Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Inomhuspooler => Ämnet startat av: Jasse64 skrivet augusti 19, 2012, 11:27:00:00

Titel: Maskinrum/pumpgrop
Skrivet av: Jasse64 skrivet augusti 19, 2012, 11:27:00:00
Jag har nu tröttnat på att ha en faslig massa grejor i garaget och har nu fått en fundering på ett nedsänkt maskinrum. Tanken är att ha en gångbar lucka intill väggen och därunder gräva ur ett maskinrum/pumpgrop. Garaget och poolen ligger i samma länga och det blir till att bila upp betong samt få bort sand och sprängsten.
På detta sätt får jag också ner pumpen i nivå med poolbotten och får också ner ljudnivåer.

Min undran är hur stor en sådan grop ska vara för att vara funktionell. Jag är klar över avlopp osv.

Någon som gjort något liknande eller har idéer?
Titel: SV: Maskinrum/pumpgrop
Skrivet av: Erica skrivet augusti 19, 2012, 18:49:44:44
Nej vi har inte gjort som du precis du men vi har också en inomhuspool och har byggt maskinrummet under poolrummets golvplan vid poolens kortsida. Man tenderar nog alltid att göra maskinrum för små. När det är tomt på apparater verkar det vara hur mycket plats som helst, men sedan när man stoppat in allt som skall dit så blir det ganska trångt och inte alltid så lätt att komma åt att göra service på sakerna. Vårt maskinrum är cirka 4 x 1.5 m, plus ett separat utrymme där klor och klorpump står liksom vårt reservfilter/reservpump (klor och syra bör inte förvaras i samma lokal om man inte har brandsäkra skydd mellan dem). Det utrymmet är väl ca 1 x 1.7 m. Hade vi byggt vårt maskinrum idag hade vi nog gjort det lite större, kanske 4 x 2.2 m eller så.  I rummet sitter då filter, pump, mätutrustning, syratank och syrapump,  motströmspump och luftpump till d:o, plus vår elvärmare och en värmeväxlare... Tillsammans blir det ganska trångt !
Titel: SV: Maskinrum/pumpgrop
Skrivet av: Jasse64 skrivet augusti 20, 2012, 21:30:52:52
Ok, tack för infon Erica. Jag ska försöka ta till ordentligt som du säger.
Nyfiken fråga, byggde ni detta efter själva poolen?
Titel: SV: Maskinrum/pumpgrop
Skrivet av: Erica skrivet augusti 22, 2012, 21:41:29:29
Nej själva maskinrummet byggdes när poolen byggdes. Men vi satte inte in utrustningen förrän efter att vi byggt klart.  Och när vi satte in reservfiltret/reservpumpen så fick det bli i det andra utrymmet av platsskäl. Reserverna var inte inplanerade från början men vi hade ändå ett litet poolfilter liggande sedan ridigare och på detta sättet har vi en chans att vid behov göra service på poolpump och filter utan att vi måste sluta att bada en tid.