svårt för mig att ge rätt balans i olika frågor. Anledningen till mina svar/inlägg är att även företag läser detta forum.De behöver förstå att vi tillsammans har kunskap.
Hoppas du förstår?

Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 25, 2019, 00:08:46:46
Ös på Roger, majoriteten här vill lära sig mer. Det går bra att scrolla vidare om ma inte orkar detaljerna
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 25, 2019, 00:15:52:52
Tack för kommentaren Mathias.
Det är lätt att bli sågad om man har en onormal titel.
Anledningen är att företagen bör veta att det finns de som kan deras område.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 25, 2019, 00:45:17:17
Jag håller med Mathias. Väldigt bra att lära sig lite mer på djupet. Ägnade rätt mycket tid för några år sedan att leta reda på info och lära mig men det var på fritt klor/bundet klor. Kloraminer m.m. Men insåg sedan att jag inte behövde kunna detaljerna, det räckte med att ha förstått och hur man skulle hantera det. Har haft klart vatten sen dess.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 25, 2019, 10:41:11:11
Imponerande kunskap du har RogerS!! Det måste ju vara många poolägare som bara kollar/justerar pH och klor och nöjda simmar runt med hög Cya och därmed inte har desinfektion alls. Nu har jag en chans att få det riktigt bra tack vare detta.

Varför besitter inte SoS denna kunskap?
Hur gör kommunala utomhusbad?




Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: psau skrivet augusti 25, 2019, 11:06:22:22
Kommunala utomhusbad, iaf de jag har haft möjligheten att få reda på mer info om använder oftast flytande klor dvs utan CYA och de tömmer dessutom poolerna av säkerhetsskäl till hösten. Så eventuell uppbyggnad av restprodukter blir minimal.

/Peter
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 26, 2019, 15:50:29:29
Peter har helt rätt!
Tror alla offentliga badanläggningar har oorganiskt klor. Vill dock inte döma ut organiskt klor som är bra. Tex. spabad med filterpatron. Vid oorganisk klor ökar mjölkigheten fortare än med organiskt klor. Är säsongen kort med poolen är det ett enkelt val.

Tror som vanligt att jag var otydlig med mitt inlägg? Dessa puckar med organiskt klor kan innehålla olika hjälpkemikalier. Olika beroende på produkt. Alla innehåller inte samma hjälpkemikalier. När CYA ökar så ökar också hjälpkemikalierna. Ofta koppar och borsyra. De är också desinfektionskemikalier. Så vid hög halt av CYA så har man troligen hög halt av de andra.
Vill någon veta mer om koppar och borsyra?
Roger <sol>
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 26, 2019, 15:52:04:04
Ja tack, gärna  O0
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 26, 2019, 16:22:09:09
Vi kan börja med tryckimpregnerat virke. Det innehåller kopparsulfat. Kopparen är bra för att förhindra mögel, svamp och alger. Vidare kan det påverka växter som tex gräs. Det finns en anledning till att tryck.. ska lämnas in för återvinning. Koppar är giftigt för växter och organismer.
Har själv gjort misstaget att såga tryckimpregnerat virke på gräsmattan. Det växer väldigt dåligt där. Koppar är en ädelmetall och i jonform som kopparsulfat oxiderar andra ämnen som tex järn. Det är av den anledningen som rostfritt bör användas i kombination med tryck..
Den gör sitt jobb i poolen som kopparsulfat. Förhindrar bla alger. Koppar kan förstöra det yttre på alger och bakterier. Kopparsulfat är ett desinfektionsmedel och bönder använder rikliga mängder. På samma sätt som järn är en del av vårat hemoglobin i blodet som hjälper till med syresättning av blodet skulle kopparjoner kunna byta ut järnet i hemoglobinet.
För våran del är kopparen inget problem.

Borsyra
Var ett mirakel när man upptäckte denna syra. Den kunde konservera kött som inte blev härsket i värmen på flera veckor. Hungersnöd och behovet av att transportera kött via båtar under lång tid. Efter en tid upptäckte man att människor blev sjuk när de åt köttet.
Borsyra är antiseptisk vilket betyder bakteriedödande. Den är mycket duktig på mögel och svamp också. Borsyra är också en insekticid vilket betyder att den är mycket bra på att döda insekter.
Jag tror att borsyra håller på att fasas ut inom sjukvården.

Säkerhetsdatabladen visar vad puckarna innehåller. Har man hög CYA så har man också mycket av hjälpkemikalierna.

Då är det inte kloret som är desinfektionsmedel utan hjälpkemikalierna.
Fritt klor blir betydelselöst.

Kan berätta att borsyran finns där för att stabilisera pH. Jag har läst den vetenskapliga artikeln som handlar om pH och borsyra. Jag tror att samma person ligger bakom patentet?

Skrev fel faro-symbol tidigare, det är hälsofarligt. Tror att den går vid 5vikts%

Roger


Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 26, 2019, 16:47:13:13
De finns de som bara har borsyra som desinfektionsmedel. De beskriver det som ett underbart vatten. Mig veterligen vet jag ingen i vårt land som har detta? 20-30ppm borsyra.

Som jag skrev tidigare. Arsenik ger klart vatten. Det var en tankeställare.
Som pool/badägare har man ett ansvar. Hitta rätt balans mellan desinfektion och hälsorisker.
Om råden är bra så har vi inga problem med bad enligt mig. Otroligt lätt att sköta pool och spa.
Som jag sagt tidigare är det riktlinjer och råd. Tillverkarna av produkterna kan ge råd. Behöver inte följa de nationella råden.
Roger <sol>
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: psau skrivet augusti 27, 2019, 12:12:05:05
Borsyra har även andra kul egenskaper, den fungerar som tvärbindare polyvinylalkoholens polymerkedjor om man blandar den i PVA lim, dvs man får slime, tvättförstärkare i tvättmedel eller flussmedel vid lödning.
I en pool blir vattnet mjukare av borsyran och det är väl kanske varför vissa upplever ett vatten med hög koncentration borsyra som behaglig.
Men utifrån diskussionen om dess giftighet så är den det primära desinfektionsmedlet i många linsvätskor...

/Peter
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 27, 2019, 15:50:34:34
Peter!
Nu börjar du förklara som mig O0
Kanske jag tar i lite för mycket?
Har räknat lite på borsyra. Ingen behöver vara orolig att de kommer upp i dessa nivåer så att faro-symbolen skulle gälla. Tex 100ppm CYA motsvara max 10ppm borsyra beroende på vilket fabrikat man köper.

Inom EU är det förbjudet att sälja borsyra eller borax till privatpersoner i koncentrerad form.

Skulle vara mycket intressant att jämföra tex Biltemas dagsklor som innehåller triklorisocyanursyra och pH+ med veckoklor som oftast innehåller borsyra.

Det skulle säga något om borsyrans och kanske kopparens betydelse då CYA ökar.
Alltså varför vattnet kan vara klart trots hög CYA.
I linsvätska är koncentrationen mycket låg och ingen behöver vara orolig för det.
Tänker inte förklara det du skrev. :)
Roger

 
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 27, 2019, 20:43:33:33
Första mätningen efter övergång till dagsklor:

Cfritt=4.4
Ctot=5.3
Cya=55

55*7.5%= 4.1

Alltså ligger jag på 0.3 i "användbar" klor.
Rekommendationer?
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 27, 2019, 21:21:41:41
Du har helt rätt utifrån regeln.

Du kan ligga lite högre om du vill. Troligen har du lite hjälp av hjälpkemikalierna också.
Du får gärna beskriva hur du upplever vattnet med det som beskrivs som hög klorhalt i vattnet.
Jag ser att du har ganska mycket bundet klor. Kan ge lite lukt och svida i ögonen.
Normalt sett för att få bort detta tar man bundet (0,9)klor ggr(7-10). Vilket skulle betyda 6,3-9ppm klor behövs tillsättas din nollnivå ligger på 4,1 som du sa. Jag tror du klara dig på en vanlig chock(200g/10000liter) för att bränna bort det bundna kloret. Se till att ha poolen öppen om du gör en chock så tri-klor-aminen kan vädras bort. Vattnet blir mycket bättre då.
I USA är max för bundet klor på 0,2ppm och i Sverige 0,4ppm.
Vilken resa du gjort med ditt poolvatten. Kan garantera att du är expert nästa säsong.

Roger

Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 27, 2019, 21:36:43:43
Men då behöver jag inte köpa chockklor, utan bara dosera högre? Eller är chock billigare? Det brukar vara pulverform och inte formpressade tabletter som folkpools? Bägge är ju hyperklorit iallafall.

Med vanlig dagskloreringsdos behöver jag inte ta av soltäcket?

Det måste ju finnas mängder poolägare som ovetande har hög Cya men har bra uppmätt klorvärde på 1-3ppm och tror att allt är OK, men inte har någon desinfektion alls. Det är ju lite skrämmande. Min poolleverantör tror jag bara nämner att man ska kolla pH och klorvärde.



Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 28, 2019, 06:37:11:11
Som du skriver. Använd samma klor.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 28, 2019, 18:08:53:53

Det måste ju finnas mängder poolägare som ovetande har hög Cya men har bra uppmätt klorvärde på 1-3ppm och tror att allt är OK, men inte har någon desinfektion alls. Det är ju lite skrämmande. Min poolleverantör tror jag bara nämner att man ska kolla pH och klorvärde.

Just det.

Det är såhär det börjar.

Det slutar med automatik för dosering....:)
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: butthead skrivet augusti 28, 2019, 19:21:11:11
Dags att casha upp alltså...  :D
Tyvärr har jag ingen källare som du har att få plats med allt.
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: Gäst 188 skrivet augusti 28, 2019, 20:45:40:40
MathiasS har en poäng!
Men det går alldeles utmärkt att köra manuellt. Jag köper mina kemikalier över disk (utan att nämna företaget). Det spelar ingen roll vad leverantören heter, det som spelar roll är säljarens erfarenhet. Idag finns oorganiskt klor som puckar/påsar för veckodosering. Det är t...sticks eller puckar från Lonza med tillhörande doser-utrustning. Den senare är dyrare.

Mathias har troligen aldrig problem med mjölkigt vatten (natriumhypoklorit). Vilket vi som använder kalciumhypoklorit kan ha.
Otroligt enkelt att hantera mjölkigt vatten om man inte följer råden.
Roger
Titel: SV: Dumt att använda veckoklor?
Skrivet av: psau skrivet augusti 29, 2019, 09:34:23:23
Sköter man sin pool som de flesta rekommenderar, dvs med backspolning med jämna mellanrum och tömning av pool till under inspruten så kommer du inte få några problem alls.

Men har man ett för stort sandfilter för man tycker det är onödigt att backspola titt som tätt och dessutom är duktig på att täcka så det inte kommer ner en massa mög i poolen så ligger man i riskzonen.

Men hjälpkemikalierna desificerar de oxå som tex borsyra.

Är man bara uppmärksam så hanterar man de flesta vattenrelaterade problem.

Luktar poolen badhus: kolla bundet klor och CYA

Svider ögonen kolla ph och CYA

MEN teknik ÄR kul!!!!