VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: LED Poolbelysning-kabelarea  (läst 9781 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad MathiasS

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #10 skrivet: april 22, 2017, 16:46:46:46 »
Jag kommer köpa EN pahlen-trafo och mata två LED-lampor och dra kabel så det dräcker för 50-60W led. Behöver jag använda starkare lampor är det enkelt att dra ny kabel.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Poolgiganten

Utloggad j-t

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #11 skrivet: april 22, 2017, 17:16:43:43 »
Jag hade köpt en trafo enligt dagens krav och dragit kabel efter framtidens maximala tänkbara effekt (dvs futureproof enligt maximal tänkbar förbrukare), behöver inte göra det för komplext ;)
Pengar i sjön enligt mig, men var och en gör som de vill...
Enklare att dra om kabeln om kraven ökas än att lägga koppar i marken för sakens skull.

Utloggad butthead

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #12 skrivet: april 22, 2017, 17:54:37:37 »
Det är bara räkna resistivitet. Med en för tunn kabel kan du får för mycket spänningsfall och lamporna lyser svagare.

Om jag förstått dig rätt så har du två 37W /12V lampor? Med 10m 2,5mm kabel får du 0,07 ohm. Men strömmen ska ju tillbaka också, så det blir totalt 20m, alltså 0,14 ohm. Med 70W och 12V (antar att det är 12V) blir strömmen 5,8A. Ditt spänningsfall blir 0,8V. Alltså får lamporna bara 11,2V och lyser aningen svagare. Tror inte det blir så illa. Har du redan köpt 2.5mm kabel så hade nog jag kört på 2,5mm.



5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad swedjeep

  • kan man så gör man
  • Kan lite mer
  • ***
  • Stad/land: Falun
  • Antal inlägg: 49
  • Total likes: 2
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #13 skrivet: april 22, 2017, 18:11:46:46 »
Tack för alla svar, nu har jag allsköns kablar liggande så lägger 6 mm2 så är jag garderad, även om jag bestämmer mig för 150W trafo så är jag säkrad på kabel för framtid. Däremot så kvarstår de fakto att både pahlen och astral nu när jag kollat 1,5 mm2 på sina kablar ca 2,5 meter från sockel vilket rimmar illa. Men det kan jag inte påverka, blir 6 mm2 till kopplingsbox och sedan orginal till lamporna.


Bygger pool.
Tjällden
4x8 med gaveltrappa.

Utloggad Dimitris76

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #14 skrivet: april 22, 2017, 18:30:12:12 »
Bra val!  O0

Kabel är billig och förbrukas aldrig.

Kostnaden är minimal i en pooöinstallation.
4.5x8x1.5m epoxyfärgad betongpool, Pooltak från Poolteam, Pahlen Maxi-Flo 75kW värmeväxlare, Thermia bergvärme, Hayward sandfilter och 3-fas Max-flo pump , Pentair Rainbow 320C in-line klorinator, Zodiax Vortex 4 poolrobot.

Utloggad Erica

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #15 skrivet: april 22, 2017, 18:41:46:46 »
De flesta moderna led-lmpor har inbyggd elektronik som gör dem ganska spänningokänsliga. Tanken att lite lägre spänning ger gulaktigt och svagare ljus stämmer inte av det skälet, även om det var helt sant för gamla traditionella glödlampor.

Kabeln måste alltid vara dimensionerad minst för den ström som den är säkrad för. Har man 25 A säkring så SKALL det vara 6 mm2 kabelarea och 25 A krävs ju för en traditionell 300 W 12 V poolampa. Väljer man en klenare kabel får man minska säkringsstorleken, men har man LED är detta normalt inget problem - så starka LED-lampor så att de drar 300 W finns rakt inte att köpa - jag tror de kraftigaste LED poolampor som jag har sett var på 72 W. Då räcker ju t.ex. 10 A säkring utan problem (om man har en lampa i kretsen).

Utloggad Plums

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #16 skrivet: april 22, 2017, 20:00:46:46 »
Det låter ju helt groteskt att man ska behöva säkra upp en poollampa med 25A. Att strömmen blir hög på likströmssidan kompenseras ju av en låg spänning. På växelströmssidan är ju spänningen hög och strömmen låg. Det är väl där säkringen sitter? Man bör nog titta på effekten lampan drar.

Utloggad j-t

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #17 skrivet: april 22, 2017, 20:27:29:29 »
Det låter ju helt groteskt att man ska behöva säkra upp en poollampa med 25A. Att strömmen blir hög på likströmssidan kompenseras ju av en låg spänning. På växelströmssidan är ju spänningen hög och strömmen låg. Det är väl där säkringen sitter? Man bör nog titta på effekten lampan drar.

Det är totala effekten som räknas, däremot om det är över 200VA så räknas det som en starkströmsinstallation och kräver behörighet därefter.
Sätter du ett switchat aggregat istället för en trafo så får du dessutom ett kortslutningssäkert system eftersom denna bryter vid kortslutning medan en transformator fortsätter leverera tills något går sönder eller du stänger av den. Till min LED belysning i trädgården så kör jag med ett konverterat PC nätaggregat, kan leverera 12V och 15A och kostade mig en effektresistor samt 1 timmes arbete, finns gott om guider hur man fixar detta på nätet. Dock kan du inte ha den utomhus eller i fuktiga utrymmen ;)
Alternativt så köper du en 12V nätdel från Clas & Company eller på ebay, finns mycket reservdelar där till bra priser.
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/stromforsorjning/nataggregat/ac-dc/fast-utspanning/mean-well-switchat-nataggregat-12-v-(dc)-150-w-p44480


Precis som Erica skriver så är LED inte lika känsligt för mindre spänningsvariationer så ljuset kommer inte påverkas på samma sätt som glödtrådar.

Utloggad Erica

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #18 skrivet: april 23, 2017, 09:18:06:06 »
Det låter ju helt groteskt att man ska behöva säkra upp en poollampa med 25A. Att strömmen blir hög på likströmssidan kompenseras ju av en låg spänning. På växelströmssidan är ju spänningen hög och strömmen låg. Det är väl där säkringen sitter? Man bör nog titta på effekten lampan drar.

Om du kan så lite om el bör du nog överlåta den delen av poolsystemet åt en behörig elektriker. För det första finns det i de flesta fall ingen "likströmssida". Poolampor drivs normalt med växelström. Likström vore inte förbjudet men mycket olämpligt eftersom du lätt får elektrolysfenomen om likström kommer i kontakt med vatten och då förstörs komponenterna mycket snabbt. Minsta fukt som kommer in t.ex. till lampanslutningen så är det kört. Har du saltvatten går det mycket fort, men problemen kan komma även med vanligt poolvatten.

För det andra måste du antingen avsäkra transformatorn även på sekundärsidan om inte den är helt säker mot kortslutning där eller säkrad så lågt på primärsidan att det inte kan ge mer ström än kabeln på sekundärsidan tål. Det senare får du då göra med en glasrörssäkring eftersom det inte finns säkringar eller automatsäkringar av vanlig typ på ca 1.5 A att köpa.

Kortslutningssäkra pooltransformatorer kan du inte köpa, existerar ej mer än möjligen om du har en elektronisk transformator, så säkringar behövs för att inte kabeln skall kunna överhettas och i förlängningen starta en brand. Strömmen på 25 A i sekundärkretsen är stark nog att för att kunna starta en brand och anläggningen klassificeras därför som en starkströmsanläggning. Du kan inte betrakta den som t.ex. en ringledning till en dörrklocka, trots den låga spänningen. Elbehörighet krävs och anläggningen måste följa starkströmsföreskrifterna.

Switchat nätaggregat skulle jag inte rekommendera. Dels levererar de sällan så mycket som 25 A (konventionell poollampa), dels ger de om de är av PC-typ likström vilket i sig är olämpligt i en pool. Det finns elektroniska transformatorer avsedda för poolbruk men det klart vanligaste är vanliga transformatorer till poolampor, 300 W transformator, en per lampa. LED-belysning blir något annat, då sjunker ju effektkraven och det finns mera alternativ att gå på. Dock måste man tänka på att klassning och godkännandekrav gäller. De flesta LED-drivers är inte avsedda för t.ex. poolutrymmen och ur säkerhetssynpunkt måste drivern uppfylla högt ställda krav på att verkligen leverera skyddsklenspänning.

Direkt nätanslutna poolampor finns i vissa länder och det finns de som tar hem sådana för att spara en slant på transformatorn. Men detta är livsfarligt ! En trasig poolampa och en jordfelsbrytare som av någon anledning inte löser ut så kan katastrofen vara ett faktum. Jordfelsbrytare är jättebra men har tyvärr ganska hög felfrekvens. De behöver testas ganska ofta, annars kanske de inte fungerar när det gäller. Felfrekvensen ligger skyhögt över komponenter som säkringar eller automatsäkringar. Det är känslig finmekanik inne i dem och de kan stå och becka fast när de inte används eller testas regelbundet.

Utloggad j-t

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #19 skrivet: april 23, 2017, 09:35:14:14 »
Likström vore inte förbjudet men mycket olämpligt eftersom du lätt får elektrolysfenomen om likström kommer i kontakt med vatten och då förstörs komponenterna mycket snabbt. Minsta fukt som kommer in t.ex. till lampanslutningen så är det kört. Har du saltvatten går det mycket fort, men problemen kan komma även med vanligt poolvatten.
Den galvaniska effekten får du bara om du har 2 olika material som gärna fäller ut varav den ena på den + polen och den andra på den - (precis som ett batteri), i en pool med plastdetaljer eller rostfritt så är detta i princip omöjligt.
Om en lampa går isönder delvis och glaset spricker eller liknande så kan det ske men det är oberoende om lampan matas med AC eller DC.


Switchat nätaggregat skulle jag inte rekommendera. Dels levererar de sällan så mycket som 25 A (konventionell poollampa), dels ger de om de är av PC-typ likström vilket i sig är olämpligt i en pool. Det finns elektroniska transformatorer avsedda för poolbruk men det klart vanligaste är vanliga transformatorer till poolampor, 300 W transformator, en per lampa. LED-belysning blir något annat, då sjunker ju effektkraven och det finns mera alternativ att gå på. Dock måste man tänka på att klassning och godkännandekrav gäller. De flesta LED-drivers är inte avsedda för t.ex. poolutrymmen och ur säkerhetssynpunkt måste drivern uppfylla högt ställda krav på att verkligen leverera skyddsklenspänning.
Det finns ett väldigt stort utbud av switchat nätaggregat på dessa effekter, finns tom PC nätdelar på 1300W med 105A 12V så det är de minsta problemet, men som du säger och som jag påpekade så kan inte alla nätdelar placeras i alla utrymmen, måste vara rätt klassning.


Du glömmer en sak, alla LED lampor utan undantag drivs med DC, sen är det bara en fråga om vad det går från AC till DC. I de fall där de drivs med AC så sker detta i själva lampan antingen på kontakten eller ett litet kretskort/krets vid LED'arna.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan