Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Byggtrådar => Ämnet startat av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 13:07:36:36

Titel: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 13:07:36:36
Vi ska bli med pool!

Först var det över ett år med funderingar. Men det stod snart klart att det skulle bli en rund (för att de inte behöver fyllas ner helt och därför var möjlig att få i rätt höjd till befintlig altan).
Vi bestämde några minimikrav gällande material i plåten och liner samt djup i poolen etc. och utifrån det valde vi en 4m diameter och 1,5 m djup.
Vi gillade att just vårt paket (som normalt ska kosta 29.350 kr enligt prislista men som vi lyckades pruta rejält på) inte innehöll värmare och täckning för det vill vi välja själva efterhand. Däremot köpte vi till belysning (100w, 2650 kr) direkt eftersom den måste monteras innan man fyller poolen. Frakt tillkom till detta med 1380 kr.

DAG 1. Leveransen.

http://www.nettopool.se/opalrundprislista.html

Titel: Dag 2
Skrivet av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 13:18:02:02
Dag 2.
Nu kallades grävare in. Vi grävde ur ca 70 cm extra runt om för att ha plats att arbeta. Det visade sig vara bra material i botten i vår grop så vi behövde inte spränga eller dränera extra.
I botten lades sen drygt 10 cm stenmjöl. Det packades och vägdes av. Sen la vi styrolitplattor. De är ju spontade så att plattorna sitter bra ihop, där det inte funkade tejpade vi.
Ovanpå detta ett nytt lager stenmjöl, drygt 10 cm. Nu vägde vi av igen och var noga så det blev helt i våg. Det hela packades både med vält och vibbra.
Titel: Dag 3
Skrivet av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 13:27:43:43
Vi hade hjälp av grävare ca 1 dag totalt (inklusive senare återfyllning). Pris för det vet vi inte ännu.

Nu var det dax för någon typ av matta. Betongmatta sa vissa. Andra sa annat eller att matta inte behövdes. Ett är säkert, mycket olika råd får man! Vi köpte i varje fall nabbfri balkongmatta på 4m bredd på Bauhaus (29 m per kvadrat på rea).
Sen var det bara att lägga ut bottenprofil och få den rund och fin. Ställa upp plåten (0,75mm tjock, 35 års garanti) och kolla att det verkar passa ihop. Vi fick kapa bottenpprofilen 5 cm men övrigt gick allt bra. Plåten fogades enkelt samman med en slags "kil". Nu började det synas vad det skulle bli.
Titel: Fors. DAG 3.
Skrivet av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 13:51:45:45
Innan linerarbetat började togs behövliga hål i plåten upp. Det för inlopp och breddavlopp var förberedda så det var enkelt. Bara att klippa ur, putsa till och framför allt spraya så alla ytor är fortsatt rostskyddade. Hålet för lampa fick vi mäta ut själva.

Dax för liner (0,6 mm, 6 års garanti) och vi kunde glatt konstatera att det var perfekt väder för sådana aktiviteter.
Det var enkelt att lägga ut och passa in tack vare den tjockare och förberedda kanten som fanns uppe på linern - bara att "hänga på".
Sen fyllde vi i några cm vatten och det blev gymnastikpass för somliga. Det tog sin tid att krypa runt och släta till men vi tycker att vi fick till det ganska slätt och snyggt.

Vi fyllde i några dm vatten till men sen gjorde vi stopp för montering av lampa. Sen fylldes ytterligare mer vatten i innan det var dax att montera inlopp och breddavlopp. Än så länge var det inga större svårigheter för normalhändiga men visst är det läskigt att ta hål i linern.
Vi packade också in poolens sidor med isolering (frigolitplattor ). Isoleringen band vi fast hårt med rep så den långsamt formad sig och blev rund som polen.
Titel: DAG 4.
Skrivet av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 14:13:18:18
Nu återfylldes runt om. Väljer man 1,20 djup pool behövs ju inte återfyllas men vid 1,50 är det bäst. Det rekommenderas ju egentligen en betongblandning men marken runt vår pool var så stabil och fast så i samråd med poolleverantören och grävaren bästämde vi oss för att det skulle packa ihop sig och funka bra även utan betonginslaget.

Mer vatten fylldes i. Vi tog en del från tankbil och en del från en insjö. Insjöinslaget gjorde att vattnet såg ganska brunt ut och vi undrade om det varit en så bra idé. Skulle reningen kunna fixa så det blev klart och fint???
Vi gjorde också missen att fylla för fullt och fick se en vacker fontän ur skimmerhuset. jaja...man kan ju inte tänka på allt.

Ja...så var det montering av slangar till pump och sandfilter. Många olika kopplingar och vi fick ringa leverantören (Som hade support till 21 vardagar och 18 helger, kanon!) ett antal gånger för att reda ut vad som var vad. De svarade tålmodigt och uppmuntrande och i slutet blev allt faktiskt rätt.
Vi var impade av rejäla filter och slangar, kändes inte alls budget. Att allt inklusive lim mm var medskickat gjorde det enklare. Vi köpte dock till 16 meter 50mm PVC-slang till inloppet (60 kr/m). Det var mycket slang medskickat men vi valde att ställa pump mm i vår matkällare så det blev lite längre slangdragning än vad som kanske var tänkt.

(Att någon klåfingring person under all montering lyckades kortsluta lampan innan allt var rätt ikopplat kommer vi aldrig erkänna. Men glödlampor är inte det dyraste så det är ok)

Vi slog igång pump och filter, chockklorerade enligt anvisning och på bara några timmar var vattnet nästan klart. Allt brunt puts väck. Wow!

I väntan på rejälare täckning köptes en enklare press som går att låsa över poolen. Inte det optimala men inom en snar framtid skall poolen vara inbyggd på en altan med räcke runt om och skjutdörrar som går att låsa vid behov.

Dag 5 blir det bad!
Titel: DAG 5.
Skrivet av: vionne skrivet augusti 13, 2010, 14:25:15:15
Mätte med sticka. Ph ok. Klor ganska högt men vattnet är fint!
Vi dammsög botten och gladdes över alla medskickade grejer. Olika borsthuvuden, teleskopstänger osv. Och gamla altantrappan fick bli provisorisk ramp. Vi konstaterade att stegen som ingick i poolpaketet kändes gedigen. Men den kändes inte helt anpassad till små runda pooler. Den del som vilar mot poolväggen rör sig lite när man går på stegen och vi funderar verkligen över hur det slitaget kommer påverka linern!?? Någon som har idéer eller synpunkter på det?


Men nu... äntligen BAD!

Vi har pool! Lycka!!
 <love>

Nu ska "vi" bara bygga altan runt också så kommer vi ha ett eget paradis. Återkommer med de bilderna senare.

Jag som förr trott att egen pool antingen är en uppblåsbar plaskdamm eller ett "flerahundratusenkronorsprojekt" är glad att vi upptäckte den här mitt-i-mellanlösningen. Hoppas att vi kan inspirera någon annan och i sådant fall - lycka till!
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: Erica skrivet augusti 13, 2010, 18:56:14:14
Oj vad snabba ni varit ! :) Vårt poolprojekt tog lååååång tid, fast delvis berodde ju det på att vi byggde en inomhuspool och själva rummet var mer jobb med än poolen. Men att kunna bada efter 5 dagar är inte dåligt ! Kanske lite kallt förstås, ni hann väl knappast få vattnet varmt på den korta tiden ?  Grattis till poolen i vart fall ! Och att ni dokumenterat allt så utförligt kan säkert vara till god hjälp för andra som är på gång att bygga en liknande pool.

Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: Fia skrivet augusti 13, 2010, 20:06:58:58
Håller med Erika, det gick snabbt!! O0
Kan förstå att ni njuter nu, det är "gött"  <sol>

Flyttar tråden till "Byggtrådar" ;)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet augusti 14, 2010, 06:34:10:10
Vi har ju ingen värme inkopplad men vid första doppet var det ändå 21 grader (tankbilen hade stått i varmgarage med vatttnet i). Inte värre än att bada i havet och viljan var ju god. Dagen efter var det uppe i 23 och i går em när det var  varmt och soligt var det hela 25 grader i den. Den svarta täckningen verkar värma en del.

Mest troligt blir det elvärmare snart eftersom vi fått sån från vänner. Så får vi byta till något energisnålare efterhand.

Fia, att jag inte placerade tråden bland byggtrådar direkt beror på att jag inte hade sett den rubriken tills nu. Den stod tydligen med för små bokstäver.... :D
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: Polly skrivet augusti 14, 2010, 08:56:36:36
Jättekul läsning - alltid bra att se hur folk gör med alla detaljer man ska fundera över. Verkar ju inte bara finnas en lösning på alla frågor som dyker upp...
Lägg gärna upp fler bilder varteftersom, man blir så nyfiken!

Verkligen snabbt jobbat med bad på 5 dagar!
Vad tycker ni om storleken på er pool nu när ni badat i den? Känns den lagom, stor, liten, plaskdamm?
Hur många är ni som ska samsas?

Eftersom vi troligen inte kan bygga vår pool som vi tänkt (7,3 x 3,7) så har vi börjat snegla på en rund istället, jag är nog mer positiv till det än sambon tror jag. Den skulle gå att placera brevid fjärrvärmeledningarna, inte optimal placering, men det skulle gå.

Jag har en känsla av att man ändå inte simmar så himla mycket i en pool i trädgården, utan att det blir mer lek och bad? Då har ju formen inte så stor betydelse - eller har jag fel?
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet augusti 14, 2010, 09:59:06:06
Vi är nog rätt nöjda med storleken på poolen. Vi började ju till och med titta på en som vara bara 3,60 i diameter. Att det blev 4 m istället var för att vi ville ha djupet till 1,50. Som det är nu är ju baddjupet 1,40 och det är tillräckligt för att husets "unga vuxna" ska våga hoppa bomben från altanräcket... 8)
Men jag förstår om man väljer en grund om man har små barn.

Det är ju inte så att man motionssimmar precis men man rör sig runt och det  känns inte trångt för oss 5 i familjen. Än så länge i varje fall. Vi lider väl lite av nyhetens behag.


Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: Erica skrivet augusti 14, 2010, 10:13:47:47
Efteråt tycker nog de flesta att man kunde byggt större, men man måste ju dra en gräns någonstans. Vi hade först tänkt en 11x5.5 m utomhuspool med djupdel, men så ändrade vi oss och ville ha en inomhuspool och då kändes de måtten för stora för att projektet skulle vara realistiskt, så det blev 8x4 m i stället.

Djupet 1.40 m tycker vi räcker gott. Det är också vad vi har. Det enda problemet är väl att ibland en del barn på besök inte lyssnar på vad man säger om att INTE dyka med huvudet före (våra egna barn vet ju vad som gäller). Normalt går det ju ok om man bara dyker från kanten men djupet är egentligen för litet för detta sökerhetsmässigt.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: pejo skrivet augusti 14, 2010, 20:08:58:58
Hej
har samma modell fast större.
Min ena vita plast på stegen lossnade och jag fick hål i linern, akta er för det.
Annars har jag svetsat på 2 st rör på en platta som passar inuti stegen men den gungar ändå så det går nog inte att komma ifrån.
Jag är väldigt nöjd med min pool och kvalite för dom pengarna.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet augusti 15, 2010, 10:32:38:38
Ajaj pejo, nu blev jag ännu mer tveksam till stegen. Jag ska kolla de där vita plastgrejerna så de sitter! Men helst skulle jag vilja få till någon mer stabil lösning utan "gung". Din svetsade ställning hade kunnat vara intressant om du tyckt att det fungerat optimalt men du verkar ju inte helt nöjd ändå.
Titel: MOT ALTAN:
Skrivet av: vionne skrivet augusti 15, 2010, 11:48:19:19
Just nu är poolmiljön lite "så där". Det gjuts plintar till nya altanen och det känns mest geggigt. Täcket får nog vara på i dag....
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet september 20, 2010, 09:22:38:38
Bygga altan - Puh! Nu pratar vi inte om några fem dagar längre....
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet september 20, 2010, 09:32:16:16
Den något nedsänkta hörnan ska bli duschhörna. Vi tänkte försöka hitta någon bra utedusch att ha där.
(Hojta om ni ser någon på "höstrea" är ni bussiga.)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet september 20, 2010, 09:39:55:55
Och så var det dax att ta bort räcket i mellan och  öppna upp till gamla altanen. Snart är det bara den "lilla detaljen" med nytt räcke runt om hela nya delen som ska fixas. Nu börjar det bli svårt att hålla tempot uppe.

Och så togs sista badet. Det är nere på 12,5 grader i poolen nu så det blev ingen trängsel.
Snart dax att göra vinter.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: awasen skrivet september 20, 2010, 10:15:44:44
Stiligt!

Angående motionssim i liten pool, skaffa en Swim-trainer (http://www.folkpool.se/pool-produkter/bad-och-lek/blandade/Swim-Trainer-5200210) fungerar kalas bra! :)

//Anders
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet september 20, 2010, 16:05:38:38
Ah, tack för tipset Anders. Jag har sett dem där förr men trodde mest det var "leksaker". Men om du säger att de funkar bra så, man kanske skulle prova någon gång...
En smula billigare än en jetstream  ::)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: awasen skrivet september 20, 2010, 16:15:20:20
Jo, man tror ju det, men den är riktigt bra... Jag beställde en till min fru som ett skämt men vi har ivrigt använt den hela säsongen båda två...  8)

Sen kan man ju fundera på vad grannarna säger om "de där som ligger och simmar med gummisnodd"... ;)

//Anders
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: dacke skrivet september 21, 2010, 17:05:33:33
Den något nedsänkta hörnan ska bli duschhörna. Vi tänkte försöka hitta någon bra utedusch att ha där.
(Hojta om ni ser någon på "höstrea" är ni bussiga.)
Jag har en Dermex utedusch som består av ett tjockt svart böjt rör med en duschstril och vattenblandare på.
Du kopplar den bara med trädgårdsslang till kallvattnet och sedan värmer solen vattnet i duschen och blandar med inkommande kallvatten till önskad temperatur.
Jag såg den på höstrea i en Comfortbutik. Du får väl kolla i en sådan nära dig.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet september 21, 2010, 17:54:34:34
Ah, nice! Precis något sådant jag är ute efter. Jag har kollat den lokala K-rauta varje vecka men de vill ha fullt pris än... Jag kollar med Comfort. Tack för tipset Dacke!
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: vionne skrivet september 22, 2010, 16:53:53:53
Några bilder till på hur gamla och nya altandelen passats ihop. Det är väl mest färgen som skiljer nu....

Det ska så klart bli ett räcke framöver, för säkerhets skull och som vindskydd (Och som insynsskydd så att inga grannar ser oss om vi skulle köpa sån där gummisnodd att simma i  ::) )
Hur kanten runt poolen ska se ut är väl inte helt klart.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad.
Skrivet av: awasen skrivet september 22, 2010, 17:19:03:03
Ang. Wedding cake, kolla här http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5431.msg46044#msg46044 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5431.msg46044#msg46044).

Den fungerar bra för rund pool, vår är ju 3,5 meter i diameter och trappan står på kortsidan.

Den skaver ingenstans på liner även om jag var lite rädd för det men jag har dykt efter att vi tog upp den och det finns inga märken alls på linern där trappan stått hela säsongen...

//Anders
Titel: Första vinterstängningen
Skrivet av: vionne skrivet november 01, 2010, 19:58:18:18
Så var det dax att stänga ihop helt. Första gången för oss. Hur var det nu?
Läser allt vi kommer över här samt bruksanvisning förstås.
Vattnet chockklorerat och klart. Check. Ph är ok. Backspolat - check. Sänkt vattennivån till dryga decimetern under skimmer.

Någon var tvungen att hoppa i för att ta loss lampan och det påstås att det inte var varmt...
Vi la också i 6 stora dunkar delvis fyllda med sand och hoppas att det har lugnande inverkan på ev. issprängning.

En vanlig press lades ut och vi kom även på att göra litet hål i mitten så den kanske håller bättre. Pressen ligger nu fast under reglarna och lär inte flytta på sig.

Vi fick plåtar av en bekant som hade några rejäla 6 meters till övers.
(Ide'n kläcktes nu att om man bygger rejält regelverk att lägga plåtarna på så kan det även användas om man sommartid skulle vilja täcka över poolen med golvskivor för att få plats med väldigt många gäster på altanen vid kommande jämn födelsedag. Därav tätt med reglar.)

Efter att mörkret lagt sig och fotografen övergått till middagsfixande tillkom några extra plank på de sidor som var lite öppna och plåtarna skruvades fast så inga höststormar ska leverera dem till grannarna.
Klart! Nu är poolen verkligen totalt helstängd.

Längtar såååå till sommaren <sol>

Titel: Nytt år, nya projekt
Skrivet av: vionne skrivet april 16, 2011, 18:25:01:01
Slutet på mars. Lite nervöst att ta av plåtarna; Hur skulle det se ut?
Men allt verkade okey. Fortfarande is men ok.

När vi häromdagen lyfte på pressarna igen var isen borta och det första som hände var att maken byggde en sarg runt om. Jag röstade för att få måla den vit men blev raskt nedröstad. Vi får väl se framöver  ;)
Titel: Nytt år, nya projekt
Skrivet av: vionne skrivet april 16, 2011, 18:30:56:56
Dagens projekt: Att fortsätta arbetet med räcket. Vi börjar uppifrån och sen får det "vanliga" räcket komma efterhand man hinner. Blev redan skillnad: Mycket mera inramat trots att det inte var många "pinnar" som kom dit i dag. Man börjar ana hur det ska komma att bli när det blir klart.

Kan för övrigt rapportera om hela 6,5 plusgrader i vattnet. Ska försöka fylla upp resten i poolen i veckan också. Undrar vem som vill hoppa i och sätta tillbaks lampan på sin plats?
Titel: Viktigt pooltillbehör: Bar
Skrivet av: vionne skrivet april 30, 2011, 16:18:10:10
Medan de vuxna i huset kämpar med att såga till och måla ca 160 nya "staketpinnar" så tycker husets yngre invånare att det finns andra tillbehör till poolområdet som har högra prio....
I min tänkta solstolshörna börjar därför en bar nu ta form. Det ser ju ut att kunna bli en ganska trevlig sommar  8)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 30, 2011, 20:04:31:31
Skitsnyggt!
Glöm inte att dra fram el till kylen som du bara måste ha där under bänkskivan!
Titel: Baren invigd i varje fall
Skrivet av: vionne skrivet maj 07, 2011, 14:51:59:59
Jag tror absolut att sonen planerar för kyl i baren framöver. Han har stora planer. Ingen annan belysning är tex klar runt poolen men baren har redan fått infällda nedåtspottar. Jag hoppas han har planer för belysning även ovanför men det är väl bara att vänta och se.

Jag må ha varit skeptiker till behovet av bar men invigningen av den var i varje fall trevlig. (Nu längtar vi tills staketpinnar och allt annat runt poolen blir klart så även den kan få sin formella invigning.)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Zaphod skrivet maj 07, 2011, 22:34:12:12
Nice, I like O0 <antman> O0

//
Lars
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 08, 2011, 00:19:36:36
me too O0
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: pool09 skrivet maj 08, 2011, 09:22:05:05
coolt, gillar också baren och ni har gjort hela projektet bra!

Vi har gott om plats på vårt trädäck, om man skulle... ;D
Titel: Ytterligare ett sätt gömma en skimmerlucka
Skrivet av: vionne skrivet maj 10, 2011, 21:33:14:14
Tack för alla hejarrop och tummar upp. Det är sånt som bidrar till orken att göra färdigt även det där sista. Barbyggaren blev dessutom helt klart glad över att flera förstod sig på hans id'e (När nu föräldrarna var så tröga...)

En sak vi insett när vi tittar runt här på forumet är att skimmerluckan kan gömmas snyggt på tusen olika sätt. Här är makens variant. Enkelt att lyfta upp luckan med ett lätt tag i kanten och lika lätt att lägga åter - och dessutom så gott som osynligt övrig tid.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: carjoh skrivet maj 11, 2011, 06:47:07:07
Hej!
Vad kul att se hela projektet - ser verkligen jättefint ut  O0. Jag är lite nyfiken på hur ni löst det under sargen. På bilderna med skimmern syns någon trälist... Vi har nämligen gjort liknande ert. Vi har golvet några centimeter över poolen ( för att kunna byta linern UTAN att behöva skruva bort stora delar av golvet), och har därför glipa mellan golv och pool som vi vill dölja. Har funderat på olika lösningar och är därför nyfiken på hur ni löst det.

Mvh
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet maj 12, 2011, 21:06:35:35
Hej carjoh.
Den s.k. trälisten består egentligen av ca 8 mm tjocka ribbor som klyvits från en trallbräda för att bli tunna nog att kunna böja runt om. De är sen lagda runt omlott i 3 lager tills det blev som en lagom bred list och de är skruvade direkt i trallgolvets ändträ.
Sen hyvlades de av uppifrån så de blev exakt lagom höjd på dem. Lite pill men egentligen ganska enkelt. Över det hela skruvades sen träsargen.
Ett bra sätt så det inte blev en "glipa in under mellan  sarg och pool.

Vid ett ev. framtida linerbyte skruvas sargen och de tre varven träribbor bort och det ska då vara möjligt att komma åt. (Det får gärna dröja väldigt många år innan det är dax att börja renovera poolen!)

Lycka till med ditt eget projekt. Kul om du kan ha nytta av vår lösning!
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Erica skrivet maj 12, 2011, 22:41:21:21
Det hela ser ju verkligen snyggt och välgjort ut. Någon bar har vi inte till vår pool men jag har ju sett flera sådana kombinationer. Även modellen "swim-up bar" där man når bardisken direkt från vattenytan... undvik bara att tappa glas i vattnet, det är ett riktigt elände. Hopplöst att få upp till 100 % om de går sönder, risk att skära sig eller att skära hål i linern om man har sådan. Glasskärvor är för tunga för att följa med bottendammsugaren och de syns ju knappt så att ta dem med håv är svårt också.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet maj 13, 2011, 08:44:37:37
Tack för varningen Erica, glasförbud i poolen är härmed infört.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Erica skrivet maj 13, 2011, 15:06:55:55
Jo har man bar invid poolen bör man vara försiktig. Ett alternativ är ju plastglas, de ger inte alls samma problem, men kanske inte riktig passar in om man har någon högtidligare tillställning.

Vi har inte så sällan fester kring poolen och vi diskuterade ju i en annan tråd om eventuella risker om man t.ex. hamnar i poolen med högklackat ,vare sig man hoppar i eller får "hjälp" av alltid lika "hjälpsamma" vänner :) (har hänt mig ett hyfsat antal gånger men är definitivt ofarligt i vår pool eftersom det inte finns någon liner). Enligt vissa kunde detta vara farligt för linern, enligt andra ok om man hade hårt underlag under linern. Men glas är definitivt inte bra, varken med eller utan liner. Särskilt typ vinglas ger ju väldigt tunna, vassa och svårfunna bitar om de går sönder. I stort sett allt annat som folk kan tappa i vattnet brukar gå rätt lätt att fiska upp. Varning dock för kontaktlinser - de är mycket svåra att hitta ! Mobiler bör ju inte heller hamna i poolen....
Titel: Räcket så gott som klart nu
Skrivet av: vionne skrivet juni 04, 2011, 20:43:56:56
ja nu börjar äntligen räcket bli klart runt om och det är väl en slags milstolpe på vägen mot "färdigt".
Sen återstår ju förstås duschhörnan som ska fixas klart, solvärmen som ska upp på taket och allt det som hör till och dessutom ska man väl handla lite möbler och få till någon typ av inredning. Eller heter det utredning när det är utomhus?  >rulla<

Just nu är jag mycket glad för det nya lilla citronträdet. Vi får väl se hur länge det överlever min ömma omvårdnad.

Men i dag var i varje fall dagen då vi började bada på riktigt. Så underbart!   <love>
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: pewa skrivet juni 05, 2011, 23:59:40:40
Fint!

Blir nyfiken på er träsarg som ser rund ut? Köpt sådan? &var!) eller Fixat själva? (hur!)

Vi har en nästan lika dan : rund 4,2 och 1,5 djup men barnen klagar på att de river sig på vår kant.... ::)

/pewa
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet juni 06, 2011, 13:50:49:49
Fint!

Blir nyfiken på er träsarg som ser rund ut? Köpt sådan? &var!) eller Fixat själva? (hur!)

Vi har en nästan lika dan : rund 4,2 och 1,5 djup men barnen klagar på att de river sig på vår kant.... ::)

/pewa

Hej Pewa! Inte kul om man river sig kan jag tänka mig.
Vår sarg är hemgjord av en vanlig impregnerad 45x195-regel. Den har sen hyvlats ner till 30 mm för att bli lite nättare. Vi använde den dimensionen för att få tillräcklig bredd  för att kunna använda så få bitar som möjligt när de skulle sågas med rätt rundning. Totalt blev det 18 bitar (plus skimmerluckan som också är en del av sargen). Så här långt är vi nöjda med den och får hoppas att den håller sig slät och vi slipper stickor i fötter och ändor  8)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: pewa skrivet juni 06, 2011, 22:11:11:11
Ahha, ni har sågat den rund och slipat kanterna. Snyggt jobbat! Skall genast visa detta för gubben, men känner på mig att det blir stirrblicken... du är inte klok, det får du fixa själv.
Men både han och jag vet att jag inte är kapabel till varken större eller mindre underverk, om de inte går att tänka fram. Tur för mig att mina ideer då och då (efter ett tag) ses som goda och han kan tänka sig genomföra dem  >rulla<

Skall genast lägga ifrån mig datorn för att börja spridandet av en ny god idé.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: TeeOne skrivet juni 07, 2011, 01:50:09:09
Så fint ni har fått ihop poolområdet med huset, stort grattis till en verkligen lyckad helhet!
Titel: SV: Inspiration: Nu med solduschen på plats
Skrivet av: vionne skrivet juni 12, 2011, 16:45:43:43
...och så kom solduschen på plats. Vi skippade vattenslangen och satte dit en mer permanent anslutning.

En verklig lättnad att slippa springa in i huset och duscha efter varje dopp.
Titel: Nästan klart
Skrivet av: vionne skrivet juni 12, 2011, 16:54:06:06
Bara några foton nu när projektet börjar bli klart
Titel: Fors. Några sista foton
Skrivet av: vionne skrivet juni 12, 2011, 17:02:12:12
Lägger upp några sista foton nu när vi känner oss färdiga.

(Jo, det kommer ytterligare foton den dagen vi köper vår planerade trappa och förstås några från solvärmegrejandet när vi någon gång tar tag med det, men tills dess blir det lugnt från oss.)

Önskar er alla en underbar sommar!
 <sol>


Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Fia skrivet juni 12, 2011, 17:10:10:10
Vilken underbar oas ni skaffat er!!!
Hoppas ni får många njutningstimmar där i sommar!!
Titel: Lite grönt
Skrivet av: vionne skrivet juni 30, 2011, 17:02:19:19
Några av de där dyra sakerna som man inte måste ha men ändå gärna vill ha är bland annat växterna runt. Nu efter ett par månader så börjar de ta sig riktigt bra men några meter till får de gärna bli :-)
Titel: Och nu med värme!
Skrivet av: vionne skrivet juni 30, 2011, 17:17:51:51
Efter att ha haft rörmokare i källaren några dagar så har vi nu en ackumelatortank kopplad till vedpannan. I tanken finns en elvärmare också så vi kan vara bekväma när vi önskar. Det här har nu kopplats ihop med poolen så att även den kan värmas vid behov.

Det betydde eldning i pannan i dag och vips (nåja, på 6-7 timmar) hade svala 21 grader i poolen förvandlats till ljuva 28 grader  8)

Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Mizzi skrivet juni 30, 2011, 19:09:10:10
Så duktiga ni har varit och så tjusigt slutresultatet blev!   O0   En riktig oas!  Ännu tjusigare lär det bli när dina växter har intagit spaljén  :)


Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet juni 30, 2011, 19:13:51:51
Tack tack. Nu börjar det likna något och vi är så glada att vi gav oss in i poolsvängen.

Sen ska väl den som äras bör äras. Maken har varit duktig och själv har jag bara hejat på duktigt  ::)
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juli 01, 2011, 06:10:18:18
Ser trevligt ut, längtar till vår trall runt poolen blir iordning...
Titel: Solvärme på G
Skrivet av: vionne skrivet juli 03, 2011, 21:52:23:23
Och så börjar vi projekt "Upp med solfångare" på taket. Och då var det ju lika bra att börja med att riva av ALLT tegel och ALL papp för att byta samtidigt, när vi ändå skulle riva av en del liksom.

Jaha, verkar ju billigt med solvärme....  ::)

Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Åsa S skrivet juli 03, 2011, 22:09:38:38
Oj vad jag längtar tills vi har kommit så långt! Om vädret är på vår sida hoppas vi kunna montera poolen på tisdag eller onsdag... Hur gjorde ni för att få botten exakt jämn och i våg överallt? Hur vi än pysslar med hjälp av laser, bräda och vattenpass blir det inte helt perfekt. (Eller är det bara jag som är för petig?)  /  Åsa
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet juli 04, 2011, 21:49:33:33
Ja du Åsa, jag förstår att du längtar nu när det närmar sig. Men det låter som räddningen är nära för er.
Och det där med avvägning: Hur exakt är exakt?  ::) Vi hade både laser och div. annat smått och gott till hjälp och var väldigt noggranna för min man är ganska petig, och jag tycker nog det blev ...hm... ganska exakt. I vårt fall betyder det att det ändå skiljer någon halv centimeter i höjd från ena sidan till den andra (På 4 meter). Det är inget som stör och inget som märks heller för man har ju inte precis vatten ända upp till kanten ändå.
Lycka till med ert bygge!
Titel: Belysning runt om
Skrivet av: vionne skrivet juli 20, 2011, 12:00:49:49
Fiffiga vänner kom på att en lämplig födelsedagspresent till en poolbyggare var belysning. Och för att den skulle komma på plats kom de hit själva och satte igång och borra och dra sladdar och satte det hela på plats.

Fotot där de lyser är från när första sidan var klar men vi gjorde likadant runt hela räcket. I skymning är det mest som små gnistrande diamanter men i mörker lyser det lite mer och ramar in på ett snyggt sätt.

Otroligt uppskattad och användbar present   <sol>
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juli 21, 2011, 20:19:50:50
Ser snyggt ut, något jag funderar skarpt på när vår altan blir färdig, när det nu blir :D
Titel: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: vionne skrivet juni 15, 2012, 10:09:19:19
Måste ju få visa växterna vi planterade runt poolen i början av maj förra året.
De har växt så det knakat och blivit en rejäl grönska. Förhoppningsvis ska det blomma lite här och där under sommaren också.
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Fia skrivet juni 15, 2012, 19:26:25:25
Härlig grön oas o vindskydd! O0
Titel: SV: Inspiration: Vår pool. från tanke till bad: Rund Opal 4,0 x 1,5
Skrivet av: Kallsupen skrivet september 02, 2012, 16:09:11:11
Ja detta såg ju kanon fint ut.Hur funkar er värmepump????