VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - amatör-Kalle

Sidor: [1]
1
Teknik / Kompensera för tryckfall i olika långa slangar?
« skrivet: juli 20, 2020, 15:07:30:30  »
Strax dags att installera grejerna till poolen. Sist i slingan sitter värmepumpen. Från värmepumpen går ett rör som sedan delas till 2 för att gå till vardera av mina 2 inlopp. Jag har lite speciell placering av inloppen (givet att jag måste hålla en av poolens kortsidor helt ren från installationer). Detta i kombination med värmepumpens placering gör att jag får ganska stor asymmetri
- slangarna/rören till det ena inloppet blir avsevärt längre än slangarna/rören till det andra inloppet. Diffen kommer bli någonstans mellan 5 och 15 meter beroende på hur jag drar slangarna/rören.

Jag kommer genomgående köra på 50 mm rör och har en Pahlén EcoVise 0,75 kW pump.

Blir tryckfallet i den längre slingan så pass signifikant att jag kommer uppleva olika tryck i de 2 inloppen?

Om ja på ovan, vilka alternativ står till buds (och vilket är minst dåligt)?

1) Förläng den kortare slingan (med redundant slang, bara för sakens skull) så att både blir lika långa?

2) Sätt en kulventil på den kortare slingan så att jag manuellt kan strypa den lagom mycket?

Tacksam för alla tips.

2
Uppvärmning / SV: Husets bergvärmepump vs. separat luft/vatten-värmepump
« skrivet: augusti 16, 2019, 11:37:05:05  »
Tack för svar.

Om jag värmer poolen med bergvärme, vad är det principiellt för tillkommande prylar (värmeväxlare etc.) jag behöver? Vilka grejer kan stå ute (t.ex. i ett separat poolhus) och vad måste stå i huset vid själva pumpen?

3
Vatten och kemi / Mini Master - något att ha
« skrivet: maj 07, 2019, 21:02:55:55  »
Håller på och specar poolen jag ska köpa. Jag önskar så underhållsfritt som möjligt. Har initialt varit helt inne på att ha en Mini Master (eller motsvarande) för kontinuerlig mätning och dosering. Börjar dock tveka när jag hör att vissa anser det vara mer extrajobb än nytta (i form av regelbundna kalibreringar etc.).

Vad anser ni som testat?

4
Pooltäckningar / Bra nedsänkta/dolda pooltäckningar
« skrivet: maj 07, 2019, 20:57:16:16  »
Jag ska bygga en rektangulär 4x8-pool och jag vill ha ett nedsänkt/dolt poolskydd med automatisk manövrering, typ lamelltäckning (behöver dock inte vara just lameller, det är funktionen jag är ute efter). Viktigt att poolskyddet är säkert. På vintern tänker jag täcka poolen med plåtar.

Pooltak är inget alternativ då jag tycker det är fult.

Vilka modeller/tillverkare kan ni rekommendera? Jag har bl.a. kikat på:

Finns det fler man bör kika på? Vad har ni för egna erfarenheter?

Tack.

5
Uppvärmning / Husets bergvärmepump vs. separat luft/vatten-värmepump
« skrivet: maj 07, 2019, 20:04:49:49  »
Jag ska bygga nytt hus på ca 250 kvm boyta, som kommer värmas med en Nibe F1255 bergvärmepump (troligen 12 kW, men det kommer dimensioneras av Nibe). Borrhålets djup kommer dimensioneras korrekt efter förutsättningarna, mest beroende på om jag väljer att värma poolen med bergvärme eller ej.

Ett fristående isolerat garage kommer värmas separat av en luft/luft-värmepump då det inte är ekonomiskt försvarbart att gräva kulvert till garaget.

Huset kommer ha någon lösning för frikyla, dock inte spikat vad/hur.

En pool på ca 50 kubik kommer ligga helt nära huset (<3 m) och ska värmas. Det är möjligt att göra detta med bergvärmepumpen, givet att jag kan dimensionera både borrhålet och anläggningen efter de förutsättningarna. När jag pratar med poolleverantörer rekommenderar dock de allra flesta att jag till poolen kör en separat, för poolvärmning anpassad luft/vatten-pump. Förutom minskad komplexitet i min bergvärmeanläggning slipper jag en värmeväxlare inne i huset (och risken att jag får in X kubik vatten i huset om något skulle gå snett), jag får en mer energieffektiv lösning (?), jag kan i framtiden byta ut grejerna oberoende av varandra, moderna poolvärmepumpar ska idag vara rätt så tysta så de inte stör nämnvärt, och installationskostnaden blir troligen något lägre. Nackdelar finns säkert också, som tekniknörd kan jag se skönheten i en helintegrerad proffsanläggning.

Hur skulle ni resonera i samma situation?

6
Ovanmarkspooler / Uppvärmd ovanmarkpool
« skrivet: juni 17, 2012, 22:47:55:55  »
Jag har börjat leta efter en ovanmarkpool. Började i den allra enklaste änden med billiga pooler på runt 5 m3. Men ju mer man kikar desto mer sugen blir man på ett gå upp någon storlek. Nu är det Intex Ultra 274*549*132 (http://www.intexnordic.com/Default.aspx?ID=53&M=Shop&PID=112&ProductID=408) på knappt 20 m3 som känns hetast, mycket på grund av att den rektangulära formen lirar bra med min tomts förutsättningar.

Problemet är bara att vi är ett gäng badkrukor i familjen. Alla är mer eller mindre fega för kallt vatten. Så någon form av värmare får det bli. Med de mindre poolerna som jag kikade på först fanns det enkla doppvärmarsystem som faktiskt har en rimlig chans att skjuta upp temperaturen några grader utan att man blir totalt ruinerad på elräkningen. Med uppät 20 m3 så tror jag inte att dessa system har en chans.

Och det får mig att börja fundera på den luft/vatten-värmepump som står på gården, bara några meter från den plats där poolen är tänkt att stå. Det är en Nibe Fighter 2020 på 14 kW (http://www.nibeonline.com/pdf/031043-7.pdf) och den är inkopplad till en Nibe EVP 500 inomhusmodul. Idag värmer den bara huset. Men givet att den höga effekten 14 kW ju är dimensionerad för vinterhalvåret så ligger ju värmepumpen och kör på tomgång mest hela sommarhalvåret. Nibe har till och med produktpapper på hur man kan använda just denna kombination av Fighter 2020-14 och EVP 500 för att värma en pool, se http://www.nibeonline.com/pdf/M10559-4.pdf.

Till saken hör att jag är en total dummy när det kommer till detta. Min kompetens stannar väl ungefär vid att skruva upp poolen och koppla på ett enkelt standardsystem - att riva med värmepumpen känns som en nivå ovanför min och det lär jag överlåta åt experterna.

Frågan är bara om tanken är god? Hur mycket värme kan jag få ut från en sådan här värmepump, och blir kostnaden hanterbar (både löpande för elen, men framför allt för att koppla ihop det hela som behövs)? Pumpen har ett COP-tal på ca 3,3 och behöver alltså runt 4,3 kW för att generera 14,1 kW. Men då ska ju en hel del fortfarande räcka till varmvatten inne i huset.

Tacksam för tips och idéer. Borde jag testa i någon annan ände för att så att säga få kläm på det här med pooler, och sedan investera i en "riktig" anläggning?

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag