Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Collider

Sidor: [1]
1
Markpooler. / Värmepump isar igen
« skrivet: december 05, 2023, 13:57:03:03  »
Vi kör poolen året runt och under vintern så är börtemp inställt på 6 grader, bara för att hålla borta frost och is. Nu har jag märkt att lamellerna vid värmepumpens intag helt isar igen så att ingen luft kan strömma igenom alls. Jag har testat att frosta av med hjälp av ljummet vatten, låtit värmen varit avstängd tills allt påhällt vatten frusit (så man slipper en massa ljummen dimma) och sen kört igång igen. Det tar en halv dag så har den frostat igen. Nu börjar poolvattnet närma sig +3°C grader pga. att värmepumpen inte går och det börjar kännas lite nervöst. Ska inte pumpen normalt sett frosta av sig så man inte ska behöva tänka på sådant

Pumpen ska klara ned till -20°C utetemp och hittills har det inte ens varit nere på tvåsiffrigt minus. Pumpen står under tak med gått om utrumme bakom och framför så lufttillförsel är inget problem.

Är det någon som har erfarenheter av sådant här? Vad göra?

2
Vatten och kemi / Laga sandfilter?
« skrivet: maj 30, 2020, 19:11:15:15  »
Världens klantigaste person (jag själv) var oaktsam när sandfiltret skulle demonteras för sandbyte så övre "tornet" sprack ordentligt (se bilaga). Är detta något som går att byta?

3
Ovanmarkspooler / Minska yta på betongpool
« skrivet: juni 12, 2016, 21:36:33:33  »
Vi har en ovanmarkspool som är gjuten på en sluttande bergknalle. De tidigare ägarna av vår fastighet tillverkade poolen men bemödade sig aldrig att skaffa en vettig pooltäckning. Vi har vinterplåtar på nu men går i tankar att skaffa antingen pooltak eller lamelltäckning. Dock har vi märkt att det inte är vidare smidigt att hitta en täckning som inte kostar en förmögenhet till vår pool eftersom den har udda måtten 5 x 9 meter. Över 4x8 meter verkar priserna öka exponentiellt så vi börjar fundera på om det skulle vara möjligt att minska ytan på poolen så att det går att använda en 4x8-täckning. Frågan är bara - hur gör man det på bästa sätt? Poolen är en overflow-pool men vi skulle kunna tänka oss att konvertera den till en pool med vanlig skimmer istället om det underlättar ytminskning.

4
Teknik / Styr/reglersystem för overflow-pool
« skrivet: november 09, 2015, 00:49:06:06  »
Vi har problem med att bufferttanken är i minsta laget på vår overflow-pool. Eftersom att både bufferttankens utlopp och sidoutloppet på poolen går i en t-koppling till pumpen händer det att pumpen bara suger luft ifall bufferttanken går tom (t.ex. om tre nötter gör kanonkulan samtidigt). För att undvika detta vore det idealiskt att ha en ventil som reglerade utflödet ur bufferttanken beroende på hur hög vattennivån är i densamma är för stunden. Är nivån kritiskt låg stängs buffertutloppet tills tillräcklig nivå har uppnåtts igen, antingen genom tillrinning eller genom påfyllning.

Är det någon som har konkreta tips på var jag kan finna denna typ av komponenter?

5
Markpooler. / Problem att flödesbalansera pool
« skrivet: juli 14, 2015, 15:30:34:34  »
Vår pool fungerar enligt följande:
Ytan renas via skvalpränna/skimutlopp och returvattnet från rännan rinner ned i en bufferttank. Nivån i bufferttanken regleras av en flottör som fyller på ifall det blir för lågt vatten. Blir det för mycket vatten i tanken, t.ex. vid regn eller om 4 vuxna gör kanonkulan samtidigt så rinner överflödet i avloppet via ett översvämningsutlopp. I tillägg till detta har vi ett sidoutsug som sitter på samma nivå som inloppet. Rören från sidoutsuget och från bufferttanken går ihop på vägen till pumpen.

Nu till problemet:
I och med att röret från sidoutsuget har högre tryck i sig än röret från bufferttanken, pga. den högre vattenpelaren ovanför, så är det lätt hänt att bufferttanken översvämmas. Ibland är det till och med så att när filtret börjar bli igensatt så pumpen inte har normalt flöde så höjs nivån i bufferttanken pga. backflöde från sidoutsuget. Man skulle såklart kunna undvika just backflödet med en backventil men problemet blir fortfarande att sidoutsuget har högre tryck i sig så vatten från skvalprännan svämmar över bufferttanken. Hur ska vi bära oss åt för att få ordning på balansen mellan de två kretsarna? Jag har funderat på en ventil på sidoutsuget så man kan reglera detta men det blir fortfarande ett jäkla justerande beroende på hur bra pumpen suger för stunden.

Bifogat är en bild som visar principen för vårt system. Pump, filter och värmare visas som en och samma enhet i skissen. Vad göra?


6
Markpooler. / Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« skrivet: juni 10, 2015, 17:42:48:48  »
Vi har genom ett husköp fått en markpool på halsen. Ingen av oss i familjen har nog egentligen sett sig som poolpersoner men nu är den vår och då får vi ta emot den med öppna armar. Poolen är på ca 80 m³, har ett Swim-tec sandfilter med 120 kg sand och har en 0,75 kW-pump (Aqua Plus) som enligt spec ska peta ur sig 11 m³/h. Frånflöde sker via svallränna med bufferttank samt ett damsugaruttag på sidan av poolen. Flödet/suget är ibland så dåligt att man inte ens kan dammsuga, för att stunden senare ha fullt sug.

De tidigare ägarna verkar ha gett upp sitt poolliv för några år sedan och har haft poolen otäckt men ändå kört pumpen på cirkulation för att hålla poolen isfri. Det är med andra ord ett par års höstlöv som gödit poolen och den var minst sagt grön. Vår första tanke var att byta ut vattnet helt men pga. avsaknad av bra avloppsanslutning är det inte möjligt.

När vi så tillträdde som poolskötare var sandfiltret i det närmaste helt tätt. Eftersom de tidigare ägarna trodde att man aldrig behövde byta sand i ett sånt filter så började vi med att just byta sand. Därefter har vi ägnat timme efter timme med att varva PH-balansering, alkalinitetsjustering, chockklorering, flockning, poolrobotkörning (separat filter), sandfiltrering och backspolning. Under flockning har vi kört pumpen en timme eller två och därefter stängt av cirkulationen så flockarna fått bildas, sjunka till botten och därefter har roboten fått hugga in på slammet.

Poolen är fortfarande långt ifrån badklar men det går åt rätt håll fast jag upplever just för tillfället att det görs väldigt lite framsteg. Nu är det ett antal frågor som dykt upp som jag hoppas er samlade expertis kan besvara:

1) Är sandfiltret lagom stort för denna storlek på sällanbadarpool?
2) Är pumpen tillräcklig, förutsatt att den pumpar enligt spec, för att hålla en dylik pool fräsch?
3) Jag överväger att köpa en billig pump som en felsökningsåtgärd för det dåliga flödet. Har hittat denna som jag tycker känns överkomlig i pris: http://shop.wiltec.info/product_info.php/info/p15693_WilTec-Circulation-Pump-19200-l-h-750-W-Swimming-Pool-Water-Filter.html Är det någon som har något att säga om WilTec som pumpfabrikat eller är det bortkastade pengar?
4) Är algdräpare något man bör överväga i en eftersatt pool som våran eller är det fortsatt chockklorering som gäller?

Tack på förhand!

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag