CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - drakbane

Sidor: [1]
1
Uppvärmning / Enkel Helautomatisk Solfångarstyrning
« skrivet: maj 14, 2011, 17:30:03:03  »
Hej,

Har länge haft en ide on en solfångarstyrning utan en massa ventiler mm. Även utan tryckkärl utan detta är ett "öppet"system.
Jag uppskattar ALLA konstruktiva åsikter, är jag helt tokig eller kan detta funka??
Har haft en del av sakerna igång förra sommaren(öppet system) men funderar nu på att "gå hela vägen".
Har bifogat en skiss.

Tanken är,
poolvattnet cirkulerar med hjälp av en pump genom ett sandfilter, därefter passerar det en vanlig PVC-ventil som är lite stängd. Denna lilla stängning gör att en del vatten tar den andra vägen genom en värmeväxlare och sen tillbaka i orginalröret och tillbaka till poolen.

Värmeväxlaren, här har jag 2 olika ideer, den första som syns på skissen innebär att den ligger i ett isolerat kärl med lock i en vatten/glykollösning. Storleken på kärlet är minimalt större än vvx + pump. Mängden vatten/glykol ska bara omsluta detta.
VVX ide2, ej öppet system utan tryckkärl men en välisolerad vvx.

Solfångarna är kopplade med vanliga prisolrör som har fått en extra isolering. Dessa cirkulerar en vatten/glykollösning, med hjälp av en 12v dränkpump som får ström av 1-2 solceller, genom VVX och sen ut i det isolerade kärlet där 12v dränkpumpen står.

Jag inbillar mej att avkylningen blir minimal då cirkulationen i solfångarna avstannar när solen är borta.  En viss uppvärmning av vvx sker då, men den är ju ivälisolerad.Filterpumpen kan gå när det passar utan en tanke på avkylning, dock måste den gå dagtid.

/Joakim

2
Uppvärmning / Vacuumrörssolfångare - hur koppla ihop?
« skrivet: juni 02, 2009, 23:50:41:41  »
Hej,

Köpte förra året 2 vacuumrörssolfångare, u-pipe, som jag tänkte koppla in till poolen snart. Men det verkar vara värre än jag först trodde, eller? Har även införskaffat 1 st RF vvx från sfinxen.

Senaste tanken är att koppla SolFångare 1 & 2 efter varandra, använda prisolrör med isolering på, en vanlig cirkulationpump, genom vvx. Men man måste väl ha ett expansionkärl? Det sprängs väl annars? Vill ha det så att exp kärlet tar upp all ånga och när det blivit kallt så trycks det tillbaka igen, kan det fungera så?

Sen för att föra över värmen till poolen så blir det nog att jag använder poolens pump och gör en bypass(eller vad man säger) genom vvx. Tänkte ha en ventil eller likn som stryper ner flödet efter sandfiltret, lite grann bara, och de som stryps av går då genom vvx istället.
Kör så med en kylslinga på jobb och det har funkat kalas där.

Men det jag först är ute efter är hur själva solslingan ska se ut/kopplas ihop, resten går alltid att labba med. Men om solslingan eller fångarna detonerar så blir man ju mer än lite ledsen :-(

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag