CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - bengtner

Sidor: 1 ... 5 [6]
51
Uppvärmning / Effektkrav VP
« skrivet: augusti 23, 2010, 20:51:31:31  »
Jag planerar bygga en pool på knappt 60m3 (10x4x1,5m) och funderar på vilken storlek man behöver på VP. Planen är att bygga med isolerad stomme och Zabra pooltäckning/tak. Alltså kommer poolen vara välisolerad. Läser man specen på t.ex. Brilix THP120 står det angivet att dess 11,7kW ska räcka för en pool upp till just 60m3. På något annat ställe har jag läst upp till 50m3 för samma pump.

Vad anser ni? Är det för snålt att välja minsta möjliga pump för volymen? Eftersom poolen är isolerad tycker jag man borde kunna göra så utan problem. Har inte tänkt och bada på vintern direkt, utan det handlar om normal säsong maj-aug ungefär.

52
Markpooler. / SV: Thermoflex-pool
« skrivet: augusti 23, 2010, 20:45:13:13  »
Tack för detta.

Poolerna ser onekligen snarlika ut. Verkar vara samma grundkonstruktion. Säljaren hävdar att man har en lösning som stödben som monteras med 1m mellanrum, och då ska poolen bli lika stabil som den är nedsänkt i marken. Jag kommer definitivt be om referens till någon som har installerat en sådan lösning om jag ska våga mig på en sådan modell.

53
Markpooler. / Thermoflex-pool
« skrivet: augusti 23, 2010, 19:06:29:29  »
Jag är på väg att bygga en 4x10m (150cm djup) pool som i det närmaste helt står ovan mark. Kommer bara sänkas ner ca 10cm för att komma i nivå med bottenplanet i huset. Kring poolen kommer jag att bygga ett däck. Detta inlägg borde egentligen hamna bland ovanmarks-pooler, men eftersom planen är att bygga en pool som mer är i linje med markpooler väljer jag att posta inlägget här.

Planen så här långt är att bygga poolen med thermo-element på en gjuten bottenplatta. Idag fick jag plötsligt tips om en annan pool kallad Thermoflex, som säljs av Poolguiden, www.poolguiden.se. Man bygger med 0,5m breda element som består av en galvaniserad plåt som har en 10cm cellplast-isolering. Enligt säljaren kan denna monteras fristående med stödben längs sidorna. Detta ska ge en extremt stadig pool som dessutom är välisolerad. Fördelen mot att bygga  thermo-element är att man slipper gjuta väggarna, och därmed går bygget betydligt fortare. Har fortfarande inte fått ngt pris, så där saknar jag jämförelse än. För mig känns lösningen väldigt attraktiv då jag har ganska stora problem att få fram betong till vägg-gjutningen. Poolen ska ligga drygt 30m från farbar väg, och Swerock har ingen bil som med säkerhet räcker så långt. Och jag har ingen lust att för hand blanda och pytsa i 6,6m3 betong i väggelement 150cm ovan marken....

Thermoflex verkar vara en väldigt ny typ av pool, och jag hittar egentligen inte någon annan info på nätet om den annat än den som Poolguiden har på sin hemsida. Det gör mig lite orolig för barnsjukdomar m.m. Har någon hör talas om denna pool och har något att förmedla? Alla kommentarer och idéer välkomnas. :-\

54
Jag som gått och funderat på om jag var dum som inte valde lärk-trall. Nu känner jag mig betydligt lugnare. :)

55
Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. / SV: Ytbehandling på trätrall?
« skrivet: augusti 20, 2010, 07:06:38:38  »
Aldrig mer olja säger jag bara. Har haft ett par altaner som alla har blivit helt svarta och tråkiga med tiden. Nu kör jag med tryckt virke, och enbart såpvatten. Vill man får bort ingrodd skit funkar algtvätt bra. Bleker också och trallen blir ljus och fin. Och låt blir högtryck. Trallen blir full med fnas och blir inte alls skön att gå på.

56
Markpooler. / SV: Betongplatta 15.000:- dyrare är det värt det?
« skrivet: augusti 19, 2010, 18:44:55:55  »
Angående dina frågor om värmeförluster, läs följande inlägg:

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3166.msg26248#msg26248

Slutsatsen är att det enda som har någon betydelse i praktiken är att förhindra/minska avdunstning från ytan. Resten är inte mycket att bråka om. Det borde vara helt omöjligt att räkna hem en isolering av bottenplattan t.ex.

57
Vatten och kemi / "Ionizers"
« skrivet: augusti 18, 2010, 20:10:49:49  »
Är ännu inte poolägare men på väg att bli en! Därför konsumerar jag ivrigt det mesta som skrivs på detta forum. Snubblade för ett par dagar över ett inlägg om "Bioniser" som verkade vara nästan magi med att ge nästan kemikaliefri rening. Har haft en privat konversation med "pennan" som är mycket nöjd med lösningen.

Läser man på nätet så är bilden tämligen entydig att rening med joner fungerar. Åtminstone mot alger. Däremot finns det en del som anser att joner inte tillräckligt snabbt tar hand om bakterier och virus, och därför avråder från att helt skippa klor. Bäst effekt fås med en kombination av koppar och silver. Det är en sådan lösning som Bioniser har. Den enda övriga negativa kommentar jag har hittat är varningar om att blonda kan få grönt hår. Kan dock motverkas med användning av badmössa vid frekvent badande, balsam m.m.

Om man anser att "riskerna" med Bioniser är acceptabla ligger det nära att slå till och investera i en sådan apparat. Men då upptäckte jag att det säljs ett flertal snarlika lösningar till en bråkdel av vad Bioniser kostar. Det handlar om ett T-rör vari det sitter en metall-anod och till den kopplas en likströmskälla. Anoder säljs också i olika utförande med eller utan silver i varierande proportion. Utfällningen av metalljoner styr man helt enkelt med hur länge strömkällan är inkopplad. Min tro är att Bioniser är en likadan lösning kombinerad med en programmerbar styrenhet, där du kan lägga upp program hur länge och ofta strömmen kopplas på, och jag gissar också att strömstyrkan justeras baserad på någon återkoppling baserad på vattnets ledningsförmåga. Med tanke på att jon-halten (till skillnad från klor) inte påverkas nämnvärt av temperatur, så borde det inte vara så väldigt svårt att justera in en enklare utrustning så att man uppnår rätt halt av joner i vattnet. Koppla jonisatorn så att den aktiveras då pumpen går, och justera strömstyrkan så att jonhalten blir korrekt. Eller kör jonisatorn på ett eget tidsprogram. Test-stickor finns att köpa från flera ställen.

Det är klart att en produkt som Bioniser tillför bekvämlighet. Man kan lägga in olika program, "booster"-funktion för 24-timmars konstant drift, styrning av cirkulationspump, varning för förbrukade elektroder m.m., men är detta verkligen värt 10.000kr i ökad kostnad?

Är det någon som har provat en enklare joniserings-produkt som t.ex. finns på denna sida:

http://www.price-lessproducts.com/$59_SWIMMING_POOL_IONIZER_IONISER.htm

$59 jämfört med >10.000kr!

58
Pooltäckningar / Bubbelplast och/eller traditionell täckning
« skrivet: augusti 17, 2010, 06:50:05:05  »
Hej,

Går i poolbyggarplaner. Tänker bygga en 10x4m thermopool fristående i ett trädäck, värmd med VP. Funderar på täckning. Jag har fått rådet om att använda takplåt för vintertäckning. Poolen ligger på Öland och där blåser det ofta hårt, och plåtar på reglar som skruvas fast i trallen verkar tryggt.

När det gäller sommartäckningen funderar jag på bubbelplast, traditionellt överdrag eller bägge delar? Vi kommer nog att starta upp poolen under försommaren (slutet av maj). Vara där under helger, samt en förlängd semester. Jag funderar då på om det är enklare att hantera bubbelplast under nätterna när man är där, men att ta till vanlig täckning om vi åker bort? Eller är det lika bra att köra med den traditionella täckningen hela tiden.

Tacksam för alla råd då jag saknar all erfarenhet av pool så här långt!


59
Uppvärmning / Brilix värmepumpar
« skrivet: augusti 16, 2010, 15:26:50:50  »
Någon som har erfarenhet av Brilix värmepumpar. Priset ser ut att vara väldigt bra. Är på jakt på en pump för en 60m3 pool, och måste nog upp på 11-12kW om det ska vara lönt.

Sidor: 1 ... 5 [6]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag