Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Vilken värmepump till poolen?  (läst 1875 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad korthoga

Vilken värmepump till poolen?
« skrivet: mars 05, 2018, 23:05:19:19 »
Håller på att få byggt en pool här hemma och det börjar närma sig slutet och vi har kommit till den punkt där vi ska välja värmepump.

Poolen är 8x4x1.5m, ca 45 kubik. Det är en thermopool med ett pooltak som heter Leia från Gullberg & Jansson. Poolen finns så långt söder du kan i Skåne och den står i söderläge.

Vår tanke är att ha igång poolen från den 1:a maj till slutet av september med en temperatur på 28-29 grader under hela perioden.

Har kollat på GJ som har en inverterpump som heter X20 (10kw). Den går att styra via Wi-Fi vilket inte är helt fel. Enligt specen ska den klara 35-55 kubik. Klarar den att hålla tempen tror ni? Är deras produkter bra?
Finns även en Welldanapump med liknande specifikationer (10kw) för billigare peng. Enligt specen klarar den max 40 kubik. Vad är det som gör att GJ klarar 15 kubik mer fast med samma kw?

Lägger hellre några extra kronor nu än att stå där vid ett senare skede och inse att pumpen måste bytas för att den inte klarar av att hålla värmen.

Tacksam för all input i ämnet!

Poolgiganten

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5545
  • Total likes: 481
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Vilken värmepump till poolen?
« Svar #1 skrivet: mars 06, 2018, 06:54:53:53 »
Ni borde utan problem klara er med en 10 kW värmepump, anledningen till det stora området som G&J anger är väl troligen att det beror på var i landet man bor, vad den anses klara när det gäller poolstorlek, även isoleringen avgör en hel del, och där ligger ni ju också på plus.
Om något så skall du väl kanske tänka på att en 1-fas 10 kW värmepump lastar en fas rätt mycket, blir inte mycket över att spela på om du .ex säkrat huset med 16 eller 20 A huvudsäkringar.
Om möjligt köp en trefas värmepump.
Å andra sidan, en inverter kommer ju antagligen inte att gå på maxeffekt så stora delar av säsongen, så just på invertrar som är överdimensionerade kanske inte maxströmmen förbrukas särskilt många timmar/år.
Räkna dock med att den får jobba hårt så länge ni badar, avkylningen är ju som störst när poolen är öppen, även om det är vackert väder så brukar tempen i poolen falla så länge poolen är öppen.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad TommyC

SV: Vilken värmepump till poolen?
« Svar #2 skrivet: mars 10, 2018, 10:52:59:59 »
Ja, det kommer nog att fungera bra med 10kW VP.

Med poolen i söderläge och pooltak så behöver VP jobba ganska lite under sommarmånaderna. När det börjar bli mörkt på hösten är det VP tillsammans med isoleringen som helt avgör hur länge man kan bada. Ner till ca +10 grader i dygnsmedeltemperatur fungerar de flesta VP hyfsat, sjunker temperaturen under det så blir det ganska snabbt sämre (uteffekt och COP). Vi hade 32 grader i poolen 1:a oktober när vi stängde av VP och därmed avslutade badsäsongen. Vår dygnsmedeltemperatur i luften var då 10,1 grader. Det är dock mörkt och inte så kul att bada så sent på säsongen så de sista två veckorna är ganska meningslösa. Det bär dock emot att stänga så länge det går att hålla över 30 grader.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad korthoga

SV: Vilken värmepump till poolen?
« Svar #3 skrivet: april 05, 2018, 21:27:06:06 »
Det blev att vi valde en X20 från Gullberg och Jansson.
Vårt hus är säkrat med 20 ampere. Vi ska även ha en jacuzzi som kommer gå dygnet runt. Hoppas att huset klarar sig med 20 amperes säkring.  ???

Utloggad Oceanum

  • I branschen
  • Dignitär
  • ******
  • Antal inlägg: 362
  • Total likes: 36
  • Har en mosaikpool 10,5x3,5m
    • Visa profil
    • Oceanum - Pool & Pooltillbehör på nätet
SV: Vilken värmepump till poolen?
« Svar #4 skrivet: april 06, 2018, 18:37:28:28 »
Säg till elektrikern att han skall lägga SPA och Poolvärmare på olika faser. Kolla även så att inte tvättmaskin, diskmaskin VVB etc ligger på samma utan att ni får en jämn belastning över era tre faser.

Med vänlig hälsning,
Martin
Mvh
Martin | Oceanum

Vi jobbar med Pahlén, Gullberg & Jansson, Chemoform, Swed Handling, Clear Pool, Lay Z Spa, Scuba II, Litokol, Walter

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag