Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Svenfabian

Sidor: [1]
1
Ovanmarkspooler / SV: Tips inför nybyggnad av betongpool GDS
« skrivet: juni 21, 2023, 13:38:27:27  »
Tack för fler realistiska tankar   O0
Bara för att förtydliga vad skalblock är då det verkar som något missförstånd här. De består inte av någon cellplast utan är gjutna betongblock med tomrum i mitten. Man staplar dessa på varandra med horisontell och vertikal armering i tomrummet innuti. Sedan fylls utrymmet med betong och vibreras. Just nu har jag 38 ton sådana står här hemma som ska vara till ett annat bygge, några av dessa hade jag tänkt använda till poolen.

De används ofta till konstruktion av andra behållare inom lantbruk, t.ex gödselbrunnar och liknande. De kan bara uppåt  4-5 meter höga ibland och inget vanligt problem med läckage i dessa alls (då skulle det inte vara tillåtet med en sådan lösning). Flera på detta forumet verkar ha byggt liknande konstruktioner med sådana skalblock, t.ex. "BETONG-POOLAREN" & "SKALMAN"

2
Ovanmarkspooler / SV: Tips inför nybyggnad av betongpool GDS
« skrivet: juni 20, 2023, 21:10:26:26  »
Du verkar inte nämna det viktigaste för en pool, nämligen att den blir vattentät. Det blir inte en skalblockskonstruktion, utan då måste man använda en poolliner på insidan för att få det tätt. Detta gör att ljusarmaturer, inloppsmunstycken, skimmer m.m. måste vara av sådan typ som är avsedda för linerpooler. Skall däremot en betongvägg i sig självt vara vattentät måste den gjutas i vattentät betong, lagom vibrerad, och man måste använda speciella formstag med en krage i mitten och bultar som skruvas in från vardera sidan. Bandjärn eller armeringsjärn som går igenom som formstag fungerar inte.

Att ha kvar berget som botten fungerar om du har liner ovanpå, fast någon form av underläggsduk lär behövas eftersom berg aldrig är helt slätt. Om du inte skall ha liner är metoden med berg som botten nästan omöjlig att få tät. Man måste då limma med speciallimmer mellan betong och berg om det skall kunna gå. Dessutom är berg inte alltid sprickfritt, vatten kan läcka ut eller in beroende på vattenförhållandena. Du har ju inte heller någon möjlighet att isolera poolen nedåt med den konstruktionen.

Om man vill ha vattnet så högt som möjligt måste man också ta sig an problemet med vågor som rullar över kanten och antingen ha skvalprännor eller något liknande för att ta hand om det vattnet.Att låta kanten luta ned mot poolen så att vattnet rinner tillbaka ger den nackdelen att jord och liknande lätt följer med ned i poolen. Speciellt när barn badar kan det bli riktigt rejäla vågor i poolen.

Bottenavlopp kan man ha, det har både för- och nackdelar. Nackdel: vid en läcka kan hela poolen tömma sig Fördelar: främst att det minskar risken för att pumpen suger torrt om vattennivån sjunker under skimmerkanten (skimmer = bräddavlopp) . En skimmer måste man alltid ha för att flytande skräp skall fångas upp av reningssystemet.

Tilloppssmunstycken sitter normalt på motsatt vägg mot skimmern. De går att rikta på lite olika sätt - du vill säkert ha minst ett som går något nedåt så att även bottenvattnet cirkulerar runt.

Innan du gjuter måste du ju klart med rörledningar, elkablar m.m. Normalt används PEM-slang till skimmer och tilloppsmunstycken. Om pumpen placeras högre än poolens vattennivå så kan det bli lite knepigare att få igång systemet, eftersom de flesta poolpumpar inte kan pumpa luft.  Det underlättar i så fall om man har en backventil på sugsidan. Lampor kan ordnas på olika sätt. Det finns de som byggs in i väggen och som sedan har en packning mot linern. Det finns också utanpåliggande lampor som hänger i en arm ned från ytan - då behöver man inte ta hål i linern.
Tack Erika för många värdefulla tips, det uppskattas! Det märks att du her erfarenhet avpoolbygge och poolforumet  :)
Även om jag inte riktigt håller med dig om tätheten i en skalblocksvägg, den har ju inga genomgående armeringsstag och består av en massiv sammanhängande betongvolym i mitten som säkert är 18cm tjock med vattentätad betong.
Skulle det läcka så är jag inte heltfrämmande att komplettera med epoxi på insidan, men liner hoppar jag nog över som det känns nu. Jag har sett andra trådar i formumet där de gjutit mot berg, och jag har gjort likadant på vårt hus där vatten står emot gjutningen året runt och har inte läckt något de 22 åren det varit så. Men jag ska läsa på lite mer efter dina tips.

3
Ovanmarkspooler / Tips inför nybyggnad av betongpool GDS
« skrivet: juni 18, 2023, 22:00:14:14  »
Jag har övervägt många olika alternativ av pooler men det slutade nu på en i betong, murad med skalblock som fylls med betong och armering.
Vi har ett plant, sluttande berg under och bredvid altandäcket så poolen kommer placeras direkt på berget och överkant kommer hamna precis under altangolvet i höjd. Djupet kommer variera från 110cm i grunda änden och ungeför 170cm i djupaste delen. Storlek på ungefär 4x6m har jag tänkt.
Jag har även tänkt mig att ha kvar berget som botten i 95% av poolen, resten blir betonggolv där det är som djupast.
På sikt kommer jag att isolera utsidan och försöka få till ett isolerande tak av något slag så att poolen kan hållas varm året om.
ca. 1,5 meter från poolväggen finns ett pannrum i huset där jag tänkte placera filter och pump m.m. Där kommer även tillskottsvärme att tillföras.

Lite funderingar jag har nu är hur jag ska tänka med betongväggen och vattenutlopp, jag vill ju gärna ha vattenytan så högt upp som möjligt men förstår att om man har ytan ända upp så måste man ha någon form av reservoartank för att hantera volymökning när flera personer badar samtidigt, men det borde inte påverka så mycket (50-100 liter per person och en yta på 25m2 borde bli mindre än 4mm stigning per person, 10 personer = 4cm).
Ska man ha utsug både vid ytan och i botten? Ska tilloppet vara på ett ställer eller flera, någon placering som är att föredra framför andra?
Belysning under vattnet, gjuter man in armaturer eller hus för detta i väggen?
Är det andra detaljer som är bra att få med inne i väggarna/golvet innan man gjuter?

Andra tips och ideér mottages gärna

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag