Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Utemiljöer, altaner, trall och stenläggning. => Ämnet startat av: Rickard skrivet september 15, 2020, 09:37:14:14

Titel: Erfarenheter från olika komposittrall
Skrivet av: Rickard skrivet september 15, 2020, 09:37:14:14
Tänke på förekommen anledning starta ett ämne som rör hur ni upplever den komposittrall ni köpt, och tänkte börja med våra erfarenheter av Folkpools/Riopools Komposittrall Panda Grå som vi köpte för tre år sedan.
Vi köpte ca 75 m2 trall samt poolsarg till vår pool, 4 X 8 meter.

Pris:
Ja, det var väl det billigaste vi kunde hitta, tror vi betalade ca 10 000 kr/paket om 25 m2 om jag inte minns fel, och då var clips och skruv inräknat.

Utseende och intryck:

Det ser onekligen bra ut, och är skönt att gå på, med undantag av när solen gassar för fullt, då blir det helt enkelt lite för varmt att gå eller stå barfota på den mörka trallen.

Konstruktion och kvalitet.
På trallen:
Konstruktionen med den icke solida plankan med luftkanaler inuti gör att den är rätt vek, dels måste man ha tätt mellan reglarna, men den är även skör i sin konstruktion vilket visat sig genom att vi fått tre hål på vår trall där vi av misstag ställt stegar/trappstolar för att komma åt tak/hängrännor för normalt underhåll.
Med facit i hand är det väldigt viktigt att lägga något annat, träskiva eller liknande, ovanpå om man tänkt ställa en stege eller annat som kan utöva ett högt punkt-tryck på trallen.
Ytan är slipad, typ sandpapprad, vilket ger den ett bra utseende och en skön känsla att gå på, men vi har noterat att alger växer till rätt lätt, t.ex. i anslutning till blomkrukor och annat som vi har på vår uteplats. Det går tvätta bort, men är inte så enkelt som att man bara behöver spola, men måste också mekaniskt bearbeta beläggningen för att få bort den grönskimrande ytan som algerna/mossan orsakar.
Det verkar behöva göras ett par gånger/år.
Monteringen av trallen är avsevärt mycket besvärligare än en vanlig trätrall, skulle uppskatta att det tar 3-4 gånger längre tid än en vanlig trätrall - blir dyrt om man skall köpa tjänsten som vi gjorde. Monteringen blev nästan lika dyr som materialet.
(Snål som jag är så gjorde jag därför delar av jobbet själv, även om planen var att köpa hela tjänsten)

Hur nöjd är jag?
På en skala 1-10
Jag skulle säga att vi ger betyget 7, den är för vek, och tillväxten av alger/mossa var en överraskning, men det ser onekligen bra ut och är lätt att underhålla. Största bristen är att den är för vek, jag får för mig att man använt för mycket träfiber och för lite komposit. Det kan vara ändrat på senare leveranser, det vet jag inget om i dagsläget. Att man bränner sig under fötterna när solen ligger på visste vi redan innan köp, men vi ville ha detta utseende och var beredda att göra den kompromissen.

Poolsargen:

Från samma serie som trallen.
Här har man verkligen inte levererat den kvalitet man kan förvänta sig, och jag noterar att de inte längre verkar sälja produkten.
Nu efter drygt tre år har de flesta av de 6 "plankorna" spruckit längs efter, och de har dessutom ändrat form (blivit skålformade) och vridit sig.
Vi kommer att behöva köpa ny poolsarg nästa sommar.
Redan förra sommaren hade plankorna börjat vrida sig och spricka, men tyvärr var jag helt enkelt för lat för att reklamera, så just den delen kan inte skyllas leverantören.  >ohno>

Någon som har tips på vad vi skulle kunna byta till som matchar "Panda Grå" på ett bra sätt?
Titel: SV: Erfarenheter från olika komposittrall
Skrivet av: Moana skrivet september 15, 2020, 12:19:36:36
Jag är jättenöjd med Scandinavian Plank, de har både ihålig och massiv trall.
Vi har den ihåliga och har bara fått ett hål när en en stor regel föll ner från vår pergola medan vi byggde. Annars bra kvalitet och vi upplever ingen mosspåväxt vid växter.
Det första däcket vi byggde var 2015 och det är fortfarande fint.
Priset är bra också och de kör trallen direkt hem till en. Kanonservice när man behöver hjälp.