Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Tömma / Fylla pool - något att tänka på  (läst 1019 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad rispalt

Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« skrivet: juni 21, 2022, 18:24:04:04 »
Hej,
Vi flyttar in i ett hus med inomhuspool. En till synes välbyggd, kaklad betongkonstruktion. (3x6m).

Den är nu fylld och vi kommer sjävklart utnyttja den men tänker att den ska få vila vinterhalvåret.
Jag vill tömma denna höst för att kontrollera lite närmare på skicket.

Hur gör man annars, när är det läge att tömma och när bör/kan man bara låta den vila med vattnet kvar?

Är det på något sätt påfrestande att ömsom "fukta" ömsom torka ur baljan och kaklet?

Det är golvvärme/radiatorer i rummet, vilken besparing är det att inte hålla baljan med vatten rumsvarm ?


Om man behåller vattnet, måste vattnet cirkulera även om det inte används?


Fick tipset av nuvarande ägare att man vid påfyllning fyller ca 1/3 åt gången för att inte "chocka" konstruktionen. Antar att det var med avseende på spänningar i konstruktion/kakel. Är det ett etablerat tillvägagångssätt?


mvh

Poolgiganten Vårkampanj.

Utloggad Erica

SV: Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« Svar #1 skrivet: juni 29, 2022, 23:51:21:21 »
Om ni skall ha vatten i poolen utan att bada i den så slår ni ju av uppvärmningen och låter temperaturen sjunka till vad den nu blir. Med inget badande och låg vattentemperatur så behövs endast en sparsam klorering för att hindra algtillväxt m.m. En inomhuspool får ju inte i sig en massa goja som kommer med vinden. Nackdelen med att tömma den är att det blir alltid lite jobb extra när den skall igång igen. En pool är som mest lättskött när den bara rullar på, år efter år.

Skall man tömma en kaklad pool skall man göra det långsamt. Om det går för snabbt finns det risk för att vattnet bakom kakelplattorna trycker loss eller spräcker plattorna. Det är betongen som står för det vattentäta - inte kaklet. Kaklet är för att ha en trevlig och lättrengjord och ganska underhållsfri yta.

En inomhuspool är lättast att sköta om man täcker över den när det inte badas. Då drar man ned avdunstningen mycket rejält och slipper ha fuktproblem alternativt köra kontinuerlig avfuktning, något som inte blir så billigt med dagens energipriser. Vi hade vår inomhuspool oövertäckt i början men det gav hög energiförbrukning, även om som tur var elen var billig då jämfört med nu. Efter att vi började täcka den när det inte badas så behövde vi inte köra avfuktarna annat än i samband med bad, värmeförlusterna sjönk drastiskt och energiförbrukningen totalt blev mycket lägre. Vi kör vår pool året runt, ca 28 grader i vattnet för det mesta. Poolen är välisolerad och energiförbrukningen mycket måttlig.

Utloggad rispalt

SV: Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« Svar #2 skrivet: augusti 07, 2022, 08:33:45:45 »
Tack för tipsen!
Får nog överväga att inte tömma poolen. Utifrån dina erfarenheter verkar tömning kunna ge mer problem än lösningar. Tänker också att pumpar kan köras någon gång per månad om vi behåller vattnet. Torde vara nyttigt,

Vi har en liten kunskapsresa framför oss... Vi ska få en genomgång av nuvarande ägare denna vecka,  en grundkurs för oss rookies:)

Utloggad TommyC

SV: Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« Svar #3 skrivet: augusti 07, 2022, 09:26:33:33 »
Läs gärna några av de guider som finns fritt tillgängliga. Börja t ex hos Pahlén och Folkpool som har mycket bra information om hur man sköter en pool. Den genomgång vi fick av föregående ägare saknade mycket nödvändigt information. Man behöver läsa flera gånger och prova sig fram. Det tar nog några år innan man har tillräckligt bra kunskap om hur allting viktigt fungerar. Inomhuspool borde vara lite enklare än utomhus. Ni slipper gråsuggor, myror, flugor, paddor, getingar som samtliga inte känner till att dom inte kan simma. Mitt speciella hatobjekt björkfrön sliper ni också. Njut av alla fördelar som ni har med inomhuspool.  O0
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad rispalt

SV: Tömma / Fylla pool - något att tänka på
« Svar #4 skrivet: augusti 17, 2022, 07:54:42:42 »
Hej,
Tömma långsamt sa ni. Läste på annat forum "Ca 20min/cm tills det återstår 20% av höjden/djupet då sänker man till 30min/cm. "
Låter det lämpligt? Jag tänker att man via smartplugg kör x minuter per timme med målet 1cm/30min.

mvhSvenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan