CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ores

Sidor: 1 [2] 3 ... 7
11
Markpooler. / SV: Barnsäkra poolen
« skrivet: augusti 03, 2021, 12:46:31:31  »
Generellt är det väl så att det är rimligt att ställa krav på säkerhet när det gäller faror som skapas genom en aktiv handling, som t.ex. att anlägga en pool. Däremot tror jag att de flesta tycker att det skulle vara orimligt att ställa krav på att inhägna alla sjöar och kuster. Sedan är det svårt att detaljreglera allt utan man väljer det som ger mest nytta.

Själv tycker jag inte att kraven på pool är särskilt krångliga, otydliga eller orimliga, men de kan förstås ändå vara besvärligt att leva upp till dem t.ex. under byggnation. Enligt Livräddningssällskapet är det minst tre barn som har drunknat i pooler i Sverige bara i år. Självklart har föräldrar ett ansvar men alla som haft små barn vet hur snabbt de kan försvinna på upptäcktsfärd. Och när små barn är vid en öppen pool så är det mobilförbud och i vattnet armlängds avstånd som gäller.  :angel:

12
Markpooler. / SV: Vinterstängning av pool!
« skrivet: augusti 02, 2021, 14:20:36:36  »
Jag tror att Rickard inte sänker vattennivån och han bor ju rätt långt norröver. Det är också vad jag har blivit rekommenderad då grundvattnet står högt på vinterhalvåret här, risk att linern trycks upp. Däremot är det nog bäst att tömma resten av systemet så gott det går innan det blir minusgrader och fylla inloppen och skimmern med frigolit, halvfyllda PET-flaskor eller liknande. Det beror väl på förutsättningarna i varje installation vad som är bäst. Annars är väl TommyC:s förslag standardvarianten.

13
Markpooler. / SV: Säkerhet under byggnation
« skrivet: augusti 02, 2021, 00:16:12:12  »
Jag har en rib-cover som jag har monterat temporärt på poolstommen. Tog max 15 min för mig som är totalt ohändig att skruva fast lite brädor att fästa rib-covern i. Det känns skönt att ha poolen säkrad.

Har haft det så här sedan mitten av juni när vi fyllde poolen i väntan på att trallen ska byggas och det funkar fint. Ja ganska i alla fall. Det hade varit trevligare med trätrall vid poolen istället för den klapperstensstrand vi har nu. Beställde jobbet i oktober. Först var det snö, sedan hade trallbyggarna inget virke pga barkborrar och corona (förstås), nu har virket inga trallbyggare pga semester. Senaste löftet är att det ska byggas i augusti. Hoppas det är i år.  :P

14
Uppvärmning / SV: Poolvärmepumpen stänger av sig på natten
« skrivet: juni 02, 2021, 11:06:18:18  »
Jag vet inte vad felkoden står för - jag hittar som sagt inte manualen..

Och det finns ingen timer - har dock funderat på om det skulle räcka att ställa in en timer på vattenpump så att den slår av t.ex 10 min tidigt på morgonen så att den åtminstone "startar om" då.

Problemet är ju att poolen tappar värme på natten och att man får börja värma 1-2 grader lägre än vad den kom upp till dagen innan.

Hittade en generell manual för Astrals värmepumpar här: http://www.astralpool.se/sidor/Varmepump2010.pdf

Någon felkod EE6 nämns dock inte.

Du är säker på att det inte finns någon timer? Vet ju inte hur det ser ut hos dig, men vad jag vet har alla Folkpools elcentraler som säljs nu en timer. Men du kanske har en äldre variant eller en annan central?
/Johan

15
Väldigt snyggt bygge, för tankarna till något från en Bond-film. All heder åt frun!  ::)

16
Teknik / SV: Åsikter om min teknikinstallation
« skrivet: maj 21, 2021, 00:51:22:22  »
T.ex 180gr böjen på returslangen efter bypassen. Känns inte bra.

Man skulle kanske kunna ha bypassen monterad på utsidan så blir det mer plats inne i friggan och 180-gradaren undviks? Vi har vår bypass snyggt monterad på väggen bakom värmepumpen. Lätt att justera också när man är nära värmepumpen. Experisen här på forumet kanske kan komplettera med  synpunkter på detta som jag själv inte förstår.
/Johan

17
Teknik / SV: Åsikter om min teknikinstallation
« skrivet: maj 20, 2021, 13:58:09:09  »
Ja, trist när du betalar för det och det ser ut att vara gjort av en glad kompis/granne o.s.v. Som tidigare medlem skrev så hade det varit betydligt enklare om det funnit en klar innervägg att fästa rören på så du får nog köpa läget om du vill bada i närtid, och ev. göra om själv senare.

Precis, det ser inte snyggt ut, men det är nog svårt att få det snyggt om man bara kan fästa i reglarna. Jag kan inte avgöra om det kommer att bli något problem men det får ju installatören ta ansvar för. Tror också på att man får snygga till själv om man vill ha det på något särskilt sätt.

ByggaNytts installation imponerar nog på de flesta.  :D Källa till inspiration för framtida justering av egen installation. Tackar för det!
/Johan

18
SPA-projekt / SV: Allt klart för spabadet!
« skrivet: maj 19, 2021, 15:38:13:13  »
Man får välja sina strider här i världen. Ibland är det lika bra att glömma och gå vidare. Men ett lock till spabad som inte tål kemikalier och normal hantering? Tycker nog att leverantören har lite att förklara där. :)
/Johan

19
Vatten och kemi / SV: Cyanursyra och alkalinitet
« skrivet: maj 18, 2021, 14:43:58:58  »

Eftersom jag har ganska känslig hy och en pp-pool försöker jag generellt hålla nere kloret.

Efter att ha fyllt upp med ca 8 kubik nytt kranvatten (ca 30 kubik totalt i poolen efter påfyllnad) i poolen fick jag följande värde:

pH 7,41
Fritt klor 0,50 ppm
Totalt klor 1.01 ppm
Cyanursyra 101 ppm
Alkanitet 48 ppm

De ser ju helt ok ut förutom Cyanursyra och Alkanitet. Fria kloret kanske skulle vara lite högre men detta är utan att ha chokkloret. Bara lagt en Bayrol Veritab och kört cirkulation i ca 1 dygn

Bör jag vara orolig för Cyanursyra. JAg har ju inte värmt upp poolen än så jag skulle kunna tömma ner och fylla på men är det värt det?
Eller ska jag bara köra denna säsong på ett klor utan Cyanursyra och backspola lite oftare?

Rasmus, enligt Rogers formel ovan bör du också höja det fria kloret till minst 5 ppm om du ligger på en CYA-halt på 101. Annars riskerar du hörselgångsinflammation igen, eller något annat.

Ofta hör man experter i branschen avfärda problemen med CYA, men alla inlägg här på forumet där poolägare drabbats av problem pga. höga CYA-halter visar på motsatsen. Lösningen är inte att ta bort CYA helt ur utomhuspooler utan bättre information från leverantörerna. Alla (nästan) poolägare vet att man måste ha rätt pH och klor i poolvattnet. Få verkar känna till att man också måste ha koll på CYA.

Så, Poolboy2021, sluta låtsas som att det inte är ett problem och försök sprida information om hur CYA ska skötas istället. Det är ju inte raketforskning direkt.

Intressant diskussion annars!  8)
/Johan

20
Markpooler. / SV: Nytt poolbygge - Folkpool 4x8
« skrivet: maj 17, 2021, 09:58:59:59  »
Sätter man inloppen på motsående sida från trappen så kommer man nog att få rätt mycket flygfän och grejer som blåser ned i poolen när det badas - som samlas vid trappen.
Då jag gissar att trappen kommer att vara rätt väl används som "sittyta" så kanske det kan upplevas som lite obehagligt att allt skräp samlas just på den sidan av poolen.

När vi nu ändå talar om det här med placering så skulle jag vilja tillägga att inloppen helst skall placeras i den huvudsakliga vindriktningen.
Hos oss är det oftast sydliga vindar när det är bra "badväder", så inloppen skall ligga på "södra sidan poolen" och utloppen på norra.
Jag skulle också gärna sätta trappen i norrläge då jag tror att de flesta som sitter i trappen skulle vilja ha solen i ansiktet, när man sitter i trappen skall man kunna sola "framsidan".

Dessa principiella förhållnings-sätt indikerar att det skull kunna vara bättre att sätta inloppen på kortsidan som saknar trapp, och utloppet i närheten av trappen, men mycket beror ju på hur poolen är vriden i förhållande till väderstrecken.  <dontkn>

Väldigt bra synpunkter Rickard. I poolen där vi hade vår tidigare sommarbostad fanns två skimmers på kortsidan vid gaveltrappan, ovanför översta trappsteget. Eftersom den användes inte bara av oss så var den lite halvsunkig överallt så jag har inte ens tänkt tanken att det skulle bli mer skräpigt vid skimmersidan... Nåväl. Vår ”nya” pool får hörntrappa och skimmern på kortsidan vid trappan. Dock blir skimmerplaceringen rätt utifrån de andra parametrarna — solläge och huvudsaklig vindriktning — korrekta. Svårt att få allt att bli 100% rätt, det blir alltid kompromisser.  8)

En anledning till att skimmrarna var placerade på trappsidan var säkert att de annars hade hamnat under pooltaket då det inte fanns plats att skjuta det förbi motstående kortsida. Gäller ju att se till att man lätt kan komma åt dem också.

Lycka till med det fortsatta poolbygget LeoLin. Hoppas du fått lite idéer!
/Johan

Sidor: 1 [2] 3 ... 7
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag