VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Hot tub rash  (läst 6937 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Berndtivassen

  • Gäst
Berndtivassen
Hot tub rash
« skrivet: januari 02, 2020, 23:49:17:17 »
 Hej!
Har nyligen flyttat till ett hus med ett trevligt spabad. Har dock fått utslag ett par gånger, vilket verkar vara pseudomonas follikulit, även känt som ”hot tub rash” på engelska.

Det är nån form av kinabad och förra ägaren har inte instruerat riktigt hur allting ska skötas. Har fixat med pH och klor men fick nu utslag på nytt.

Måste jag byta ut vattnet och minutiöst göra rent allt med typ klorin, eller går det att få bukt med det på annat sätt?

Poolgiganten

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Hot tub rash
« Svar #1 skrivet: januari 03, 2020, 17:21:21:21 »
Hej, töm hela spabadet på vatten. Köp oorganiskt klor som kalciumhypoklorit (finns hos Folkpool) eller klorin. Du kommer att behöva sänk pH eller pH-minus (Biltema eller någon annan). Du behöver göra en chockklorering. Vidare kommer du behöva tillsätta flytande flockningsmedel för att fånga upp bakterierna. Ha koll på filtret så det inte sätter igen sig.

Kör hela systemet minst ett dygn med chockklorering. Ha gärna locket öppet. Töm ut vattnet och börja om.

Efter tillsats av klor, Justerar du pH ner till 7-7,4. Ger bättre bakteriedödande effekt.

Kan vara bra om du köper teststickor för att ha koll på CYA, fritt klor, bundet klor och pH i framtiden.
Roger


Utloggad Erica

SV: Hot tub rash
« Svar #2 skrivet: januari 04, 2020, 18:51:52:52 »
Har du fått sådana problem så är tömning det enda vettiga och sedan gäller det att bakterierna inte får någon chans att etablera sig igen. De kan finnas kvar i karet och ledningar m.m. En ordentlig chockklorering brukar knäcka de flesta mikroorganismer. Om du som föreslogs ovan använder oorganiskt klor så behöver du inte bekymra dig om CYA om det inte ingår som avsiktlig tillsats i kloret (se innehållsförteckningen). Oorganiskt klor ger inte i sig självt upphov till någon cyanursyra. Flockingsmedel, ja om du fått någon synlig förorening som är för finkornig för filtret - sådant kan se ut som "mjölk i vattnet" (kalkutfällning alt. döda alger) eller brunaktig färgton (järnutfällning). Men mot rena bakterier biter det inte, du kan inte flocka själva bakterierna.

Vid chockklorering skall klorvärdet upp högt, minst 10-15 ppm. gärna mer. Men bada inte i badet förrän klorvärdet sjunkit till badbara nivåer. Orsaken till att du behöver chockklorera även om du bytt vattnet är att bakterier kan finnas kvar inne i ledningar, pumpar, filter m.m. där du inte kommer åt att tvätta rent. Men med högklorerat vatten cirkulerandes runt dör även dessa. Tänk på att direkt efter chockklorering kan klortest indikera lågt klorvärde beroende på att klorvärdet i själva verket ligger utanför mätområdet för tabletterna eller stickorna. Testa i så fall att späda ut vattnet och ta ett nytt test. Om t.ex. du späder ut i liter spavatten med 9 liter rent kranvatten och sedan klortesat visar 1.5 ppm så har du i själva verket 15 ppm i vattnet.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Hot tub rash
« Svar #3 skrivet: januari 06, 2020, 20:41:06:06 »
Ditt problem ligger i att du använder natriumdiklorisocyanurat. Tror att leverantören rekommenderar detta? Bakterien i ditt fall är känd för att orsaka dina besvär. I ditt fall är mängden CYA och relationen fritt klor avgörande för om du har desinfektion.

 

Abstrakt

Olika typer av simbassänger undersöktes med avseende på kvantitativ isolering av Pseudomonas aeruginosa. Förekomsten av organismen ökade när rester av fritt klor sjönk under 0,4 mg / l i poolvatten, vilket gav ett pH av 6,9-8,9. När vatten-pH-värdet blev mer alkaliskt minskade desinficeringseffektiviteten. Överdriven slamproduktion fick vissa stammar att bli mer resistenta mot klorbehandling. Immunotyping och fagtypning, som användes för att studera dynamiken hos P. aeruginosa-populationer i poolvatten, visade att höga tätheter av organismen huvudsakligen bestod av enstaka dominerande stammar.

Om du inte redan bytt vatten och börjat om kan du skicka värdena för CYA, fritt klor och bundet klor. Då får du en förklaring. Alger är lätt att hantera, men bakterier kan vara lite mer kluriga.
Om du berättar hur pH förändras ger det en förklaring.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Hot tub rash
« Svar #4 skrivet: januari 06, 2020, 21:26:45:45 »
Utifrån abstrakt;
Betyder att bakterierna bildar en skyddande biofilm som skyddar från desinfektion, klor. Råkar pH bli lite för högt och CYA är högt får man problem med bakterier.
Vidare är alger lätt att hantera.

Ökad koncentration av CYA minskar desinfektionen drastiskt. Vilket har varit känt mycket länge. De som använder automatiska system med ORP kan troligen intyga detta? Har de råkat använda organiskt klor minskar orpen. Alltså oxidation och reduktionsförmågan. Vilket betyder sämre desinfektion.   

Berndtivassen

  • Gäst
Berndtivassen
SV: Hot tub rash
« Svar #5 skrivet: januari 06, 2020, 21:55:38:38 »
Tack för bra svar. Kommer planera in en städdag med vattenbyte framöver. Har sänkt temperaturen tills vidare.

Jag har använt grejer från förra ägaren. Siktglas som mäter pH och klor med tabletter. Värdet för pH har gått bra att justera upp med pH-plus medan kloret inte givit något synlig utslag i siktglaset. För att försöka få upp kloret har jag använt bitar av typ chockklor avsett för större pooler och höftat dosering, lite i överkant då det fortfarande inte gett utslag vid test. Det har luktat klor i några dagar vilket sedan avtagit. Kan vara så att det även innehöll flockningsmedel m.m.
Värdet för pH har dagen efter tillsats av pH-plus kommit upp till runt 7.4 för att vid nästa mättillfälle, en vecka kanske, ligga runt 7.0 igen.

Filtren vet jag inte ens var dom är så det blir nog bra att få bytt dessa i samma veva.  ;D


Utloggad Telekiter

SV: Hot tub rash
« Svar #6 skrivet: januari 07, 2020, 12:59:04:04 »
Kör även en Pipe Clean (går bra köra med det gamla dåliga vattnet) innan du byter vatten. Då ökar du chansen att få rent rörsystemet innan det nya vattnet tappas upp.

Filtret/filtren sitter lättillgängligt under någon lucka, eller under skimmerkorgen INNE i badet. Alltså de sitter inte UNDER badet inne vid pumparna och värmaren.

/Urban.

Utloggad Teknikern

SV: Hot tub rash
« Svar #7 skrivet: januari 08, 2020, 12:51:48:48 »
En erfarenhet jag nu har sen jag började med saltklorinator är att klorlukten avtagit markant över tid, det verkar som att kloret "bränt bort" allt vad som levt i vattnet och då avtog också klorlukten. Som jag tidigare skrev är vattnet 2,5 år gammalt och aldrig bytt men fortfarande kristallklart och filtret spolas ur ungefär var 6-e vecka. Badet används i genomsnitt 5 dar i veckan, finns det nåt skönare än att glida ner i det 40-gradiga vattnet under en kolsvart stjärnhimmel? Det kallar jag livskvalitet.  <love>

Berndtivassen

  • Gäst
Berndtivassen
SV: Hot tub rash
« Svar #8 skrivet: januari 11, 2020, 13:18:56:56 »
Kör även en Pipe Clean (går bra köra med det gamla dåliga vattnet) innan du byter vatten. Då ökar du chansen att få rent rörsystemet innan det nya vattnet tappas upp.

Filtret/filtren sitter lättillgängligt under någon lucka, eller under skimmerkorgen INNE i badet. Alltså de sitter inte UNDER badet inne vid pumparna och värmaren.

/Urban.

Tack, var kan filtret tänkas gömma sig här?

Berndtivassen

  • Gäst
Berndtivassen
SV: Hot tub rash
« Svar #9 skrivet: januari 11, 2020, 13:23:03:03 »
Tack, var kan filtret tänkas gömma sig här?
Osså bilden då

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag