VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Ignorance is bliss  (läst 8359 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad matwe

Ignorance is bliss
« skrivet: februari 04, 2018, 12:23:29:29 »
Wie Gehts!

Jag tänker inte hymla om det, jag är en idiot. Inte direkt mentalt eftersatt eller intellektuellt skadad, men däremot lider jag av stor kunskapsbrist inom många områden. Lika skrämmande som tröstande är att jag befinner mig i gott sällskap. Vi är många som kan väldigt lite om väldigt mycket.

Problemet är att  jag har svårt att acceptera detta och inbillar mig att det finns genvägar till denna kunskap. Jag lever t.e.x i illusionen om att läsa spabadsspecifikationer och hänga på diverse forum ska ge mig total insikt om dessa maskiner som jag i mer än 40 år aldrig ägnat en tanke men som helt plötsligt ter sig oumbärliga för att säkra min överlevnad eller i alla fall ge mig ett något så när drägligt liv.
Sån är jag.
Men nog om mig.

Jag vill prata om kvalitet. Jag delar upp detta ord i 2 områden (eller uttryck);
- Faktisk kvalitet
- Upplevd kvalitet
Jag tror ni förstår vad jag menar utan dyka ner i dessa uppdelningar och jag vill koncentrera mig på den faktiska kvaliteten. Här pratar vi mätbara egenskaper. Livslängd, tålighet, isolerförmåga osv.
Lyfter vi in detta i den eviga debatten om spabad tillverkade i öst eller väst så vill jag veta om någon kan visa upp faktiska kvalitetsskillnader mellan dessa typer av produkter eller om det bara är riskminimering man betalar för om man köper ett Amerikanskt premiumbad istället för ett Kinabad? När jag i min lekmannavärld studerar specar så ser jag ibland inga större skillnader vad gäller dokumenterad prestanda (alltså HP, kW eller vad man nu vill mäta). Jag läser också att jag kan få samma garanti på pumpar och elektronik men betalar dubbelt så mycket för det ena.
Sedan läser jag om överlägsen kvalitet hos Amerika-spabaden, men hur ska en idiot som jag kunna verifiera detta om ingen kan leverera konkreta fakta? Ska jag helt enkelt tro på försäljarna av Amerika-spabaden? Är inte det lika dumt som att lita på försäljarna av Kina-span?
Var finns mätningar som levererar faktan jag är ute efter? Var kan jag få bekräftat att LX pumpar har kortare livstid än Balboa eller Waterway? Hur ska jag få bevis på att den ena värmaren presterar sämre än den andra?  Just nu hör jag bara vissa personer säga detta men ser inget konkret någonstans.

Är detta helt flummigt tänkt av mig? I så fall ber jag om ursäkt, men jag är ju faktiskt bara en simpel idiot  :D

Poolgiganten

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #1 skrivet: februari 04, 2018, 14:28:54:54 »
Det finns inget "bättre eller sämre" i praktiken, precis allt som är tekniskt, elektriskt och elektroniskt har alla sina fel och brister fast på olika sätt. En ganska "rätt" tankegång är att göra en kravlista i huvudet som går ungefär såhär:

"Vad vill jag ha?
Hur mycket är jag beredd att betala?
Hur länge bedömer jag att jag vill ha den kvar?
Hur mycket ska den användas?
Design före funktion eller tvärt om?"

Liknande kravspec kör jag med i precis allting, ska jag köpa en vinkelslip måste det vara nån som håller då jag använder den mycket och till mycket, hade jag bara varit en fritidshusägare i lägenhet räcker det troligtvis med billigaste på marknaden.

Jag vet att det inte är lätt att välja men plocka sönder tex. en pump och granska innehållet så ska du se att det sitter samma kullager i motorn och samma mekaniska tätning från samma firma i både den dyraste och den billigaste, sista skräckexemplet jag hittat var tempgivare för över 800 spänn "original" och samma givare på Ebay för 27 spänn.

Att pumpar (och elmotorers lager) rasar beror på att man byggt in livslängdsförkortning  genom att snåla med fettet i lagren, det gör man dessutom i både billiga vinkelslipar och fordons och vitvaruapplikationer. Grejerna SKA INTE hålla mer än garantitiden ut annars får man aldrig sälja nytt.

Jag kan nog säga att jag har sett den här trenden länge, första pumparna och maskinerna renoverade jag i mitten på 70-talet.

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #2 skrivet: februari 04, 2018, 17:35:18:18 »
Kvalitet den eviga frågan. Bra fråga. Vad är kvalitet är det bra pris garanti livslängd hur varan känns utseende. Blir en spännande tråd. <antman>

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #3 skrivet: februari 04, 2018, 20:25:20:20 »
Teknikern, du illustrerar ganska bra det jag har svårt att få grepp om. Jag utgår från att du besitter radikalt större kunskaper inom detta område än jag och i o med det får du utgöra en minoritet medan jag representerar den stora massan.

Med din kravlista har du säkerligen inga större problem att kliva in på en bygghandel och veta vilken vinkelslip du ska köpa. Du kanske behöver läsa lite på specarna och klämma/känna för att kunna bilda dig en tillräcklig uppfattning om vad du ska ha, men dina förkunskaper är så pass bra att du förmodligen kan pricka in ditt köp enligt dina krav.

Jag däremot (och jag tror många med mig) har inte dessa förkunskaper. Vi får läsa på så gott vi kan och lita på andrahandsinformation antingen via försäljare eller kanske behjälpliga personer på något nätforum.
Hur som helst så är det fortfarande andrahandsinfo. Vi har ingen möjlighet att själva komma fram till dessa slutsatser. Jag kan inte, genom att titta innanför skalet på ett spabad, bedöma om detta är byggt enligt "best practice" eller om det lurar dyra reparationskostnader efter några års användning.
Jag kan så klart se om det står Balboa eller LX på pumpen, men då går jag på andrahandsinformation där någon sagt att Balboa är bra, LX är dåligt. Men jag vet inte det egentligen.

Därför blir kvalitet något mystiskt väsen som vi dödliga aldrig kan bekräfta av egen kraft utan något vi får bekräftat den dagen vår investering brakar samman. Först då kan vi med säkerhet säga om det var värt pengarna.

Vad jag skulle önska är att premiumtillverkarna som tar dubbelt så mycket för sina bad också skulle ge dubbelt så lång garanti. Det kanske inte skulle borga för kvalitet men åtminstone motivera det högre priset.  O0

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #4 skrivet: februari 04, 2018, 22:17:01:01 »
Som teknikern säger. Jag köper en slipmaskin på Biltema för jag använder den cirka 5min om året.  Men som du säger matwe om man påstår att man har bra kvalitet så lämna garantier där efter. Köper ofta varor själv efter bad tillverkaren kan ge för garantier. Känns som bekymmerslöst ägande .

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Ignorance is bliss
« Svar #5 skrivet: februari 05, 2018, 07:45:09:09 »
Som alltid gäller att man får vad man betalar för.
Att "kinabaden" är billiga beror på flera saker, t.ex:
Billiga insatsvaror, låg arbetskostnad och billigare transporter.
Det är rimligt att anta att billiga transporter och låga tillverkningskostnader (låga hyror och billig arbetskraft) står för en stor del av prisskillnaden, och att kvaliten inte är 50% sämre även om det är halva priset på varan när den väl når slutkonsumenterna i vårt land.
Det tråkiga är att en liten skitsak som håller dålig kvalitet i värsta fall kan göra att badet förstörs helt och hållet.
Säg att en slang för ozon inte tål ozon (hade en bekant som köpte ett av de allra första kinaspa som nådde Sverige som råkade ut för detta) och den går sänder, vattnet rinner ut, cirkpumpen pumpar luft, plasthuset smälter, vattnet fryser, och spräcker rören, dessutom rinner delar av vattnet ned i källaren med fuktskador i huset som följd...

Precis som när det gäller bilar så är det väl så att man kan jämföra tekniska prestanda på en billig och dyr bil och inte se några större skillnader, men den upplevda skillnaden kan vara stor, och 15 år framåt i tiden är de flesta av de där billiga bilarna på skroten, medan de dyrare fortfarande rullar vidare.
Ett högt pris på ett SPA-bad garanterar inte hög kvalitet, men det ökar chanserna.
Ett lågt pris på ett SPA-bad garanterar inte låg kvalitet, men det ökar riskerna.

Tyvärr är det ju dessutom svårt att i tester säga om en värmare, cirkpump, ett kretskort eller ett insprutningsmunstycke är bra eller dåligt rent kvalitetsmässigt, så länge de fungerar under testet i sig så kan man ju liksom inte klaga, om det inte rör sig om buller, vibrationer, hög strömförbrukning eller liknande som man med olika mätvärden kan verifiera.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #6 skrivet: februari 05, 2018, 11:47:26:26 »
"Ett högt pris på ett SPA-bad garanterar inte hög kvalitet, men det ökar chanserna.
Ett lågt pris på ett SPA-bad garanterar inte låg kvalitet, men det ökar riskerna."

Det där är min filosofi också samt att jag inte har råd att köpa nåt "premium" utan här blev det ett renoveringsobjekt istället. Precis när jag fyllt upp det och börjat värma upp det och det blev kallt första gången hittade jag en läcka, en dålig limning av en slang, och eftersom det inte var läge att tappa ur och limma svarvade jag till en plugg samt gjorde en "expanderbussning" (en bit gammal vacuumslang till en mjölkmaskin, en skruv med mutter och två brickor), kapade slangen med vattnet kvar i karet, pluggade slangen och så var den katastrofen fixad temporärt och badet funkar att bada i eftersom det var en slang till ett litet munstycke bara.

Jag vet att detta faller utanför dom flestas tänk men har man som jag, jobbat som bla. lantbruksreparatör och lappat och lagat sen 70-talet så finns det inga problem utan bara massor med lösningar. Nu när det är vinter och kallt bygger jag nytt styrsystem till badet eftersom det gamla var paj, det gäller att se lösningar och möjligheter och inte problem för då "stannar man i utvecklingen" brukar jag skämta om.  8)

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #7 skrivet: februari 05, 2018, 20:29:05:05 »
Ett högt pris på ett SPA-bad garanterar inte hög kvalitet, men det ökar chanserna.
Ett lågt pris på ett SPA-bad garanterar inte låg kvalitet, men det ökar riskerna.

Ja, så är det ju generellt oavsett bransch och naturligtvis inte annorlunda vad gäller spabad. Rimligtvis bör ett spabad för 150K prestera bättre/hålla längre än ett för 75K.
Det är bara att konstatera att alla är inte begåvade med samma kunskaper som t.ex Teknikern. Vi får istället samla så mycket info vi kan, rulla tärningen och hoppas på det bästa. :-)

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #8 skrivet: februari 06, 2018, 01:57:18:18 »
Att jag besitter kunskap utöver det vanliga beror endast på dålig ekonomi från början av min levnad, typ "ska jag ha nåt får jag fixa det själv" och det är få saker jag köpt som inte varit renoveringsobjekt, det är så man lär sig för är grejen redan paj så vad kan liksom hända? Det kan iallafall inte bli värre.   :)

Skulle jag skriva ett CV skulle blivande arbetsgivaren klassa mig som mytoman.   >rulla<

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #9 skrivet: februari 06, 2018, 11:57:44:44 »
Att jag besitter kunskap utöver det vanliga beror endast på dålig ekonomi från början av min levnad, typ "ska jag ha nåt får jag fixa det själv" och det är få saker jag köpt som inte varit renoveringsobjekt, det är så man lär sig för är grejen redan paj så vad kan liksom hända? Det kan iallafall inte bli värre.   :)

Skulle jag skriva ett CV skulle blivande arbetsgivaren klassa mig som mytoman.   >rulla<

Men det har sin charm att kunna säga att man gjort det själv.

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #10 skrivet: februari 06, 2018, 22:44:54:54 »
Inte bara charm, det sporrar ju till fortsatta problemlösningar och ett helt annat tänk och vägen därifrån och framåt när det gäller problemlösning och succé ligger helt öppen. Vågar man inget så vinner man inget men vågar man så har man allt att vinna.
 O0

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #11 skrivet: februari 06, 2018, 23:01:35:35 »
Swede, du satt på ett Vancouver om jag minns rätt? Eller var det Denver?
Hursom, har du nån statusrapport att dela?
Bra/dåligt gällande komponenter, service, egen maintenance samt själva badupplevelsen i sig (vilken ingen brukar bry sig om att prata om här bland alla pump-, värmare- och rördragningsdebatter)?

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #12 skrivet: februari 07, 2018, 14:50:56:56 »
Har ett Denver å är nöjd med både service å badupplevesen. Lite imponerad är jag att det sitter aluminium Stomme i badet. Två liggplatser.Dom fel jag haft är lampor som pajat när det här kommit in vatten. Byter dom själv för jag tycker det är onödigt att en kille kör 25mil för å fixa. Panelen sprack så dom skickade ett nytt klistermärke som jag satte dit. Negativt om badet de är bara en pump till massagen.  El förbrukning på 11 månader är 3000kwh . Gav 49000kr för det

Utloggad Telekiter

SV: Ignorance is bliss
« Svar #13 skrivet: februari 07, 2018, 15:16:19:19 »
Har ett Denver å är nöjd med både service å badupplevesen. Lite imponerad är jag att det sitter aluminium Stomme i badet. Två liggplatser.Dom fel jag haft är lampor som pajat när det här kommit in vatten. Byter dom själv för jag tycker det är onödigt att en kille kör 25mil för å fixa. Panelen sprack så dom skickade ett nytt klistermärke som jag satte dit. Negativt om badet de är bara en pump till massagen.  El förbrukning på 11 månader är 3000kwh . Gav 49000kr för det

Det låter som ganska rimlig el-förbrukning, ungefär vad jag har på mitt Viskan också. Har du lyckats får tätt på läckaget så lamporna inte går sönder eller är det fortlöpande? Vad gäller massagen; har du nått avstängningsvred på respektive plats? Jag har endast en massagepump i mitt Viskan och om jag stänger alla munstycken (går inte stänga enskilda säten) utom i de säten jag och damen sitter så räcker effekten gott och väl. Hon tycker till och med att hon måste hålla emot för att inte spolas ur sätet  ::) . Det är väl en uppgradering jag gärna skulle ha på mitt bad, dvs att ha separat avstängning på varje säte.

/Urban.

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #14 skrivet: februari 07, 2018, 15:31:04:04 »
Ja dom skickar med nya koppar som är bättre packningar på. Vi har ett vred som ställer mellan liggplatser och dom tre sittplatserna. Sen kan jag ställa luften på liggsäterna separat. Något jag skulle kunna vara utan är luft massagen vilket bara ökar faktorn för fel.. Frun å jag badar 99% av gångerna så det är mest ett ilandsproblem. Vi är nöjda badar cirka 2 till 3 gånger i veckan.

Utloggad Telekiter

SV: Ignorance is bliss
« Svar #15 skrivet: februari 07, 2018, 15:37:53:53 »
mmm...ok, jag tycker att luftinblandningen i mitt bad gör att massageeffekten ökar alldeles markant, jmf med när jag enbart har vattenmassagen. Det är en enorm skillnad faktiskt.

/Urban.

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #16 skrivet: februari 07, 2018, 15:41:33:33 »
Jo luften kör vi på massagen men Kina bad har oftast separata lufthål vilket inte dyrare bad har typ viskan. Dessa hål å system är bara en extra felkälla.

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #17 skrivet: februari 07, 2018, 21:16:22:22 »
Har ett Denver å är nöjd med både service å badupplevesen. Lite imponerad är jag att det sitter aluminium Stomme i badet. Två liggplatser.Dom fel jag haft är lampor som pajat när det här kommit in vatten. Byter dom själv för jag tycker det är onödigt att en kille kör 25mil för å fixa. Panelen sprack så dom skickade ett nytt klistermärke som jag satte dit. Negativt om badet de är bara en pump till massagen.  El förbrukning på 11 månader är 3000kwh . Gav 49000kr för det

Kul att höra att du är nöjd, det är ju liksom hela poängen :-)
Angående det här med aluminiumstomme, anses det som ett bättre alternativ än trästomme. Vad jag förstått så är de flesta "premuimbaden" byggda runt trästomme och eftersom dessa bad anses top notch så borde ju trä vara bättre då...eller? När man pratar med försäljare av bad med alu-stomme så får man ju så klart en annan bild som bl.a innefattar att trä och vatten är en dålig kombo, vilket jag köper. Gissar att trästommebadsförsäljarna har motsvarande ammunition och så står man där och känner sig som en fomme i mitten.

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #18 skrivet: februari 07, 2018, 21:42:00:00 »
En trästome är inte sämre än aluminium. Trät sitter i ett torrt utrymme. Lättare i Sverige att få tag i bra virke än i Kina. Nu vet inte jag om man använder impregnerad trä i baden. Sen finns det dom som inte har varit nöjda med service från sbi. Några påstår att är det en stål eller aluminium rostfritt så kyler ner konstruktion. Men fortfarande så sitter det i ett varmt utrymme så det håller den temperatur den är i.

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #19 skrivet: februari 07, 2018, 21:45:26:26 »
Finns viskan nu på blocket till bra pris. Demo körda men med nybads garanti. Lycka till med ditt köp.

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #20 skrivet: februari 07, 2018, 22:01:25:25 »
Jo, såg dessa. Är dock lite insnöad på en 2+4 layout (typ Vancouver) men väldigt få spabad verkar finnas med den platsfördelningen. För oss verkar det optimalt, men jag är novis och kanske behöver se & prova fler bad helt enkelt. Tycker ändå det är konstigt att ingen av premiumbaden finns med just 2+4, hittar det bara på Kina-baljor. Många har 2+3 (som ditt Denver) men vi vill gärna ha 6 platser (varav 2 ligg).

Ett annat märke, som marknadsför sig som "svensk tillverkat" är BADFabriken. Har inte sett mycket om dom här på forumet. Jag pratade med en kille där som var väldigt trevlig, förklarade lugnt sakligt deras upplägg & strategi utan att försöka sälj-ragga. Han svarade tydligt på alla frågor och var öppen med varifrån de olika delarna kom. Gav ett bra intryck helt enkelt. De utvecklar sina egna komponenter vad gäller styrsystem via bolaget Cyrba sen köper dom balja + pumpar från Kina, monterar och isolerar i sin fabrik i Skene. Nån som köpt från dom?

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #21 skrivet: februari 07, 2018, 22:16:55:55 »
Viskan har ett som heter hasslö med två liggplatser. Vi älskar våra liggplatser. Om jag skulle välja ett nu så skulle det bli ett Vancouver men pris skillnaden är inte jätte stor upp till ett premium. En regel är att man köper hos någon fysisk butik alltid skönt med personlig kontakt.

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #22 skrivet: februari 07, 2018, 22:27:12:12 »
Fick pris på 69K för ett Vancouver (standard inte BE) inkl lock och kem. Ska jag hitta ett premium med 2+4 så är det ytterligare 100K enligt den research jag gjort själv.

Utloggad Watch

SV: Ignorance is bliss
« Svar #23 skrivet: februari 07, 2018, 23:39:05:05 »
Jag tycker att liggplatser är lite överreklamerade. Mitt första spa var ett Sundance Altamar med liggplats, helt ok men sittplatserna var inte sämre. När jag köpte nytt spa valde jag mellan Artesians Piper Glen och Dove Canyon, samma bad och samma pris men det ena med liggplats det andra utan. Denna gång valde jag bort liggplatsen och tog ett Piper Glen. Jag tycker sittplatserna är väl så bekväma och saknar absolut inte någon liggplats. När jag valde liggplats i mitt första spa utgick jag helt enkelt bara ifrån att det var det man skulle ha, nu vet jag bättre. Dessutom får du mer plats över i badet, det blir rymligare eftersom liggplatserna kräver betydligt mer utrymme än sittplatserna. Mitt bad rymmer 110 l mer vatten än badet med liggplats, alla andra mått lika. Om du då har två liggplatser blir det ganska trångt om man vill vara fler i badet jämfört med om du bara har sittplatser. När det gäller komfort så kan en parameter vara ljudnivån. Ju bättre pumpar och jets desto tystare går dem. Det finns de som skrivit om bad i det här forumet där dem till exempel inte velat använda sina nackjets på grund av att de låter för mycket, då är det ju ingen mening att ha dem. Det är ju bra om man kan föra ett samtal i normal samtalston när man badar med pumparna igång.
« Senast ändrad: februari 08, 2018, 06:48:24:24 av Watch »

Utloggad Telekiter

SV: Ignorance is bliss
« Svar #24 skrivet: februari 08, 2018, 09:42:42:42 »
I mitt Viskan är det iaf impregnerat trä i stommen. Jag skulle tro att man använder detta pga att det är enklare att hantera och bygga med (och förståss billigare). Eftersom det använts väldigt länge så fungerar det ju uppenbarligen tillfredställande. Skulle tro att oavsett mtrl i stommen så hamnar nog den delen ganska långt ner på "krångellistan".

/Urban.

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #25 skrivet: februari 08, 2018, 11:06:15:15 »
Jag tycker att liggplatser är lite överreklamerade. Mitt första spa var ett Sundance Altamar med liggplats, helt ok men sittplatserna var inte sämre. När jag köpte nytt spa valde jag mellan Artesians Piper Glen och Dove Canyon, samma bad och samma pris men det ena med liggplats det andra utan. Denna gång valde jag bort liggplatsen och tog ett Piper Glen. Jag tycker sittplatserna är väl så bekväma och saknar absolut inte någon liggplats. När jag valde liggplats i mitt första spa utgick jag helt enkelt bara ifrån att det var det man skulle ha, nu vet jag bättre. Dessutom får du mer plats över i badet, det blir rymligare eftersom liggplatserna kräver betydligt mer utrymme än sittplatserna. Mitt bad rymmer 110 l mer vatten än badet med liggplats, alla andra mått lika. Om du då har två liggplatser blir det ganska trångt om man vill vara fler i badet jämfört med om du bara har sittplatser. När det gäller komfort så kan en parameter vara ljudnivån. Ju bättre pumpar och jets desto tystare går dem. Det finns de som skrivit om bad i det här forumet där dem till exempel inte velat använda sina nackjets på grund av att de låter för mycket, då är det ju ingen mening att ha dem. Det är ju bra om man kan föra ett samtal i normal samtalston när man badar med pumparna igång.
Tack för input Watch. Som sagt, vi är helt nya till detta med spabad så det vi tror är viktigt nu kanske inte alls är lika viktigt när man väl har gjort sitt köp och börjat använda produkten. Då kanske man till och med börjar ångra val man trodde var "showstoppers" innan.

I mitt Viskan är det iaf impregnerat trä i stommen. Jag skulle tro att man använder detta pga att det är enklare att hantera och bygga med (och förståss billigare). Eftersom det använts väldigt länge så fungerar det ju uppenbarligen tillfredställande. Skulle tro att oavsett mtrl i stommen så hamnar nog den delen ganska långt ner på "krångellistan".

/Urban.
Ja det finns väl mängder med pooler nedgrävda i svenska trädgårdar med impregnerad trästomme och jag har inte hört så värst mycket problem där. Säkert ingen stor sak eftersom de flesta leverantörer (både premium & "kina") lämnar rätt så generösa garantier på stommen.

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #26 skrivet: februari 08, 2018, 15:44:33:33 »
Stommen håller nog men kolla så det är vattenfast plyfa och riktigt tryckimpregnerat i botten, på mitt 10 år gamla som jag köpte som ett renoveringsobjekt var bottenplyfan så mör att pumparna sjunkit igenom och stod direkt på marken och bottenramen under plyfan var bara att plocka bort med händerna och lägga i en sopsäck. Plyfan fick skottas upp med skyffel, den gick inte ens att hiva upp på släpet när den skulle till tippen. Övriga stommen är i oimpregnerat virke och den har klarat sig och är fräsch, bottenplyfa och underram ersattes med tryckimpregnerat som ska vara för byggnadsdelar som kan ha kontakt med jord och sen ställdes hela badet på en bädd av blå styrofoam. Pumparna monterades direkt på den förstärkta underramen och bottenplyfan uteslöts helt.



Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #27 skrivet: februari 08, 2018, 19:20:06:06 »
Stommen håller nog men kolla så det är vattenfast plyfa och riktigt tryckimpregnerat i botten, på mitt 10 år gamla som jag köpte som ett renoveringsobjekt var bottenplyfan så mör att pumparna sjunkit igenom och stod direkt på marken och bottenramen under plyfan var bara att plocka bort med händerna och lägga i en sopsäck. Plyfan fick skottas upp med skyffel, den gick inte ens att hiva upp på släpet när den skulle till tippen. Övriga stommen är i oimpregnerat virke och den har klarat sig och är fräsch, bottenplyfa och underram ersattes med tryckimpregnerat som ska vara för byggnadsdelar som kan ha kontakt med jord och sen ställdes hela badet på en bädd av blå styrofoam. Pumparna monterades direkt på den förstärkta underramen och bottenplyfan uteslöts helt.

Du kanske har nämnt det innan, men vad var det för märke/tillverkare på ditt spa från början?

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #28 skrivet: februari 09, 2018, 14:00:13:13 »
Mitt är ett Sunspa modell Eurostar och bör vara c:a 10 år gammalt enligt vad jag forskat fram.

Jag är nöjd med badbaljan hittills, just nu caddar jag fram ett nytt styrsystem till det för det gamla var paj så nu går cirkulationspumpen dygnet runt och värmen knäpper jag på manuellt och den stängs av med timer efter en timma, det har räckt hittills per dygn att hålla vattnet vid 39 grader. Enklare "styrsystem" finns inte.  ;D

Utloggad Lassse

SV: Ignorance is bliss
« Svar #29 skrivet: februari 10, 2018, 22:07:06:06 »
Ja,den eviga frågan.
Varför betala 40% mer för ett amerikanskt spa som ett kinesiskt?
Varför betala mer för en samsung/sony tv än en andersson tv?
Varför betala mer för en iphone/samsung telefon än en huaweii?
Varför betala mer för en festool skruvdragaren än en från jula?
Varför betala mer för oxfile från sverige än från brazilien?
Varför betala mer för en rolex än en swatch klocka?
Varför betala mer för att annonsera på blocket än lappar utanför konsum?
Varför betala mer för en bmw än en renault?
Varför betala mer för en resa till bahamas än en resa till kanarieöarna?
Varför betala mer för .......ja skriv in vad ni vill.
Om er säljare inte kan förklara varför ni ska välja ett amerikanskt bad framför ett kinesiskt så ska ni nog leta efter en annan försäljare.
Sen har inte alla råd med ett premium bad men vill ändå ha ett spabad,ja,då kan man köpa ett billkgare Kinabad.
Men man ska inte tro att man köpt ett som motsvarar ett Amerikanskt för halva priset mot det Amerikanska.

Edit:
TS fråga var väl egentligen om det finns tester eller liknande som styrker att Amerikanska bad och delar är bättre än Kinesiska.
Det finns lite tester här och där av bad ,men inte mycket.
Så man får helt enkelt lyssna på folk som jobbar i branchen med att reparera bad,säljarna säger vad som hellst för att du ska köpa av dom
Man kan ringa runt till olika firmor som servar bad och fråga.
Några som reparerar bad meckar inte Kinabad längre, andra tar mer betalt för att mecka dom och vissa tycker att dom är bra för dom fyller plånboken.
« Senast ändrad: februari 11, 2018, 13:27:09:09 av Lassse »

Utloggad TheSwede

SV: Ignorance is bliss
« Svar #30 skrivet: februari 11, 2018, 13:51:30:30 »
Ja,den eviga frågan.
Varför betala 40% mer för ett amerikanskt spa som ett kinesiskt?
Varför betala mer för en samsung/sony tv än en andersson tv?
Varför betala mer för en iphone/samsung telefon än en huaweii?
Varför betala mer för en festool skruvdragaren än en från jula?
Varför betala mer för oxfile från sverige än från brazilien?
Varför betala mer för en rolex än en swatch klocka?
Varför betala mer för att annonsera på blocket än lappar utanför konsum?
Varför betala mer för en bmw än en renault?
Varför betala mer för en resa till bahamas än en resa till kanarieöarna?
Varför betala mer för .......ja skriv in vad ni vill.
Om er säljare inte kan förklara varför ni ska välja ett amerikanskt bad framför ett kinesiskt så ska ni nog leta efter en annan försäljare.
Sen har inte alla råd med ett premium bad men vill ändå ha ett spabad,ja,då kan man köpa ett billkgare Kinabad.
Men man ska inte tro att man köpt ett som motsvarar ett Amerikanskt för halva priset mot det Amerikanska.

Edit:
TS fråga var väl egentligen om det finns tester eller liknande som styrker att Amerikanska bad och delar är bättre än Kinesiska.
Det finns lite tester här och där av bad ,men inte mycket.
Så man får helt enkelt lyssna på folk som jobbar i branchen med att reparera bad,säljarna säger vad som hellst för att du ska köpa av dom
Man kan ringa runt till olika firmor som servar bad och fråga.
Några som reparerar bad meckar inte Kinabad längre, andra tar mer betalt för att mecka dom och vissa tycker att dom är bra för dom fyller plånboken.

Som du säger så finns det väldigt lite dokumentering eller tester på bad eller pumpar där man kan säga att något är bättre än den andra. Exempel nu har Kina två av dom bästa stålverken i världen så var det inte för 10 år sedan. Håller med dig Lassse att många som köper Kina bad blir lurade att det är något annat å de är synd. Jag är fullt medveten om vad jag har å försöker inte sälja in det än något annat när någon frågar. Den enda tryggheten jag har är tre års garanti som funkar fortfarande.

Utloggad matwe

SV: Ignorance is bliss
« Svar #31 skrivet: februari 11, 2018, 21:34:17:17 »
TS fråga var väl egentligen om det finns tester eller liknande som styrker att Amerikanska bad och delar är bättre än Kinesiska.

Japp, det var en stor del av mitt långa, snurriga inlägg och jag är tacksam för alla svar, tips, åsikter och funderingar som inkommit.

Jag håller med om att frågan är relevant varje gång man ska betala för något och ordet kvalité kan betyda olika saker för olika personer och produkter. Jag börjar nog landa i nån slags grund att amerikanska bad är bättre, dvs mer prestanda, bättre hållbarhet och byggkänsla. Sen hur mycket bättre om man mäter i enheten SEK tror jag är helt individuellt och det finns bara ett sätt att komma fram till det och det är att åka runt och titta, klämma, känna, provsitta, provabada samt prata med folk både i butik och här på forumet. (det kanske var mer än ett sätt :-) )

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Ignorance is bliss
« Svar #32 skrivet: februari 13, 2018, 20:05:51:51 »
Sen är det självklart så att det finns återförsäljare som ger mer rabatter än andra, så när du väl bestämt dig för ett eller ett par bad i en viss prisklass, kolla både lokalt och på nätet var du kan få det till bäst pris, du kanske kan spara 20% eller mer på att köpa av rätt återförsäljare.
Att köpa lokalt har dock alltid fördelar, speciellt om ÅF är bra, det kan ge dig bra stöd om du har frågor eller problem.
Så när du har hittat bästa pris, ge din lokala ÅF en chans att kontra på priset.
Inte sällan kan man göra bra affärer på mässor och liknande, de vill ogärna åka hem med bad som de haft utställda - och de är ju nya.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Smaug

  • Gäst
Smaug
SV: Ignorance is bliss
« Svar #33 skrivet: mars 28, 2018, 21:28:43:43 »
Något som många glömmer men kan vara värt att beakta är följande:

NÄR väl pumpen går sönder är den JÄVLIGT mycket billigare att byta om det står LX eller DXD på den, istället för Balboa eller Waterway.

Faktum är att du kan byta en kinesisk pump säkert fyra gånger innan du kommer upp i samma summa som en pump som diverse amerikanska tillverkare använder sig av.

Om man köper kinesiskt kan man ju alltid unna sig att köpa en extra cirkulationspump och lägga på hyllan.

Utloggad Telekiter

SV: Ignorance is bliss
« Svar #34 skrivet: mars 29, 2018, 08:50:07:07 »
Något som många glömmer men kan vara värt att beakta är följande:

NÄR väl pumpen går sönder är den JÄVLIGT mycket billigare att byta om det står LX eller DXD på den, istället för Balboa eller Waterway.

Faktum är att du kan byta en kinesisk pump säkert fyra gånger innan du kommer upp i samma summa som en pump som diverse amerikanska tillverkare använder sig av.

Om man köper kinesiskt kan man ju alltid unna sig att köpa en extra cirkulationspump och lägga på hyllan.

Vill inte förvandla tråden till en "pissing contest" som det brukar bli men om det enbart handlar om pumpkrångel så är det ju ganska enkelt lösa genom att bara byta pump. Jag tycker nog inte kostnaden för en pump är sådär hemskt hög ändå. En LX-pump kostar 1500 kr och en Waterway kostar 3500 så det är en ju kostnad att överväga. Tror att problemet blir större när det börjar läcka på diverse ställen pga undermåligt material i slangar/rör, slangkopplingar, massagemunstycket osv osv dessa läckage kan ju orsaka mycket omfattande reparationer. Sånna läckage kan ju absolut ske på alla spabad och då blir problemet detsamma. Jag vill ju ändå tro att risken för detta är betydligt mindre på ett sk premiumbad än ett sk Kinabad, och det ska ju va på det sättet då premiumbaden är så pass mycket dyrare.

/Urban.

Smaug

  • Gäst
Smaug
SV: Ignorance is bliss
« Svar #35 skrivet: april 03, 2018, 22:22:04:04 »
Vill inte förvandla tråden till en "pissing contest" som det brukar bli men om det enbart handlar om pumpkrångel så är det ju ganska enkelt lösa genom att bara byta pump. Jag tycker nog inte kostnaden för en pump är sådär hemskt hög ändå. En LX-pump kostar 1500 kr och en Waterway kostar 3500 så det är en ju kostnad att överväga. Tror att problemet blir större när det börjar läcka på diverse ställen pga undermåligt material i slangar/rör, slangkopplingar, massagemunstycket osv osv dessa läckage kan ju orsaka mycket omfattande reparationer. Sånna läckage kan ju absolut ske på alla spabad och då blir problemet detsamma. Jag vill ju ändå tro att risken för detta är betydligt mindre på ett sk premiumbad än ett sk Kinabad, och det ska ju va på det sättet då premiumbaden är så pass mycket dyrare.

/Urban.

Jag trodde också att priserna låg där nånstans, men på senaste tiden har ju många här på forumet vittnat om summor på över 10.000:- för att byta pump.

Utloggad Telekiter

SV: Ignorance is bliss
« Svar #36 skrivet: april 04, 2018, 08:28:56:56 »
Jo, men då tar firman betalt både för jobbet (det tar säkert ett par timmar) och pumpen. Pumpen verkar vara en "märkespump", alltså en pump som spatillverkaren har satt sitt eget namn på. Det är ju garanterat en pump från Waterway eller Laing eller LX eller DXD.... Ungefär som att det står "Volvo Original" på nån reservdel fast samma del går köpa på Mekonomen eller Autoexperten... Du förstår säkert.

/Urban.

Utloggad Teknikern

SV: Ignorance is bliss
« Svar #37 skrivet: april 06, 2018, 12:03:46:46 »
Ja det där med "original" ska man ta med en stor nypa salt, jag har själv på 80-talet stått en sommar i satspackningen på ett företag och packat om grejer från 4 olika leverantörer och skapat "originalreservdelar" på det viset, jag har 2 kompisar som fortfarande gör så på skilda företag så "original" är ungefär lika flytande som "premium" och alla andra fina benämningar på samma skit.

Vad vill man uppnå egentligen? Köpa det dyraste och hippaste för att bräcka grannar och vänner eller köpa nåt för sin egen skull? Jag är nöjd med mitt "vedbomeck" som Lassse så käckt beskrev mitt bad, jag har badat c:a 3 ggr i veckan hela vintern, badet funkar, är asbilligt i drift och vad kan man mer begära? Att det inte är premium eller speciellt hippt och "inne" bekymrar mig inte ett dugg, jag ska ju bada i det och inte ha det som nån statuspryl, det är inte köpt för lånade pengar som jag inte har bara för att imponera på folk jag ändå inte vill träffa.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan