Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Vatten och kemi => Ämnet startat av: sauk1 skrivet september 15, 2020, 22:59:33:33

Titel: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 15, 2020, 22:59:33:33
Har konsulterat butiken men ville kolla med alla experter här om ni kan komma fram till vad som är problemet, om det är ett problem.

Jag har en nybyggd nystartad pool som varit igång 4-5 veckor. Jag har en control station som startades efter första veckan då värdena verkade ok.

Sen dess har ca 18 l natriumhypoklorit gått åt, men hela ca 37 l 10% saltsyra. Av vad jag läst och hört är det extremt.

Siktar på fritt klor 1.0.
Ph ligger stabilt på 7.3
Alka hamnade de tre senaste mätningarna olika dagar på 85, 95, 75 (har testat mycket då Pahlens autocheck har en felmarginal på +-50!)

Jag fattar inte varför det blir så här. Butiken har hittills bara sagt att jag ska tänka på alkaliniteten, men mina värden är väl inte helt fel?

Det som jag tycker är lite konstigt är att jag kan kalibrera en vecka på klor 1.0 och mitt redoxvärde ligger sen stabilt på omkring 734. Om jag mäter igen efter några dagar en vecka så kan kloret hamna på 0.5-0.7 och jag får göra ny offset på värdet. Har jag fel på en elektrod eller i control station?

Fattar om det är svårt att svara på en sån här fråga...
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: ByggaNytt skrivet september 16, 2020, 11:47:41:41
Ja, 37 liter saltsyra har jag inte ens gjort av med på 5 års pooldrift så det ÄR extremt. Har du fyllt på med kommunalt vatten eller egen brunn? Har du kontrollmätt med flera mätinstrument alternativt med stickor bara för att minimera en potentiell felkälla?
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Oneill skrivet september 16, 2020, 12:44:15:15
Skit i Alka. i ett automatiserat system får alka gärna vara 0. då kommer det att gå åt mindre syra.

att ditt klorvärde är olika ska du inte dra en direkt parallell till redox värdet eftersom att ph, temp, hårdhet m.m spelar in i värdet.
det viktiga är att du har tillgängligt klor och det verkar du ha så där kan du vara lugn.

Vad gäller ditt ph och alka så stäng av din syra tillförsel och låt ph stiga, sen backspolar du så kommer du få ut en massa kalk, där efter kan du starta dina syra igen, detta kommer att behöva upprepas men det kommer att få ner din alka och då även syra konsumption. jag hade samma problem när jag startade min CS men fick tipset från Rogen och nu ligger jag så stabilt och fint och har relativt låg förbrukning.
Kan även tilläggas att jag hade lite cya i vattnet så jag hade ännu större problem och var dessutom tvungen att spä ut mitt vatten men jag fick som sagt ordning på det utan problem.

Lycka till
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 16, 2020, 16:43:22:22
ByggaNytt jag fyllde med mitt kommunala ur kran.

Oneill, intressant. Konstigt nog hade jag alka 50 vid starten men det har ju gått åt saltsyra som bara den ändå. Vet inte vad kalket ligger på men kan tänka mig att det är högt? Eller är det lågt då alkan är så låg?

Du menar alltså att problemet kommer lösa sig själv? För just nu känns det ju som maskinen hellre doserar i saltsyran än kör i kloret och jag har sett flera gånger att om den adderar klor kör den i saltsyra samtidigt.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 16, 2020, 19:55:35:35
Kan bara hålla med tidigare kommentarer och förslag.

Natriumhypoklorit kommer att höja pH vid tillsats. Är vattnet rent och ingen syra tillsätts kommer pH vara lika dagen efter som dagen innan.

Syraförbrukningen är mycket hög.

Gissar att du tar vatten och mäter pH och klor från skimmern? Man måste alltid mäta verkligt fritt klor om man har en redoxsensor.

Sitter pH-sensorn för nära klortillsatsen kommer automatiken tillsätta mer syra än vad som behövs. Anledningen är att detta klor höjer pH.

Det som är bäst för en automatisk utrustning är att mäta på inkommande vatten. Det är det verkliga värdet. Efter detta kommer den automatiska doseringen. Går ut i poolen.

Det är här det blir konstigt.
Vart mäter du ditt vattens pH och fritt klor? (Detta manuellt med tabletter, stickor eller instrument)

Dina värden är ganska normala.
Så detta är inte ditt problem enligt ovan?

Så vi gör ett nytt försök angående förklaring.
När ditt klor tillsätts kommer pH att öka. Är vattnet rent kommer pH att återgå till det som var dagen innan.

Är vattnet inte rent kommer pH att stiga och stiga vilket leder till att syraförbrukningen stiger.

Orent vatten brukar också leda till att bundet klor bildas. Det kommer att öka klorförbrukningen. Som leder till att syraförbrukningen ökar ännu mer.

Enligt mig bör du chocka ditt vatten för att få bort bundet klor. Gissar på att barn brukar vara i poolen. Barn gör det man inte får göra i en pool.

Köp en fettabsorbator från Folkpool som liknar en lotusblomma. Lägg den i skimmern. Blir den gul så får man skälla på barnen.

Vidare bör du undvika höj alkalinitet och höj pH med din utrustning. De ökar din syraförbrukning-

Roger
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 16, 2020, 20:19:05:05
Jag mäter vattnet som är taget från utgående (bräddavloppets) vatten eller hur man nu säger? Det går enligt kopplingsschemat för control station. Hamnar i en transparent kammare där prober finns. Därifrån kan jag tappa ur vatten. Sköljer instrumentet med det vattnet några gånger och tar sen nytt att mäta.

Jag håller med, ni är på något. Pratade med butiken som rekommenderade mycket backspol. De som byggde poolen startade den bara. Sen läste jag i manualerna att sandfiltret borde ha backspolats före driftsättning och sen bara då trycket stiger över ett visst värde. Nu har jag backspolat för första gången. Antagligen en del skräp o kem från material som störde? Får se hur det blir nu. Jag får väl backspola varje vecka trots väldigt lite badande och väldigt klart vatten utan skräp. Butiken hävdar också att det vid uppstart kan gå åt så mycket kem i nystartad pool före stabilisering. Vi får väl se.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 16, 2020, 20:40:11:11
Hej,

Köp gärna något som mäter totalklor så du får koll på bundet klor.
Bundet klor= totalklor - fritt klor.

Bundet klor ger signaler om orent vatten.

Det är svårt att backspola ett sandfilter före driftsättning?
Backspolar gör man av två anledningar. Igensatt filter, trycket blir för högt. Eller som Oniell skriver om att backspola ut kalk.

Fyller man med kranvatten brukar det inte gå åt så mycket kemikalier. Man behöver inte ens chocka sitt vatten. Lite högre klorhalt i början så är det ok.

Är manometern på grönt i sandfiltret behöver du inte backspola.

Oavsett allt detta är din förbrukning mycket hög.

Så jag gissar på min senaste försök på förklaring, barn. Mäter du bundet klor så får du svar.

Roger

Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 16, 2020, 22:49:21:21
Roger, tack för tålamodet med att försöka hjälpa mig!

Gick ut med mätinstrumentet jag har, Pahléns autocheck 15. Hämtade vatten som vanligt.

Fritt klor 0.9
Totalt klor 1.1

Ska det vara kalket då, som jag kanske får bort efter några backspol?

Sitter och kollar grafer och inser en sak. De som byggde poolen ställde in att den skulle pumpa kem 5 min sen tvingad paus 5 min. Jag ser spikarna i graferna. Så jag testade mig fram och satte till sist 1 min kem och 5 min paus, vilket gör att vattnet hinner runt bättre, verkar det, och kurvan blir ganska slät kring målvärdet. Detta har jag bara haft inställt sen 14 september. Kan det sänka förbrukningen?
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: MathiasS skrivet september 17, 2020, 21:50:16:16
Hade detta varit reglerat av en Minimaster hade jag sagt att

1. Du har en trasig ph-probe
2. Du har fel flöde i mätkretsen.

...men nu har du inte en Minimaster så då får du nog iaf börja med att lyssna på Roger och Oneil. Men om inte det funkar får du utvärdera plan B.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 17, 2020, 21:55:02:02
MathiasS, när jag säger jag ser spikar i graferna så är det redox, inte ph. Det värdet varierar knappt.

Ja jag har också funderat på om det är något fel på utrustningen. Det är ju det sista en butik vill härleda det till. Har testat Haywards support via messenger men de utlovar snabbt kontakt med tekniker och sen händer inte mycket.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Oneill skrivet september 18, 2020, 08:57:57:57
Om du känner dig osäker på om det är fel på proberna så skulle jag rekommendera dig att köpa kalibreringsvätska så kan du ju så om mätvärdena stämmer.

Ska dock påpeka att även pH påverkar redox värdet.

dock tycker jag du ska se över intrevallet på doseringen av dina vätskor. har du pH pumpen på"Normal" eller har du satt den på intervall?
vad har du ställt in för börvärden och vad har du för intervall på klor pumpen?
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: MathiasS skrivet september 18, 2020, 09:38:40:40
Angående intervallet - varför behöver man ställa in något sådant - utrustningen går ju i closed loop precis som Minimastern?

Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: MathiasS skrivet september 18, 2020, 09:41:54:54
MathiasS, när jag säger jag ser spikar i graferna så är det redox, inte ph. Det värdet varierar knappt.

Ja jag har också funderat på om det är något fel på utrustningen. Det är ju det sista en butik vill härleda det till. Har testat Haywards support via messenger men de utlovar snabbt kontakt med tekniker och sen händer inte mycket.

Jag reflekterade i första hand över mängden syra du tippat i. Det är flera års förbrukning. Även om hela kvarterets ungar kissar i poolen säger magkänslan att det är något i utrustningen som skapar denna förbrukning.

Att testa mot referensvätskor etc är en bra ide tycker jag. Men som sagt, jag tycker att du i första hand ska felsöka efter Roger och Oneils råd, i andra hand leta fel i utrustningen.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Oneill skrivet september 18, 2020, 11:03:23:23
Angående intervallet - varför behöver man ställa in något sådant - utrustningen går ju i closed loop precis som Minimastern?

Är ju inte insatt i hur MM fungerar men i CS så ställer man in ett börvärde för hela redox sen pH pumpen kan man ställa på intervall eller "normal" (då ska det sköta sig helt självt) och klorpumpen ställer man med intervall tid på och tid av. detta för att den inte ska pumpa för mycket innan sensorn känner av vilket redox värde som uppnåts.
Tilläggas är ju att när CS känner att rätt värde är uppnått så väljer den inte att pumpa alls.

Varför Hayward valt att styra automatiken på det sättet kan jag inte svara på men det ger väldigt jämn och fin kurva över tid.
Jag hade ju inledningsvis liknande problem och förbrukade mycket syra och är ju redan inne på min andra dunk (startade systemet i maj) men har en förbrukning på 3 dunkar klor i år. kommer inte behöva nyttja min fjärde som det ser ut just nu.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: leonard skrivet september 18, 2020, 18:18:17:17
Wow,
Jag är halvvägs inne på min fjärde dunk klor och första dunken syra börjar ta slut nu. Men det är totalt sendan jag startade poolen för mer än tre år sedan.

Ni behöver helt klart en referens mot CS. Gör flera mätningar manuellt, för att säkra mätnogrannheten, av totalt och fritt klor samt pH.

Jag skulle också precis som Roger köpa en fettabsorbator. Sanningen kan ligga mittemellan kiss och mätfel. Eller hur är installationen gjord förresten? Sidor mätprober och injektioner på rätt ställen i systemet? Det spelar stor roll.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 18, 2020, 20:17:43:43
Om det är fel på din utrustning borde dina manuella mätningar visa detta. Dina värden är ganska normala om det visar rätt. Vilket betyder att ditt klor förbrukas med höjt pH som följd. Naturligt blir att automatiken tillsätter syra.

Om det är fel på utrustningen borde dina manuella mätningar visa mycket lågt pH.
Men de gör inte det?

Alltså reagerar kloret med något som håller kvar klorets pH-höjningen. Det sönderfaller inte och sänker till föregående pH som det gör när vattnet är rent.

Skulle fortfarande ge rådet att höja klorhalten för att få bort bundet klor. Detta kommer att höja pH och bilda ev. kalk i sandfiltret. Kan backspolas bort efter 2-3 dagar.

Men vet tyvärr inte om du har sandfilter.

Dina spikar är naturliga då kloret tillsätts. Redoxvärdet ökar då. Vidare kommer det att höja pH. Helt naturligt. Högre redoxvärde dess bättre desinfektion.

Roger
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: MathiasS skrivet september 19, 2020, 12:03:43:43
Roger, om det bara vore kloret som hissar ph, är inte förhållandet mellan klorförbrukning (18liter) och syra (37 liter) lite märklig. Jag får inte ihop den ekvationen.

Eller finns det en omständighet i vilken klor ökar ph mer än normalt?

Som jämförelse har jag kanske skickat i 80 liter klor i år och gjort av med mindre än en liter syra....


Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 19, 2020, 18:15:15:15
Hej Mathias

Bra kommentar.

När du tillsätter ditt klor (natriumhypoklorit) så höjer det ditt pH. Anledningen är att det bildar desinfektionsmedlet hypokloritsyra.

Är ditt vatten rent så sönderfaller det till bla. saltsyra. Samma som du tillsätter till din pool för att sänka pH.

Ekvationen är enkel. Saltsyran som bildas då hypokloritsyran sönderfaller är lika som pH-höjningen.

Alltså har du rent vatten blir din syraförbrukning mycket låg eller noll.

När kloret reagerar med ämnen i poolen kommer pH att ligga kvar på en högre nivå.
Alltså hypokloritsyran är borta. Den kan inte bilda saltsyra.
Vilket betyder att syraförbrukningen ökar.

Vi har haft många diskussioner i flera trådar om detta. Fick tyvärr mycket hugg under dessa inlägg.

Roger

Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 20, 2020, 18:36:07:07
Mycket märkligt, jag bestämde mig för att ta nya värden med den digitala Pahlésmätaren.

Obs att jag för 8 dagar sen justerade redox enligt vad jag mätt upp så att det skulle stämma med tabellen jag har från butiken (rx 734 vid Cl 1.0 och ph 7.3).

Mitt ph ligger jämt stabilt på uppmätta 7.3.

Nu var Cl 1.7 vid rx 733!
Mäter ju just nu rätt ofta och för 4 dagar sen fick jag Cl 0.9 vid rx 741, vilket var åt det låga hållet men ändå kanske godtagbart.

Alka är nu 25, antagligen efter all saltsyra. Har gått åt kanske 2.5L natriumhypoklorit och lika mycket saltsyra sen två dagar tillbaka. Har börjat märka upp nivån på plastdunkarna. Alkamätningar har å andra sidan en teoretisk felmarginal på +-50 enligt bruksanvisningen.

Börjar tänka att orp proben är bananas?

Tilläggas bör att vattnet är kristallklart och luktar inte särskilt mycket av klor.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 20, 2020, 22:19:00:00
Hej,

Du har rätt om ORP. Den mäter inte fritt klor. Den mäter oxidations- och reduktionsförmåga. Inte desinfektionsförmåga som en fritt klorsensor gör.

Den senare behöver man bara ta hänsyn till pH och i viss mån temperatur vid högre temperaturer.

ORP-värdet beror på många fler faktorer som bl a.; salthalt, fritt klor, bundet klor, temperatur, pH och andra kemikalier.

Tabellerna du skriver om vad det motsvarar behöver inte vara sanna värden. De är teoretiska. Tar inte hänsyn till allt annat. Alltså är de värden du skriver om är i en perfekt värd med enbart fritt klor och pH.

Men dina manuella mätningar visar ganska bra värden. Så automatiken verkar fungera ganska bra.

Om din utrustning är fel och skickar ut för mycket saltsyra borde detta återspeglas i dina manuella mätningar. Men du ligger stabilt på 7,3 i pH.

Vilket betyder att något förbrukar ditt klor. Detta medför att mer syra måste tillsättas.

Roger




Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 20, 2020, 23:28:03:03
Ok. Det var ju förbryllande. Och du tror inte på att ORP hamnar fel när det svänger så, ena dagen står rx 734 för 1.0 Cl och åtta dagar senare är samma rx 1.7 Cl?

Vad kan det vara som förbrukar klor? Jag har barn i poolen men det har inte badats mycket senaste veckan. Plus att mina är 9 och 12, kanske är de udda men de tycker det är äckligt med tanken på att andra barn kissar i offentliga pooler.

Är det att materialen är nya? Att jag har ett nytt tryckimp pooldäck som ev läcker kemikalier? Vad är felkällan? Jag ska testa tillverkaren igen, kanske även testa Haywood som gör control station på detta. Men de kommer nog alla skylla det på låg alkalinitet, om jag känner dem rätt.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 22, 2020, 21:33:42:42
Mina barn som är äldre idag har erkänt att de gjorde detta i poolen.

Ingen sa något om detta då. Själv funderade jag över mina värden i poolen. Vad är fel?
Idag skulle ingen våga eftersom jag ser om någon gjort det.

Visst skulle det kunna vara så att din trall läcker koppar? Men det skulle öka din redox och minska din syraförbrukning. Alltså inte troligt?

Roger
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Erica skrivet september 22, 2020, 22:08:32:32
Vi har ett automatiksystem av äldre typ, men där mätningen sker med en sond som mäter ORP. Vi har en inomhuspool, ca 8x4 m, och vi har aldrig haft något ens i närheten av dina siffror för syraförbrukning. En 30 kg dunk brukar räcka ett par år ! Klor går åt mera, men syra skall inte gå åt alls så där mycket. Du har dessutom kommunalt vatten, som inte borde ha några vattenvärden som är heltokiga (vi har brunnsvatten).

ORP-mätningen justerar klornivån på ett utmärkt sätt och vi har alltid haft en lugn och stabil drift. Du måste ju ha fått i något ämne som driver upp pH enormt om det skall gå åt så mycket saltsyra. Det som kloret höjer pH ligger inte i den storleksordningen. Men jag fick en tanke: under tillverkningen av natriumhypoklorit så används det mycket starkt basiska ämnet natriumhydroxid. Detta tas till största delen bort, men små,små rester blir kvar, därför höjer alltid natriumhypoklorit pH något. Finns det någon möjlighet att något skulle ha gått snett vid tillverkningen av natriumhypokloriten så att oreagerad natriumhydroxid (NaOH) funnits kvar i ditt klor ? Det skulle i så fall ge en mycket kraftig pH-höjning som skulle kräva rejäla mängder saltsyra för att kunna få ned pH till önskad nivå.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: sauk1 skrivet september 23, 2020, 08:17:33:33
Tack för svar! Erica, intressant ny tanke. Nu har jag snart slut på båda dunkarna och med vädret runt 18 grader fortsätter vi nog hålla öppet. Då märker jag på nästa dunk.

Roger, tack för svar igen! Försöker förstå vattenkemin. Det jag undrar är ju hur control station programmerats och hur snabb den där omvandlingen och ph-sänkningen blir när det du beskriver - en ren pool ger först höjt ph som sen balanseras ut - sker. Är det inte så att maskinen ändå doserar saltsyra vid minsta ph-höjning? Eller finns det en inställning någonstans som jag missat? I mina kurvor ser de enda phförändringarna som sker ut som teoretiska, dvs från 7.30 till 7.29 eller upp till 7.31. Maskinen tycker inte ens att den bommar på +-0.1. Då måste ju rimligen doseringen ske regelbundet. Sticker ph minsta lilla så doseras det. Eller har jag fel?

Ur det perspektivet måste man ju också ställa sig frågan om alka, som även nämns i instruktionerna att den ska vara 80-120. Varför den ska vara noll, som lyfts tidigare? För det gör ju att när natriumhypokloriten tillsätts borde ph sticka rätt mycket, varför saltsyra direkt adderas? Eller har jag fattat allt fel? Jag har ju automatisk ph-kontroll i ett akvarium med co2 hemma och där vet jag att jag måste addera kalcium om kh sticker ner för lågt, vilket det kan vissa tider på året, annars pendlar ph upp o ner. Kanske inte samma sak iofs.

Just nu har jag lagt mitt hopp till att backspolande ska ta bort vad det nu är. Att Hayward som jag fått kontakt med tar ansvar och likaså butiken, som lovat komma med den mest kunniga på control station.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: MathiasS skrivet september 23, 2020, 09:05:34:34
Det har diskuterats tidigare någonstans, men jag har glömt bort detaljerna - Pahlen har ju i Minimastern alternativen att köra antingen med en fritt-klor probe eller en ORP probe, men man avråder från att använda ORP i vanliga villapooler pga att.....ja skälen har jag tappat bort men jag vill minnas att det handlar om just svårigheten att få en stabil reglering.

 
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: MathiasS skrivet september 23, 2020, 17:31:25:25
Tänk vad mycket bra info det finns i denna tråd, även om inte vattnet i fråga är kristallklart ännu.......! Lärorikt.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Erica skrivet september 25, 2020, 00:27:25:25
Vi har aldrig ens brytt oss om att mäta alka. SÅ länge som vi inte har några problem med att hålla pH så finns det liksom ingen anledning till det. Nej även om alka är låg så sticker inte pH iväg som en pil bara av natriumhypokloriten, SÅ pH-höjande är den inte, om inte som jag nämnde ovan du nu råkat få en dunk som av misstag blivit kraftigt pH-höjande p.g.a. större andel natriumhydroxid än normalt.

pH- vår pool brukar numera ligga ganska konstant på 7.6. Vi kan enkelt justera lite upp eller ned om vi vill, men vårt system ger inga mätvärden på vad det är i absoluta tal - vi jämför därför med tablettmätningar som referens. Systemet visar pH på ett visarinstrument, där inställt referensvärde blir en cirkel i mitten, står nålen där så sker ingen åtgärd, sticker nålen ovanför den lilla cirkeln börjar systemet pumpa in saltsyra för att sänka pH. Vi använder 10 %-ig saltsyra. Vi fick en gång av misstag en dunk med koncentrerad saltsyra men den var hemsk att jobba med, rök kraftigt och röken var kraftigt irriterande. Koncentrerad saltsyra är en besvärlig produkt att hantera och det är inte värt besväret, även om förstås en dunk skulle vara ändå längre än de ca 2-3 år som vi får med den 10 %iga.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 26, 2020, 16:01:46:46
Hej,
I denna tråd har sauk1 mest rätt angående problemet.

Jag har troligen fel. Det är inte kissande barn eller bakterier.

Vidare är natriumhypoklorit rejält pH-höjande. Det är därför syra behövs tillsättas.


Sauk1 har gjort av med 1 dunk klor och två dunkar 10% saltsyra. Vilket betyder att allt klor förbrukas.

Stämmer ganska bra med beräkningar syra ( 2 dunkar) och klor (1 dunk). Två dunkar 10% saltsyra motsvarar 1 dunk klors pH-höjande effekt.

Inget av det fria kloret sönderfaller naturligt till saltsyra som normalt tar ut pH-höjningen då klor har tillsatts.

Sauk1 har helt rätt när hen säger att något måste vara fel.

Tillsätts syra för fort eller för länge kommer fritt klor att omvandlas till klorgas. Denna i sin tur kommer bara att generera hälften fritt klor. En viss del kanske även läcker ut till luften av bildad klorgas?

Alltså det är syran i sig som förbrukar kloret och inte bakterier eller föroreningar.

För mycket syra dubblar både klor och syraförbrukningen.

I ett automatiskt system kan det gå fort att förbruka kemikalier om något är felinställt eller om något installerats fel.

Detta är en av anledningarna att liknande automatiska system förbrukar mer kemikalier.

Tror att sauk1 och tekniker kommer lösa denna förbrukning.

Roger
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Erica skrivet september 28, 2020, 10:11:01:01
Alla jag träffat som har automatiksystem har haft erfarenheten att syraförbrukningen är avsevärt mycket mindre än klorförbrukningen och det stämmer även med vår egen erfarenhet från två olika pooler som båda körts med likartade system. Jag skulle uppskatta att syraförbrukningen är ca 1/10-del av klorförbrukningen i de flesta fall. Därför låter det här exemplet helt extremt, det måste finnas någon mycket speciell förklaring till den stora åtgången av syra.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Stompen skrivet september 28, 2020, 10:27:40:40
Kan det vara fel på syran? Kan ju vara värt att kolla PH på den
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Gäst 188 skrivet september 28, 2020, 11:50:05:05
Med en rätt inställd automatik så är syraförbrukningen mycket liten i förhållande till klorförbrukningen.
Vilket är det normala.

Är det fel kan det bli tvärt om.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: BjörnEKH skrivet juni 09, 2022, 20:37:59:59
Ny här, har en målad betongpool 4 x 10 m med Pahlens automatiska klor och saltsyradosering.

Det är tredje säsongen jag använder "samma vatten" (till hösten tömmer jag en. tredjedel ungefär för att komma under munstycken och rör).

Började tidigt i år med att försöka höja alkalnitet och sänka ph-värdet men har inte börjat klora eller använda poolen ännu. I april mätte jag ph 7.8 och alkalinitet 80, som är den undre gränsen men på poolstore i Täby säger de att det bör vara minst 100. Jag har i flera omgångar tillsatt Alka-upp, ungefär en hel burk och otroligt mycket saltsyra. Alkan gick först upp till 112 sen SJÖNK den till 73, sen 99, 87 och verkar det ha stabiliserat sig på 84, efter en hel burk alka upp. För en vecka sedan fick jag ner ph-värdet till 7.5 och kalibrerade Pahlens på den nivån. En veck senare har den förbrukat en halv dunk 10% saltsyra, en dunk brukar räcka hela säsongen, inget annat har tillsatts i poolen och ingen har badat. Vid manuell mätning får jag 7.5 så Pahlens fungerar, men stänger jag av doseringen av saltsyra fortsätter ph-värdet att klättra uppåt, utan att något annat tillsätts i poolen. Jag har inte en kopplat till något klor. ph-värdet verkar stiga 0.1 i timmen så den pumpar helat tiden för att hålla på de nivån. Syanursyran är 02, dvs obefintlig. Vad är det som händer? Släpper färgen? Den målades om för tre år sedan, bara färgen, som skulle vara den bästa på marknaden, kostade 32000 och skall hålla uppp till tio år sa de.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Delta2004 skrivet juni 09, 2022, 20:59:47:47
Är det nyköpt syra?
Det är så att från förra året är det förbjudet att sälja lika koncentrerad syra som innan, och det som säljs nu är mer utspädd. Vi skaffade poolen förra året och fick sista sändningen av den koncentrerade syran. Det gick åt några litet bara på säsong. Det som säljs nu kommer förbrukas snabbare.
Antar att det är ph sänkande syra du pratar om :-)
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Erica skrivet juni 10, 2022, 00:30:23:23
Undvik att köpa koncentrerad saltsyra ! Den ryker och röken är väldigt hälsovådlig och skadar många material.  Vi köper endast 10%-ig numera. Vi testade koncentrerad en gång och kommer inte att göra om det. Visst man behöver inte köpa lika ofta om man köpen den koncentrerade, men problemen det ger är så pass stora att det är inte värt det. Dessutom uppstår en extra stor fara om man skulle få en läcka på slangen från pumpen till poolsystemet, sprutar det ut koncentrerad syra är det direkt livsfarligt. Man skall ju för övrigt alltid ha skyddsglasögon, gummihandskar osv vid hantering av saltsyra. Handlar det om koncentrerad syra MÅSTE man ha andningsskydd med korrekt filter för rökens skull.
Titel: SV: Saltsyran går åt snabbt!
Skrivet av: Fellow skrivet juli 12, 2023, 00:07:15:15
Hur gick detta? Jag har exakt samma problem. Förra året hade jag inte problem med PH men i år har jag gjort av med 60 liter sen starten i april. Ph bara stiger men värdena enligt Poolab 2.0 visar bra.