VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Värmepump  (läst 1202 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Viper

Värmepump
« skrivet: september 12, 2019, 12:20:15:15 »
Hej på er, nån som vet hur man dimensionerar en värmepump för pool? nån som kör värmepump utan nån pooltäckning? vad kostar det ca per månad maj-sep att hålla 26 grader?

Poolgiganten

Utloggad Oceanum

  • I branschen
  • Dignitär
  • ******
  • Antal inlägg: 362
  • Total likes: 36
  • Har en mosaikpool 10,5x3,5m
    • Visa profil
    • Oceanum - Pool & Pooltillbehör på nätet
SV: Värmepump
« Svar #1 skrivet: september 18, 2019, 10:25:10:10 »
Hej vi har satt ihop en guide här som ger dig vägledning vad gäller dimensionering.

Hade du haft elpatron är en tumregel 300w/kvm vattenyta för en pool som är nedgrävd och har täckning på natten och ligger i mellan Sverige. Jag tycker att denna schablon funkar bra även för at jämföra mot effekt på värmepumpen. Notera dock att du skall titta på effekt vid 15c i luften och 26c i vattnet. Vissa tillverkar anger effekt vid högre temp i luften.

Att inte ha pooltäckning på natten/när poolen inte används ökar förbrukningen avsevärt. Enligt uppgift från flera olika håll så står avdunstning för 75-80% av energiåtgången vilket med en pooltäckning avstannar detta helt.
Mvh
Martin | Oceanum

Vi jobbar med Pahlén, Gullberg & Jansson, Chemoform, Swed Handling, Clear Pool, Lay Z Spa, Scuba II, Litokol, Walter

Utloggad Badprinsen

SV: Värmepump
« Svar #2 skrivet: september 19, 2019, 09:48:42:42 »
Hej. Ny I gruppen, men kört första hela sommaren nu med Poolluftvärmepump. Har en rund ovanmarkspool, 5,50x1,22 = ca 23-25m3 vatten. Pumpen är på 10,5 kWh effekt. Kört 30 grader hela sommaren, dock med bubbelplasttäcke på under nätterna och de dagar den inte använts. Förbrukningen har legat på mellan 25-38 kwh dygn. Kostnaden för det har hos mig hamnat på snitt 11-1200 kr/månaden. Nu i slutet på säsongen (badade sista gången i helgen, 24 grader i poolen, 12 grader i luften) och bara några plusgrader vissa nätter, så har den svårt att hålla tempen. Noterat att det behövs en utetemperatur på 12-14 grader för att pumpen ska orka med att höja tempen, vid kallare temp orkar den just behålla den tempen som för tillfället råder i poolen. Men som sagt, blir tufft att hålla tempen utan pooltäcke. Lite bök med att ta bort och lägga ut men gör poolinnehavet enklare (mindre löv, smuts) och mer ekonomiskt.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan