CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - bitbone

Sidor: [1] 2 ... 4
1
Övriga frågor! / SV: Gul beläggning ovanför vattenlinjen
« skrivet: juli 14, 2022, 11:00:17:17  »
Fick ni ordning på problemet?Upplever exakt samma problem.

En liten uppdatering från mig.

Nej, vi har inte kommit till rätta med det. Jag upplever inte direkt att det blir värre men heller inte bättre. Iaf inte nämnvärt. Det skrivs ganska mycket om detta i en poolgrupp på FB också så det tycks onekligen vara ett väldigt vanligt fenomen. Därför extremt förvånande när min poolförsäljare påstår sig aldrig sett detta förut.

Detta uppkom ganska snabbt i vår nya pool under 2020. I mitt fall tror jag inte på vare sig urin eller solkräm. Möjligtvis pollen.
Har lite tappat hoppet om att definitivt hitta en lösning men för egen del stör jag mig inte jättemycket på det ändå. Tror det kanske kan framträda mer på andra typer av liners.

Ett tag tänkte jag höja vattennivån rejält och chocklorera. Folk verkar fortfarande rekommendera en att testa detta. Det är dock inget jag gjort (ännu).

2
Vatten och kemi / SV: Gul rand ovanför vattenlinjen
« skrivet: augusti 06, 2021, 14:09:46:46  »
Trikloramin som flyter på ytan sätter sig i linern där vattennivån befinner sig för tillfället. Därav att det gula följer vattendjupet e.g. ytan.
Ja, jag förstod bara inte slutsatsen. Att "Så att höja nivån fungerar ofta men inte för denna gula linje." Men jag antar att han menar att det inte fungerar som en permanent lösning, vilket jag håller med om. Men det skulle fortfarande vara ett intressant test för att se om det går att bleka bort existerande ränder genom att höja nivån tillfälligt.

3
Vatten och kemi / SV: Gul rand ovanför vattenlinjen
« skrivet: augusti 05, 2021, 10:36:25:25  »
Hej,

Fungerar nog inte heller?

Bredden på denna gula linje följer vattendjupet. Alltså betyder det att linjen följer nivån på vattnet.

Så att höja nivån fungerar ofta men inte för denna gula linje.

MVH
Roger
Det här resonemanget förstår jag inte riktigt?

Vi har inte testat att höja nivån ännu.

4
Vatten och kemi / SV: Gul rand ovanför vattenlinjen
« skrivet: juli 18, 2021, 11:33:29:29  »
Vi har samma problem. Poolen är ett år gammal och en tydlig gul rand finns strax ovanför vattenkanten. Vi har testat det mesta men har inte lyckats få bort det som nu verkar vara inbränt. Bäst effekt hittills har vi nog fått med Rickards svampar + lite Cif. Igår kom vi hem efter en veckas semester. Grannarna har lånat poolen under tiden. Nu fanns en ännu tydligare rand. Detta kunde jag få bort genom att gnugga med Rickards vita svamp (som blev helt gul efteråt). De mest inbrända fläckarna blir vi dock inte av med.

För att sammanfatta vad vi kommit fram till:
* Det kommer från vattnet eftersom effekten är tydligast strax ovanför vattennivån och avtar ju högre upp man tittar.
* Folkpools Rengöringsgel Sur ger ingen effekt
* För att få bort den ytligaste gula smutsen räcker med Rickards svamp eventuellt med Cif.
* Gnugga med svamp på inbränt fläck hjälper inte
* Samma gula fläckar återfinns på diverse badringar och andra badleksaker som ligger på ytan.
* Värst blir fenomenet på inloppens gavelsida (sämst cirkulation)
* Vi har spillbitar av liner kvar som vi fäst vid poolkanten för att få samma fenomen. Denna kan man gå hårdare åt med diverse kemi om man vill testa utan att riskera linern i poolen.

Vi ska faktiskt till posten nu för att hämta ut något medel som hustrun beställt, som vi ska testa med. Vet dock inte vad det är för något i nuläget. I övrigt har jag hört att man kan testa med askorbinsyra (?). Också nyfiken på att höja vattennivån under några dagar, som några tipsar om. Är det ofarligt att ha breddavloppets ingång helt fyllt med vatten?

Min förhoppning är att vi tillsammans ska kunna hitta en lösning på problemet. Vår poolinstallatör har varit här och tittat men aldrig sett fenomenet tidigare. Med tanke på hans erfarenhet så gör det mig lite fundersam. Vi verkar ju inte vara ensamma. Vet inte om vår, relativt ljusa, liner gör fenomenet tydligare kanske.

Här är en närbild på vår liner: https://drive.google.com/file/d/12H_net47o72Awcw6Q5iSMR3MLhZ1BhRD/view?usp=sharing
Kanske inte ser så farligt ut men på håll så uppfattas det som en tydlig gul missfärgning.

5
Teknik / SV: Cirkulation tappar flöde - fel på filter?
« skrivet: juni 29, 2021, 14:43:04:04  »
Nånstans måste ju trycket ta vägen. Om det inte är något flöde borde manometern gå upp i tryck. Det är ju därför man har manometern där, för att se när filtret ger för mycket motstånd. Om du inte får något flöde i utblåsen borde ju trycket vara skyhögt.  <hmm>
Det kan mycket väl vara så att trycket i manometern går upp. Men isåfall går den från lågt till fortfarande ganska lågt :p
Jag får kanske fota av manometern före och efter för att se skillnaden.

6
Teknik / SV: Cirkulation tappar flöde - fel på filter?
« skrivet: juni 29, 2021, 11:23:15:15  »
Hej,

Troligen har du för mycket filtermedia i ditt filter sand/glas.
Kolla gärna manometern på ditt filter vilket tryck den visar. Troligen högt fast filtret är backspolat. För mycket filtermedia ger mycket lite marginal då skräp fastnar i filtret. Vidare blir det svårt att backspola ut detta om det är för mycket sand/glas.

Resultatet är återkommande dålig cirkulation.

Roger
Tvärtom, trycket enligt manometern är alltid relativt låg. Lämnar aldrig START-området.

7
Teknik / SV: Cirkulation tappar flöde - fel på filter?
« skrivet: juni 28, 2021, 14:35:37:37  »
Jag hade poolfirman här som rådde att köra backspolning på högsta varvtal (2800) på pumpen under 1-2 minuter. Jag har kört 2500 och kanske något kortare period. Detta gjorde vi medans han var här och därefter återgick det till det normala.

Efter 10 dagar var flödet åter nere på väldigt låga nivåer. Så lågt att VP inte vill gå. Om detta började efter 10 dagar eller tidigare vet jag inte då vi var bortresta.

En vän till oss har precis fått sin pool klar av samma poolfirma. Samma varvalsstyrda pump. Efter ett par dagar ringer han mig och tycker att cirkulationen är för låg. Vi backspolar ett par minuter och sen är allt normalt igen. Alltså, precis samma beteende som jag har.

Att det skulle vara felmonterat/installerat håller jag för väldigt osannolikt. Det är en välrenommerad poolfirma och det var heller inte samma person som installerade tekniken.

Jag är egentligen inte ens säker på att något är fel över huvud taget. Men jag är nyfiken på vad man bör kunna förvänta sig. Jag kör pumpen på 1250 under dagtid (06-23) och 2500 under nattetid. Är det något fenomen man kan förvänta sig i sandfiltret vid längre period av låg cirkulation som gör att cirkulationen sjunker ytterligare? Något måste ju kunna förklara det som händer och varför det plötsligt cirkulerar på som förväntat efter en backspolning. Ska man behöva backspola var 10 dag? Det låter vansinnigt frekvent i mina öron.

8
Vatten och kemi / SV: Grumligt vatten - Ska jag chocka igen eller flocka?
« skrivet: juni 21, 2021, 20:41:53:53  »
Jag var nog bara lite otålig. Nu på kvällen har det grumliga försvunnit så jag antar att kloret har fått gjort sitt under dagen.

9
Vatten och kemi / Grumligt vatten - Ska jag chocka igen eller flocka?
« skrivet: juni 21, 2021, 17:18:11:11  »
Mycket badande och ouppmärksam ägare ledde till att klorvärdet sjönk lite för lågt. ORP gick från 740 mV ner till 400mV under loppet av 5 dagar innan jag insåg vad som hände. Vid det här laget var poolen svagt grumlig och disig. Chockklorerade 3.5 - 4dl granulat till vår 40kubik pool på kvällen. ORP steg under natten för att idag stabilisera sig kring 700mV. Körde lite pH höj samtidigt då pH låg kring 7.1. Dock väldigt lite. Motsvarande mängd som skulle höja vår pool med knapt 0.1 enheter. Mest därför att jag haft dålig erfarenhet av detta tidigare där pH plus eller minus har gett alldeles för stora utslag.

Idag: Poolen är fortfarande disig och grumlig.
ORP som sagt stabiliserat kring 700mV.
Fritt klor: 3.5
Totalt klor: (vet ej då jag saknar tabletter men kommer med posten snart).
pH: 7.9 (!) --- kanske var dumt att chockklorera + köra ph höj men jag körde verkligen jättelite. pH är dock sakta på väg neråt enligt graf i Blue Connect.
Alka: 82
Cya: 52

Min enkla fråga är. Hur får jag en klar pool? Bör jag chocka igen? ORP:en nådde "bara" upp till 705mV som högst vid chockandet. Antagligen då utgångsläget var otroligt lågt kring 400mV. Men vad händer med fritt klor då som redan är 3.5 just nu? Eller bör jag köra med flockning istället?

Hjälp mig tack! :'(

10
Teknik / SV: Cirkulation tappar flöde - fel på filter?
« skrivet: juni 05, 2021, 21:05:19:19  »
Det är inte så enkelt att det suger luft från breddavloppet p g a för låg vattennivå. Har man lite för stark pump så kan det bli problem redan när vattennivån sjunker bara lite under mitten av breddavloppets öppning. Iofs så brukar det höras ett svagt gurglande samtidigt som det bildas en luftvirvel inne i breddavloppet.
Nej, nivån är helt okej. Snarare något åt det högre om något.

Sidor: [1] 2 ... 4
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag