CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - bitbone

Sidor: [1]
1
Vatten och kemi / Grumligt vatten - Ska jag chocka igen eller flocka?
« skrivet: juni 21, 2021, 17:18:11:11  »
Mycket badande och ouppmärksam ägare ledde till att klorvärdet sjönk lite för lågt. ORP gick från 740 mV ner till 400mV under loppet av 5 dagar innan jag insåg vad som hände. Vid det här laget var poolen svagt grumlig och disig. Chockklorerade 3.5 - 4dl granulat till vår 40kubik pool på kvällen. ORP steg under natten för att idag stabilisera sig kring 700mV. Körde lite pH höj samtidigt då pH låg kring 7.1. Dock väldigt lite. Motsvarande mängd som skulle höja vår pool med knapt 0.1 enheter. Mest därför att jag haft dålig erfarenhet av detta tidigare där pH plus eller minus har gett alldeles för stora utslag.

Idag: Poolen är fortfarande disig och grumlig.
ORP som sagt stabiliserat kring 700mV.
Fritt klor: 3.5
Totalt klor: (vet ej då jag saknar tabletter men kommer med posten snart).
pH: 7.9 (!) --- kanske var dumt att chockklorera + köra ph höj men jag körde verkligen jättelite. pH är dock sakta på väg neråt enligt graf i Blue Connect.
Alka: 82
Cya: 52

Min enkla fråga är. Hur får jag en klar pool? Bör jag chocka igen? ORP:en nådde "bara" upp till 705mV som högst vid chockandet. Antagligen då utgångsläget var otroligt lågt kring 400mV. Men vad händer med fritt klor då som redan är 3.5 just nu? Eller bör jag köra med flockning istället?

Hjälp mig tack! :'(

2
Teknik / Cirkulation tappar flöde - fel på filter?
« skrivet: maj 31, 2021, 08:38:28:28  »
Hej,

Vi har en ett år gammal pool och problem med cirkulationen. Jag tror vi egentligen hade samma problem första säsongen. Det som händer är att cirkulationspumpen plötsligt tappar flödet. Inloppen känns helt döda och värmempumpen stannar med fel "No water flow". Manometern på filtret står fortfarande på "START". Det spelar ingen roll om jag vrider upp varvtalet till max på cirkulationspumpen. Manometern klättrar något men fortfarande i START.

Det jag får göra i detta läge är att backspola en kort stund, ett par sekunder räcker. Därefter flödar vattnet normalt igen. Det är som att filtermediumet kloggar igen någonstans. Fast om detta vore fallet, borde inte manometern klättra upp till CLEAN (eller vad det nu står)?

Någon som kan ge mig förslag? Jag funderar på att koppla loss filtret och öppna det för att se men tvivlar på att mina lekmannaögon kommer identifera något problem.
Jag har hört av mig till poolfirman men tror inte jag kommer få svar närmsta veckan.

3
Övriga frågor! / Gul beläggning ovanför vattenlinjen
« skrivet: juni 29, 2020, 14:46:33:33  »
Vi har tagit en ny pool i drift, en thermopool, 4x7 med svetsad liner. Det tog inte många dagar med vatten i poolen innan vi började se att den del av linern som är ovanför vattenlinjen började gulna. Med en grå mosaik-liner är det lite svårt att ta en bild för att visa men tittar man väldigt nära ser man gula tvärgående linjer i linern. På avstånd upplevs linern gulnad. I bräddavloppet sitter en NTC-givare för temperaturmätning. Iom att den är vit så syns det mycket tydligare på den.

Vi tog något medel vi hade hemma och började skrubba linern och det går, med lite möda, att få bort nyansen men den kommer tillbaka ganska snabbt igen.
Bifogar en bild på linern där det syns rätt tydligt. Men än tydligare syns det på bilden med temperaturgivaren.

Varför blir det så här?

edit/ Får något exif fel när jag ska ladda upp bilderna. Men här är två länkar:
https://photos.app.goo.gl/EKm1SbZYZRr4Npw59
https://photos.app.goo.gl/ncRsoSwcKx7keHti9

edit2/ Kanske ska nämna lite om vattenbehandling. Vi har främst kört med Delphins multitab och emellanåt deras chockklor granulat. Klorhalten har legat något, något i underkant (fortfarande inom rekommenderat värde) vilket jag inte bekymrat mig så mycket över då vi har UV-lampa också. pH ligger typiskt runt 7.2-7.4.

4
Teknik / Ny Pahléns pump gör oljud och tappar flöde
« skrivet: juni 10, 2020, 16:01:01:01  »
Vi har en pool som nyligen tagits i drift men jag misstänker något problem med cirkulationspumpen, en Pahlén EcoVise 0,75kW. Det hela började egentligen när LVP stängde av sig själv med felkoden att det inte var något vattenflöde genom LVP. Detta hände när jag körde cirkpumpen på Eco under natten. Senare har jag kunnat bekräfta ett märkbart försämrat vattenflöde ut ur utloppen också.

Det bör tilläggas här att poolfirman har missat att montera i silen i bräddavloppet. Något som ska åtgärdas men inte ännu gjorts. I mina försök att råda bot på det försämrade vattenflödet stängde jag systemet och öppnade locket till pumpen. I pumpens sil satt ett par insekter och annat småsmuts men inget allvarligt. När jag sedan stänger locket igen och startar upp pumpen så är allt som vanligt. Ger jag det allt mellan några minuter till ett par timmar så är samma problem framme igen. Försämrat vattenflöde. Dessutom börjar pumpen göra ett märkligt skränande oljud som blir väldigt tydligt när jag sätter hastigheten på High. Svårt att lokalisera men det låter som att det kommer från mitten av pumpen. Om jag gör samma procedur igen, stänger av systemet, öppnar pumpen, tar ur silen och stoppar i det igen (även om silen är ren) så försvinner i princip alltid problemet en stund.

Pahlén hänvisar bara privatpersoner till den lokala poolinstallatören och vår poolfirma får jag inte kontakt med per telefon. Den formella överlämningen är ännu inte gjord och heller är inte slutfakturan utställd så jag har ingen anledning att misstro firman. De har nog bara väldigt fullt upp de senaste veckorna. Så i väntan på att de hjälper mig tänkte jag kolla om jag kunde få lite mer kött på benen här på forumet.

Vad kan det vara som gör att en helt ny pump börjar göra detta oljud och tappar vattenflöde? Varför lättas problemen under en kort tid genom att öppna pumpens lock och till synes inte göra mycket annat än att tömma ur lite vatten? Tacksam för alla idéer.

5
Markpooler. / Gjuta in dräneringbrunn i teknikrum?
« skrivet: september 15, 2019, 13:01:01:01  »
Är det en god idé att gjuta in dräneringsbrunnen i plattan i teknikrummet? Gör jag det så behöver jag inte förlänga den något. Om den ska upp ur marken så räcker inte brunnen (den är från Bauhaus).

6
Markpooler. / Planerar markarbete för 4x7 thermopool
« skrivet: juli 31, 2019, 10:47:43:43  »
Om en månad drar poolbygget igång och jag planerar för markarbetet. Poolen ska bli 4x7 med teknikrum 1.3x2.8. Räknar med att gräva ut 4.7x7.7 + 1.5x3. Vill inte fuska så jag tänker en bädd på 20cm av makadam 8-16. Under bädden en markduk klass 2. Utanför, i plattans underkant, dräneringsrör till en dräneringsbrunn i ena hörnet. Tomten sluttar och vi ska försöka koppla ihop avrinning till befintlig stenkista men jag tänker en brunn kan vara en enkel försäkring ändå. Poolväggen får bestå av 20cm singel eller makadam med markduk.

1. Känns det vettigt?
2. Är singel mer skonsamt mot poolväggen än (vass) makadam?
3. Är 20cm botten och vägg överdrivet?
4. Antar att man sätter markduk även mellan poolväggens dräneringsmaterial och påfyllnad? Är nyfiken på hur detta går till i praktiken. Hur gör man egentligen när man lägger en vertikal markduk?

7
Markpooler. / Budget/offert - Trä kontra Thermopool
« skrivet: juli 09, 2019, 22:54:48:48  »
Efter att ha pratat med både trä- och thermopoolsförespråkare har jag fått höra att priset för en gjuten pool kan vara allt mellan 30k - 115kkr dyrare. Föga förvånande är förespråkarna för gjuten pool i det lägre spannet och vice versa. Jag har begärt in offerter för båda typerna och nu börjar de trilla in. Förfrågan har gällt 4x7m, hörntrappa, rostfria detaljer. Vad gäller teknik har jag lämnat det åt leverantörerna att föreslå men jag har försökt jämföra i efterhand.

För markarbete (exkl ev. betongplatta) och trädäck har jag satt en schablonsiffra som jag applicerat på alla offerter. Jag har tittat närmare på två offerter där träpoolen skulle landa på 482kkr och thermopoolen 430kkr (inkl gjutning av bottenplatta och stomme). Nu är inte dessa helt jämförbara så jag försöker korrigera för de största skillnaderna jag kan hitta. Detaljer som är dyrare i träpoolen:
Svetsad liner (diff ~30kkr?)
PVP13 vs G&J Q20 (diff ~10kkr?)
Varvtalsstyrd cirkpump (diff ~17kkr?)

Tar jag höjd för detta blir thermopoolen 5kkr dyrare.

Kan det vara något annat uppenbart jag missar? Vi tänkte ta träpool om skillnaden var väldigt stor men nu blev ju plötsligt beslutet betydligt enklare förutsatt att det inte är någon post i kalkylen som jag helt förbisett.

8
Markpooler. / Stensarg på poolkant ovan mark
« skrivet: juli 06, 2019, 09:15:17:17  »
Om man gjuter en pool som delvis är ovanför mark (lätt sluttande tomt), kan man fortfarande sätta stensarg eller krävs det att man har mark runtom hela poolen där stenen delvis kan vila?

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag