Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - jool08

Sidor: [1]
1
Markpooler. / Läckage. Riskkonstruktion bräddavlopp?
« skrivet: maj 10, 2024, 21:22:47:47  »
Hej! Startar nu andra säsongen med pool och tyvärr är det mycket krångel. Vår pool är cirka 30 år gammal och jag vet inte om vi har en standardlösning eller en väldigt dum lösning. Vi når bräddavloppet genom en lucka i trallen och längst ner mot marken (vilket man precis når om man ligger på mage på trallen och sträcker sig ner) så finns det en koppling/skarv, se bild.

Denna var ett litet elände när poolen skulle stängas i vintras. Locket (blått markerat) var stenhårt skruvat och det var med stor möda som vi lyckades öppna detta. Delen mellan den gröna och röda markeringen är vridbar och jag blev rekommenderad av en poolkunnig kontakt att vrida den neråt så mycket jag kunde för att tömma ut vattnet som fanns i bräddavlopp/slang. Jag tror att vi lyckades hyggligt, men det var väldigt krångligt.

Nu när det var dags att starta systemet så har jag återigen vridit "locket" uppåt och skruvat fast det så gott jag bara kan. Men någonstans är systemet inte tätt. Jag kan se att det droppar vatten i kanten vid den gröna slangen (röd markering), vilket kanske inte är så konstigt eftersom mittendelen är roterbar just där. På samma sätt så tror jag att det är otätt även vid den gula markeringen (där det också är roterbart). Pumpen går ojämnt och det är mycket luft i systemet. Jag kan såklart inte vara säker på att läckaget är just i detta område men det är min huvudmisstanke.


Brukar det se ut såhär? Det känns inte rimligt att man två gånger varje år ska ligga i denna väldigt oergonomiska ställning och vrida på dessa väldigt hårt skruvade kopplingar. Även äldre personer och lite svagare personer bör väl kunna sköta en pool. Att slangarna på bägge sidorna är fritt roterbara och nu dessutom läcker känns inte heller riktigt bra.

Går det att byta allt detta till någon bättre/modernare lösning? Skulle önska mig en lösning som är säker och lätt att hantera när poolen ska vinterstängas och startas igen på våren.
Har ni andra tips på hur man ska få detta att bli tätt? Om man sätter dit någon typ av silikon som fixerar hela paketet så förstår jag inte hur man ska bete sig för att tömma systemet på hösten.

2
Vatten och kemi / Kraftigt stigande klor av veckopuckar
« skrivet: september 04, 2023, 18:02:09:09  »
Hej! Håller på att bli tokig på poolen. Kloret stiger hela tiden till höga nivåer trots att vi tillför mindre än rekommenderat. Har en pool som är 30-35 m3 och använder vanliga multiklor-puckar för veckodosering i breddavloppet. Tabletter löser upp sig långsamt (långsammare än jag förväntar mig) och det brukar ta cirka 2 veckor innan den är helt upplöst. Just nu är det 10 dagar sedan vi la i en ny tablett och det är fortfarande en rejäl bit kvar. När vi la i den tabletten hade det gått flera dagar sedan den föregående var upplöst och kloret var nere i 0,5 (alltså för lågt).

Men nu har vi sett samma mönster flera gånger. Kloret stiger alldeles för mycket av tabletterna. Idag har det badats i poolen och tyvärr så mätte jag först efteråt, nu är kloret 7,5. Hur farligt är det? Får dåligt samvete för barnen.

Jag har inga problem med pH, det ligger på 7,4 och har varit stabilt sedan vi fick igång poolen i slutet av juli. Mäter numera med poolLab, så värdena borde vara tillförlitliga.

Hur kan så små mängder tillfört klor ge så höga värden? Kan det vara så att vår set-up inte "tål" veckopuckar utan att vi måste tillföra mindre mängder på annat sätt. Något annan som har liknande erfarenheter?

3
Vatten och kemi / Svängande värden eller mätarfel?
« skrivet: juli 30, 2023, 16:00:29:29  »
Första året med pool och har ännu inte uppnått ett läge där det känns säkert att bada.

Vi har en mätare aquacheck trutest. Jag vet ingenting om mätarens ålder/historik då den ingick i husköpet. Jag har dock köpt nya teststickor.

I början av säsongen var pH lågt (omkring 6,1-6,5), alkaliniteten 0 och klor normalt. Vi hade i några skopor höj-pH och höj-alka vid ett par tillfällen men inte alls så stora mängder som doseringsanvisningarna sa. Vi hade också i några skopor chock-klor då det låg en död mus i poolen, vilket kändes äckligt. Klor steg då tillfälligt men var nere i 3 någon dag efteråt.

Det hände inte särskilt mycket med våra värden och vi tog en paus från pool-projektet. Under den senaste månaden har vi inte badat och inte tillfört någonting utöver en veckopuck i breddavloppet förra veckan (den är fortfarande inte helt upplöst) och dessutom har vi värmt vattnet från 16 till 25 grader. Cirkulationen har till stor del varit avstängd men nu påslagen sedan cirka 5 dagar.

Vattnet ser jättefint ut och vi skulle gärna bada men mätningarna ger fortfarande avvikande och mycket svängande värden. Igår kväll fick jag bra värden på en sticka (klor 2, pH 7,5 och alkalinitet 80) och poolen kändes badbar. Idag får jag klor 6,5 och pH 8,4. Jag har provat flera stickor och värdena varierar kraftigt från sticka till sticka. Det känns helt meningslöst att mäta när klor varierar mellan 1 - 9 och pH mellan 7 - 8,5 inom några timmar. Jag har gjort mätningarna i olika delar av poolen, inte i breddavloppet.

Är det rimligt att man för så stor variation från sticka till sticka?

Är det rimligt att pH svängt från kraftigt lågt till ordentligt högt när vi inte rört poolen på en månad?

Kan klor vara kraftigt förhöjt trots att det enda klor jag tillfört under senaste månaden är en veckopuck?

Jag följer anvisningarna för teststickorna och poolen är cirka 35 m3, så den borde inte vara känslig för små mängder kemikalier.

4
Vatten och kemi / Höja alkalinitet eller pH först?
« skrivet: juni 15, 2023, 15:16:38:38  »
Hej! Fösta säsongen med pool och mycket alla lära sig. Första mätningen ger pH 6,4 och alkalinitet 0,00. Jag har konsulterat två återförsäljare av poolkemi som säger olika och i gamla trådar här på forumet finns också motstridiga åsikter.

Den ena säger att jag ska hälla i en stor mängd (3 kg) pH-plus och sen se vad som händer med alkaliniteten. Den andra säger att jag måste höja alkaliniteten först för att jag ska kunna justera pH på ett rimligt sätt. Jag har också förstått att dessa medel är liknande och har överlappande effekt.

Hur mycket och av vilken sort hade ni slängt i först? Poolen är cirka 32 m3.

5
Markpooler. / Läckande koppling, vad saknas?
« skrivet: juni 14, 2023, 19:25:57:57  »
Hej! Har flyttat in i hus med pool och det läcker ordentligt vid utloppet från poolvärmepumpen. Packningen på värmepumpens sida ser gammal och sprucken ut. På andra sidan finns ingen packning alls. Saknas det en packning där eller är det skicket på o-ringen som är problemet?

6
Säkerhet / Pool utan jordfelsbrytare
« skrivet: juni 14, 2023, 19:17:23:23  »
Hej! Är nyinflyttad i hus med utomhuspool. Hade en elektriker här i annat ärende och han upptäckte att jordfelsbrytare saknas i hela huset inklusive poolen. Han lät inte så bekymrad över poolen då han ansåg att plastslangar och vatten är dåliga ledare. Men när jag läser här på forumet så verkar det väldigt viktigt med JFB. Är det krav på JFB till pool? Poolen är cirka 30 år gammal, borde man ha installerat JFB redan då eller är det en senare standard?

7
Uppvärmning / Växla mellan fjärrvärme och poolvärmepump
« skrivet: april 10, 2023, 00:57:02:02  »
Hej! Är nyinflyttad i hus med pool. Huset värms med fjärrvärme och det finns en värmeväxlare som tidigare använts för att värma poolen med fjärrvärmen. Utifrån dåvarande elpriser har tidigare ägare kopplat bort fjärrvärmen och istället anslutit en poolvärmepump. I nuläget verkar det fördelaktigt att återansluta fjärrvärmen då den är betydligt billigare än elen, särskilt på sommaren. Men nu har vi trots allt en poolvärmepump och vissa dagar kan elpriset fortfarande vara lågt. Finns det någon smidig lösning för att växla mellan systemen eller bör vi välja ett av systemen och hålla oss till det?

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag