CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - bengtner

Sidor: [1] 2
1
Övriga frågor! / Frostskyddsvärma
« skrivet: september 22, 2018, 21:15:47:47  »
Förra säsongen beslutade jag mig för en alternativ vintersäkring utan att sänka nivån i poolen. Det enda jag gjorde var koppla ur VP:n  och öppna bypass 100%. Jag har en styrdator som övervakar och styr cirkulation, så jag satte upp den att köra cirkulationspumpen 5-10min i timmen om utetempen sjönk under 0. Filter och pump finns i källaren i huset och där är det frostfritt.  Poolen ligger på södra Öland, och vi har inte många dagar med frost under vintern. Så tanken med detta var att slippa sänka vattennivån. Vi har ju vattenbrist på Öland och det klänns som man slösar rejält genom att göra så.

Typiskt nog råkade vi ut för den värsta vintern på mer än 30år. Allting fungerade bra fram till februari, men då slog rysskylan till. Cirkulationen fungerade fint ett antal dagar, men 10-15 sekundmeter nordostlig vind och lika många köldgrader gjorde att trots pooltak bildades det issörja som drev in i skimmern. Då dröjde det inte länge förrän allt frös ihop... Jag hade en väldig tur och skadorna begränsades till en spricka i ett rör vid bypassen, vilket jag fick byta på vårkanten.  Skimmern fick också en mindre spricka, men den kan jag stå  ut med. Det droppar minimalt med vatten från den.

Nu sitter jag funderar på om jag ska göra ett nytt försök denna vinter. I så fall tänkte jag låta VP:n vara inkopplad och ställa in övervakningen så att jag kör igång denna om vattentemperaturen går under låt säga 3 grader. Utöver detta motionerar jag pumpen en gång i timmen som förra vintern.  Jag tycker detta borde eliminera all isbildning. Jag tror inte heller att uppvärmningskostnaden blir så stor. Solen värmer under pooltaket, så förmodligen är det bara några få dygn som VP:n behöver jobba.

Vad tror ni om riskerna med en sådan lösning? Är jag en jubelidiot, eller är fiffig lösning? Det skulle vara skönt att få slut på slöseriet med vatten och när våren kommer är det bara att höja termostaten, och så kan man bada!

2
Uppvärmning / Värma pool på natten vid lågt elpris
« skrivet: juli 14, 2017, 07:27:23:23  »
Jag har ett styrsystem för uppvärmning av mitt hus som tar hänsyn till elprisets dygnsvariation och optimerar uppvärmningen efter det. Sparar en del pengar med detta.

Jag funderar på om det skulle vara någon vits med att styra pooluppvärmningen efter samma princip? Dvs värma poolen när elen är billig?

Tittar jag elpriset sjunker det till ca 5 öre under natten och ökar till drygt 20 dagtid nu under juli. Skatter och andra avgifter tillkommer förstås, men besparingen är ändå 15-20% på totala priset. Men i andra vågskålen ligger att utetemperaturen är lägre under natten och att VPns verkningsgrad sjunker.

Jag såg en kurva någonstans som indikerade att COP faller från ca 5 till 4 om utetemperaturen faller från 20 till 15 grader. Antar att förändringen ökar vid ännu större skillnad mellan dag och natt-temp. Förändringen i verkningsgrad verkar vara ungefär i samma storleksordning som vad man kan tjäna på elpriset. Alltså borde det inte spela någon roll om jag värmer på natten eller dagen.

Tänker jag rätt?
 

3
Säljes / Zabra pooltäckning
« skrivet: juli 07, 2015, 22:15:37:37  »
Jag säljer mitt 4 år gamla Zabra-tak för en billig penning. Det passar till en 8x4m pool och fungerar som vintertäckning också. Taket är demonterat och finns för avhämtning på södra Öland. Jag skickar med en låda med helt nya vagnar med rostfria lager. Behöver kompletteras med nya pop-nitar för montering. Takväven är otroligt stark och håller säkert många år till.

Är du intresserad så skicka ett privat meddelande till mig.

4
Uppvärmning / Verklig COP
« skrivet: juni 15, 2015, 22:19:35:35  »
Jag startar nu min 5:e poolsäsong och har börjat fundera lite över mina uppvärmningskostnader som jag tycker är ganska höga. Värmer min 8x4 Thermo-pool med en 13kW G&J pump. Nu när jag börjar värma upp poolen noterar jag temperaturen stiger 1,5 grad på 12h. Det stämmer bra med min erfarnhet från tidigare säsonger. Det är 45m3 vatten som värms upp. Räknar jag rätt går det åt ca 6,5kW (45*4,18*1,5/43,2) tillförd effekt under 12h för att få denna temperaturstegning. Elmätaren visar 3,8kW. Detta indikerar en COP på mindre än 2, vilket jag tycker är väldigt lågt även med hänsyn taget till förluster osv. Flödet är begränsat så att temperaturhöjningen in/up från pumpen ligger på ca 1 grad. Poolen är givetvis täckt med överdrag och utetemperaturen har varit stigit från 10 till 18 grader under denna mätning.

Kan jag inte räkna med bättre verkningsgrad på pumpen, eller är det något som är galet? Och om något är tokigt så har jag haft detta fel sedan jag tog den i drift.

Edit: Jag kom på att cirkulationspumpen ingår i de 3,8kW. Så VP drar väl då ca 3kW. Det skulle ge en COP på 2,2 ungefär. Fortfarande lågt tycker jag.

5
Teknik / Pluggar
« skrivet: augusti 06, 2012, 15:03:49:49  »
Undrar om någon vet var man kan få tag på gummipluggar att plugga igen rör inför vintern? Har letat på nätet men inte hittat annat än skyddspluggar som säljs i förpackningar på 250st. Jag behöver 2....

Har tänkt mig att plugga in och utlopp till min jetswim i år, så att jag inte behöver sänka vattnet så mycket i år. Hålen är 86.6 resp 71mm, och jag letar alltså efter koniska gummipluggar som jag trycka in och täta med.


6
Vatten och kemi / Cirkulation i väntan på vintern
« skrivet: september 05, 2011, 19:05:12:12  »
Hej,

Nu är det dags att stänga av värmen och låta poolen svalna så sakteliga. Har förstått att man bör köra cirkulation till tempen sjunker under 7-10grader. Under den temperaturen ska det inte vara någon nämnvärd biologisk aktivitet. Frågan är om man kan minska cirkulationstiden under "avsvalningstiden"? Under badsäsongen har jag kört 2x5h. Och hur gör jag med klorinatorn? Det känns som att man borde kunna skruva ner den rejält (eller stänga av den helt?)

Goda råd mottas tacksamt av en poolägare som närmare sig första vintern!

7
Markpooler. / Frostskydd
« skrivet: augusti 31, 2011, 15:58:57:57  »
Kanske är det lite väl bryskt att börja diskutera vinterstängning nu, men jag tar chansen.

Jag har som sagt redan börjat fundera på hur jag frostsäkrar min nya på på södra Öland. Åsikterna går isär verkar det som. Tappa ut till 10cm under skimmer, plugga inlopp. Tappa inte ur, plugga bara, PET-flaska i skimmern, osv... Hur är det med flex-slangarna? Klarar dessa att de fryser?

Mitt största frågetecken gäller ett Brilix Jetswim aggregat ca. 30cm under ytan. Själva pumpen (som sitter på utsidan av poolväggen) tänker jag demontera och kånka in i frostfritt utrymme. Då återstår insug och utblås som sitter i en PVC-kopp liknande ett lamphus. Jag funderar på att plugga in- och utlopp, öppna ventilerna och därmed dränera de korta rören som går till pumpen. Fyller därefter "koppen" med ett frigolit som jag skär till så att det passa trångt. Säkrar detta med ett par trådar så att det inte lossnar. Tänkte göra samma sak med lampan och låta den flyta.

Men frågan är om detta är överkurs. Fryser vattnet över huvud taget ner till munstyckena 30cm under ytan? Lampan sitter ännu djupare.  Det handlar om en thermo-pool så poolväggen är isolerad, men står huvudsakligen över marken. Har salt i vattnet (0,6%).

Alla tips och råd mottages tacksamt och så räknar jag ut medelvärdet av alla svar  ;)

8
Vatten och kemi / pH-kamp
« skrivet: juli 10, 2011, 18:05:50:50  »
Har just fått igång vår pool på landet (se byggtråd "Pool södra Öland") och håller nu på att försöka få ordning på vattenvärdena. Min ambition är att få ner pH till 7.1 eller något liknande innan jag sparkar igång klorinatorn. Men det verkar vara stört omöjligt att komma ner till ett pH på denna nivå. Poolen är fylld med kommunalt vatten (från Grönhögen) och detta ska enligt uppgift inte vara speciellt hårt. Tvivlar nu om denna uppgift stämmer.

Jag har i omgångar pytsat i 30% saltsyra. Totalt 10 liter på ett par dagar och pH ligger fortfarande på 7.6! Vet inte om jag kan fortsätta och bara vräka i saltsyra på det här sättet. Poolen rymmer ca 45m3 och tempen ligger på 28grader.

Jag misstänker att alkaniteten är väldigt hög och att jag därmed har svårt att få ner pH. Tyvärr kan jag inte mäta alkaniteten så det är en ren gissning.

Jag tar tacksamt emot alla tips för att vinna denna "pH-kamp"!

9
Byggtrådar / Pool på södra Öland
« skrivet: oktober 02, 2010, 23:12:39:39  »
Vi har till och från pratat om ett poolbygge vid vårt sommarhus på sydöstra Öland. Efter den fina sommaren beslöt vi oss för att göra slag i saken. Det blir en 8x4m Thermopool från Nettopool som vi passade på att beställa nu när poolfirmorna kör sina höstkampanjer. På Öland har husen ofta väldigt höga socklar och vårt hus är inget undantag. Det gör att poolen i det närmaste kommer att stå på marken. Funderade därför om jag skulle posta detta inlägg under ovanmarks-pooler, men eftersom vi till slut ändå behövde gräva ca 60cm så kallar vi den en markpool  ;)-

Jag ska alltså bygga en i det närmaste fristående Thermopool med betongväggar som gjuts i cellplast-block. Kändes först lite tveksamt om formen skulle hålla, men tricket är att bygga kortare stödväggar vinkelrätt ut från poolens sidor. Sen går det åt en del armering också....

Poolen kommer att byggas in i ett ca 80m2 trädäck som ligger ca 130cm över marken i nivå med entré-planet. Som uppvärmning har jag beställt en 13kW Gullberg&Jansson. Kan tyckas vara onödigt stor, men jag fick ett väldigt bra höstpris på pumpen i 3-fas utförande, så jag slog till. Hade först tänkt mig en 11kW Brilix, men huselektrikern avrådde mig från att ha en så stor belastning på en enda fas. Det är som att duka för bekymmer var hans mening.

Täckning blir ett Zabra pool-"tak". Det ska vara rejält vind-tåligt (behövs på Öland) och fungerar som vinter-täckning också. Tänker stoppa in belysning och ett Jetswim-aggregat också. Brilix tillverkar ett sådant och prisnivån är hälften mot vad Jetswim-aggregat har kostat så här långt. Går att få för 7.500kr i Sverige, och ännu billigare om man beställer den från utlandet. Håller just på att jaga ett sådant, men det verkar som att Brilix har lite leverensproblem för närvande. Nåja, det kommer nog att lösa sig innan badsäsongen. :)

Jag har ännu inte riktigt bestämt mig för om jag ska satsa på en saltklorinator. Vill ha ett system som kräver minsta möjliga tillsyn, då vi inte kommer att vara i stugan hela badsäsongen precis. En saltklorinator med PH-kontroll och Redox-kontroll verkar kunna klara av varierande badbelastning med minimal tillsyn.

10
Uppvärmning / Effektkrav VP
« skrivet: augusti 23, 2010, 20:51:31:31  »
Jag planerar bygga en pool på knappt 60m3 (10x4x1,5m) och funderar på vilken storlek man behöver på VP. Planen är att bygga med isolerad stomme och Zabra pooltäckning/tak. Alltså kommer poolen vara välisolerad. Läser man specen på t.ex. Brilix THP120 står det angivet att dess 11,7kW ska räcka för en pool upp till just 60m3. På något annat ställe har jag läst upp till 50m3 för samma pump.

Vad anser ni? Är det för snålt att välja minsta möjliga pump för volymen? Eftersom poolen är isolerad tycker jag man borde kunna göra så utan problem. Har inte tänkt och bada på vintern direkt, utan det handlar om normal säsong maj-aug ungefär.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag