VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Bevattning och PopUp sprinkler  (läst 17175 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad utopiazz

Bevattning och PopUp sprinkler
« skrivet: maj 25, 2009, 14:49:00:00 »
Jag har i vår stora gräsmatta ett antal PopUp sprinklers från Gardena (modell 380).



Enkelt och bekvämt då dom dessutom styrs från en liten bevattningsdator. Det sköter sig självt så att det vattnas 2ggr i veckan utan att vi behöver tänka på det. Nackdelen är att datorn inte har ingång för fuktmätning så det kan se lite komiskt ut när den vattnar fast det regnar. Nu tar vi vattnet från en insjö så det blir inte så dyrt att vattna i onödan.

Men ett problem som jag har är att sprinklerna sätter igen sig trots dubbla filter (ett vid pumpen och ett i sprinklern) och då är det inte munstycket som geggar igen pga alger etc. från sjön utan det är växellådan i dom. Det är nästan lögn i h-e att göra rent växellådan i sprinklern. Även en av våra Gardena Aquazoom 350 har haft samma problem men där var det omöjligt att komma åt växellådan


Jag skulle därför vilja byta ut dom mot någon typ av PopUp som inte har växellåda. Gärna impulsspridare eftersom dom inte har växellåda utan drivs runt av en arm som påverkas av vattenstrålen. De enda jag hittat som är av den typen kräver betydligt högre flöde än vad jag använder idag och dom är oftast avsedda för golfbanor och parkmiljöer.


Utbudet i Sverige är tyvärr inte så stort men jag tänkte att det kanske finns någon här som har lite bättre koll än vad jag har. Jag är inte främmande från att beställa från t.ex Tyskland men det är alltid enklare om det finns på närmre håll.

Poolgiganten

Utloggad mikkola

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #1 skrivet: maj 26, 2009, 10:16:52:52 »
Har inte några svar på dina frågor men egna frågor till dig :) Kommer vilken dag som helt att beställa ett popupsystem från Gardena med bl.a.  modell 380 sprinkler. Beställer ifrån http://www.hogi99.de

Jag kommer först att köra dom på kommunalt vatten men övergå till att ta vatten från vår bergsborra för VP ev. nästa år.

Fungerar detta system bra? (om vi bortser från att dom sätter igen sig) Stämmer kastlängden med verkligeheten?

Att dom sätter igen sig beror det på att du tar vatten från en sjö?

Kommer även att skaffa ett microdripp system för blomlådor och rabatter.

Ska bli så skönt att slippa springa runt i timmar med slangen när det varit varmt några dagar :)
Pool: Kreta från Poolmans (8 formad 6,25*3,60*1,50) Uppvärmd med en 75kW titanväxlare kopplad mot en bergvärmepump (Nibe 1235  8kW) samt 12m2 solpanel (Primastar).
SPA: Artesian Spas,  Bear Creek. Från Spabadspecialisten i Upplands Väsby.
http://pool.mikkola.se.

Utloggad utopiazz

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #2 skrivet: maj 26, 2009, 12:19:31:31 »
Jag kommer att överge alla former av kuggdrivna sprinklers just för att dom är känsliga för partiklar. Kör man kommunalt vatten så är det nog inget problem med detta. Däremot så följer det med diverse olika typer växtlighet om man använder sjövatten.

Min teori är att de partiklar som följer med faktiskt börjar slå rot i sprinklern, så ser det iaf ut i de två jag modifierat för att dom ska gå att rengöra. Tyvärr hjälper det inte med att filtrera vattnet eftersom partiklarna är små och dessutom många. Över tiden så bildas det lite slam i växellådan och då finns det alla förutsättningar för att det ska börja växa.

När jag var i kontakt med Gardena så sa man att det inte går att öppna spridaren för rengöring och det är iofs rätt. Hela spridaren är limmad och det kostade mig två förstörda spridare när jag skulle försöka göra rent dom senast. Lyckades öppna fyra st av sex utan att dom gick sönder men det blir ohållbart i längden att behöva rengöra spridare.

Därför blir det nu istället impuls spridare. Locket och "kroppen" är lite större till dom men det enda som kan sätta igen sig är röret och munstycket så jag tror att driftsäkerheten är mycket större. Borde vara enkelt att rengöra med t.ex. piprensare.

Jag har sedan tidigare även Hardie-Pope's pupuper med spraymunstycken. Om dom sätter igen sig är det bara att lossa på "hatten" på dom och göra rent med en tandborste.

När du drar slangarna så tänk på att använda vanlig PEM slang. Strunta i Gardena's (och andras) "systemslangar". Dom är så veka i godset att dom behöver grävas ned med trycksatt system för att inte plattas till.

Dra även så grov slang du kan, jag har 32mm slang till 4st 380. Innan hade jag 25mm slang enligt gardenas rek. men det var för klent. Att det sen går att köpa billiga plastkopplingar med riktig skruvanslutning till PEM slangen istället för Gardena's  skitkopplingar som låses med en plastklämma är bara ett plus.

När det gäller kapaciteten på 380 spridarna så är den riktigt bra. Jag vattnar ca. 600m2 med fyra st. Har fått ställa ned kastlängden på dom något för att slippa vattna ute på vägen.

Tänk också på att spridarna ska gå omlott ganska mycket när du planerar placeringen. Två spridare som klarar 300m2/st blir inte 600m2 tillsammans utan snarare 450m2. Sätts 4 spridare i kvadrat så ger dom tillsammans runt 800-900m2.

Det är flödet och inte trycket som avgör hur många spridare du kan köra samtidigt. Jag körda mina ovan mark innan jag grävde ner dom bara för att vara säker på att kag hade tillräckligt med flöde för att kunna driva alla 4 samtidigt. Det framgår ingenstans hur mycket vatten per minut dom olika munstyckena ger så det är enklast att testa så att pumpen kan ge tillräckligt med flöde innan man gräver ner allt.

Om du vill söka i Tyskland på impuls spridare så kallas det vanligen för  schwinghebelregner eller impulsregner

Det blev mycket och kanske rörigt men jag hoppas att det ger lite info iaf

Utloggad Buggebubben

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Landskrona
  • Antal inlägg: 64
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Hoppa i du och kolla om det är lagom
    • Visa profil
SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #3 skrivet: juli 16, 2010, 23:14:17:17 »
Se här vilken bra info man hittade.  O0
Har ett gäng 380 som fastnar ibland pga att jag gör utan filter helt och hållet och med vatten från egen brunn.
Lite vågat kan man kanske tycka.
Nu har vi grävt upp all anläggningsslang eftersom vi måste planera om spridarnas placering och då kan det kanske passa bra att byta till bättre spridare. Köpte också hela min anläggning på HOGI99.de

Har du/ni några bra rekommendationer på problemfria spridare som kan köras utan filter och med vatten som kanske innehåller små små korn av sand så tipsa gärna.

Utloggad sjabth

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #4 skrivet: augusti 02, 2010, 11:09:17:17 »
Jag bytte precis ut mina gamla 380 mot den nya modellen. De gamla "stannade" en efter en och slutade rotera. På Gardena sa de att den gamla modellen inte tålde småpartiklar, men att problemet är åtgärdat i den nya modellen som tydligen ska vara mycket tåligare.  ::)

Så här långt är jag nöjd med de nya. Inget krångel. Dessutom är det numera superlätt att ställa in både flöde och framför allt riktning, se http://www.gardena.com/RES/resources/xviews_pdf/08205-29.pdf
Lecapool "snart färdig" 3.8x7.8x1.4m med trappa och GT-hylla
Pump: Pentair Intelliflo VS+SVRS
Värmeväxlare: Pahlen Aqua-MEX FE-40 T
Klorinator: Zodiac Tri compact
Belysning: Hayward 300W
Hushållsnära tjänst: Nitro NC-71

Utloggad utopiazz

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #5 skrivet: augusti 02, 2010, 13:40:16:16 »
Mitt problem är (eller eg. var) att det växer lite alger och annat i sprinklern. Även om den är självdränderande så blir det lite vatten kvar i växellådan. För lite för att den ska kunna frysa sönder men tillräckligt för att det ska kunna växa "ogräs" i den. Det sker troligen då den inte används så mycket under vår och sensommar.

Att det växer i den har jag verifierat genom att såga sånder två stycken och i den ena var i princip hela växellådan igenväxt. I den andra såg det bättre ut men fortfarande beväxning.

Nu tar vi vatten från en insjö och det finns naturligtvis mer "skräp" i vattnet där än om man har kommunalt vatten. Dom få gångerna så dom stoppade pga skräp gick det att "backspola" sprinkler för att få ut skräpet.

Som det ser ut på sprängskissen så är fortfarande växellådan helt kappslad och då är den inte intressant för mig men tack ändå.

Utloggad sjabth

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #6 skrivet: augusti 02, 2010, 15:00:18:18 »
Ja, vi får väl se. Kanske skulle jag såga sönder en av de kasserade bara för att kolla om jag odlar något även där :-).
Lecapool "snart färdig" 3.8x7.8x1.4m med trappa och GT-hylla
Pump: Pentair Intelliflo VS+SVRS
Värmeväxlare: Pahlen Aqua-MEX FE-40 T
Klorinator: Zodiac Tri compact
Belysning: Hayward 300W
Hushållsnära tjänst: Nitro NC-71

Utloggad Hilti65

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #7 skrivet: augusti 08, 2010, 18:48:45:45 »
Jag har popuper från http://www.rainbird.se/ .Dem jag har är med kugghjul och har fungerat i 10 år med vatten från brunn.T-bird 30 har jag för mig att mina heter och dessa går att dela.Finns i Helsingborg.

Utloggad utopiazz

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #8 skrivet: augusti 08, 2010, 19:24:32:32 »
Jag har popuper från http://www.rainbird.se/ .Dem jag har är med kugghjul och har fungerat i 10 år med vatten från brunn.T-bird 30 har jag för mig att mina heter och dessa går att dela.Finns i Helsingborg.


Vet du vilken modell du har?

Jag var i kontakt med Rain Bird runt 1999-2000 och då hade dom dåligt med ÅF och sålde bara till installatörer
(inte till konsument). Jag få ringa dom i vecka och kolla vilken ÅF som finns i närheten (Stockholm)

Utloggad Hilti65

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #9 skrivet: augusti 08, 2010, 20:44:25:25 »
Rainbird T-Bird T30 står det på dem men jag tror inte exakt denna modell finns längre.

Utloggad utopiazz

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #10 skrivet: augusti 09, 2010, 09:46:11:11 »
Har du behövt plocka isär dina spridare någon gång för "service/rengöring"?


Utloggad Simmaren

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Kristianstad
  • Antal inlägg: 7
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #11 skrivet: augusti 09, 2010, 23:15:21:21 »
Jag har pop-up från Rinkabyrör, fungerar bra.

Utloggad utopiazz

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #12 skrivet: augusti 09, 2010, 23:32:44:44 »
Jag har pop-up från Rinkabyrör, fungerar bra.

Jag har sett dom men backade från att beställa när jag läste "OBS! Fungerar endast med rent vatten" i beskrivningstexten. Mitt vatten är inte rent annat än några veckor tidigt på våren innan det börjar växa i sjön.

Vad har du för vatten och hur länge har du haft dom?

Utloggad Hilti65

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #13 skrivet: augusti 10, 2010, 11:51:38:38 »
Har du behövt plocka isär dina spridare någon gång för "service/rengöring"?



Har för mig att jag delade en för länge sedan när anläggningen var ny fick väl lite jord
i någon slang vid installationen

Utloggad dlindflower

SV: Bevattning och PopUp sprinkler
« Svar #14 skrivet: november 23, 2010, 11:13:24:24 »
Har toro spridare monterade i trädgården inga problem med skit i munstycket, om något skräp finns, så fastnar det i filtret som man enkelt rengör. har inte haft upp mina spridare än.

har 300 spridare samt 570

Spridare finns hos flera säljare runt om i sverige
 O0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag