CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Magnus D

Sidor: [1] 2
1
SpaForum / SV: Klorfritt bad - en omöjlighet?
« skrivet: januari 23, 2016, 17:36:54:54  »
Hej !

Tycker du ska prova Brom. Jag hade själv samma problem, täta vattenbyten och hög Cya nivå. Vid normaldosering av Klor och badande 1 gång i veckan nådde jag en för hög CYA nivå inom 2 månader. Köpte en flytande dosör och Brom tabletter. Jag lägger i klor direkt efter vattenbytet då det tar ett tag innan Bromet sprids i vattnet. Efter Ca en vecka så är Bromnivån tillfredsställande. Efter bad så lägger jag i en skopa aktivt syre, som extra rening och det får även Bromet att bli mer aktivt.
Jag byter vatten 3 gånger per år och det fungerar utmärkt, får lite mer skumbildning jämfört med klor och alkaniteten har en tendens att bli låg men det är enkelt åtgärdat.

Brom tillsammans med aktivt syre då och då är i mitt fall klart överlägset klor och ger minimalt med arbete  och färre vattenbyte.

Ha en bra lördagskväll 

2
Vatten och kemi / Nytt vatten och Brom istället för klor
« skrivet: mars 01, 2015, 18:52:14:14  »
Hej,

Har idag tömt ut mitt vatten p.g.a för hög CYA nivå. Tänkte prova Brom istället och se om jag klarar mig lite längre mellan vattenbytena. Har läst en del inlägg i Tråden som Falmarkspeter startade i början av Februari. Så om jag tolkat era inlägg rätt så bör jag nu göra enligt nedan när jag bytt vatten.

1. Klorchocka, kan göras även när vattnet är kallt, håll en hög nivå för att döda/ ta bort rester av cleaner.

2. När temp. är uppe på 38 grader, justera alla värden. PH, Alk....

3. När värdena är OK så ladda ett par bromtabletter (hur många ska jag ha i den flytande doseringsflottören ?) och öppna justering till Max

4. Efter några dagar är Brombanken uppbyggd och doseringsflottören kan då strypas. Vad bör man ligga på, min är graderad 0-10,

5. Använd aktivt syre ca varannan vecka för att frigöra brominer och boosta upp nivåerna.

Är detta rätt uppfattat, helt nybörjare på brom och bara haft SPA sedan i somras och det är en hel del att lära sig, inser jag nu.

Tacksam för inputs, 

3
SpaForum / SV: Cyanursyra i Spabad - femtielfte kapitlet
« skrivet: februari 15, 2015, 00:56:31:31  »
Nu om har jag också beställt Brom. Blir tömning av badet nästa helg och en ny påfrestning av brunnen tack vare CYA som nu klättrat en bra bit över 200 ppm på kort tid.

Ska bli intressant att se/ uppleva hur brom fungerar jämfört med klor, jag hoppas med detta att jag slipper tömma badet så ofta  ! Känns samtidigt lite irriterande att jag behöver betala för ytterliggare kem, har lagt en bra slant på kemikalier sedan man blev spaägare.

Peter och ni andra som testar Brom, uppdatera oss om hur det går

Återkommer

4
SpaForum / SV: Cyanursyra i Spabad - femtielfte kapitlet
« skrivet: februari 13, 2015, 19:47:16:16  »
Hej Peter, och tack för inlägget.
Håller med dig om slutsatserna. Jag har efter senaste vatenbytet kört med tillverkarens rekommendation av klor, dvs en tsk, per badande och ca 1 msk. i veckan. Vi badar max en gång i veckan och vid flertalet tillfällen har det bara varit en badande. När jag mätt klorhalten har den många gånger varit obefintlig, totalt noll, då har jag följt anvisningarna= Helt klart för liten dos. Efter ca 2,5 månad är jag trots detta uppe i för hög CYA nivå. Det är ett stort problem som få känner till.

Tycker du ska skicka ditt inlägg till Folkpool, som för övrigt är dom jag också köpt SPA bad och kem av. Har fått bra support i övrigt och det är också bra bad. Men det vore positivt om det börjar komma in frågor om CYA lite överallt i Sverige. De kanske lyfter ämnet ett snäpp, de är som du säger en av de största spelarna och blir lite av en markör för branschen.
Vad tror ni om min fråga i en annan tråd, har nu hög CYA, kan jag växla över till Brom och få fortsatt bra rening ?

Ha det

5
SpaForum / SV: Hög Cyanur nivå
« skrivet: januari 31, 2015, 19:02:26:26  »
[ftp]Hej på er,

Denna fråga skickade jag ut i början av november 2014, blev tyvärr inga svar då. Man får tacka för ert engagemang nu ! Jag var med och diskuterade i tråden"sur lukt av hud efter spabad" där jag tyckte mig få ett bra svar. Ni andra som är intresserade av CYA problemet kan läsa den tråden. (Hur gör jag för att länka den tråden från mitt inlägg här ?)

Det kanske inte framgick i min beskrivning, jag tömde bara ut halva karet första gången, men troligen var CYA nivån så enormt hög att jag efter på-fyllning hade runt 120 ppm. Fick tömma hela karet efter det.

Håller med Peter om att det är grymt tyst om detta ganska stora problem. Jag har pressat på leverantörerna att bli mer ärliga. Får se om det händer något, föga troligt. Men som jag tidigare också skrivet, jag tror enormt många spa ägare inte har koll eller ens mäter CYA. OCH är säker på att de flesta har för höga värden. Kollade mitt vatten och börjar nu nå en risknivå, har gått mycket mer sakta denna gång efter att jag följt tillverkarens rekommendationer av dosering. Men många gånger har jag också haft helt avsaknad av klor då dosen egentligen är för liten.

Tänkte också prova Brom nästa gång, har en fundering. Nu ligger jag risigt till med CYA nivån, har inte lust att byta vatten då det är minusgrader. Kan jag växla över till Brom ? Eller sabbar den uppbyggda CYA nivån brom från att vara effektivt, det innehåller ju en del klor, men det kan väl inte vara den mest aktiva delen. Då är det ju klor  O0

Jag mäter CYA med vanliga stickor och det fungerar riktigt bra.

Ha en bra lördagskväll och kämpa på i kampen om att får ett erkännande och tydligare beskrivningar av CYA från branschen

6
Hej,

Jag har sedan September 2014 ett Dream 2 från Folkpool. Jag är så här långt mycket nöjd med badet. Allt har fungerat som förväntat, det har varit några veckor med minusgrader och badet verkar bra isolerat, värmaren har inte gått särskilt ofta. Själva karet känns också bra, det sviktar inte när man kliver i vilket jag kände på billigare varianter. Massagen fungerar också bra. Det finns också olika nivåer på sittplatser vilket är bra i vår familj som har badande barn. Finns ett säte för alla.
Det jag reagerade på när jag skulle koppla in badet var att själva stommen kändes lite "B" och att pumpar och elektronikbox var monterade halvhjärtat. Enkel träkonstruktion som var spikad på löpande band, vissa reglar med stora kvistar.  Man borde kunna begära lite mer för 80 kkr. Har dock kollat på andra fabrikat senare och om du inte går upp på proffsnivå så ser det i stor sett lika ut på alla fabrikat. Jag bytte ut förskruvningarna till matarkabeln som enligt mig inte höll måttet.

Några av de fördelar med Dream 2 som gjorde att jag köpte badet.
- Själva karet kändes gediget och bra djupa säten
- Dubbla pumpar, du kan justera massage lite mer
- Bra och stor filteryta
- Relativt energisnålt
- Lokal service med reservdelar och bra support. För mig mycket viktigt !
- Återförsäljaren funnits på marknaden i många år och tillverkaren känd, samma fabrik som Dimension One

Jag tror att det är jämt skägg mellan de kar du funderar på, det viktigaste är att det känns bra, att du har förtroende för återförsäljaren, att badet är rätt för dig och att det är relativt nära till personlig support.

De sista 10 kkr är inte avgörande, men din känsla är ! Det är redan galet mycket pengar för ett "badkar" utomhus så köp det som känns mest rätt för dig

Lycka till

7
SpaForum / SV: Sur lukt av hud efter spabad!
« skrivet: januari 17, 2015, 15:23:23:23  »
Hej igen,

Tycker också det är roligt med det stora engagemanget kring detta ämne.
Fick svar från leverantören (HK) som styrker att det blir för hög CYA nivå redan efter 2 månader. Tömma vattnet över 150 ppm gäller. Så det är väl bara att starta upp pumpen och tömma igen  >:(

SPA tillverkare godkänner i regel bara Diklor då det är PH neutralt och snabblösligt.
Natriumhypoklorit är inte att rekommendera för manuell dosering, har kort livslängd och relativt låg halt fritt klor. Ska bara användas vid automatdosering till bassänger.

De rekommenderar att testa SPA brom som innehåller en lite del klor (utan CYA) och arbetar över ett bredare PH span. Man slipper också problemet med att "lufta" locket. Kombineras med Spachock någon gång i månaden och Spaklor vid enstaka behov. (typ efter fest)

Trots allt bra med ett erkännande från leverantören, fick ett bra och proffsigt svar. Återstår nu bara att få alla spaleverantörer att bli mer ärliga, göra denna information mer tillgänglig för allmänheten ! Det är i mina ögon en hälsorisk där de flesta inte har en aning. Hade själv aldrig hört talas om Cyanur innan jag köpte badet och jag tror att vi som är på detta forum är "nördarna" som verkligen vill få ett bra vatten. Hur många i Sverige badar ikväll i ett SPA med extrem dålig desinficering ? Troligtvis väldigt många.

Har bollat frågan tillbaks till leverantören angående öppenhet och det faktum att energiberäkningen inte stämmer då vattenbyte bör ske 6 gånger per år. Får se vad det blir för feedback.

(gällande ovan kemibeskrivningar så har jag valt ut delar av svaret från lev, har själv inte 100 % koll på exakta skillnader mellan klor så fråga inte mig om detaljer, ville bara dela med mig av vad leverantören skriver)

Ha en bra lördagskväll

8
SpaForum / SV: Sur lukt av hud efter spabad!
« skrivet: januari 15, 2015, 22:16:40:40  »
Hej Erica,

Om CYA börjar bli hög men att jag samtidigt kan se att kloret förbrukas under veckan, kan jag tolka det som att det inte inträffat en låsning och det fortfarande är ganska OK desinfektion ?

Vad tror du om min andra fråga gällande obefintlig klornivå under ett par dagar, är det OK. För precis det sker om jag följer tillverkarens rekommendation av dosering, om jag tar en matsked klor och mäter 6 dagar senare är kloret helt förbrukat. Har kört så ett tag för att minimera CYA stigning for fort.

Tack på förhand

9
SpaForum / SV: Sur lukt av hud efter spabad!
« skrivet: januari 15, 2015, 20:47:47:47  »
Tack för en bra och saklig dialog, saknar den hos fackhandeln, men som ni skriver, det är ingen positiv reklam. Jag har begärt ett svar från leverantören, ska bli intressant och se om jag får något svar (denna gång, har provat tidigare utan feedback)
Ni som har delat med er i denna tråd är både seriösa och har kunnande om vattenkemi, min känsla är att de flesta spaägare inte hört talas om CYA och att merparten spabad troligen har skyhöga CYA nivåer. Man hör aldrig om någon som blivet dålig p.g.a. låg vattenkvalitet/ mycket bakterier. Är problemet med CYA förstorat ? Som jag fattat det så tar det mycket längre tid för kloret att oxidera föroreningar men det är inte helt verkningslöst, stämmer det och kan vatten med hög CYA trots allt vara tillräckligt tillsammans med en Ozonator ?Kör med Folkpools Granulatklor, ni andra som har problem med Cya, är det andra märken ? eller kan det vara så att vissa märken innehåller mer CYA än andra ?

Håller med, det är inte lätt att vara nybörjare och få allting bra, det enda jag önskar är att ha bra vatten, slippa bada i en bakteriehäd och inte byta för ofta.

Tack för bra synpunkter

10
SpaForum / SV: Sur lukt av hud efter spabad!
« skrivet: januari 14, 2015, 22:05:10:10  »
Jag tycker också jag börjat få en lite sur lukt på huden efter bad, kör med samma fabrikat på klor och har doserat som du. Tycker spontant att den doseringen är ganska klen då det inte finns något klor kvar i vattnet efter 5-6 dagar. Är det ok om klornivån går ner till noll några dagar. Har tidigare sjäv skrivet om problem med höga CYA halter, kollade igår och nivåerna ligger lite över 100 igen. Känns som sur lukt hör samman med för höga CYA nivåer, kommer först efter ett par månader. Jag blir grymt störd av att CYA går upp så fort, vi badar i snitt en gång i veckan och det kan inte vara meningen att man ska behöva byta vatten varannan månad. I övrigt ser vattnet bra ut och värdena ligger stabilt.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag