CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - bengtner

Sidor: [1] 2 ... 6
1
Övriga frågor! / SV: Frostskyddsvärma
« skrivet: september 25, 2018, 11:23:51:51  »
@henr73 Jag köpte propparna från en firma som säljer labutrustning. Kommer inte ihåg vad den hette. Jag får leta bland gamla mail och se om jag hittar något. Skickar ett PM i då fall.

@Ingvar Bra tanke. Måste kolla upp detta. Det är en Gullberg &Jansson jag har.

2
Övriga frågor! / SV: Frostskyddsvärma
« skrivet: september 23, 2018, 21:09:07:07  »
Det är en tanke. Men då ska man skaffa tankar. Bönderna har sådana som de köper myrsyra och annat i. Kan vara ett alternativ.

Om jag inte törs hålla allt igång så lutar jag nog ändå åt att plugga utloppet skimmern. Jag ser att det finns 50mm gummiproppar som jag kan sätta i. Och vad jag förstår så är det inte ovanligt att använda PET-flaskor för att skydda skimmern.

Notera att jag kan övervaka och styra hela poolen från nätet. Så jag lämnar det inte helt vind för våg. Händer något kan jag kasta mig i bilen och köra dit på 5 timmar....

3
Övriga frågor! / SV: Frostskyddsvärma
« skrivet: september 23, 2018, 08:33:43:43  »
Ja det är en möjlighet. Jag har pluggar till inloppen som fungerar bra och även hittat gigantiska gummiproppar som jag använder för jet-streamerns in- och ut-lopp. Men jag har inte hittat någon bra lösning till skimmern. Försökte med en "flaska" som har en gänga som ska skruvas ner i skimmerns utlopp. Är alltså tänkt att fungera både som PET-flaska som plugg. Men jag fick den aldrig att sluta tätt och gav upp.

Jag kanske ska leta efter en vanlig plugg och kombinera med en PET-flaska med sand. Känns som en säkrare lösning givet att PET-flaskan tar upp tillräckligt av isens spänningar.

Enda nackdelen med denna lösning är att jag måste åka till landet och plugga igen när poolen har svalnat så mycket att jag inte riskerar algtillväxt. Det är ganska lurigt att bedöma då pooltaket värmer så kraftigt.  Och jag har 40mil att köra till landet....

4
Övriga frågor! / Frostskyddsvärma
« skrivet: september 22, 2018, 21:15:47:47  »
Förra säsongen beslutade jag mig för en alternativ vintersäkring utan att sänka nivån i poolen. Det enda jag gjorde var koppla ur VP:n  och öppna bypass 100%. Jag har en styrdator som övervakar och styr cirkulation, så jag satte upp den att köra cirkulationspumpen 5-10min i timmen om utetempen sjönk under 0. Filter och pump finns i källaren i huset och där är det frostfritt.  Poolen ligger på södra Öland, och vi har inte många dagar med frost under vintern. Så tanken med detta var att slippa sänka vattennivån. Vi har ju vattenbrist på Öland och det klänns som man slösar rejält genom att göra så.

Typiskt nog råkade vi ut för den värsta vintern på mer än 30år. Allting fungerade bra fram till februari, men då slog rysskylan till. Cirkulationen fungerade fint ett antal dagar, men 10-15 sekundmeter nordostlig vind och lika många köldgrader gjorde att trots pooltak bildades det issörja som drev in i skimmern. Då dröjde det inte länge förrän allt frös ihop... Jag hade en väldig tur och skadorna begränsades till en spricka i ett rör vid bypassen, vilket jag fick byta på vårkanten.  Skimmern fick också en mindre spricka, men den kan jag stå  ut med. Det droppar minimalt med vatten från den.

Nu sitter jag funderar på om jag ska göra ett nytt försök denna vinter. I så fall tänkte jag låta VP:n vara inkopplad och ställa in övervakningen så att jag kör igång denna om vattentemperaturen går under låt säga 3 grader. Utöver detta motionerar jag pumpen en gång i timmen som förra vintern.  Jag tycker detta borde eliminera all isbildning. Jag tror inte heller att uppvärmningskostnaden blir så stor. Solen värmer under pooltaket, så förmodligen är det bara några få dygn som VP:n behöver jobba.

Vad tror ni om riskerna med en sådan lösning? Är jag en jubelidiot, eller är fiffig lösning? Det skulle vara skönt att få slut på slöseriet med vatten och när våren kommer är det bara att höja termostaten, och så kan man bada!

5
Uppvärmning / Värma pool på natten vid lågt elpris
« skrivet: juli 14, 2017, 07:27:23:23  »
Jag har ett styrsystem för uppvärmning av mitt hus som tar hänsyn till elprisets dygnsvariation och optimerar uppvärmningen efter det. Sparar en del pengar med detta.

Jag funderar på om det skulle vara någon vits med att styra pooluppvärmningen efter samma princip? Dvs värma poolen när elen är billig?

Tittar jag elpriset sjunker det till ca 5 öre under natten och ökar till drygt 20 dagtid nu under juli. Skatter och andra avgifter tillkommer förstås, men besparingen är ändå 15-20% på totala priset. Men i andra vågskålen ligger att utetemperaturen är lägre under natten och att VPns verkningsgrad sjunker.

Jag såg en kurva någonstans som indikerade att COP faller från ca 5 till 4 om utetemperaturen faller från 20 till 15 grader. Antar att förändringen ökar vid ännu större skillnad mellan dag och natt-temp. Förändringen i verkningsgrad verkar vara ungefär i samma storleksordning som vad man kan tjäna på elpriset. Alltså borde det inte spela någon roll om jag värmer på natten eller dagen.

Tänker jag rätt?
 

6
Säljes / Zabra pooltäckning
« skrivet: juli 07, 2015, 22:15:37:37  »
Jag säljer mitt 4 år gamla Zabra-tak för en billig penning. Det passar till en 8x4m pool och fungerar som vintertäckning också. Taket är demonterat och finns för avhämtning på södra Öland. Jag skickar med en låda med helt nya vagnar med rostfria lager. Behöver kompletteras med nya pop-nitar för montering. Takväven är otroligt stark och håller säkert många år till.

Är du intresserad så skicka ett privat meddelande till mig.

7
Uppvärmning / SV: Timer till luftvärmepump
« skrivet: juni 17, 2015, 14:57:41:41  »
Jag har en lösning som Erik J beskriver. Dvs. jag låter värmepumpen styra cirkulationen, men jag har också en "OR" funktion så att en separat  klocka kör cirkulationen även om jag inte har något värmebehov. Fungerar fin-fint. Jag har en G&J VP och använder en utgång från denna in till en kontaktor som får sin spänning antingen från ett tidur eller från VP:ns utgång.

Det fungerar t.o.m. att slå på VP:n när allt står still går cirkulationen igång och kör så länge VP:n går. När önskad temp uppnås eller om VP:ns timer slår ifrån, så stoppar cirkulationen. Och skulle VP:n slå av pga. för att önskad temp har nåtts och detta innfaller under uppsatt pump-cykel, så fortsätter cirkulation fast VP:n slått av.

Fungerar perfekt!

8
Uppvärmning / SV: Verklig COP
« skrivet: juni 17, 2015, 14:50:10:10  »
Jag håller med om analysen att läckaget genom en isolerad poolvägg bara borde förklara en liten del av den 60kWh som försvinner under en natt i mitt fall. Min pool står också ovan mark och är en Thermopool, dvs. isolerad med minst 10cm frigolit. Kommer inte riktigt ihåg hur mycket frigolit som blocken har. Då återstår botten och uppåt.

Jag läste på isolering av pool och fick uppfattningen om att det knappt lönar sig att isolera under bottenplattan då den mesta läckaget sker uppåt via avdunstning. Så min platta står på en bädd av makadam. Uppåt är avdunstningen begränsad av Zabra-taket. Ingen vidare termisk isolering dock. Men jag undrar ändå var 60kWh tar vägen. Slangarna ligger ovanpå marken, men är isolerade med "strumpor" som används för kylmedia.

På Öland där min pool finns blåser det ofta och mycket. Det gör att vinden ofta sveper mellan pooldäck  poolvägg och hittar ut på andra sidan. Där kan nog försvinna både mycket vattenånga som värme. Det kanske skulle vara på sin plats att täta den spalt?

Jag kommer också att byta ut Zabratäckningen mot ett pooltak i år. Inte för att jag tror att det isolerar bättre, men jag har på känn att den ljusa väven blockerar solinstrålningen och att jag därmed går miste om en hel del solenergi. Jag tycker det ofta är märkbart svalt under taket om man badar under detta på sommarhalvåret. Kan förstås bero på vinden som sveper in som jag nämnde förut. Det ska bli intressant att se om pooltaket gör någon skillnad, även om det primära skälet är att kunna bada med behållning även om sydvästen ligger på.

9
Uppvärmning / SV: Verklig COP
« skrivet: juni 17, 2015, 06:32:25:25  »
Så nu har jag konstaterat att temperaturen sjönk 1,2 grader i natt mellan 20.30 och kl 6. Den sänkningen motsvarar 62,4kWh energi (44,8m3 vatten) på 9,5h. Alltså är förlusteffekten 6,6kW. I runda slängar är alltså förlusterna lika stora som den effekt som höjer temperaturen under rådande omständigheter (25 grader i vattnet och i snitt 12-13 grader utetemperatur under natten). Min pump ger alltså 12-13kW med 3kW in, vilket ger en COP på drygt 4 under dessa förhållanden. Helt rimligt och därmed kan jag sluta att fundera på om något är galet med pumpen.

Tack för att ni satte mig på spåret! Förlusteffekten är långt större än jag räknade med. Tänk vad den hade varit om jag inte hade haft överdraget på!

10
Uppvärmning / SV: Verklig COP
« skrivet: juni 16, 2015, 20:31:47:47  »
Tack för alla kommentarer. Jag har antagligen helt underskattat värmeförlusterna och jag ska prova att stänga av värmen i natt för att se hur mycket temperaturen sjunker. Då vet jag grundplåten jag behöver betala för att hålla värmen som jag får lägga till ovanpå de dryga 6kW som går åt för att höja tempen....

Sidor: [1] 2 ... 6
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag