Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: gadden skrivet maj 05, 2012, 19:50:07:07

Titel: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 05, 2012, 19:50:07:07
Nu är det dax!
Tänkte äntligen börja bygga en pool. En storpool från JF Fritid med måtten 7.3x3.6m.
Jag började med att montera ner lite av gamla altanen för att få plats med hålet där jag ville. Mätte in och märkte upp var jag ville ha min lilla grop. 8x6x1.4m.
Veckan efter påsk kom grävaren på besök. Regn regn och åter regn gjorde att gräsmattan blev en leråker där grävaren farit fram. Hade några gamla stubbar, buskar och en hemsk berberishäck som han också fick ta med sig.
 
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 05, 2012, 19:58:59:59
Kom hem på kvällen efter en dag på jobbet och möttes av en fruktansvärt lerig väg långt innan jag ens närmat mig vårat hus. En fin lerväg in på tomten fick mig att inse att återställa detta kunde bli värre än jag först trott =)
Det hade blivit ett ganska rejält hål på baksidan efter första dagens arbete.
Sambon och katten var också imponerade =)
Inga stenar någonstans utan bara massa lerjord!!!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet maj 05, 2012, 20:07:39:39
Ser fint ut...bara resten kvar.....:)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 05, 2012, 20:41:20:20
Mm...har lite kvar :) Tanken var att det skulle finnas vatten i den till midsommar. Sen lär det ta längre tid innan allt är klart gissar jag. Planen är den att jag ska göra allt förutom grävningen själv.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 05, 2012, 22:38:01:01
Dag2

Gropen färdiggrävd, markduk, dränering och makadam (20cm) paddat och klart. Spolrör inkopplat ifall det skulle bli stopp i dräneringen. Nu ska det bara kopplas på till dagvattenbrunnen.
Maskinerna har satt sina spår i trädgården. Gick inte köra grävaren i leran, utan han fick dra sig fram med hjälp av skopan.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Mizzi skrivet maj 06, 2012, 12:45:35:35
OJ! Det blev verkligen sönderkört... men det är det absolut värt och det är lätt att fixa till igen. Kratta ut ett lass med harpad matjord och släng på lite gräsfrön så är saken "biff" :)

Kanhända skulle du passa på att gräva ut lite mer och köra dit ett lass makadam... vips så får ni en extra parkeringsplats, grunden till en carport...  ::)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 06, 2012, 18:13:43:43
Ingen dum idé O0

Dock får jag bara starta ett storprojekt åt gången så det får bli jord och gräs :) Plus en ny häck som fick åka på tippen den med. Vill inte få en utskällning av Arga Snickaren för att man gör för många grejer samtidigt ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 06, 2012, 19:10:17:17
Dag 3

Nu fick grävaren och hans alltiallo/svärfar/pensionär/gratis arbetskraft i nästa lager med markduk och på den stenmjöl. 10cm bad jag om vilket jag nu ångrar att jag inte bad om 15cm istället. Hade underlättat när man ska gräva ner stödbenen med tillhörande stenplattor.
Dräneringen grävdes det ett dike för på vägen ut från trädgården, och så blev den även inkopplad på våran dagvattenbrunn. Ännu mer kaos på den sidan trädgården :)

Tyvärr blev det ett missförstånd mellan grävaren och mig angående vart han skulle ta ut nollpunkten så gropen blev 10-15cm djupare än jag hade tänkt. Så kan det gå när man inte tar ledigt från jobbet och "hjälper till". Hade velat få ett slutdjup på 110cm där det är som djupast men nu blev det där det är som lägst istället. Trädgården sluttar lite, dock inte så mycket. Köra in på nytt med mer stenmjöl där han precis hade grävt ner dräneringen var inte lösbart då det var alldeles för mjukt och han skulle isf fastna med maskinen. Så nu får jag tänka om angående trallen jag ska fixa framöver. Blir nog bra tillsist ändå O0
       
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: freddeh skrivet maj 07, 2012, 08:47:04:04
[size=12ptså skoj! jag har exakt samma storlek på pool och vi startade våra byggen samtidigt. du har kommit längre dock, jag har inte fått mitt makadam än. jag har också funderat kring 10 eller 15 cm stenmjöl, men nu fick jag ju svaret av dig... :)[/size
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 07, 2012, 17:30:33:33
O0 Det var ju bra att jag kunde lösa ett frågetecken åt dig.
Det lär nog bli fler. Jag vill gärna ha alla frågetecken uträtade innan de ens blir några frågetecken :) Trodde dock jag hade det i största mån innan jag satte igång med detta projekt....så är det verkligen inte har jag märkt ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 07, 2012, 18:18:12:12
Nu har grävaren lämnat mig åt mitt öde.
Ett gäng dagar av regn har förfallit sen dess. Vattenpölar överallt i leråkern som en gång var en gräsmatta men snustort i gropen så dräneringen fungerar som den ska ;D
Den paddade botten var lite vågig så i med mer stenmjöl och försöka få allt 100. Trädgårdsvälten fick duga till detta. 120kg med sand står det att den ska väga men riktigt så tung sand fick jag inte i den :)

Hur noga ska man vara egentligen? Jag kan ha en tendens att övergöra vissa saker och tyvärr även åt andra hållet, då man tänker att här borde jag nog lagt lite mer tid. Att det ska vara så svårt att göra något lagom! Vill ha facit innan jag börjar ;)
Många måååånga varv med välten har det blivit iaf och mycket mätade med pass och laser.
Tror det är hyfsat plant nu :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Fia skrivet maj 07, 2012, 19:32:32:32
Just botten ska man nog vara väldigt noga med, det är ju där på allt ska byggas!
Tycker du gör helt rätt.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Zaphod skrivet maj 07, 2012, 19:38:30:30
Jag har en diff på 30mm, för poolen gör det inget men det ser för >:D ut när man bygger trädäck senare :-\

Stottrakt nu ger mindre problem senare ;)

//
Lars
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 07, 2012, 19:44:21:21
Tack för pushningen! O0

Ska övergöra detta! Misslyckas jag ändå så får jag bygga trallen snett med ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet maj 07, 2012, 20:30:26:26
Nu är jag inte riktigt påläst på instruktionen för din pool men ska man inte padda stenmjölet också?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 07, 2012, 20:43:39:39
Jodå det ska man.
Det ÄR paddat men jag vill finjustera lite, så det är bara ett tunt lager jag kör med vält för att få bort det lilla som inte var absolut plant. Hade inte lust att låta grävmaskinisten gå och småjustera för 700:- i timmen :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet maj 07, 2012, 22:14:17:17
Ok, då hänger jag med......!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 10, 2012, 18:22:31:31
Har nu påbörjat lite montering av pooldelarna. Tanken är att den ska upp nästa helg om vädret tillåter det. Långhelg, det kan jag behöva :)
Försökt mäta ut var den ska stå för att hamna parallellt med huset. Var inte så enkelt när man bara har måttband och inte en riktig avståndsmätare. Plus att den befintliga altanen är "i vägen". Får dölja eventuella avikelser med smart tralläggning. Dock inte funderat ut hur än ;)
Några stödben har jag fått ner i backen också. Blev dock stillestånd med poolbygget nu pga vädret och för att jag fick gräva ner en ny häck som min kära sambo beställt.
Det är ett hiskligt mätande och inpassande för att få alla benen i exakt rätt höjd och i lod i alla led. Passet säger att det är bra men lasern säger att det skiljer några mm. Det får jag leva med helt enkelt.
Ett problem jag märkt är att på ena kortsidan ligger dräneringen väldigt högt för att man ska få fall hela vägen. Får troligtvis problem att gräva ner en sten under det stödbenen som hamnar där. Den hamnar inte på men strax bredvid dräneringen. Funderar på att ta en grov galvad plåt som jag rostskyddsmålar och ha där istället. Vad tror ni, kan det fungera?
Har dock inte grävt där än, kan vara så att det bara är stenmjölet som är tunt och att det finns gott om makadam som jag kan ta bort istället.

Sakta men säkert går det framåt O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet maj 10, 2012, 21:50:19:19
hur ska du platta till marken inne i poolen när du fått upp sidorna? Jag hade en padda inne i poolen som kranbil lyfte ur, kanske något att fundera över, annars ser det väldigt snyggt och proffsigt ut!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 10, 2012, 21:54:54:54
Jag lovar att jag har funderat på det....och inte kommit fram till något än. Den dagen....får väl bjuda hem ett gäng starka vänner som kan lyfta över den ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 10, 2012, 21:59:20:20
Hur tjockt lager med stenmjöl har ni andra jf-byggare lagt över mittbanden? Bultskallarna är ju rätt stora och jag är rädd att de kommer kännas.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Mizzi skrivet maj 11, 2012, 06:06:31:31
Jag tyckte att banden låg väl ytligt... Vi ändrade konstruktionen vad gäller tryckplåtarna men banden kan vi nu skönja visuellt på poolbotten. Vi hade minst två centimeter stenmjöl ovanpå... Vi har även en konstgräsmatta ovanpå så någon risk att det skär igenom linern tror jag inte föreligger...
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 11, 2012, 16:53:30:30
En matta blir det här med. Blir en sväng till Bauhaus i helgen för att införskaffa en.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet maj 12, 2012, 21:25:40:40
jag tror att vi la på några cm med stenmjöl som paddades och sen på med matta från bauhaus, en blå blev det. Tyvärr så hade vi lite bråttom så den sand som vi använde till vallar och dylikt blev liggandes som en liten kulle inne i poolen, kullen känns om man vet vad man letar efter men det funkar. Sen var vi inge vidare när vi satt dit linern, den hamnade lite snett så vi fick dra en hel del i den. Se till så att mittsvetsen ligger rakt och fint och att kortsidorna får lika mycket liner, det var där vi missade mest, det är mer liner på ena kortsidan än den andra. Känns som tio år sedan vi gjorde detta men det var i juni förra året :D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 12, 2012, 22:20:24:24
Tack för tipsen!!! O0
Har läst något om att det inte är så självklart vilken sida som är upp på linern. Är det så? Vilken sida har ni upp?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Mizzi skrivet maj 13, 2012, 07:18:46:46
Det minns jag tyvärr inte... Det borde ju vara den "glattaste" sidan... om det finns en sådan ;)
Står det inget i monteringsanvisningen? Annars: Ring den alltid så trevliga kundtjänsten på JF  :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 13, 2012, 20:14:02:02
Jag får ringa dom ifall det verkar oklart med linern när jag väl kommer till att montera den :)

Idag var jag och hämtade en släpkärra på jobbet för att därefter åka till Bauhaus (Norrköping) för att inhandla en balkongmatta att ha under linern. Det är väl 4 mil dit ungefär (från Linköping). När vi väl kommer dit så har de bara en liten rackans bit kvar. Varje gång jag varit där så har de haft massor. Jäkla otur att just denna gången har de haft problem att få fram en leverans.
Bara att åka tillbaka till LKPG, som tur var så hade de mattan på Mattjätten i LKPG.
10:- dyrare per kvm än på Bauhaus men nu fick jag iaf med mig en matta hem. 4x7.5m blev det.

Väl hemma så satte jag igång att gräva ner de återstående stödbenen. Ett helsike att få allt perfekt i alla led men nu är det äntligen klart! ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet maj 17, 2012, 06:52:50:50
Vi lyckades få ett av våra stödben att luta lite för mycket innåt, jag vet inte hur då vi måttade febrilt så poolen blev lite sne men det fixade jag sen genom att gräva undan lite under benet och då föll lutningen tillbaka.

Gällande vilken sida som är rätt för linern är jag lite osäker men jag har för mig att det fanns en lapp i som sa denna sida upp när man vek upp den i poolen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 17, 2012, 09:46:53:53
Jag har ett "fel" som jag vet om men som jag inte kan få någon rätsida på. Det är nästan 1cm kortare mellan benparet i mitten än mellan de två yttre paren. Typ 5mm längre in i poolen står benet per långsida. Kan ej få isär dom mer pga dragplåten.

Du säger att ett av benen lutade för mycket....hur mycket är det? Jag kan ha något ben som lutar någon mm, tänkte att det inte skulle märkas. När vattnet kommer i och pressar allt åt olika håll så gissar jag att det rör sig en del ändå?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet maj 17, 2012, 13:49:24:24
den lutade in några cm, vilket jag inte fattar hur det gick till, det kan iofs ha blivit när de som grävde missade att säkra en sten i muren så det rullade en 150kilo sten som landade mot poolen, den bucklade till ett av pinnarna och jag har inte funderat mer på det förrän nu att den kanske lyckades flytta plåten även fast det inte syntes och därmed ett av stödbenen, iofs så spelar det inte så stor roll då poolen står av sig själv med hjälp av plåten som håller ihop allt. Tror faktiskt att man skulle kunna ta bort stödbenen och poolen skulle kunna stå av sig själv, om man inte hoppar ner i den eller trycker mot väggarna, vilket man gör såklart :D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 18, 2012, 17:11:14:14
Nu har jag gjort lite annorlunda än vad det står i beskrivningen. Jag öste stenmjöl och packade det innan jag la dit rälsen och reste poolväggen. Då kunde jag köra på utan att behöva tänka på rälsen. Packat allt i omgångar och blött ner stenmjölet för att få det hårt och slätt. Botten blev inte riktigt lika 100 denna gången som innan jag började dölja dragplåtarna men det får duga. Det finns någon liten dal här o där. Betydligt mycket svårare att raka ut stenmjölet perfekt när det är massa stödben och skit i vägen + att jag börjar bli trött på att packa stenmjöl :)
Närmast rälsen har jag inte lagt dit någon stenmjöl, än. Utan där tar jag öser på lite sen när väggen är på plats. Om det behövs vill säga. Har släntat ut stenmjölet mot kanterna.
Skumgummilisten som ska monteras längs väggen kommer dölja en del också.

Väggen ska jag försöka rulla ut i morgon. Sen kommer det nog ta ett tag innan jag kommer få dit linern tyvärr, så jag får hitta på något lämpligt sätt att stötta poolväggen under tiden. Har läst om flera som den har blåst omkull för innan de fått ihop allt. Aja, det löser sig sa gubben som sket i badkaret :D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 19, 2012, 17:38:57:57
Idag har jag rest poolväggen och rostskyddsmålat nederkanten och runt skimmer/inlopp. Eftersom jag inte kommer lägga i linern förens tidigast nästa helg så monterade jag dit alla stödbenen och några sargplåtar lite provisoriskt. Blev betydligt stabilare och jag slipper oroa mig för att väggen ska blåsa omkull. Blåser rätt bra idag och väggen står still nu, var lite värre innan man fått dit dom :)
Nu ser det äntligen ut som en början till en pool iaf och man kan börja visualisera hur det kommer se ut när det är klart.
Nästa steg är att få i "balkongmattan" och limma fast skumgummilisterna. Få se om det hinns med i morgon.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 20, 2012, 19:20:30:30
Vilket väder det har varit idag! Första sommarvärmen i år ;D Har dock inte blivit några jättekliv framåt idag på poolfronten.
Fick ringa in lite hjälp för att lyfta ur välten inifrån poolen. Nu får det helt enkelt vara bra där i.
Har suttit en stund i pannrummet/maskinrummet och limmat lite pvc. Vilket plats allt tar! Kör 50mm pvc och pem. Till vvx får det bli 22mm eftersom det är vad jag har på det befintliga radiatorsystemet.

Är lite orolig för kopplingen till poolpumpen. Konstig jäkla gänggång på Glong-pumpen. Hittar inget som passar riktigt bra. Tänkte ta ena halvan av en unionkoppling. Passar inte 100 dock. Muttern till unionkopplingen passar ej på pumpen. Rätt dimension men fel stigning på gängorna. Medföljande mutter passar ej hylsan från unionkoppling riktigt i. Skulle behöva vara typ 1-2mm större hål. Får väl slipa upp den. Hur har ni andra med J&F pumpar lyckas få upp dimensionen till 50 på era slangar? Eller kör ni på 32mm som är max på pumpen om man använder delarna som följde med?
Hmm, inte nöjd med detta, Kinaskräp!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: ronson skrivet maj 20, 2012, 21:16:32:32
Jag använde en halvan på en 50mm unionskoppling, upptäckte dock att den jag köpte från Ahlsell funkade alldeles utmärkt i gängen mot pumpen medans den jag köpte från Rinkabyrör inte fungerade för mig. Skall vara samma gänga, men det är väl toleranserna som spökar. Jag kör 50mm överallt, använder bara 32mm för backspolning.

Bifogar länken till hur jag gjorde/ronson

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2056.10 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=2056.10)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: BOB skrivet maj 20, 2012, 21:31:50:50
Se till att du får skumskarvarna i "innerböj" så att de inte strävar isär, jag trodde att vatten trycket skulle fixa det,  , fel!.

Och se till att den står säkert för vinden till nästa helg, tarrvinden tag och lyfter plåten ur spåret så blir det jobbigt, har provat det också!!

Lycka till//
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 20, 2012, 22:46:56:56
Tja Ronson!

Lovar att jag gått igenom din byggtråd ett antal ggr, mycket bra info där :) Tack vare den som jag har haft något att gå efter när det kom till att beställa kopplingar. Lovar att jag hade svurit betydligt mycket mer annars ;)
Du fick mig även att se till så att jag fick med ett 75kg sandfilter redan från början. Skönt med folk som gjort resan innan och som man kan ta hjälp av O0
Snyggt bygge fick du till och jag hoppas du är fortfarande nöjd med dina val?
Jag köpte mina kopplingar på Poolstore. Jag tyckte gänggången på pumpen känns "grövre" än i unionkopplingarna. Stigningen är nästan som i en klämringskoppling för pem. Typ PEM40 kanske, inte provat. Kan de ha bytt till en ny sorts pump/gänga? Var förbi på Ahlsell och kikade tidigare men då hade de inget 50mm hemma tyvärr. Utan att sett deras priser så gissar jag att det är billigare där med de rabatter man har genom jobbet.


Tack Bob!
Det med skarvarna på skumgummilisterna var bra att veta, ska tänka över var jag placerar dom minst två ggr innan jag limmar fast dom :)
Trist att höra att din pool fått en flygtur. Jag hoppas min står kvar nu. Blåste rätt bra igår och då stod den still iaf :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: mrcaspian skrivet maj 22, 2012, 15:55:06:06
Hej Gadden.
kul att Du tittar på min sida. Du får jättegärna sno ideer. Det är ju därför vi lägger ut våra byggtrådar. Samt att vi kan delge de misstag vi gjort så inte alla behöver göra samma som vi. Var noga när Du lägger linern så Du sträcker ut den och följer med när Du fyller poolen så Du inte får veck på sidorna.
Så vänta med öldrickandet i sommarvärmen tills Du fått den helt fylld Du är nöjd.
Lycka till. Skall följa byggtråden för att se mitt staket.  ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 22, 2012, 17:20:07:07
Hej igen MrCaspian och tack! :)

Förhoppningsvis blir det att montera linern i helgen. Hoppas på bra väder. Lovar att vara noggrann :) Vad jag fattat så är det så gott som omöjligt att få bort vecken helt vid stödbenen. Bara det inte blir något man stör sig på eller fastnar skit i så ska det väl vara ok.
Du kommer få se en (billig?) kopia av ditt staket lite längre fram i sommar...längtar dit, för då är bygget klart ;D

Mvh Gadden
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: thesmurfen skrivet maj 22, 2012, 23:12:01:01
Jag gillar verkligen din positiva anda gadden O0 Vädret ska ju bli kanon i helgen (iaf omkring mälardalen) så vi får väl hoppas att ni får dit linern som den ska sitta. Det kommer säkerligen gå bra
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Henke66 skrivet maj 23, 2012, 21:37:29:29

Är lite orolig för kopplingen till poolpumpen. Konstig jäkla gänggång på Glong-pumpen. Hittar inget som passar riktigt bra. Tänkte ta ena halvan av en unionkoppling. Passar inte 100 dock. Muttern till unionkopplingen passar ej på pumpen. Rätt dimension men fel stigning på gängorna. Medföljande mutter passar ej hylsan från unionkoppling riktigt i. Skulle behöva vara typ 1-2mm större hål. Får väl slipa upp den. Hur har ni andra med J&F pumpar lyckas få upp dimensionen till 50 på era slangar? Eller kör ni på 32mm som är max på pumpen om man använder delarna som följde med?
Hmm, inte nöjd med detta, Kinaskräp!
Hej Gadden!
Jag har en Julongpump och hade samma problem som du med kopplingen.
Jag hade handlat lite grejor av Folkpool i Järna så jag kollade med dom och dom hade kopplingar som passade rakt av på pumpen och för 50 mm slang.
Jag minns tyvärr inte till vilken av deras pumpar kopplingen kom ifrån men kolla med någon Folkpoolfirma så kan de rota på lagret.
I Järna visste de direkt vilken koppling jag behövde.
Lycka till
Hälsningar
/Henrik
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 23, 2012, 21:42:09:09
Bra tips, tack!

Ska genast kontakta dom och kolla om de kan ha någon koppling som passar!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: walltorp skrivet maj 23, 2012, 21:54:40:40
Hej,

Följer din tråd med spänning då jag också ska bygga storpool snart. :-)   Riktigt roligt med bra inspiration och jag hoppas på många bilder.  :-)

Fick du någon klarhet i åt vilket håll Linern ska vara? 

Tack!

Mvh Håkan
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 23, 2012, 22:14:29:29
Nope...inte än :)

Har inte kollat upp det så noga än. Ska göra det. Vad jag förstått på andra som monterat deras pooler så är ena sidan lite strävare. Borde vara ner gissar jag, men den andra glatta sidan har svetsen för mittskarven uppåt vilket också är dumt då det kan fastna smuts där.
Har dock inte packat upp min liner och bekräftat detta så det kan vara så att jag fått allt om bakfoten...hoppas på det :)

Det kommer komma mer bilder inom kort, just nu håller jag bara på och limmar pvc och planera för rördragningen i maskinrummet, så det är inte så mycket att ta kort på än. Gäller att det inte blir fel när man limmar, går ju inte att göra om. Gäller att komma ihåg att trä på muttern på röret innan man limmar fast stödhylsan till skruvkopplingarna. Det är nog det lättaste att glömma/göra fel på. Känns som jag bara har tur varje gång jag lyckas komma ihåg det ;D

Kul att någon följer tråden och jag hoppas det kan vara till någon liten hjälp eller inspiration :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Mizzi skrivet maj 24, 2012, 22:09:23:23
Vi fick inte heller till linern vid stödbenen... Tror att det är "Mission impossible". Det är dock absolut ingenting som stör oss. Vem har tid att leta efter veck?

Har du köpt en automatisk skräpsugare? Vi är verkligen nöjda med vår. Den spar så mycket tid!  O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 24, 2012, 22:17:40:40
Japp, den köpte vi. Hur lång tid tar det för den att städa poolen? Kopplar du den till breddavloppet? Vad ställer man filtret på under tiden den dammsuger? Många frågor, har inte hunnit kolla på vår än :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 25, 2012, 21:21:22:22
Ikväll har jag fått i och skurit till mattan i botten (med hjälp av sambon). Har även limmat fast sarglisterna. Köpte två patroner Casco XtremeFix till detta, trodde jag, den ena patronen var visst deras SuperFix, ser ju likadana ut. Hoppas de sitter lika bra också ;D Tejpade fast listerna med silvertejp under tiden det härdar, det tar jag bort sen och då SKA det sitta fast ändå :)
Gick nästan åt en rulle silvertejp med, köpte Tesas extra starka så jag hoppas jag får bort det sen!
När jag beställde poolen så beställde jag med 15st av dessa skumgummilister från JF, fick ett mail då att det räcker med 14st. Bra några kr intjänade. Det gick åt 13st minus 5cm ungefär. Det hade jag dock inte vågat köpa så 14st var bra, nu har jag en extra att leka med ;)
För att inte få en skarv på eller för nära ett av stödbenen så delade jag på en av listerna på ungefär mitten så blev det alla tiders när man skulle få dom att böjas runt utbuktningen vid benen.

Glad i hågen så tänkte jag hopsa ner i pannrummet och limma lite pvc, tog med mig en öl som sällskap. Limmade på och allt var trevligt. Precis när jag tryckte ihop en koppling kom jag på....jävlar jag glömde muttern till avstängningsventilen, försökte slita isär det, det var för sent. Satan vad det nöp fort. Nu måste jag såga isär kopplingen och fixa mig ett nytt t-rör. Inga stora summor men jag blev lite strandsatt med limmandet innan jag fått tag på en.
Jag visste ju att detta kunde hända, tänkte på det hela tiden utom under en kort kort stund. Hade lagt fram muttern framför mig för att jag inte skulle glömma att trä på den på röret innan jag limmade ihop det. Hjälpte föga :)
Inga större projekt kan ju gå utan några fadäser så jag hoppas nu att detta är min fadäs för detta projekt. Tror dock inte det, blir nog fler ;D

I morgon ska vi försöka få i linern...det blir spännande ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: walltorp skrivet maj 25, 2012, 21:33:06:06
Hej,

Trist med röret, Men det går ju alltid att fixa.  :-)

Jag fick svar på hur linern skulle sitta , den släta sidan ska vara utåt och den sträva sidan innåt.

Lycka till med monteringen av Linern!

Mvh Håkan
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 25, 2012, 21:44:07:07
Å fan...där ser man :) Det var bra att veta...Tack!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: ronson skrivet maj 26, 2012, 08:58:58:58
Ett bra underlagsarbete O0

De där öl limmade kopplingarna har vi nog många av oss råkat ut för ;D

Försökte se ifall den pump stod på vibrationsisolater eller inte, det behövs. Skulle även rekommendera att ha slangbit till pumpen också för att förhindra vibrationer.

/ronson
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 26, 2012, 09:52:13:13
Vibrationsdämpare är inhandlade till pumpen. Den är dock inte permanent monterad än så de ligger och skräpar bredvid just nu. Det blir slang även till pumpen. Blir kanske att ta tag i maskinrummet idag.
Tanken var den att vi skulle lägga i linern idag men vädrets makter tyckte visst annorlunda. Världens åskoväder i natt gjorde att mattan blev dyngsur.
Vill inte bygga in fukten under linern, risken är väl den att det aldrig torkar då och att mattan till sist börjar ruttna. Så jag fick ta kontakt med vännerna som var på väg hit för att hjälpa till, och tala om att idag var ingen bra dag. Få se om jag kan få tag på några nya vänner tills i morgon då någon inte kunde.
Då måste den i, för sen verkar det som regnet kommer tillbaka. Får slänga i den själv i värsta fall. Kan kanske bli lite svårt att få den sträckt då men tillräckligt för att det ska hålla sig torrt under.
 
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 26, 2012, 18:12:01:01
Eftersom det bara blev bättre och bättre väder idag så hade mattan torkat upp fram på eftermiddagen. Ringde in två glada medhälpare och vi satte igång med att montera dit linern.
Justerade in den rätt skapligt och började fylla på med vatten, kopplade på trädgårdsslangen på kranen i tvättstugan så man fick det varmt och skönt om fötterna.
Det är lite kvar att justera men nu var vi tvungna att ta paus för mat och öl. Finns ju en dag i morgon med ;D
Trodde inte att detta skulle ske idag när man såg hur mycket det åskade och regnade i natt. Känns väldigt skönt!!! Jag är glad nu  ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: thesmurfen skrivet maj 26, 2012, 18:18:28:28
Men titta vad du kan <antman>

Ser bra ut! Och helt rätt, man måste äta och dricka lite öl för att kunna slutföra det hela ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 26, 2012, 22:13:35:35
Tackar!!
Det blev inget mer justerande av linern idag. Svårt att ta tag i det igen när man har det så gott med mat och dricka :)

I morgon dock!

En annan tanke som kom upp var den att om någon ska limma dit skumgummilister istället för sandvall i sina blivande pooler, Casco XtremeFix fungerar bra, Casco SuperFix är inte alls lika bra. Fick tejpa de listerna med silvertejp för att hjälpa dom att sitta tätt mot väggen. Blir bra när vattentrycket kommer på.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: ronson skrivet maj 27, 2012, 13:41:08:08
Är man få personer så kan ett antal limklämmor vara väldig bra att ha, brukar finns 5- och 10-pack att köpa.

/ronson
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 27, 2012, 21:22:53:53
Det hade nog varit bra att ha. Idag var det bara jag och sambon till att börja med som skulle fixa med linern. Allt såg bra ut och vecken försvann mer och mer allt eftersom vattennivån steg.
Tyvärr uppdagades det rejäla veck vid stödbenen på ena långsidan när nivån började komma upp till 15-20cm. Andra sidan hade inte ett veck alls. Det var klippt omöjligt att lyfta upp mer liner över sargkanten med den vattennivån. Alldeles för tungt.
Fanns inget annat att göra än att slänga i den dränkbara pumpen och börja tömma poolen igen :'(
Nu har vi en väl vattnad gräsmatta. Det går nog att odla ris där ;D
Den nyplanterade häcken fick en välbehövlig vattning också. Plus allt annat man kunde komma på att vattna. Fyllde upp ett par stora tunnor också. Känns lyxigt att vattna trädgården med varmvatten ;D
När det var nere på en nivå av ungefär 3cm så gick det att börja sträcka på linern igen. Som tur var så hade svärföräldrarna kommit på besök så vi fick lite hjälp.
Nu har vi börjat fylla på igen och jag hoppas det inte blir massa veck denna gången. Små veck kan jag ta men inte fööör stora :) Har nog dragit över närmare 40cm än 30cm som det stod i beskrivningen. Den töjs ju något enormt när solen ligger på. Håller tummarna för att det ska gå bättre denna gången. Man började fundera lite på varför man inte valde en rund pool när det började strula. Måste vara betydligt mycket enklare utan dessa stödben som bråkar med en.....men det är ju bara vatten och det gick ju att använda en del av det ändå. Värre saker har ju hänt :)

Nu är vi på banan igen!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Mizzi skrivet maj 27, 2012, 21:27:16:16
Det ser verkligen fint ut!  O0 Då blir det snart bada av nu!   :)

Jag tror att du måste göra något åt dina jordkanter... De kommer nog att rasa ner under vintern annars...
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 27, 2012, 21:53:30:30
Funderar på att lägga markduk över kanterna och eventuellt även bygga som en ram runt typ 2-3cm över botten så att det stoppar om det skulle rasa ner större bitar. Dock är det väldigt välpackad och ogrävd lerjord och det rasade knappt nått även fast det regnade konstant i två veckor efter vi fick gropen grävd. Det är ju dock inte som en tjälskjutning men man ser ju lite hur väl det hänger ihop. Kommer även slänta av en del till på kortsidorna där det är närmare till poolväggen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 28, 2012, 17:48:27:27
Vattennivån stiger så sakteligen här och det ser mycket bra ut. Något väldigt litet veck vid ett par av stödbenen bara. Kommer inte ens tänka på det sen. Jag är nöjd och nu tror jag vi kan fylla på hela vägen utan att behöva tömma ut något mer ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: ronson skrivet maj 28, 2012, 20:52:34:34
Jag gjorde som du och spände och det såg bra ut till en början, men fick till slut rekapitulera då vecken kom på alla fyra stödbenen. Då var det bara att snyggt vika ner veckan så fickan hamnade neråt, ca 2-3cm veck. Detta veck borstar man lätt ur uppifrån.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5384.msg39975#msg39975 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5384.msg39975#msg39975)
/ronson
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 29, 2012, 19:39:01:01
Idag har vattennivån kommit upp till strax under inloppet så nu är det påfyllningen avstängt tills jag fått dit inlopp och skimmer. Har även skruvat dit resten av benen och sargen.
Märkte då något som jag inte haft så bra koll på. Ena kortsidan är liksom vriden lite. Den är rund men dragen lite åt ena hållet. Man ser det nästan på min förra bild. Rundeln som är närmast är lite dragen åt höger. Är nog inget större problem då det inte kommer synas när man fått över trall. Den måste rört på sig när vi justerade linern.
 
I övrigt så är vattnet grön, fullt av pollen och inte alls inbjudande för tillfället :) Ska man slänga i lite chockklor om den nu blir stående såhär ett tag? Isf hur mycket?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Zaphod skrivet maj 30, 2012, 09:55:20:20
Snyggt O0 O0

Tycker absolut du skall ha i chockklor, hur mycket beror på hur många kubik vatten som du har fått i. Jag skulle ta i, i överkant, iom att poolen är otäckt så förbrukas kloret fortare än om du har någon täckning över.

Lös upp kloret i varmt vatten, häll i på olika ställen och veva runt ordentligt, så det blandas i poolen.

//
Lars
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 30, 2012, 17:30:48:48
Tack Lars!

Ska göra som du säger och köra runt lite chockklor. Kommer inte ha så mycket tid till poolen denna vecka så då får det stå såhär.
Slängde även över presenningen man fick med poolen igår. Vill inte att någon katt ska hoppa/ramla i och inte komma upp igen nu när vattenytan inte är ända upp (ca 5cm under inlopp) och så skyddar det ju även mot skräp.
Fasar lite över att sätta kniven i linern och skära ut för inlopp och skimmer. Duken är ju rätt spänd och man vill ju inte att det spricker iväg, men det gör det väl inte förhoppningsvis :) Har inte läst att det gjort det för någon iaf ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 30, 2012, 18:34:06:06
Nu har jag chockklorat och en katt passade även på att hoppa ut och testa presenningen, det var med vingliga ben man "gick på vattnet" ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 30, 2012, 19:23:53:53
Det är visst en jättestor kattleksak vi skaffat. Trodde poolen var till oss människor men så är det visst inte. Vi har en katt som springer runt som en galning på presenningen och jagar vågorna som blir. Blir spännande när det är ett soltäcke som ligger där istället >:D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Zaphod skrivet maj 30, 2012, 19:30:33:33
Blir spännande när det är ett soltäcke som ligger där istället >:D

Då blir det en blöt katt <antman> <antman> <antman> <antman>

//
Lars
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 30, 2012, 19:48:36:36
Förhoppningsvis får vi tillbaka poolen efter det ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 31, 2012, 21:53:15:15
Idag är vattnet kristallklart, har dock inte mätt några värden men det ser iaf bra ut O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 06, 2012, 18:49:36:36
Idag har jag limmat om PVC-kopplingarna jag limmade fel tidigare. Har även monterat skimmer och inlopp. Var lite otrevligt att skära i linern, men det gick bra :)
Ett dike fram till husväggen har blivit grävd, nu ska jag bara borra mig igenom väggen också. Sen är reningen snart igång.
Brottades med PEM-slangen ute i trädgården. Den ville inte lägga ut sig rakt men skam den som ger sig. Nu ligger den som en orm i gräset och väntar på att bli inkopplad.

Bortrest även nästa helg så det går inte så fort framåt just nu. Får helt enkelt ta den tid det tar.

Dax att tända grillen och öppna upp en kall öl ;D Skål på er! O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 09, 2012, 22:58:57:57
Var visst nästa helg jag skulle åka bort ;D

Idag har jag borrat två 50mm hål genom väggen. Brottat in PEM-slangarna. Kunde dock inte koppla in dom i skimmer och inlopp då det blir lite spänningar i slangarna eftersom de inte går exakt rakt på. Poolväggen är ju inte direkt gjord i världens grövsta plåt så den lär vika sig om jag kopplar dit dom. Får fixa något som håller slangarna på plats helt enkelt. Regnet idag gjorde att jag tappade lusten att fixa med det.
Fick gå in och limma det sista och koppla ihop PEM med PVC. Nu är det färdigt med pooldelen i maskinrummet. Kvar är att koppla in värmeväxlaren med bergvärmepumpen och även att fixa elen. Får bli en annan dag :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 20, 2012, 20:35:44:44
Nu på kvällen har premiärdoppet gott av stapeln. Hela 13 grader var det i vattnet. Friskt...vem behöver mer värme egentligen? :)
Först i var sambon och jag var ju tvungen att hoppa i jag med då. Man kan ju inte visa sig vek ;)

Nu har vi äntligen fått igång reningen. Trodde faktiskt att pumpen skulle låta mer. Lite överraskad. Saknades en packning till silkorgen på pumpen med J&F fixade fram en illa kvickt som tur var. Värmen är nästa del att få fart på nu. Semester nästa vecka så då ska man väl förhoppningsvis få lite tid till att koppla in det.
Stegen monterades lite provisoriskt på våran "fina brygga" ;D Tyckte dock stegen var något fruktansvärt ranglig, måste ha missat något i monteringen för den kommer jag annars bryta sönder vilken dag som helst >:D
Lite chockklor och PH- åkte i nu med. Får kolla om värderna är bättre i morgon. Låg inom gränsen fast väldigt långt ut på kanten av den. Hög PH och låg klor.

Vatten i poolen till midsommar var målet. Det lyckades O0
Det får ta sin lilla tid detta. Trall på plats innan sommaren är slut är nästa mål. Får hoppas det med lyckas.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Hornpe skrivet juni 21, 2012, 23:28:49:49
Ser bra ut!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: ronson skrivet juni 25, 2012, 09:26:17:17
Har du satt fast pumpen på vibrationsisolatorer? Ser inga på bilderna...Det minskar stomljuden och spar även lagren på pumpen. Finns att köpa på biltema etc som duger.

/ronson
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 25, 2012, 12:25:05:05
Japp..det har jag fått dit. Köpte på Jula. Var inte det på bilderna som du märkte, utan det var det sista jag satte dit när jag visste exakt var pumpen hamnade.

Detta härliga väder med regn, regn och åter regn inbjuder varken till bad eller trallbyggande så jag får gå ner i min källare och leka vvs'are i pannrummet istället ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 26, 2012, 00:06:49:49
Idag har jag måttat ut hur mycket virke som kommer att gå åt....det var väldigt mycket!!!

Har även lekt vvs'are och kopplat in värmeväxlaren på radiatorkretsen. Växelventilen som bergvärmepumpen ska styra sen är monterad men ej inkopplad till styrkortet. Får bli nästa delmål. Många grejer skulle monteras på slingan till vvx'en.....avstängningsventiler, backventil, smutsfilter, luftnippel och så växelventilen. Plus att allt ska dimensioneras till 22mm eftersom det var vad jag hade tidigare i radiatorslingan.
Många kopplingar blir det ;D

Nu är det dock klart och allt verkar tätt så långt O0

Nästa del är att fixa elen. Tror dock jag gör någon enkel installation till att börja med och sen får jag se vilka behov som dyker upp. Ett par tidur, jordfelsbrytare och något fuktlarm får räcka till att börja med. Eller är det något annat som ni tycker att man bara "måste" ha förutom det?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 28, 2012, 12:06:29:29
Nu har jag äntligen fått igång uppvärmningen till poolen. Tycker dock inte att tempgivaren som följde med poolstyrningen var optimal för att monteras utanpå pvc-röret. Visar ungefär 4 grader för hög temp. Inte hittat om det går att kalibrera in värdet på den i pumpen.
Är även lite fundersam på framledningstemperaturen som ligger på 34.3 grader, är inte det lite lågt? Borde det inte gå fortare att värma poolen med en högre temperatur?
Köldbärarvärdet in och ut har jag fattat att man ska ha lite koll på, vid vilket gradtal bör man bli orolig? Är det när köldbärarvärde in går under 0 grader?

Skickar med några bilder på installtionen. Den är dock ej helt klar utan är endast enklast möjligt just nu för att få igång det hela.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 29, 2012, 14:18:15:15
Precis tagit ett dopp i poolen. 25 grader i vattnet nu. Var rätt skönt O0
Kommer köra upp värmen några grader till innan jag är helt nöjd ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 08, 2012, 23:06:56:56
Vi fick en "liten" leverans av virke från XL-bygg i torsdags kväll. Beställde allt virke plus beslag genom bygghemma.se, de har ett samarbete med XL-bygg och dessutom bättre priser än att köpa direkt från XL-bygg. Hade även fått en rabattkod från bygghemma då vi varit kunder där tidigare. Även utkörningen blev billigare fast de har 4 mil enkel att köra.
Fick även lägga in önskemål på längder av virket. Skitnöjd faktiskt O0
Nu får vi bara hoppas på lite bättre väder så man kan sätta igång med trallbyggandet. Blir att starta upp lite grann med uppbyggnaden av bärverket i morgon. Har fem veckor semester nu så det hoppas jag räcker fast jag inte tänker tokköra. Ska ju hinna med att njuta av bad också ;D
Så nu får det sluta regna!!!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Rickard skrivet juli 09, 2012, 04:54:30:30
Nu har jag äntligen fått igång uppvärmningen till poolen. Tycker dock inte att tempgivaren som följde med poolstyrningen var optimal för att monteras utanpå pvc-röret. Visar ungefär 4 grader för hög temp. Inte hittat om det går att kalibrera in värdet på den i pumpen.
Är även lite fundersam på framledningstemperaturen som ligger på 34.3 grader, är inte det lite lågt? Borde det inte gå fortare att värma poolen med en högre temperatur?
Köldbärarvärdet in och ut har jag fattat att man ska ha lite koll på, vid vilket gradtal bör man bli orolig? Är det när köldbärarvärde in går under 0 grader?

Skickar med några bilder på installtionen. Den är dock ej helt klar utan är endast enklast möjligt just nu för att få igång det hela.

Vad givaren visar spelar ju egentligen inte så stor roll, det är ju bara att ställa upp börvärdet tills du blir nöjd, men visst borde det kunna visa mindre fel.

Framledningstempen blir bara någon grad högre än pooltemperaturen, värmepumpens effekt går ju över till poolvattnet och då blir temperaturen låg på framledningen.
Värmepumpen får högre verkningsgrad ju lägre temp du har på framledningen, så det skall du inte se som ett problem, utan som en fördel.
Stryp alltså inte flödet över värmeväxlaren för att få högre temp.

Köldbärarvärdet på inkommande KB skall helst inte gå under 0 grader, men i normalfallet är det inga större problem även om det skulle göra det.
Men.. på samma sätt som låg framledningstemp ger värmepumpen högre verkningsgrad så ger låg temp på KB sämre verkningsgrad, så det är naturligtvis inte bra om det blir för kallt.
Du kan dock itne påverka temperaturen på KB, den blir vad den blir om du värmer poolen till den temp du bestämt.
Skulle du få för låg temp på KB finns det i princip bara fyra saker du kan göra:

1. Värma med elpatron, ved eller solfångare.
2. Accptera en lägre temp i poolen
3. Skaffa en energieffektiv pooltäckning
4. Skaffa större kollektor, alltså borra ett hål till, eller komplettera med en jordvärmeslinga eller en luftkollektor som du tar energi från sommartid.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 09, 2012, 19:18:46:46
Tack för informationen Rickard! O0

När vi installerade bergvärmen för två år sen så passade vi på att borra 55m djupare till bergvärmen så att vi skulle kunna köra pool på den. Var ingen stor kostnad i det hela. Då var vi dock inte säkra på att vi skulle ha en pool men ifall att. Även hålet såg vi till att det hamnade på sådant ställe så det inte skulle vara i vägen för poolen. Det är vi glada för idag :)
Allt verkar fungera kanon. För det mesta så värmer den bara lite på morgonen sen behövs det inte mer under den dagen. Även när vi körde upp värmen från 15 till 28 så kom den aldrig under 2 grader. Nu ligger den för det mesta runt 17 grader och går kanske ner till 7-8 när den värmer poolen, det blir ju inga längre stunder den kör.

Idag har jag pillat lite på uppbyggnaden av tralldäcket. Hann även med ett bad innan regnet kom. Nu åskar det så fint. Svensk sommar! ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 09, 2012, 19:26:34:34
.....förstår inte längre om du har kbut på -3 eller inte längre..... Om du har det efter bara några dagars/veckors poolvärmning behöver du trolla med knäna. Rimligtvis har du även minus på vintern isåfall....och då finns det ju en risk att du fryser hålet och då kommer det bli mycket elpatron.....
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 09, 2012, 19:45:13:13
Nu hänger jag inte riktig med Mathias. Det här med KBin och ut är inte min starkaste sida. Hur menar du? Just nu har jag KBin 13 och KBut 11 grader. På vinter tror jag att jag ligger på plus in och minus ut. Ska dock inte svära på det.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 20, 2012, 16:12:44:44
Nu har det gått ett tag sen jag senast uppdaterade min byggtråd. Har pysslat lite med trallbygget mellan regnskurarna. Särskilt mycket badande har det tyvärr inte blivit :'(
Eftersom gropen blev djupare och poolen hamnade lägre än tanken var från början så har jag försökt hålla bärlinan så låg som möjligt. Detta gör att jag hamnar under gräsnivå på vissa ställen. Kan inte heller lägga någon skruvregel ovanpå bärlinan utan jag får kottla i mellan.
Man får helt enkelt göra det bästa (efter ens förmåga) utefter förutsättningarna. Har ställt ställbara plintar (underbart att ha o göra med) på trädgårdsplattor i gropen. Har även grävt ner ett gäng där jag inte tyckt jag varit för nära kanten till gropen. Vill inte gräva för nära pga av rasrisk, så där har jag ställt bärlinan på trädgårdsplattor som jag lagt 8-16 under för viss dränering/bärighet. Har även 8-16 under plintarna som jag grävt ner.
Har dock mycket kvar att göra innan allt är klart med däcket. Som vanligt tar allt 3 ggr så lång tid som man tror.
Jag hoppas det mesta är klart innan den sk. sommaren är slut ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 20, 2012, 16:36:28:28
Efter ett par öl har jag även fått klart på yttre bärverket så man ser hur stort det kommer att bli. Har även fått dit stolparna till staketet. Nästa steg är att kottla cc60 i mellan alla linor så jag får något att skruva trallen i. Ville ha dit stolparna tidigt så jag visste var de skulle sitta så jag inte hamnade precis där med skruvreglarna.
Önskade att jag hade ett sågbord så jag kunde såga ett snitt in i varje stolpe för att få ett urhack för bärlinan när jag gjorde alla stolpar till staket och även till dom som bär upp bärlinorna. Nu har jag fått såga ur en massa hack med kap/ger-sågen i varje stolpe för att sen hugga ur det med stämjärn. Man blir rätt trött i handled och underarm när man ska göra ca 50st sådana ;) och så tar det ju sådan tid!
Farsan har hjälpt till med skruvandet och sambon har fixat marktjänsten med mat, fika plus alla andra sysslor som fortfarande måste göras. Utan den hjälpen så hade jag fortfarande stått och sågat på första brädan ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juli 21, 2012, 07:31:09:09
ser bra ut! En sak som jag funderar på och som du säkert också kommer fundera på om några år, ur fan ska man kunna få loss linern när man satt dit trallen. De vita plåtarna är skruvade snett underifrån och den skruven kan man ju inte komma åt, har du funderat på detta?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 21, 2012, 12:19:29:29
Fungerar det inte att stå på knä under trädäcket för att komma åt skruvarna? En lucka i trädäcket är väl ändå bra att ha för att komma åt att inspektera vid eventuella problem eller för att förebygga problem.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 21, 2012, 20:26:56:56
Först...tack Anti! ;D

Precis som Tommy skriver så kommer jag åt skruvarna underifrån. Tror mitt bärverk går högre upp än vad ditt gör Anti. Mitt slutar strax över den vita plåten då jag kommer låta trallen gå ut över poolen. Ditt slutar som det ser ut strax under den vita sargen. Alltså täcker den skruvarna mer. I värsta fall får man väl borra ett hål genom bärlinan så man kan sticka mejseln igenom och lossa skruven.
Min trall kommer dock täcka skruvarna som är från ovan. Den dagen får jag skruva bort några trallbrädor eller såga bort en bit av trallen vid stödbenen. Allt går att lösa på något sätt ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 21, 2012, 23:01:07:07
Dagsverket blev några rader med reglar. Blir en hel del mätande och inpassande. För att slippa använda 2 miljoner beslag så skråskruvar jag ena änden och spikar rakt genom bärlinan in i ändträt på motsatt sida. Kommer även sätta lite balkskor på de mer utsatta ställena.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juli 22, 2012, 07:30:37:37
smart, det går ju såklart att borra igenom underifrån för att kunna lossa skruven. Nu har jag iofs byggt en sarg runt så det känns som om att jag får riva hela skiten när jag behöver byta liner :D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 22, 2012, 20:06:54:54
Det är förhoppningsvis många år kvar innan det är dax för det ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 23, 2012, 07:24:56:56
Tips till nästa gång: Om du lagt bärlinorna en nivå längre ner hade du sluppit kapa alla golvreglar och fälla in dom mellan bärlinorna som du nu gjort. Och du hade sluppit de flesta urtagen. Det hade räckt att fixa (sänka) de sex reglarna i mitten och sedan låta den yttre ringen där du har staketstolparna vara kvar....

...men fint ser det ut att bli, oavsett detta!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 23, 2012, 20:23:17:17
Det har du helt rätt i Mathias! Det ser jag ju nu. Hade dock krävt att jag var tvungen att planera hur det skulle bli innan jag satte igång. Nu körde jag bara och fick helt enkelt ta det extra arbetet ;D
Det man inte har i huvudet får man ha i benen som det så vackert brukar heta ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 23, 2012, 20:33:50:50
Det är ju ofta så när man gör något för första gången. Det blir kanske inte den smartaste lösningen men det blir ändå oftast väldigt bra när det (efter lång tid) till slut blir klart.  :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 23, 2012, 20:57:18:18
Ja, det finns alltid ett annat sätt att göra saker på och vad som är rätt och fel ska man passa sig för att vara allt för säker på, det finns ofta flera bra sätt. Ville bara tipsa om ett annat sätt att jobba....!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 23, 2012, 23:49:50:50
Precis som Mathias skriver så finns ju fler sätt att göra det på. Jag gjorde som du när jag byggde altan på landet för en massa år sedan. En nackdel som jag upptäckt är där de längsgående reglarna hamnat mitt i ett mellanrum mellan trallbrädorna. Där samlas massor med skit, så försök att få längsgående reglar under en trallbräda.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 24, 2012, 00:23:58:58
Känner igen det Erik. Den befinliga altanen är byggd på samma sätt (inte jag som byggt) och där har en lina hamnat mitt emellan två trallbrädor. Mycket skräp där. Ska verkligen försöka undvika detta nu.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 25, 2012, 21:26:32:32
Idag har farsan och jag fortsatt med bygget. Varmt har det varit! Det tänker jag inte gnälla på med tanke på vilken regnig sommar vi haft hittills ;D
Har iaf fått dit den yttre trallramen och även fått till kjolen på utsidan av bärlinan. Har fått såga ur för varje stolpe. Blev mycket mätande och funderande när man skulle ta sig runt de brutna hörnen. Blev dock helt okej O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 26, 2012, 18:08:19:19
Idag har det varit för varmt för att skruva. Några rader trall fick vi dit innan det blev dax att slänga sig i plurret istället. Nu går det hoppa i från en liten bit tralldäck iaf O0
Sambon hade det skönt i flytfåtöljen, gick även att ställa en solstol på tralldäcket så hon var nöjd. I morgon blir det inga stora framsteg med däcket utan då ska jag bara se till att förbereda för elen. Dra lite slang och rör innan trallen ligger i vägen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Fia skrivet juli 26, 2012, 18:54:22:22
Oh, det ser härligt ut!! <sol> <sol>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 27, 2012, 00:07:59:59
Läckra fåtöljer. Var har du köpt dem?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 27, 2012, 12:41:41:41
Liknar den fåtölj jag köpte förra sommaren. Finns bl a här:
http://www.folkpool.se/bad-och-lek/uppblasbara-badleksaker/water-deluxe-lounge-5200690 (http://www.folkpool.se/bad-och-lek/uppblasbara-badleksaker/water-deluxe-lounge-5200690)
Helt ok med hållare för ölburken.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 27, 2012, 13:23:06:06
Det stämmer bra! Det är ett par sådana fåtöljer. Helt okej förutom att "burkhållaren" i armstödet sitter lite snett så den fungerar väl inte så bra som man kunde önska.
Man ser dessutom rätt klumpig ut när man ska ta sig upp i den. Jag vet inte var smidigheten har tagit vägen ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 27, 2012, 13:43:10:10
Det krävs en viss teknik för att smidigt ta sig upp i den fåtöljen, du får träna mer på det!  O0

Egentligen tyckte jag bättre om en enklare modell som vi hade tidigare. Den liknade en gammaldags gummimadrass med 3 separata sektioner för benen, mitten av kroppen och huvudet. Den saknade drickahållare men var enklare att ta sig upp i samt var smalare och gick att vika ihop på mitten. Jag har inte hittat den modellen på senare tid.  :(
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: kristian69 skrivet juli 27, 2012, 13:53:55:55
har för mig att den finns någon billig variant(under 100 kr) av en sådan på Ullared om man nu vill dit.........
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 28, 2012, 23:02:11:11
Nu har jag tränat Tommy!!! Har kommit på knepet och kan nu ta mig upp väldigt graciöst och snyggt ;) O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 29, 2012, 11:35:19:19
Övning ger färdighet!  O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 31, 2012, 01:01:17:17
Har snickrat vidare lite grann. Påbörjat på många ställen. Lagt lite trall, börjat bygga på trappan upp till gamla altan, gjort lite på staketet, skruvat upp slang och dragit ut el till poollampa och decklights, återställt gamla altan så den ska gå att få ihop med den nya.
Nu behöver jag komplettera med lite fler dimensioner på virke, lite andra längder på skruv och en del beslag m.m.
Blir att shoppa lite i morgon tror jag!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 01, 2012, 21:28:00:00
Har idag kopplat lite mer el. Har även börjat bygga lite på trappen upp till gamla altanen. Ny altan = litet fall ut från hus. Gammal altan = stort fall ut från hus. Kommer se lite skumt ut när det inte stämmer när man ska bygga ihop de två. Det får helt enkelt bli så för den gamla kommer jag inte bygga om, inte just nu iaf :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 02, 2012, 21:25:27:27
Skickar in ett par bilder till. Jag vet att det inte har så mycket med pool att göra utan mer är snickeri. Är dock nöjd med att man hann klart med trappen idag. Många vinklar blir det ;)
Kollar man väldigt noggrant så kan man skönja en viss nyansskillnad mellan nya och gamla altan ;D
Får gäster i helgen så i morgon får man se till att städa poolen. Har blivit en hel del sågspån i den!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 02, 2012, 21:51:07:07
Poolmiljön är det ju...

En sån där vinkelmojäng har jag också, de är väldans bra.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: walltorp skrivet augusti 02, 2012, 21:53:59:59
Hej,

Riktigt snyggt och vill gärna se många bilder! På både pool och poolområde....

Mvh Håkan
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 02, 2012, 21:58:28:28
Då fortsätter jag lägga in bilder O0

Vinkelmojängen har sparat mig en hel del tid. Utan den hade det varit knepigare helt klart! Biltema har en del vettiga grejer ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 02, 2012, 22:44:21:21
Jag visste inte att Biltema hade den. Jag har köpt min på järnaffären för länge sedan.

Leker katten fortfarande på överdraget?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Fia skrivet augusti 02, 2012, 22:52:27:27
Det är ju din byggtråd o där visar du ju allt om ditt bygge! O0 O0
Bilder gillar vi. <sol>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 02, 2012, 22:54:21:21
Där har jag köpt min. Var dock länge sen det med.

Nu trycker hon bara undan solfolien med tassen så hon kommer åt att lapa i sig av poolvattnet. Hon verkar inte bry sig om att det är klor i. Det duger visst inte med vattnet i vattenskålarna utan det ska helst vara regnvatten eller poolvatten.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 02, 2012, 22:57:28:28
Utevatten är godast. Både hund och katt kan stå vi dörren och vill ut. Katten dricker oftast från vattenkannan, hunden ur skålen som står ute. Fast han har börjat ta efter henne, han ska också in med nosen under handtaget i hålet man fyller kannan i och lapa vatten. Sedan kan de gå in igen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 02, 2012, 23:04:08:08
Man får helt enkelt inse att man kommer aldrig bli riktigt klok på de där djuren ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 06, 2012, 16:15:11:11
Vi har haft besök här fredag till söndag så det har inte blivit något gjort med poolen mer än att det har badats något vansinnigt mycket ;D
Vattnet blev lite "mjölkigt" av allt badande men det gick över bara poolen fick vila lite. Fick lite låg klornivå också men det fixades till med lite chockklor över natten.
Idag har jag fixat till ett överfyllnadsskydd ifall nivån stiger pga regn. Gjorde ett hål i skimmern och gängade dit en vanlig trädgårdsslangkoppling. Drog sen en trädgårdsslang bort till ena spolröret där jag borrade ett hål och stoppade ner en bit av slangen. Hade först tänkt dra den till ett stuprör men fick tänka om pga att jag inte hade kunnat få rätt fall på slangen isf. 
Nu går vattnet istället ner i dräneringen och vidare bort till husets dagvattenbrunn.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 06, 2012, 18:01:49:49
Dessa plintar + stolpskor är normalt inget under av stabilitet. Är vilplanet stabilt? Annars kan du ju med fördel slå på några snedsträvor mellan stolparna här och där. Brukar göra att det blir klippstabilt....
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 06, 2012, 18:35:39:39
Håller med om att de är ostabila om de är var för sig. Eller bara på en rak linje. Glappar en del i gänggången samt i botten av det justerbara plintjärnet. Efter att man har byggt ihop alla med varandra så går det inte att rubba det längre. De står ju lite huller om buller ;D Har ryckt och slitit i bärverket för att verkligen kolla det. De står även helt plant på trädgårdplattorna. I alla fall vattenpassplant.
Snedsträvor hade annars varit ett sätt att verkligen låsa det.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 06, 2012, 20:49:31:31
 O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 08, 2012, 10:17:21:21
Eftersom det regnade mest hela tiden igår så blev det bara några rader trall lagt. Passade dock på att koppla in poollampan och mina spottar i elcentralen. Har kopplat det till ett tidur så jag kan styra när jag vill ha det tänt. Spottarna ska jag montera i trallen när jag väl får den på plats. De kommer även kunna styras från vår Nexa-fjärrkontroll. Köpte Brilliant Cosa 45 decklight och nexastyrning från molectric.com.
Tog ett kort när poolbelysningen var tänd. Var svårt att få rättvisa på hur det ser ut på bild. Blev dock nöjd med tanke på att det är en enkel lampa som man hänger över kanten på endast 75w. På bilden är även soltäcket på...och det regnar såklart :(
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 10, 2012, 09:48:46:46
Ja mycket fina bilder å fint bygge man lär sig mycket på att se på bilderna.En fråga har du gjort allt detta i år för du börja ju att skriva maj 2012.Eller är ja  helt ute å simmar ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 10, 2012, 10:03:56:56
Tackar! ;D

Japp...började med detta bygge i våras. Hoppas bli klar innan snön faller...så nu måste jag nog ut och sätta igång :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 10, 2012, 10:12:01:01
Får ju hoppas att nästa sommar blir bättre ja ut å jobba på.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 10, 2012, 15:46:25:25
Försöker få dit lite trall men det går inte så bra. Sol 5min, regn 5min, sol 5min, regn 5min osv.

Har kapen stående ute och den är inte så glad i regn, inte jag heller för den delen. Hinner kapa en bräda innan det är dax att täcka över den igen. Har ett parasoll över den men det hjälper föga när det öser ner!

Jag är glad att jag har överfyllnadsskyddet monterat nu annars hade jag fått tömma vatten ur poolen hela tiden!
Sista semesterdagen idag...jag hann inte klart >:(
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 10, 2012, 16:13:31:31
Ja denna sommaren går väl till historien men du har ju kommit långt i ditt bygge men hösten kan ju bli fin hoppas man ju.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 10, 2012, 19:09:33:33
Citera
Försöker få dit lite trall men det går inte så bra. Sol 5min, regn 5min, sol 5min, regn 5min osv.
Känner igen det där. Verkar ha varit sånt väder i hela Sverige i år. Vi hade mycket sånt när vi målade huset, det tar ju lite längre tid.

Min kap tog jag in varje gång det regnade, men sågbordet fick stå kvar ute.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 10, 2012, 20:32:35:35
Sågbord...i de bästa av drömmar har jag ett sådant ;)

Kapen får stå kvar ute tills jag är klar...undrar hur mycket snölast den tål?

Trallvirket är snart slut. 630 lpm hade jag köpt. Det var inte ens i närheten av vad som kommer gå åt. Köpte istället för mycket av bärverket. Så går det när man inte räknar så noga utan bara gör ett överslag i huvudet på vilken mängd det kommer behövas.
Får ta och räkna lite noggrannare på hur mycket som måste extra beställas.

Några bilder på hur det ser ut just nu. Slutat regna har det gjort dessutom ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 10, 2012, 20:55:15:15
Det går åt mer än man tror, framför allt skruv. Undrar hur många tusen skruv man skruvat i trallen. Vilken revolution skruvdragaren har gjort förresten, för 20 år sedan hade man spikat all trall.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 10, 2012, 21:00:43:43
VA? KAN MAN SKRUVA TRALLEN? ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 10, 2012, 21:11:10:10
 :D Du har redan avslöjat dig, det finns på dina snygga vinkellösningar runt stolpen...

(http://www.abc.se/~eny/poolforum/120810_gaddens_skruv.jpg)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 10, 2012, 21:31:59:59
Busted!! O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 14, 2012, 18:39:58:58
Vilken storlek borra du i skimmer till överfyllnads hålet och borra du flera gånger med större å större borr.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 14, 2012, 19:47:05:05
Jag borrade med 26mm borr direkt. Sen så gängande jag fast kopplingen helt enkelt. Köpte den på biltema http://biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Bevattning-och-Pump/Krananslutning-14011/. (http://biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Bevattning-och-Pump/Krananslutning-14011/.) Hade en snabbkoppling som jag hade tänkt använda först till den men mitt bärverk var lite i vägen så det blev att trä på slangen direkt och sätta en slangklämma istället. Dock så kollade jag inte så noga var vattennivån var när jag borrade. Den låg väldigt högt så vattnet började ju rinna ut ur hålet. Fick helt enkelt vara snabb med kopplingen ;D
Har verkligen testad funktionen nu. Regnade 40mm dagen efter jag satte dit det och den fungerar kanon! O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 15, 2012, 17:41:49:49
Ja kommer nog att göra likadant for poolen hamnar så pass nära stupröret.Så din lösning kommer jag nog  kopiera  <sol>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 15, 2012, 20:50:36:36
Det tycker jag du gör rätt i O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 16, 2012, 07:35:32:32
För egen del passar jag på att backspola när nivån blir hög, då kan man backspola utan att behöva fylla på med kommunalt vatten efteråt.
Visst, det kostar bara runt 15 kr att ersätta vattnet som backspolas bort, men många bäckar små...  ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet augusti 16, 2012, 20:14:13:13
jag backspolar också när det är för mkt vatten, man får rent i filtret och slipper fylla på med kallt vatten från kommunen :D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 16, 2012, 20:53:03:03
Det är ju faktiskt smart! Denna sommar hade man dock fått backspola ofta ;)

Tycker dock det känns skönt att veta att det inte svämmar över i skimmerlocket när man inte är hemma och kan backspola (eller om man ligger och sover). Det behövs inte många mm höjning av vattnet över skimmernivån på en yta av 30kvm innan det blir en jäkla massa vatten som blaskar ner marken under skimmern.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 17, 2012, 06:30:51:51
Det va så jag tänkte att när man inte är hemma så rinner det inte över.För en sak vet man ju att en sån här sommar kommer tillbaka.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet augusti 17, 2012, 06:39:50:50
Jag har lagt ut en enkel trälösning under min skimmer, om det rinner över så rinner det ner på plankorna och sen ut till dräneringen utan att svepa bort stenmjöl eller dylikt...
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 17, 2012, 07:32:36:36
Ja det va ju en bra lösning  O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 19, 2012, 22:44:20:20
Tänkte lägga in några bilder på hur det ser ut här ikväll. Ser rätt trevligt ut när man kollar ut genom vardagsrumsfönstret O0
Nu vill man bara bli klar med trallen också. Får hoppas på uppehållsväder så kanske man hinner skruva lite på kvällarna efter jobbet.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 20, 2012, 18:32:14:14
Kanon fina bilder.Hur mycket mellanrum har du mellan trädäck och pool
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 20, 2012, 19:08:02:02
Jag har ca 2-3cm mellan trädäck och pool. Vill inte att poolen ska ha någon kontakt med trädäcket. Trä är ju ett levande material och det ska kunna röra sig fritt utan att belasta poolen.
Även tjälskjutning kan ju ställa till problem så jag känner att håller man bara däck och pool åtskilda så har man iaf gjort något för att förhindra sådana problem.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 20, 2012, 19:18:57:57
Ok. För min egen del så väntar ja på grävaren och snickaren ska försöka.Hinna gräva hålet i år och stommen till soldäck.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 20, 2012, 19:26:46:46
Spännande! Se till att starta en byggtråd och lägg upp bilder då. Alltid trevligt O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet augusti 20, 2012, 19:46:53:53
Var och hur gör man det skulle va kul ;D O0 O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Fia skrivet augusti 20, 2012, 22:11:31:31
Hur man lägger upp bilder får du veta här. :)
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=218.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=218.0)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: walltorp skrivet augusti 24, 2012, 11:46:53:53
Hej,

Riktigt snyggt. Vad har du för pool-lampa?

Mvh Håkan
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 25, 2012, 20:48:40:40
Tackar Håkan ;D

Lampan köpte jag på poolnet. Är ungefär samma lampa som den hos J&F eller rubinpool.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 26, 2012, 20:26:01:01
Jobbar på så gott man kan mellan regnskurarna.
Har fått dit lite mer trall och staketet börjar närma sig klart. En liten detalj jag fått till är en plats till den blivande uteduschen. Den ligger i garaget för tillfället. Väntar nog till våren med att skruva dit den. Har dock förberett platsen för den.
Ett lock har gjorts i trallen och därunder har jag placerat en balja som förhoppningsvis ska samla upp det mesta av vattnet. Har även gjort ett hål i baljan och kopplat dit en trädgårdsslang som går till ett stuprör som finns i närheten.
Gjorde locket lite annorlunda än den vanliga trallen för att det skulle synas var man ska stå och så är springorna mellan brädorna betydligt större så vattnet ska rinna igenom.
Själva duschen kommer placeras mellan staketet och "locket". Där har jag även förstärkt under trallbrädorna så att det ska bli något stadigt att skruva fast duschen i.
Hade från början planer på att montera en botten från en duschkabin men gick på denna lite enklare lösning. Hoppas den kommer fungera ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet augusti 27, 2012, 07:31:36:36
smart lösning med duschen, snyggt jobbat där!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet augusti 27, 2012, 20:41:08:08
Tack...jag tror det ska fungera :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet september 01, 2012, 08:38:30:30
Hej du har väl inte tappat kameran i poolen    ;D är lite nyfiken om du är klar.För min egen del går det sakta men säkert framåt.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet september 02, 2012, 09:24:40:40
Vad hade du för borr när du borra igenom väggen   fick du hjälp med det.Jag kommer att flytta in filterpumpen i huset.Och måste borra hål i väggen.Har du isolering på dina rör ute å var har du köpt det isåfall.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 02, 2012, 09:54:17:17
Jag köpte en 50mm hålsåg för betong på Jula. Borrade först ett hål rakt igenom väggen med ett vanligt 8mm långborr för betong för att få ett styrhål för centrumborret i hålsågen då jag var tvungen att borra från båda håll eftersom inte hålsågen nådde igenom väggen annars. Gick förvånansvärt lätt att ta sig igenom väggen med hålsågen men då har jag visserligen väggar av hålbetong.

Ps. Mer bilder kommer snart! Ds.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 02, 2012, 10:04:38:38
Jag har ingen isolering runt mina rör. Tror inte de är någon större bov när det gäller värmeförluster. Hela poolen i sig är ju oisolerad. Ett dränerade underlag runt rören så det inte står vatten räcker gott enligt mig. Typ makadam 8-16.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet september 02, 2012, 13:42:03:03
Jag köpte isolering här. Lägsta priset jag hittat, någon som har uppgifter om lägre pris får gärna tipsa mig.
http://www.vvstorget.se/isolering-isolering-isofom-c-1_44_49.html (http://www.vvstorget.se/isolering-isolering-isofom-c-1_44_49.html)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 02, 2012, 16:12:29:29
Tänkte kasta in några nya bilder.

Trallen är äntligen klar!!! ;D

Har även fått dit alla led-spottar där jag vill ha dom. De placerades vid vissa av staketstolparna. Blev riktigt nöjd med ljuset från dom och att de går att dimra. 
Har påbörjat att fixa med sargen runt poolen. Kvar är även att tillverka två grindar och sen lite småfix som att sätta gångjärn på luckor m.m.

Jag börjar se ljuset i slutet av tunneln ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet september 02, 2012, 16:15:25:25
Ja börjar fatta vilket slit de varit men du har.Ju fått bra betalt ser mycket fin ut vi får hoppas att nästa sommar blir bättre.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet september 02, 2012, 16:18:06:06
Har du börjat fundera på vinter täckning och va blir det isåfall.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 02, 2012, 20:00:44:44
Tanken är den att skaffa vinterplåtar men jag vet inte om det kommer bli till denna vinter. Jag kommer isf endast använda presenningen som följde med till poolen.
Ska bara komma på något vettigt att fästa presenningen i för jag vill inte göra någon permanent lösning eftersom jag nog inte kommer använda den mer sen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 09, 2012, 17:25:42:42
Skickar upp en bild på hur jag valt att lösa sargen runt poolen. Som överliggare har jag 34x145 och ett nedstick med 28x95 för att dölja/skydda ändträt från trallen samt dölja den vita plåtsargen på poolen. Sargen bidrar även till att göra att överhänget blir stabilare. Inga som helst problem för mig att stå längst ut på den utan att det sviktar nu. Trallbrädorna ligger ungefär 2cm över plåtsargen.

Poolen är i stort behov att bli städad som synes. Får försöka prioritera in det snart! ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Fia skrivet september 09, 2012, 20:00:46:46
Snygg lösning av sargen! O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 11, 2012, 19:41:55:55
Tack Fia!!! Det blev som jag hade tänkt mig från början och det är ju bra ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 16, 2012, 21:25:01:01
Idag har jag snickrat ihop en grind vilket syns i bakgrunden till denna bild. Tyckte jag var förtjänt av en Trappistöl ute på pooldäcket efter det ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet september 17, 2012, 17:35:51:51
Du är en riktig gotte gris förstår att det känns skönt å sitta och bara njuta.Av poolen och pooldäcket ser härligt ut.Hur mycket tror du huset stigit i värde nu.Kanske svårt  att svara på men nån krona gjorde det nog.  <dontkn> <dontkn> <hmm>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 17, 2012, 19:59:58:58
Nu längtar man till nästa sommar då man kan njuta fullt ut av pool och pooldäck ;D

Om och isf hur mycket värdet på huset har stigit är som sagt svårt att sia om...förhoppningsvis har det iaf stigit med lika mycket som man lagt ut på det hela.
Det hänger nog på vilka som isf bjuder på det. Med rätt köpare så stiger det nog en del. Dock finns det nog en hel del som inte skulle ens komma och titta på det pga att det finns en pool.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet september 17, 2012, 20:38:57:57
Precis så tror jag också. Man har ju hört om hus där de fyllt igen poolen. Skulle aldrig jag göra i alla fall.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet februari 19, 2013, 14:14:09:09
Hej vad har du tänkt hitta på i år mer än att lata dig vid poolen.Men å andra sidan är ju även det ganska anstängande. ;D ;D. O0 O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet februari 19, 2013, 18:26:03:03
Inga stora projekt planerade. I år hoppas jag det blir en hel del lata dagar vid poolen ;D

Ska fixa det sista med pooldäcket. En grind ska snickras och några luckor i däcket tillverkas. Ska även skaffa ett lite bättre poolöverdrag.

Just nu vill jag bara ha lite vårvärme så man kan tända upp grillen och njuta av en öl på pooldäcket, även att få se poolen igen, tjockt snötäcke över den nu.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 20, 2013, 22:13:48:48
Idag har jag knackat sönder det sista av isen som var ovanpå presenningen. Har säkert redan tömt bort 15 kubik vatten från den. Blir det varmt i morgon med så kan jag kanske tömma det sista med så att jag kan ta bort presenningen och inspektera hur det ser ut under.
Eftersom det var så mycket is, snö och vatten på presenningen så har vattennivån i poolen tryckts upp på kanterna och gått upp ända till skimmern. Den var full med is när jag kollade för några dagar sen. Nu har det dock smält och nivån i poolen har sjunkit till ursprungsnivån. Undrar dock hur bra inlopp och skimmer har klarat sig eftersom de har varit infrusna under vintern.
Skimmern ser okej ut, iaf utifrån. Får hoppas att inget frusit sönder. Nästa år blir det att fixa vinterplåtar så man slipper detta.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 21, 2013, 18:46:02:02
Efter en dag av massa slit med att skyffla bort is och pumpa bort vatten från presenningen fick jag tillsist bort presenningen från poolen. Allt ser helt ut vilket är väldigt skönt.
Temperaturen i vattnet är dock lite lågt än, 0.5 grader för tillfället enligt våran enkla pooltermometer.
Väntar nog lite innan jag tar premiärdoppet 8)

Det får öka några grader till innan jag fyller upp med vatten och dra igång cirkulationen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet april 21, 2013, 18:47:47:47
Har du fått mitt mail
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 21, 2013, 18:50:29:29
Har inte sett något mail. Du får skicka ett nytt, kan ha blivit rensat i bara farten <hmm>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Kallsupen skrivet april 21, 2013, 18:53:33:33
Jag hade bara en fråga.Är det skadligt för vp att köra den utan vatten som strömmar igenom vill bara testa den.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 21, 2013, 19:04:40:40
Jag har ingen vp själv utan värmer med bergvärme så jag är inte så insatt i funktionerna. Är det inte en flödesvakt i den som slår av ifall det inte rinner något vatten igenom den?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 24, 2013, 20:23:07:07
Idag har jag beställt ett nytt Walu poolskydd från Poolstore. Det blev ett måttbeställt blått transparent Evolution-skydd som förhoppningsvis ska passa bra till våran pool.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 27, 2013, 12:10:41:41
Nu är vattennivån höjd. Chockklor doserat och poolen städad.
Drog igång cirkulation och rening idag men värmen får vänta ett tag till. Lite för kallt ute än för att det ska vara intressant att bada.
Poollampan är även den ditmonterad igen så nu får man äntligen se lite trevligt ljus från poolen ikväll.

Skönt att cirkulation är igång, då känns det som säsongen för bad är i antågande ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 04, 2013, 22:08:20:20
I år är tanken att man ska hinna med att njuta lite av sin pool. Innan badvädret kommer så börjar jag med att njuta av en riktigt god öl vid poolkanten ;D

Skickar även med hur det ser ut på kvällen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Fia skrivet maj 05, 2013, 09:58:43:43
När man kommit så långt då är det gött! Mycket snyggt!!  O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 05, 2013, 21:18:45:45
Tack Fia! Känns skönt nu när det mesta är klart.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 10, 2013, 16:59:52:52
Idag fick vi en leverans från Poolstore, ett Walu-poolskydd som jag nu monterat. Ska bli spännade ikväll att se hur väl poollampan syns igenom det.
Har även monterat dit utomhusduschen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 13, 2013, 18:13:59:59
Tänkte slänga in en bild på hur det ser ut på kvällen med vårat Walu-poolskydd. Blev nöjd, tycker lampan lyser igenom bättre än förväntat.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet maj 13, 2013, 18:48:50:50
Du har fått till en riktigt snygg baksida på kåken din.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 13, 2013, 18:54:59:59
Tack Erik!

Vi är nöjda med hur det blev. Det blev stort men det innebär ju bara att man får plats med fler vänner ;D
Nu väntar vi bara på den riktiga sommarvärmen så man kan nyttja det hela till fullo!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet maj 14, 2013, 00:24:28:28
Färre timmar med gräsklippare...   >:D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 14, 2013, 17:24:04:04
Precis! Det gäller att förkorta tiden så mycket som möjligt så man inte behöver vänta så länge innan man får ta gräsklipparölen ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Rico skrivet maj 14, 2013, 22:47:29:29
Det ser verkligen bra ut.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 14, 2013, 23:15:09:09
Tack Rico!

Det är roligt att jobba med trä ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Margaretha skrivet juni 09, 2013, 18:19:21:21
Hej!
Undrar varför du ville ha en balja under trallen? Tänkte själv ha en dusch men bara låta vattnet strila ner genom trallen! Funkar inte det tro? Undrar också om du tar in din lampa på vintern? Har köpt en från Rubinpool och tänkte låta snickaren sätta den på träsargen. Om den ska in, måste de väl ordna hål i trallen så transformatorn går att få igenom!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 09, 2013, 18:54:55:55
Baljan har jag under för att slippa få ner det mesta av vattnet i gropen runt poolen. Gropens ena hörn är ungefär där duschen står. Det hade garanterat fungerat utan baljan eftersom dräneringen skulle tagit hand om vattnet till sist men nu slipper jag det och det står torrt där nere även när duschen används.

Lampan lade jag upp på sargen i vintras. Det skulle nog fungera att lägga den på botten med så länge det inte blir bottenfrustet då lampan troligtvis inte tål att frysas in. Transformatorn kopplade jag bara ur. Den fick sen vara kvar.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Margaretha skrivet juni 09, 2013, 18:56:48:48
Fiffigt i alla fall.... Med baljan !
 Och SNYGGT jobb!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 09, 2013, 19:05:00:00
Tackar! Vi är nöjda och har fått mycket användning av poolen och tralldäcket redan <sol>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 11, 2013, 21:00:17:17
Idag har vi fått hem en ny leksak. Nu kanske man inte behöver gissa vilt vilka värden man har i poolen. Det blev en Scuba II och köptes av poolklubben.se

http://www.poolklubben.se/scuba-ii/95-0 (http://www.poolklubben.se/scuba-ii/95-0)

Jag märkte när jag skulle testa Scuban idag att cirkulationen stod still. Den hade jag stängt av igår när jag letade efter läckor eftersom jag får in luft i systemet, hittade inget :( Hade visst glömt att slå på den igen efteråt. Har stått still i ett dygn nu. Vattnet såg fortfarande bra ut men klornivån var låg. Kommer köra lite extra nu och mäta igen i morgon.

Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Margaretha skrivet juni 12, 2013, 20:38:28:28
Den verkar inte mäta alkaliniteten bra! Läs tråden på Ovanmarkspooler -Låg alkalinitet-höja?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 15, 2013, 22:06:59:59
Har haft ett litet problem med luftbubblor som jag skapade en ny tråd om. Det problemet är nu löst och jag tänkte bara lägga in en länk till den tråden här med.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8808.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8808.0)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Jpson67 skrivet juni 21, 2013, 22:37:09:09
Imponerande fint bygge, önska man satt på den kunskapen och kunnandet.  O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Nordman skrivet juni 22, 2013, 09:26:59:59
 O0
Måste bara skriva att jag tycker du fått till det otroligt fint!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Jpson67 skrivet juni 22, 2013, 10:53:26:26
Får man fråga om budgeten på detta bygge?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 22, 2013, 16:27:13:13
Får man fråga om budgeten på detta bygge?


Fast egentligen vill du veta vad det kostade, inte vad budgeten var....två HELT olika saker.... ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 23, 2013, 16:40:30:30
Tack Jpson och Nordman! Den kunskap man har den har man fått härifrån forumet. Finns mycket information här.

Budgeten låg på ungefär 100, slutnotan hamnade på ca 120'.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 30, 2013, 19:47:47:47
Har ändrat om lite i drifttiderna på cirkulationen och värmen. Förut koncentrerade jag drifttiden till dagen och körde bara lite sporadiskt på natten. Jag har dock fått för mig att jag ska köra mer på natten och mindre på dagen. Vi värmer ju våran pool med bergvärme så den är ju inte beroende av utetemperaturen för att bli så effektiv som möjligt utan det är ju samma dygnet runt.
För det mesta brukar jag justera kemin i poolen på kvällen och då tänker jag som så att det är bra att det inte står still därefter utan cirkulerar.
Tappvattnet gör man ju av med på dagen också så då slipper pumpen avbryta uppvärmningen av poolen för att värma tappvattnet under dessa tider.
Vatten som cirkulerar på natten kyls nog snabbare än stillastående vatten men jag tror att bergvärmen klarar av att hålla tempen ändå, det märker jag nog snart.
Pumpen har en kapacitet på max 250l/min och poolen är på ca 30m3 så jag skulle behöva köra den 10h för att cirkulera vattnet 5ggr. Mina nya inställningar gör att drifttiden blir 15h så det borde räcka till med råge.
Tiderna jag lagt in nu är:
7-11
14-17
19-20
21-02
04-06

Har delat upp det i flera kortare tider eftersom jag fått för mig att det ska vara bra. Dessutom får borrhålet vila lite emellan varven.
Tankar och idéer från erat håll? Har jag haft otur när jag tänkte?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Rickard skrivet juni 30, 2013, 22:58:18:18
Jag tror du tänker rätt.
Däremot tror jag att det är bra att ha cirkulationen igång när man badar, då får man bort mycket skräp just när det tillförs istället för att det skall hinna sedimentera ned till botten.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 30, 2013, 23:04:00:00
Det är sant. Jag får köra på detta ett tag och sen utvärdera om jag ska ändra lite på tiderna igen.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 01, 2013, 13:41:47:47
Jag har monterat en timer med fjärrkontroll (se min byggtråd) där jag kan starta pumpen och sedan går den kontinuerligt i tre timmar (eller valfritt inställd tid) av just den anledningen som Rickard säger.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 01, 2013, 14:58:15:15
Det är ju inte så dumt. En vanlig 2-polig timer som man trycker till på när man vill ha lite mer cirkulation. Bara att monterar på ett lämpligt ställe på altanen. Jag har redan så många sätt att styra pump och värme så ett till kan ju inte skada =)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 02, 2013, 14:34:13:13
Idag har jag äntligen fått tummen ur och fixat till luckan till krypgrunden runt poolen. Som gångjärn använde jag vanliga skåpgångjärn vilka lyfter luckan lite innan den öppnar så man slipper att det tar i. Ett durkbeslag infällt i trallen fick bli öglan att dra i när man ska öppna den. En vanlig luckhållare används till att låsa luckan i öppet läge. Allt inhandlat på Biltema för en relativt billig penning. Tiden får utvisa hur bra dessa grejer klarar utemiljön.
Trallbrädorna i luckan är från samma brädor som de runt ikring för att luckan ska bli så dold som möjligt när den är stängd.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Shankly skrivet juli 02, 2013, 16:09:12:12
Snyggt O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 02, 2013, 17:37:35:35
Tack Shankly! ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 06, 2013, 13:58:41:41
Idag är det underbart väder och poolen nyttjas till fullo. Har fixat till ett durkbeslag även på luckan över skimmern så nu är alla luckor klara. Det som är kvar nu att fixa är en grind och en förvaringslåda/sittbänk. Det får bli en annan dag.

Skickar med den obligatoriska bilden på "fötter vid vatten" och en på poolmiljön ifall någon gillar sånt ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 06, 2013, 14:05:16:16
Väldigt snyggt  O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 06, 2013, 14:08:25:25
Tack Tommy! Det är dagar som den här det var värt allt slit förra året <sol>
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Greven skrivet juli 06, 2013, 20:00:08:08
Ser väldigt bra ut! Snyggt!  O0 :)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 06, 2013, 20:19:08:08
Tack Greven! Alltid kul att få positiva kommentarer ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 06, 2013, 20:20:37:37
Håller med att du fått till ett mycket trevligt poolområde. Men själv skulle jag aldrig ta en bild med fötterna, jag har så fruktansvärt fula fötter.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 06, 2013, 20:32:52:52
 ;D Du får använda photoshop eller kanske ett rött nagellack så blir de fina....eller göra dom suddiga som de gör i tidningarna när man inte ska få se folks ansikten ;)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 10, 2013, 00:42:44:44
Igår så snickrade jag ihop en grind så nu slipper vi använda eu-pallar för att blockera ingången. Har även upptäckt under resans gång att tryckt virke är inte det roligaste att snickra med, sällan rakt, men skam den som ger sig :D
Nu har iaf virket legat och torkat sen förra året så det borde bidra till att grinden håller sig bättre och inte ändrar form lika mycket.

Har dock en fundering på om jag ska ändra en av snedsträvorna så det blir ett liggande V istället. Fråga två jag ställer mig då är om jag ska ha den dragande eller tryckande. Verkar finnas olika tyckande/vetande när det kommer till det.
En vanlig skjutregel ser till att grinden inte går att öppna från utsidan. Våran andra grind har dock möjligheten att öppnas även utifrån, småbarnssäkert lås på den, typ grindlås som de har på dagis.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 10, 2013, 10:19:34:34
Liggande V förstår jag inte nyttan av, om ingen drar uppåt i grinden. Jag skulle också ha gjort så där, eller kanske utan mittsträvan. Alltså ett Z.

Men snyggt blev det.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 13, 2013, 22:15:39:39
Förståsigpåarna säger att om man kör med tryckt virke så är det bättre om snedsträvan går åt "fel" håll. Från övre gångjärn ner till nedre framkant, då blir det en dragande sträva och den ska inte vara lika påverkbar av krympningar i trät eller klenare dimension.
Jag har alltid kört på att man ska ha en tryckande sträva men blev lite osäker på om det var rätt tänkt i detta läget. Nu har ju mitt virke legat sen förra året och torkat så det kommer inte krympa mycket mer.
Eftersom jag har en regel i mitten med för att göra den lite mer stabil så var tanken att kanske den ena stävan ska vara tryckande och den andra dragande. Ett liggande V alltså, om man bortser från mitten regeln.
Jag tror det håller bra som det är men det är samtidigt inget stort jobb att ändra om någon skulle övertyga mig om att det vore lämpligt ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 14, 2013, 13:19:28:28
Har skaffat mig en ny mobil och var ju bara tvungen att testa den i poolen. Det är en Xperia ZR och har klass IP55 och IP58. Ska klara 30 min på 1.5 meters djup. Den fungerade bra O0
Den kan även filma i full HD under vatten.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Jarlen skrivet juli 14, 2013, 13:49:53:53
Man kan göra ett kryss så får man både en skjutande och dragande naror.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 14, 2013, 21:24:11:11
Jag har inget minne av att tryckt virke (eller virke över huvud taget) krymper så mycket i längsled så att det skulle motivera en dragande sträva.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet september 08, 2013, 19:42:56:56
Idag stängde jag av tillförseln av värme till poolen :'(
Tempen är just nu 29 grader i den. Kommer nog sjunka rätt snabbt.
Det har dock varit en väldigt bra sommar med mycket bad och jag hoppas på en liknande nästa år!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet mars 23, 2014, 13:42:56:56
I höstas köpte jag nya poolplåtar att ha över poolen. Idag öppnade jag upp poolen för att kolla hur allt såg ut och även lägga i termometern för att ha lite koll på när det började bli dax att starta cirkulationen.
Jag märkte då att plåtarna har släppt ifrån sig galvolja ner i vattnet.
Frågan är hur jag ska göra nu. Försöka få ordning på det innan jag fyller upp och startar reningen, isf hur? Tömma helt och byta vattnet? Eller låta sandfilter + kemikalier fixa problemet sen?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Rickard skrivet mars 24, 2014, 07:26:09:09
Ligger oljan på ytan eller på botten?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Mattias_M skrivet mars 24, 2014, 07:36:20:20
Håller på att bygga ihop min storpool 6,1x3,6 men jag kliar mig i huvudet vad det gäller stödplattorna.
Ser på ditt bygge att du placerat dessa på undersidan av stödbenen,i min ritning ska dom skruvas på ovansidan.
Har du modifierat om lite eller är det min ritning som är fel?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet mars 24, 2014, 18:35:41:41
Rickard, oljan ligger på ytan.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet mars 24, 2014, 18:41:18:18
Mattias_M, jag modifierade mina stödplattor då jag tyckte de tog alldeles för stor plats om man hade de över. Hade fått fylla halva poolen med stenmjöl om man skulle täcka dom.
På äldre JF-pooler så var de monterade under så jag och fler med mig anser att de gör jobbet tillräckligt bra om de sitter under.
Så länge de sitter fast och inte släpper från stödbenen fungerar de lika bra under som över.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet mars 24, 2014, 18:48:53:53
JF-Fritid har en instruktion om hur man ska göra om man vill ha stödplattorna på undersidan.

http://www.jf-fritid.se/wp/wp-content/uploads/2012/05/Bygga-p%C3%A5-frigolit.pdf (http://www.jf-fritid.se/wp/wp-content/uploads/2012/05/Bygga-p%C3%A5-frigolit.pdf)
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 23, 2014, 17:41:43:43
Startade upp värmen till poolen för exakt ett dygn sen nu. Kör den inte hela tiden utan sammanlagt blir det 15 timmar per dygn. Efter ett dygn har temperaturen gått från 10 grader till 15 grader vilket jag tycker är bra med tanke på de kalla nätterna och att poolen är oisolerad.

Nu vill jag ha lite varmare nätter med så man snart kan ta premiärdoppet för i år O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 24, 2014, 08:50:54:54
Hmm....minusgrader på nätterna gör att det blir väldigt tungjobbat för värmeväxlaren. Funderar på att slå av värmen igen och vänta in varmare väder....crap!!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Shankly skrivet april 24, 2014, 12:29:36:36
Kom till samma slutsats jag med, frost på bilen i morse. Såg att det skulle kunna bli uppåt 20 grader i helgen dessutom, så extra surt att inte få upp vettig värme tills dess.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet april 29, 2014, 18:30:45:45
Premiärdoppet avklarat idag. Var dryga 24 grader, vilket gjorde att det inte blev något långbad men några längder blev det iaf ;D
Hade hoppats på lite högre temp nu men frostnätterna gör att det värms upp väldigt långsamt. Nu ska ju även dagstempen sjunka så det lär nog dröja innan nästa bad blir av :(

Det är dock skönt att badsäsongen äntligen har börjat O0
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 04, 2014, 20:48:51:51
Idag fick jag oväntat besök i poolen av en fet padda som ville simma några längder. Jag lät han simma runt ett tag innan jag tog håven och fiskade upp honom. Placerade honom i dungen utanför tomten men han kanske dyker upp eller ner i poolen igen ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: Erik N skrivet juli 04, 2014, 21:27:21:21
Tur för paddan att du såg den.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 04, 2014, 21:31:18:18
Jo. Den hade inte klarat att ta sig upp själv. Stängde av cirkulationen direkt jag såg den så den inte skulle följa med in i breddavloppet.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: TommyC skrivet juli 04, 2014, 22:09:03:03
Vi har en liten skifferplatta som står på högkant i silen i breddavloppet. Tanken med plattan är att hindra silen från att studsa upp av rekylen som blir när cirkulationspumpen stängs av. En eller två morgnar per säsong brukar jag hitta en förskrämd padda som sitter uppkrupen på skifferplattan. Plattan fyller därmed dubbla funktioner. Ingen padda har drunknat hittills.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juli 04, 2014, 23:41:23:23
Det är de nog glada för att du har gjort O0
Har hittat en liten padda/groda drunknad i silkorgen en gång. Den här tjockisen hade knappt fått plats däri ;D
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: nejo01 skrivet februari 17, 2015, 01:20:45:45
Hur mycket större är gropen än vad poolen är?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet februari 17, 2015, 19:30:34:34
Om jag inte minns helt fel så tror jag gropen gjordes ca 8x6 m och poolen är 7,3x3,6 m.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet maj 24, 2015, 19:38:43:43
Idag blev premiärdoppet för i år avklarat O0
Har inte fått upp tempen riktigt men det fungerade ändå. Var ju som tur var rätt skönt i luften för första gången i år. 25 grader höll vattnet så efter lite frustande just när man gick i så var det rätt skapligt.
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: PeeGee skrivet juni 08, 2016, 16:04:34:34
Superfint bygge Gadden, jag är själv mitt uppe i allt och hoppas bli klar snart. :)

Jag undrar om du har lite mer bilder och info kring din elcentral, jag tänker på hur 3-vägskopplingen är kopplad osv?
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 08, 2016, 20:18:38:38
Ventilen har jag kopplat in i Pool 40 enligt beskrivningen på sidan 10 i installationsmanualen. Anslut motorn (QN19) till AA5-X9:6 (signal), AA5-X9:5 (N) och AA5-X10:2 (230 V).

Poolens cirkulationspump styrs även den ifrån Pool 40 men glöm inte att ha en kontaktor eller relä mellan pool 40 och motorn. Säkringen i Pool 40 ryker annars, tror den är på 2A.
Anslut cirkulationspumpen (GP9) till AA5-X9:8 (230 V), AA5-X9:7 (N) och X1:3 (PE).

http://www.nibeonline.com/pdf/031432-5.pdf
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: PeeGee skrivet juni 08, 2016, 20:28:17:17
Tack för informationen gadden!

Vi kommer att ha en luftvärmepump som värmare så vi kommer inte att ha någon pool 40 i vår installation. Jag blir däremot lite sugen på din idé med att ha en väljare där du kan ställa in vattenpumpen på Auto (timer), on eller off. Har du någon mer info kring denna lösning, vad är det för väljare du har valt och hur är det kopplat osv?

Stort tack!
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: gadden skrivet juni 08, 2016, 20:50:37:37
Jaha, det var den du tänkte på =)

Jag har en Hager SFT125 som jag styr de olika lägena med. Läge 1 direkt till motor, läge 0 är avbrott och läge 2 går till tiduret som i sin tur går till motorn.

http://www.hager.se/produkter/elcentraler-och-normsystem/stroemstaellare-signallampor-relaeer-och-kontaktorer/vaexlingsomkopplare-med-nollaege/sft125/50401.htm
Titel: SV: JF Storpoolbygge
Skrivet av: PeeGee skrivet juni 08, 2016, 21:01:39:39
Lysande, stort tack för hjälpen!  O0