Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - TommyC

Sidor: [1] 2 ... 338
1
Övriga frågor! / SV: Myror i cellplasten
« skrivet: november 17, 2022, 21:50:23:23  »
Myrorna dyker alltid upp här i början av säsongen. Irriterande när dom springer runt poolen men har aldrig sett att dom gör någon skada. Det finns dock dold frigolit  som isolering så det kanske finns ett okänt problem här. Jag matar dom med myrr och liknande för dom plockar upp fin sand som ligger under mindre ytor med gatsten runt huset. Bekämpningsmedel fungerar bara lokalt så man måste hålla lite koll och bekämpa ganska många omgångar vartefter nya kolonier dyker upp. Troligen också beroende på vilka arter av myror man har problem med. Lokalt så är medeln i alla fall väldigt effektiva. Järnhandlare och byggvaruhus brukar sälja bekämpningsmedel.

2
Vatten och kemi / SV: Vinterstänga för första ggn...HJÄLP!
« skrivet: november 17, 2022, 21:39:35:35  »
Det verkar finnas en del "lokala" variationer i hur lätt det bildas alger. Jag brukar stänga av cirkulationen runt mitten av september då vattnet håller 31-32 grader. Jag gör ingen chockklorering och har bara använt en klorpuck per vecka sedan poolen fylldes i mitten av juni. Det tar minst en månad att komma ner till 10 grader vattentemperatur efter stängning. I år var det i mitten av oktober som dygnsmedeltemperaturen i luften permanent gick under 10 grader. Vattnet var då gissningsvis ca 15 grader då poolen har tak och bra isolering i väggarna. Samma procedur varje år och aldrig några alger förutom en gång för länge sedan före installation av pooltaket då en vackert grön ton infann sig. Jag tömmer poolen varje höst så jag behöver inte bry mig. Skulle jag spara större delen av vattnet så skulle jag nog kosta på en dos chockklor.

3
Vatten och kemi / SV: Klorförvaring
« skrivet: november 17, 2022, 21:28:02:02  »
Sannolikheten för att stål ska rosta vid förvaring av klor i samma rum betraktar jag som väldigt nära 100%. Har man en hermetiskt tät behållare så ska det inte hända men att hitta något som är helt tät för klor blir nog svårt. Det kanske finns några glasbehållare för laboratorebruk som fungerar? Vår poolkemispecialist Roger vet bättre.

I början förvarade jag klorburkarna utomhus i närheten av poolen täckta av en lucka av tryckimpregnerat trallvirke. Numera har jag ett litet fack under en lucka i det minimala trädäcket vid poolens kortsida under pooltaket. De lösningarna är likvärdiga. En dynbox borde fungera på liknande vis. Kloret bryts ner vid förvaring flera år oberoende av hur det förvaras gissar jag. Håll bort ansiktet när plastlocket till klorburken öppnas. De första två till tre åren brukar det inte märkas så mycket av nedbrytningen men det blir värre vid längre förvaring.

4
Inomhuspooler / SV: Vad är funktionen för denna manick
« skrivet: oktober 22, 2022, 17:43:52:52  »
Att den påverkar elvärmaren tror jag också på men hur det sker begriper jag inte från den bilden. Tror mer på tryck över 1atm än vacuum  <dontkn> Modellbeteckning på berörda enheter kan hjälpa till att förstå.

5
Markpooler. / SV: Plugg till Jet med 75mm-rör?
« skrivet: september 22, 2022, 07:14:58:58  »
75mm skulle kunna vara dimension R65 / 2,5 tum https://www.vvsbutiken.nu/category.html/storleks-guide-for-ror-dim-golvvarme-vattenburen

Proppar med den gängan finns bl a här: https://www.rinkabyror.se/artikel/plastkoppl-propp-65r/

Svårt att veta med rörgängor dock, kan ju vara något helt annat också som är nästan lika men inte passar.

6
Vatten och kemi / SV: Hjälp mig att chockklorera
« skrivet: september 21, 2022, 12:07:07:07  »
Ja, det stämmer. Håll koll på ökningen av tryckfall över sandfiltret och backspola när det har ökat ca 0.2-0.3 bar.
Om halten fritt klor sjunker innan vattnet är klart så pytsa i mer klorgranulat. Man brukar sikta på 10 ppm fritt klor tills vattnet är klart och kloret inte förbrukas.
Det tar lite tid att få klorgranulatet att lösas i vatten så bra att blanda och låta lösas upp i en hink då granulatet kan bleka linern.
Antiklor brukar inte behövas. Kör cirkulation dygnet runt tills vattnet är klart.
Tiden är svår att bedöma men märkbar förbättring kan ta några dygn eller lite mer.
"klarbäret", kul med automatisk stavningskontroll.

7
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 21, 2022, 09:23:19:19  »
Tack för informationen om din utrustning. Det är alltid intressant att läsa om sånt som man inte känner till.

I manualen till flödesmätaren står att det ska vara raka rör före och efter flödesmätaren med minst 5 * DN eller t o m upp till 10 * DN beroende på skillnader i diameter hos mätaren och rören. Detta uppfyller inte din installation. Om och hur mycket det eventuellt påverkar mätfelet är nog omöjligt att bedöma.

Ett enkelt test kan vara att plocka bort mätkroppen i flödesgivaren och studera hur temperaturerna runt värmeväxlaren påverkas.

Det är kanske så att flödesmätaren visar fel och att flödet är väsentligt större på sekundärsidan än vad vi har trott. Den låga temperaturhöjningen antyder att det kan vara så  <hmm>

8
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 19, 2022, 22:27:32:32  »
Styrbara ventiler gissar jag att det finns för att kunna sköta backspolningen automatiskt. Det sitter något till vänster om sandfiltret som jag gissar är ventiler. Jag kan såklart ha helt fel då jag aldrig har sett ett filter med automatisk backspolning  <hmm>

9
SpaForum / SV: Lägst temperatur på en Balboa GS510DC?
« skrivet: september 19, 2022, 22:15:27:27  »
Det kan vara svårt att tömma helt men jag skulle ändå satsa på att tömma.
https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7483.0
Det finns fler trådar om detta.

10
Markpooler. / SV: Provtrycka rör för att se eventuell läcka?
« skrivet: september 19, 2022, 22:08:55:55  »
Om man vet vad man gör så kan det vara bra att provtrycka. Detta görs i värmesystem. Då trycker man med vattenfyllt system. Att prova med tryckluft i tomt system kan vara riskabelt. Luft komprimeras vilket gör att det kan bli som en explosion om någon del ger vika av trycket. Jag har aldrig provtryckt poolens cirkulationssystem så jag har bara teoretisk "kunskap" i ämnet.

https://www.sakervatten.se/bygga-ratt/vvs-foretag/tryck--och-tathetskontroll

Sidor: [1] 2 ... 338
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan