CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Pool-JJ

Sidor: [1]
1
Pooltäckningar / SV: Rengöra poolskydd? Effektivt hur?
« skrivet: augusti 04, 2018, 14:56:24:24  »
Jag har ett liknande pooltäcke från Walu (2014) och iår är det jätteklibbigt.  Dragrepet är oxå nerklibbat på samma sätt som du beskriver det. Jag tror inte det kommer från något träd utan att själva täcket börjar ge upp. Provade nyss med såpa och diskmedel med det hände ingenting. Fungerade trallrent bra? Eller hittade du något annat medel?
Mvh Johan

2
Uppvärmning / SV: Bättre uppvärmning vid dåligt väder
« skrivet: juni 13, 2017, 21:42:51:51  »
Jag tror du har rätt i att stillastående vatten teoretiskt skulle minska förlusterna. Jag tror du har fel i att det är ens i närheten av lika viktigt som att ha rätt flöde (tempdiff) över värmepumpen.

Tempdiff styr verkningsgrad, cop.Googla "Carnot process".

....och superviktigt är att din poolskydd är tätt så att du behåller den fuktiga varma luften mellan vattenyta och poolskydd, det minimerar avdunstningen.

Hej!
Jag känner väl till Carnot! Enligt honom (som jag litar på  ;)) så ökar värmefaktorn (COP) om temperaturskillnaden mellan det kalla (luften) och varma (poolen) mediet minskar (inte in- och utloppet på värmepumpen). Det som rent teoretiskt sker om du har högt flöde genom värmepumpen är att kondenseringstemperaturen i värmepumpen sänks något, och därmed, enligt teorin skall COP öka. (Rent generellt brukar man säga att om kondenseringstemperaturen (poolen) i en värmepump sänks med en grad ökar COP med 3 % och om förångningstemperaturen (luften) ökas en grad förbättras COP med 4 %). Om du nu istället minskar flödet genom värmepumpen kommer utgående vatten att blir varmare, och även kondenseringen  högre/varmare, och därmed COP minska (enligt Carnot). Som sagt så finns det andra parametrar så som onödigt tryckfall genom värmeväxlaren som gör att det inte blir optimalt att köra allt flöde genom värmepumpen. Om du tror att jag har fel kan du testa att mäta temperaturen på den kalla luften (som är vår energikälla) från värmepumpen och se om den blir varmare då du kör med mer flöde genom värmepumpen. Blir den det har jag fel :)

3
Uppvärmning / SV: Bättre uppvärmning vid dåligt väder
« skrivet: juni 13, 2017, 17:15:19:19  »
Hej!

Några fundering/fråga som berör ämnet...

Den tidigare diskussionen gällande flödet över värmepumpen och över by-passen skulle jag oxå säga att det inte ska göra någon märkbar skillnad på avgiven värmeeffekt. Värmen från värmepumpen kommer att övergå till vattnet oavsett flöde, dock kommer värmepumpen inte gå med optimal prestanda men skulle gissa på att det knappt är mätbart.

Jag har börjat stänga av cirkulationspumpen på nätterna enligt min teori om att avkylningen minskar. Om jag hela tiden vispar runt mitt varma poolvatten, som möter den kalla luften (under poolskyddet) så borde förlusterna vara betydligt mindre jämfört med om vattnet stod still. Jag har rätt mycket ytrörelser för att pressa bort partiklar/smuts på ytan bort till bräddavloppet. Om pumpen är avstängd nattetid borde det bli en kallt ytskikt närmst ytan som gör att förlusterna minskar. Någon som har mätt/testat detta på något sätt?

/Johan

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag