Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Ovanmarkspooler => Ämnet startat av: aunnr1 skrivet juni 30, 2017, 11:05:38:38

Titel: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: aunnr1 skrivet juni 30, 2017, 11:05:38:38
Då var det dags att beställa en pool
Jag har väl mer eller mindre bestämt mej för en stoorpool 10,1-5,5m

men jag har några frågor till er som byggt sådana pooler,

Hur är duken skuren? skulle det gå att göra långsidorna raka,
Naturligtvis måste man stötta upp dom på ett alternativt vis som är tillräckligt hållbart, men kan man göra det för dels vinylduken dels går det att använda botten skenorna som man ställer plåtarna i,
om man gör någon form av stöd vägg så kanske man inte behöver använda botten skenorna eller listerna?" vad man nu skall kalla dom " på långsidorna.

O sen hur är det med dom lister som man låser duken med på ovansidan går dom att montera på en rak kant,

o till sist dom trådar som jag läst så verkar det som att det blir över ganska mycket duk på ovansidan, skulle det finnas duk kvar till att göra poolen 10cm djupare,

Nu vet jag inte om det är värt att göra dessa ändringar på poolen men jag funderar på att om det går o inte är för besvärligt så kanske jag provar att göra en eller alla dom ändringarna

jag skulle vara tacksam om någon som har byggt stoorpool hade någon tanke om mina frågor

Anders
Titel: SV: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: Stridis2 skrivet juli 01, 2017, 22:20:29:29
Allting går (utom små barn och tennsoldater), men det skulle bli enormt mycket jobb. Jag har en 7,6 * 4,5 meters storpool, och jag tyckte inte kvalitén var för bra som den var. Om du ökar höjden 10% så ökar du också trycket i nederkant med lika mycket. Poolen är dimensionerad för 120 cm vatten och inte 130 (aktiv baddjup, visst kan det bli mer när det regnar, men då skvätter det ut när man badar).
Att göra långsidorna raka skulle försvara bärigheten på poolsidan mycket. Pröva hur mycket ett vanligt A4-papper tår i tryck på högkant. Rulla sedan ihop det till en cylinder och pröva igen.
Poolen använder de välvda sidorna för att få styrka.
Vill du ha en pool med raka sidor så köp en sådan från början.
Titel: SV: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: aunnr1 skrivet juli 03, 2017, 23:49:50:50
tack för dom synpunkterna det är alltid bra med andras syn på saker,
men vad säger du om mina frågor?
Topplisten, bottenlisten, höjden på vinylduken o hur duken är skuren,
har du eller någon annan som har byggt en JoF stoorpool svar eller synpunkter på det
Titel: SV: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: Rickard skrivet juli 04, 2017, 06:17:26:26
Långsidorna är väl raka på storpoolen, eller tittar jag på fel bilder?
http://poolshop.jf-fritid.se/storpool-basic/

Att ändra form på en i förväg svetsad liner går inte, det är tillräckligt svårt att få det bra om man följer byggbeskrivningen till punkt och pricka.
Eller med "Raka" menar du då att du vill få skarpa hörn mot botten?
Titel: SV: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: aunnr1 skrivet juli 04, 2017, 21:17:13:13
Nä väggarna i stoorpoolen är inte raka dom går precis som stridis2 skriver i bågar,
o som han också påpekar så är det nog för att det blir ett billigare o enklare sätt att få styrka o att det skall vara billigt att producera.
Men jag har läst att dom flesta har haft problem med att inte få veck i duken vid stödbenen så därför så gissar jag att duken är rakt skuren, men jag vet inte o om den inte är rakt skuren så går det ju inte att ändra formen på den.
Jag har egentligen inget problem med att det är två bågar i poolen på långsidan,
det jag hade velat var att om det finns så mycket duk kvar där uppe att man skulle kunna göra poolen djupare, då skulle det vara enklare att göra om hela långsidan om den var rak.
Jag har börjat gräva o om jag hade kunnat få reda på hur det var med höjden o skärningen på duken så hade jag kunnat börja förbereda för höjningen av poolväggen, men jag får väl vänta o se när poolen kommer hur den ser ut,
sen vet jag inte om det är värt jobbet att göra om den det får jag väl se hur jag gör.
Titel: SV: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: Stridis2 skrivet juli 04, 2017, 22:03:38:38
Nej, det går inte att använda bottenlister eller topplister om du ska göra väggarna raka. Dessa är formpressade i den radie du ska ha. Jag skulle bli mycket förvånad om du skulle kunna valsa dessa raka utan att få veck i plåten.
Botten på linern skulle jag gissa är skuren oval, alltså inte formad som en "8". Därav att man drar upp skarven på linern vid stödbenen.
Jag gick precis ut och mätte överlappet på min pool. Det varierar mellan 10 och 23 cm. Men du måste ha något kvar att dra i när du spänner upp linern, så att göra poolen djupare är svårt med den linern.

Jag själv brukar kasta mig djärvt in i ganska många och stora projekt. Bara för att nämna lite så när jag skulle bygga pool så köper jag en 12 tons larvgrävare. Sedan utvecklar och tillverkar jag egna redskap till denna.
Men jag skulle aldrig i min vildaste fantasi få för mig att bygga om en storpool på det sätt du funderar på. Mitt råd är att köpa rätt pool från början!
Titel: SV: J o F ändringar i poolen
Skrivet av: aunnr1 skrivet juli 05, 2017, 00:20:23:23
tack   det var ju precis det jag ville ha svar på, om dom är formpressade så är det ju inte så enkelt att ändra formen på dom o med bara 10cm kvar på duken så kan man ju inte göra poolen djupare..