VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - drakbane

Sidor: [1] 2 3
1
Uppvärmning / SV: Enkel Helautomatisk Solfångarstyrning
« skrivet: oktober 17, 2011, 23:00:36:36  »
-Aromata..Tror att Nobelpriset är lite mer svåråtkomligt. Dock har jag "löst" att integreringen, både i pooldäck/trädäcket, dock bara om du tänker lägga ett nytt sådant. Har även en pooltäckning med inbyggda"paneler" i skallen..


/J

2
Uppvärmning / SV: Enkel Helautomatisk Solfångarstyrning
« skrivet: maj 16, 2011, 08:56:05:05  »
Hej,

Ja det är en VVX av rostfritt stål. Anledningen till "baljan" är att då det är ett öppet system behövs inget expansionskärl. Anledningen till ISOLERAD balja är för att inte få någon avkylande effekt om/när poolpump o filter körs på natten eller vid dåligt väder.

I vanliga fall så har man ju diff termostat o diverse lösningar med pumpar och/eller 3 vägsventiler, manuella eller elektriska, de ska manuella ska skötas o de automatiska kostar en massa pebgar o kan gå sönder. Här har jag eliminerat allt sånt. Det är detta som är tanken bakom.

/Joakim

3
Uppvärmning / SV: Enkel Helautomatisk Solfångarstyrning
« skrivet: maj 15, 2011, 10:06:14:14  »
Tusen tack för alla svar, får man inga "mothugg" så utvecklas man inte!!

Jag har redan 2 vacuumrörssolfångare, 15rörs, 47x1500.
Samt en matta, typ el nino. denna är dock ej uppackad så jag funderar på att sälja av den o köpa en till vacuum, har ev. en billig på g.
Denna tanke var för att förenkla det. Inga styrningar, inga 3vägsventiler eller annat "tjafs" bara ren o skär mekanik som bara fungerar.

Har ingen bra stans att ha 600m pemslang heller, o plats för vacummarna har jag gjort.

Aromata: Jag har en ide/tanke på integrerad lösning oxo, men det förutsätter att man använder de när man bygger nytt, men jag funderar vidare....

/Joakim

4
Uppvärmning / SV: Enkel Helautomatisk Solfångarstyrning
« skrivet: maj 14, 2011, 21:18:54:54  »
Hmmm, jo har tänkt den tanken oxo, men en dag som denna, 10 grader o ösregn, så hade poolen väl droppat en 5-10 grader..........

5
Uppvärmning / Enkel Helautomatisk Solfångarstyrning
« skrivet: maj 14, 2011, 17:30:03:03  »
Hej,

Har länge haft en ide on en solfångarstyrning utan en massa ventiler mm. Även utan tryckkärl utan detta är ett "öppet"system.
Jag uppskattar ALLA konstruktiva åsikter, är jag helt tokig eller kan detta funka??
Har haft en del av sakerna igång förra sommaren(öppet system) men funderar nu på att "gå hela vägen".
Har bifogat en skiss.

Tanken är,
poolvattnet cirkulerar med hjälp av en pump genom ett sandfilter, därefter passerar det en vanlig PVC-ventil som är lite stängd. Denna lilla stängning gör att en del vatten tar den andra vägen genom en värmeväxlare och sen tillbaka i orginalröret och tillbaka till poolen.

Värmeväxlaren, här har jag 2 olika ideer, den första som syns på skissen innebär att den ligger i ett isolerat kärl med lock i en vatten/glykollösning. Storleken på kärlet är minimalt större än vvx + pump. Mängden vatten/glykol ska bara omsluta detta.
VVX ide2, ej öppet system utan tryckkärl men en välisolerad vvx.

Solfångarna är kopplade med vanliga prisolrör som har fått en extra isolering. Dessa cirkulerar en vatten/glykollösning, med hjälp av en 12v dränkpump som får ström av 1-2 solceller, genom VVX och sen ut i det isolerade kärlet där 12v dränkpumpen står.

Jag inbillar mej att avkylningen blir minimal då cirkulationen i solfångarna avstannar när solen är borta.  En viss uppvärmning av vvx sker då, men den är ju ivälisolerad.Filterpumpen kan gå när det passar utan en tanke på avkylning, dock måste den gå dagtid.

/Joakim

6
Uppvärmning / SV: Vacuumrörssolfångare - hur koppla ihop?
« skrivet: juni 28, 2009, 00:05:44:44  »
Hej på er,

Trevligt med lite respons!

Tar det i turordning, beb3380: Nja, om det är ett öppet system så blir det ju en viss syresättning, dock tänkte jag mej inte ha det så öppet, och i det fallet, med ett "öppet system" så skulle jag köra med någon sorts dränkbarpump. Dock tror jag, som woody skriver, att lite glykol i löser den biten.

Woody: Jag hittade cirkpump, expkärl, säkventil o nånting mer på blocket för 2 veckor sedan, för 450.- 2 mil härifrån, men sen åkte jag till Turkiet en vecka, o nu e jag inte männska till att hitta annonsen igen :-(
Just nu så är ekonomin inte på topp, så 2600.- är visserligen ett bra pris, men min budget ligger mer runt 1000-lappen. Då får jag ivf en cirkpump och ett expkärl. Rör o kopplingar har jag.
Det är ju rätt simpelt egentligen, en pump som snurrar vätskan genom fångarna och vvx med ett expkärl monterat. En annan pump(filterpumpen i mitt fall) som snurrar poolvattnet genom vvx. Och sedan någon lämplig styrning, Conrad har en för 3-400.- som verkar lösa det. Sedan så har jag hittat nån luxus sak för runt 1700.
Har en sådan här liggande, http://www.conrad.se/?article=615910

nic2:  Nja, de vet jag faktiskt inte. Kinesiskt rostfritt är ju som det är. Men kan inte tänka mej annat än att det borde hålla. Jag har annars mest oroat mej för att den är kopparlödad, men det verkar de flesta plattisar som är tänkta för pooler vara oxo, så de e kanske inte så noga. Tanken är att skaffa större pool, mer fångare och en hemmabyggd vvx om något år, så håller den bara tät så länge så....

/Joakim

7
Uppvärmning / SV: Vilka säljer bästa solfolien?
« skrivet: juni 08, 2009, 22:59:34:34  »
Hej,

Köpte Primastars 400 microns som första köp, har använt den förra året och några dagar i år. Den har hittills funkat bra, och då har vi inte varit så snälla mot den, (låg ute i vintras m.m.) Gav 1000.- då för min o jag tyckte det var bra pris.
http://www.primastar.nu/PS_Tillbehor.htm

/Joakim

8
Uppvärmning / SV: Vacuumrörssolfångare - hur koppla ihop?
« skrivet: juni 08, 2009, 22:51:50:50  »
Får väl spåna fritt själv då.

Jag har en tanke på ett ööpet exp kärl. Någon sorts isolerad låda som rymmer ca 30-50liter. I denna monterar jag vvx samt en dränkbar 12v pump (biltema), då får jag ju ett automatiskt exp kärl OCH en 12v pump som jag kan driva med min solcell. Om nånting skulle hända och det "kokar" så borde de öppna kärlet lösa av. sprängningsproblem ivf.

eller?

Mvh
Joakim

9
Uppvärmning / SV: Vacuumrörssolfångare - hur koppla ihop?
« skrivet: juni 04, 2009, 23:05:55:55  »
Hej

Ingen solfångarguru i sikte??


/Joakim

10
Hej igen,

Men din är ju klart mer manlig, man får ju lödda o fixa själv  O0

Jaha, då var det löst, hmmm, kan man inte ha skymmningsreläet o kolla om solen e uppe?

/Joakim

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag