CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Koppla in lampan på poolmans Palmyra, får man verkligen göra det själv?  (läst 13639 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad je

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Lerum
  • Antal inlägg: 377
  • Total likes: 38
  • Kön: Man
  • Äntligen, efter två års byggande kan man bada!
    • Visa profil
SV: Koppla in lampan på poolmans Palmyra, får man verkligen göra det själv?
« Svar #20 skrivet: juni 19, 2013, 10:18:28:28 »
Detta er vad som står i elsäkerhetsverket dokument:

Utrymmen med simbassäng indelas i tre områden enligt följande:

Område 0
är den invändiga delen av en simbassäng, inkluderande sådana nischer
eller motsvarande i väggar eller golv av den invändiga delen som är åtkomliga
för personer i bassängen.

Område 1
är begränsat av vertikalplan 2,0 m från bassängkanten, av golv eller annan
yta där personer förväntas uppehålla sig och av horisontalplan
2,5 m över golvet eller ytan. Om till simbassängen hör trampoliner,
startpallar eller rutschbanor innefattar område 1 området begränsat av
vertikalplan beläget 1,5 m omkring trampolinerna, startpallarna eller
rutschbanorna och av horisontalplan 2,5 m över den högsta yta, där
personer förväntas uppehålla sig.

Område 2
är begränsat av vertikalplan 1,5 m utanför område 1, av golvet eller annan
yta där personer förväntas uppehålla sig och av horisontalplan
2,5 m över golvet eller ytan.

Om jag fattar detta rett er område 1 och 2 begränsat till ytan från poolkant och golv och uppåt, samt områden som personer förventas uppehålla sig normallt sett. Detta skulle betyda att fast installation som t.eks. under ett trädäck, eller i en teknik grop, (om du nå inte normallt sett kommer att sitta i din teknik grop hela dagarna), ligger utanför dom aktuella områden. Utgår här från att teknik gropen har ett golv/tak som hindrar åtkomst vid normal drift. Jag kommer själv att göra min installation under trädäcket, och jag tolkar detta som utanför son 1&2 da detta er ett område som det inte förventas att personer kommer att uppehålla sig. Tacksam för kommentarer om det er så att min tolkning er fel.
Egenkomponerat Leca/betong pool, 9,2 X 4,5, trappa/soffa i ena kortändan, brutit hörn i andra. Rostfria ingjutningsdetaljer från Pahlen, platssvetsad Alkorplan liner, Speck Eco Touch, 150kg sandfilter, Blue Lagoon 75W UV-C, 12kw Luxlama VP, Rolltop. Två 300W lampor i ena långsidan, två 50W Spa lampor i trappan. Två breddavlopp, fyra inlopp. Nitro Wall Scrubber poolrobot.
Min byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8433.0

Poolgiganten

Utloggad awasen

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Ekerö, Stockholm
  • Antal inlägg: 987
  • Total likes: 5
  • Kön: Man
  • Bara resten kvar nu då...
    • Visa profil
Att mura/bygga teknikrum/grop i direkt anslutning till poolen, är inte det heller tillåtet? Om man måste ha 2 meter (eller om det nu är 3 meter) till 220 V från poolkant så skulle det ju inte gå. Transformatorn till lamporna, pump och övrig teknik (220 V) hamnar ju sannolikt i "gropen".
 <dontkn>

Du får gräva ner pumprum i område 1 (inom 2 meter från poolen) under förutsättning att det är under poolkanten och täckt (med tak eller trall e.dyl.).
Har du ett rum med högre vägg än 2,5 meter får du också ha el där även om det är över poolkanten. 2,5 meter räknas från poolkant alltså, inte byggnadens/väggens höjd. Du kan alltså ställa t.ex. en friggebod närmare än 2 meter och installera el där.

//Anders
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Utloggad Conny737

  • Kunnig
  • ****
  • Antal inlägg: 135
  • Total likes: 3
  • Färdig pool, småfix på trädäck kvarstår
    • Visa profil
Det var ett utförligt svar, då fattar jag. Tack ska du ha!
Thermopool 8x4
Värmepump G&J PACW1V-30  12,8 kW
Zodiac Pro saltvattensgenerator (automatisk reglering av Klor och pH)
Walu Lux Starlight poolskydd
Cumaro trädäck
Dolphin M5 poolrobot
Plus lite annat smått och gott

Utloggad Erica

Conny.
-Din fråga är mycket intressant och något jag funderat på sedan jag läste Ericas inlägg.

Jag har en ovanmarkspool och har byggt ett pumphus till det.
Givetvis har jag jordfelsbrytare i centralen i källaren och ytterligare en jordfelsbrytare i garaget som man sätter i kontakten.  Därifrån drar kabeln ut till mitt lilla pumphus (som sår ovan mark)

Kablar, skarvdosor och timers är allt godkänt för utomhusbruk.
Inga kablar skarvas under bar himmel utan allt sitter antingen i garaget eller i pumphuset.

-Betyder det att jag inte skulle få ha en för utomhus godkänd skarvdosa sittande i pumphuset?

-Vad gäller egentligen för mindre sandfilter (240V där pump och potta sitter på samma platta)

-Det står ofta i manualer att "el-delen" (pumpmotorn) inte får utsättas för vatten, men vad händer om en slang går av?

-Ännu större risk för dem som har ett nergrävt pumphus där möjligheterna är ännu fler (regn, grundvatten, slangar eller kopplingar som brister)

Som vanligt när det gäller elfrågor bollade jag detta till min man:

" Nej installation med hjälp av skarvsladd och skarvdosor för att strömförsörja ett pumphus är inte tillåten. Det finns ett generellt förbud mot att använda anslutningskablar, skarvdosor m.m. som ersättning för fast installation, vilket det måste ses som i det här fallet. Det hjölper inte att materielen är utomhusgodkänd eftersom sådan materiel ändå bara är avsedd för tillfälliga inkopplingar. På samma sätt är det inte tillåtet att t.ex. lösa elinstallationen till en gäststuga genom att ha en skarvsladd från garaget till gäststugan och sedan en skarvdosa där för ilka saker som skall ha el. Allt sådant skall lösas med fasta installationer. Jag har stött på en del rena skräckexempel vad det gäller detta: liten stuga med en skardosa uppsatt på väggen, fastklamrade rumssladdar till alla olika lampor och apparater o.s.v. En sådan "installation" kommer inte i närheten av den säkerhetsnivå som krävs för normala fasta ielinstallationer och är inte tillåten.

Om man intill poolen har byggt ett så rejält pumphus att det kan klassas som en riktig byggnad, sluten och med egen ingång, så är det inte närheten till poolen som är avgörande utan hur stor risk för vattenläckage som det finns där inne och då hamnar man lite i en gråzon, beroende på hur installationen är utförd. Handlar det bara om en grop intill poolen så kan man inte klassa det som en byggnad. En sådan grop är ju ofta åtkomlig för beröring för personer som ligger i poolen. Ett trädäck eller liknande emellan påverkar inte zonindelningen. Min åsikt är därför att flertalet poolinstallationer för små kompaktpoolpaket i själva verket inte uppfyller elsäkerhetskraven, eftersom det oftast handlar om pumpar som dels drivs med 230 V, dels ansluts löst med stickpropp och alltså inte är fast installerade., dels oftast står alldeles intill poolen eftersom de slangpaket som följer med är alldeles för korta för att klara 2-meterskravet och få ut pumpen ur zon 1 för poolen.

Jordfelsbrytare ökar givetvis säkerheten högst avsevärt och är ett grundkrav för poolinstallationer i privatbostäder (stora pooler typ simhallar har ett annat läge, där ligger ofta maskinrummen långt från poolen). Men samtidigt så gäller att jordfelsbrytare inte får ersätta annan säkerhet. Tyvärr är t.ex. inte jordfelsbrytare felsäkra i sig själva. Felprocenten hos jordfelsbrytare har uppmärksammats i ett antal rapporter och har kritiserats för att vara oacceptabelt låg för en säkerhetskomponent. Man kan därför inte lite på att allt är säkert bara för att det finns en jordfelsbrytare i sammanhanget. Det kan noteras att man vid gjorda undersökningar funnit att felprocenten hos jordfelsbrytare som sitter i ouppvärmd eller fuktig miljö är klart högre än för de som inte gör det. Således ger en jordfelsbrytare placerad i husets elcentral större säkerhet än en som placerats t.ex. i ett poolmaskinrum eller en tekniklåda utomhus. Jordfelsbrytares funktion måste dessutom kontrolleras med jämna mellanrum.

Man måste också räkna med att det då och då blir blött kring en poolpump, vid service och liknande, liksom givetvis mera dramatiskt om någon ledning skulle gå sönder. Ur denna synpunkt är det också olämpligt att placera jordfelsbrytaren ihop med pumpmaterialen. Blir det översvämning är ju inkommande ledningen inte skyddad. Sätt jordfelsbrytaren i husets elcentral och dra en fast ledning ut till en undercentral i pumphuset i stället."

Utloggad awasen

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Ekerö, Stockholm
  • Antal inlägg: 987
  • Total likes: 5
  • Kön: Man
  • Bara resten kvar nu då...
    • Visa profil
Och på tal om jordfelsbrytare (JFB) så brukar jag alltid rekommendera att man har en skiljd till poolen från resten av huset. Detta för att risken för jordfel vid poolen är rätt stor och om JFB då löser ut är det bara poolen som "stannar" och inte resten av huset.

Sen bör ju de som kör med saltvatten i poolen tänka på att saltvatten leder ström väldigt bra så aldrig skvätt, några blöta kläder eller vattensamlingar i närheten av elen!
Sötvatten leder i jämförelse ström väldigt dåligt så där är risken mindre men samma försiktigthet ska vidtas!
Detta menar jag då vid större spill, läckor, etc. där saltvatten kan vara strömförande på långt avstånd från matning (dosa, uttag, etc.) om du t.ex. fyllt golvet i pumprummet eller friggeboden...
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Utloggad Bozton

  • Blommigt bälte i Intexpoolologi
  • Expert
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 292
  • Total likes: 8
  • Kön: Man
  • Pool ja-ha...oj då..
    • Visa profil
Erica.

Du verkar insatt i detta.
Jag har all min teknik i ett pumphus. Detta är egentligen bara en låda på med botten måtten 110 x 60cm.
Den har dvs inte egen ingång och står placerad 4 meter från poolen (som är en Intex rörramspool)

I denna låda står mitt sandfilter och en hjälppump för att driva/ styra mina solslingor.

Sandfiltret är ett enfas 240v med stickpropp (levererat så från fabrik.

Hjälppumpen är en Eheim 1060, stor akvariecirkulationspump som går köra både som dränkbar och som sugande+tryckande.

Båda är kopplade till en grendosa avsedd för utomhusbruk.

Grendosan är i sin tur ansluten till en skarvsladd avsedd för utomhusberuk som går in i garaget.

Före denna sätts i väggen sitter en timer avsedd för utomhusbruk.

Mellan denna och garagets vägguttag sitter en lös jordfelsbrytare.

Huset i sig har även en ytterligare jordfelsbrytare i elcentralen.

Frågan är bara...
-Räcker inte detta och hur i hela världen ska man annars kunna använda / koppla in en pool och ett sandfilter som de jag har?

Anledningen att jag ställer frågan är inte för att JAG ska få rätt på mina grejor utan lika mycket för att Jag Tror precis som du skriver att just dessa enklare applikationer med ovanmarkspooler är också de största farorna.

*Du nämner själv Korta orginalslangar mellan pump och pool.
*På försäljningsbilderna ser man filterpumpar utan skydd över varken för regn eller stänk.
*Dessutom tror jag 95% av de som köper dessa enklare pooler knappt läser bruksanvisningen och långt mindre trådarna här på poolforum.

Jag har förstått att säkerhet är en av dina hjärtefrågor och jag hoppas du kan bringa ordning i detta.

/ David
 
Intex Ultra Frame 488x122cm, Sandfilter, 
VP G&J P20

Tidigare egenkonstruerad, egenbyggd
solvärmepanel 300m / 16mm PEM + cirkulationspump

Utloggad Erica

Erica.

Du verkar insatt i detta.
Jag har all min teknik i ett pumphus. Detta är egentligen bara en låda på med botten måtten 110 x 60cm.
Den har dvs inte egen ingång och står placerad 4 meter från poolen (som är en Intex rörramspool)

I denna låda står mitt sandfilter och en hjälppump för att driva/ styra mina solslingor.

Sandfiltret är ett enfas 240v med stickpropp (levererat så från fabrik.

Hjälppumpen är en Eheim 1060, stor akvariecirkulationspump som går köra både som dränkbar och som sugande+tryckande.

Båda är kopplade till en grendosa avsedd för utomhusbruk.

Grendosan är i sin tur ansluten till en skarvsladd avsedd för utomhusberuk som går in i garaget.

Före denna sätts i väggen sitter en timer avsedd för utomhusbruk.

Mellan denna och garagets vägguttag sitter en lös jordfelsbrytare.

Huset i sig har även en ytterligare jordfelsbrytare i elcentralen.

Frågan är bara...
-Räcker inte detta och hur i hela världen ska man annars kunna använda / koppla in en pool och ett sandfilter som de jag har?

Anledningen att jag ställer frågan är inte för att JAG ska få rätt på mina grejor utan lika mycket för att Jag Tror precis som du skriver att just dessa enklare applikationer med ovanmarkspooler är också de största farorna.

*Du nämner själv Korta orginalslangar mellan pump och pool.
*På försäljningsbilderna ser man filterpumpar utan skydd över varken för regn eller stänk.
*Dessutom tror jag 95% av de som köper dessa enklare pooler knappt läser bruksanvisningen och långt mindre trådarna här på poolforum.

Jag har förstått att säkerhet är en av dina hjärtefrågor och jag hoppas du kan bringa ordning i detta.

/ David

Jo jag har satt mig in i dessa saker en hel del, men framför allt så har jag den goda möjligheten att bolla över till min man som är elkraftingenjör och som har arbetat hela sitt yrkesliv med elkraftfrågor, elsäkerhet, besiktningar, haveriutredningar m.m. både i Sverige och i andra länder. Våra resp. datorer står några meter från varandra så sitter vi på nätet en stund finns ofta expertisen alldeles intill :) Min man och jag tar mycket allvarligt på säkerhetsfrågor. Han har varit med vid olycksutredningar och vet hur svårt det är att förklara för ett par föräldrar varför deras son just dött i en olycka som aldrig behövt hända :( Nästan alla elolyckor går att förhindra om man tänker efter i förväg. Visst finns det undantag, skador orsakade av åsknedslag, ledningar som rivs ned vid extrema stormar och liknande går inte att helt gardera sig mot, men de flesta olyckor beror på slarv, okunskap, vårdslöshet eller obetänksamhet.

Vad det gäller din installation så har du ju en god början i att ditt teknikrum ligger 4 m från poolen, alltså utanför poolens båda säkerhetszoner. Men den svaga punkten är att du satt upp det som en tillfällig uppkoppling med matning genom en skarvsladd. Säkerheten för en sådan kommer inte i närheten av en korrekt föklagd fast kabel. Allt från barn till hundar, gräsklippare, snubblande människor kan skada kabeln, plus att den åldras av solljus och väder. En skarvkabel får aldrig bli en ersättning för en fast installation.

I ditt läge skulle en fast, nedgrävd kabel väsentligt minska risken och dessutom uppfylla de regler som gäller. Du kan antingen ha ett kabelskyddsrör och en normal installationskabel eller en riktig jordkabel och då krävs normalt inte kabelskyddsrör. Den skall grävas ned ordentligt, 45 cm om man har kabelskydd, annars 65 cm. Runt den skall det vara sand eller liknande, inte stenar som kan nöta mot kabeln eller något sådant. Kabeln skall i matande ändan kopplas in fast, alltså till kopplingsdosa eller eller elcentral. Sätt gärna en lämplig brytare i den punkten så du kan bryta matningen till poolen, t.ex. vid service eller när det inte är poolsäsong. Sedan kan du i pumphusändan sätta upp ett dubbelt utomhusgodkänt vägguttag inne i lådan och koppla in dina båda pumpar. Jordfelsbrytare måste finnas och bör vara fast monterad. I ditt fall har du en i elcentralen, men som awasen skriver skiver så är det väldigt bra att ha en separat för poolen (trist om frysen tinar upp p.g.a. något poolfel..) men skall detta vara möjligt måste du ta strömmen vid elecntralen så att man kan få ut ström som inte går genom den centrala jordfelsbrytaren. Men allt detta är ju sådant som du måste ha en behörig installatör till. Men självklart kan du själv göra det som tar mest tid och därmed kostnad, nämligen att gräva ett dike för kabeln och att sedan återställa efteråt.

De s.k. flyttbara trädgårdspoolerna är ett stort problem säkerhetsmässigt eftersom de inte förutsetts vid skrivandet av gällande regler, varken vad det gäller elsäkerhet eller drunkningsrisker, risker för att barn faller i poolerna eller liknande. Utredningar pågår, men tills dess att nya bestämda regler finns på plats så gäller det att själv vara så säkerhetsmedveten som möjligt. Om man anlägger en konventionell pool till en kostnad på 10.000-tals eller 100.000-tals kr så tänker man kanske efter mera och kostnad för stängsel eller poolskydd är ingen stor del. Köper man en trädgårdspool för kanske någon tusenlapp så blir detta väl ofta inte lika självklart. Att sedan materielen i billighetspoolsatserna ofta inte håller måtter, t.ex. har så korta slangar att det inte utan egna ombyggnader går att få pumpen på det avstånd från poolen som krävs gör ju inte saken bättre. De "manualer" som medföljer är ju ibland rena skämtet, maskinöversatt kinesiska som knappt går att förstå och som inte alls berör de regler som gäller i Sverige.

Utloggad Erica

Och på tal om jordfelsbrytare (JFB) så brukar jag alltid rekommendera att man har en skiljd till poolen från resten av huset. Detta för att risken för jordfel vid poolen är rätt stor och om JFB då löser ut är det bara poolen som "stannar" och inte resten av huset.

Sen bör ju de som kör med saltvatten i poolen tänka på att saltvatten leder ström väldigt bra så aldrig skvätt, några blöta kläder eller vattensamlingar i närheten av elen!
Sötvatten leder i jämförelse ström väldigt dåligt så där är risken mindre men samma försiktigthet ska vidtas!
Detta menar jag då vid större spill, läckor, etc. där saltvatten kan vara strömförande på långt avstånd från matning (dosa, uttag, etc.) om du t.ex. fyllt golvet i pumprummet eller friggeboden...

Jo att ha en egen jordfelsbrytare till poolen kan ju bespara en många trassel. Inte minst om man reser bort - det är ju inte så roligt att komma hem och märka att frysarna varit utan ström en vecka :( Jordfelsbrytare är ju numera inte särskilt dyra och att dela upp elinstallationen ger ju många fördelar. Vi har även delat poolrummet på två JFB: en som matar maskinrummet till poolen, alltså pumpar, värmare, doseringssystem, undervattensbelysning  m.m. och en som matar poolrummets belysning och vägguttag (tillåtet när man kommit 3.5 m från poolen). På så sätt blir det inte svart i rummet och poolen om poolkretsen löser ut utan man ser att ta sig upp ur vattnet och ta sig ut ur rummet utan risk.

Ja saltvattenssystem verkar ju bli allt vanligare och där har väl inte bestämmelserna hängt med riktigt. Vattnet leder ju mycket bättre (även när det transporteras i plaströr) och är dessutom korrosivt. Miljön börjar ju då påminna om vad som råder på fartyg och inom offshoreindustrin och då ställs det mycket höga krav på all materiel.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag