Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - bump86

Sidor: [1] 2 3
1
Vatten och kemi / SV: Här ska ni få höra vad jag fått veta
« skrivet: juli 28, 2012, 19:20:36:36  »
Jag antar att denna Aquacheck är bättre än inget även ifall det ibland kan vara svårt att se på stickorna. Hur kan man förebygga att detta cyanovärde ens blir för högt då? Blir det högt med kloret eller är det solens strålar osv som gör det? Enda sättet är att byta vatten sa denna försäljare. Stämmer det?

Att ha kloret i en doserare som du säger Erica borde ju ta bort risken för det som försäljaren talade om. Även om nu TommyC gjort ett test (tack så mycket för testandet  :) ) så minimerar man ju åtminstone risken för det försäljaren sa. För visst ligger det väl något i vad han säger om man resonerar logiskt. Klor är ju ändå ett kemiskt medel som t.o.m kan bleka det mesta i världen och visst borde det således göra någon påverkan även på pumpar etc.

Det vi nu börjat fundera på är vad man egentligen ska behöva ha för att få allt bra. Vi vet att man ska chockklorera vattet med chockklor givetvis.
Men sen då... det finns ju sjukt mycket har jag sett både på websidor, i affärer och här på forumet. Vi trodde det skulle vara enligt följande mönster:

1. Chockklorera. - Detta för att ta dö på bakterier o skit med det samma. Hårt och bestämt!
2. Klorpuckar i bräddavlopp (numera kanske Ericas metod med doserare) - Detta för att bibehålla ett klorvärde på ca 1.0 - 1.5 ppm.
3. Justera med pH+ - Detta eftersom kloret sänker PH:t. Försöka ligga mellan 7.2 - 7.5.


Är vår "att-göra-lista" fel? Om så: Vad behöver kompletteras och förändras?


Kan väl konstatera lite lätt att försäljaren var nog rätt mycket ute efter att sälja mer än att hjälpa en vilsen själ...   :-\


2
Vatten och kemi / SV: Här ska ni få höra vad jag fått veta
« skrivet: juli 27, 2012, 14:46:17:17  »
Erica kan du utveckla hur du menar med din kommentar om att lägga klor i en doserare istället? Menar du då att klor inte har den effekt denna försäljare talade om?


TommyC vart hittar du sådana stickor? Vi har bara hittat stickor som mäter pH, Klor och alkanitet.



3
Vatten och kemi / Här ska ni få höra vad jag fått veta
« skrivet: juli 27, 2012, 01:23:35:35  »
Har efter mycket om och men fått i ordning på mitt vatten. Stor lycka och iväg till färgaffären för inhandlande av klor.

Väl där har vi lite tur för att försäljaren för Folkpools saker finns på plats så självklart rådfrågar vi honom.
Vi fick veta lite intressanta saker och tänkte att jag kan dels dela med mig lite av min nyvunna kunskap och kanske få lite kommentarer på det han sa från de som är duktiga här.

1. Han hävdade med bestämdhet att Ph skulle vara 7.4. Hans motivering till detta var att fostervatten var 7.4 i Ph och således bästa tänkbara för en människa. låter ju logiskt trots allt.

2. Cyanusyran ska vara under 100 annars är risken för sk. klorlås stor. Tyvärr glömde vi att fråga hur tusan detta mäts så om något vet berätta gärna.

3. Han frågade hur vi klorerade och vi berättade att vi använde klorpuckar som vi lägger i bräddavloppet. Han ställde då en kompletteringsfråga om ifall vi stänger av cirkulationen eller ifall den får gå 24/7. Vi sa som det var att den går mellan kl 10:00 och 22:00 sen stängs den automatiskt av.
Det han berättade då var väl det mest intressanta och kanske viktigaste. Han berättade att dels var inte sådana puckar bra för det var alldeles för hög klorhalt i dem men i kombination med att vi stängde av cirkulationen så är det riktigt illa.
Det är nämligen som så sa han att om man lägger en puck i bräddavloppet och stänger av cirkulationen så fortsätter ju pucken att lösas upp. Tyvärr så resulterar det i mycket hög ppm just väldigt lokalt runt bräddavloppet. ppm på 300-500 är inte ovanligt. Klor i så hög dosering är inte bara skadligt för människan utan i allra högsta grad för pumpar, liner och bräddavlopp. Inte ens titan skulle klara av sådan hög ppm i längden. Klor torkade liksom ut plastdetaljer som blev spräda. något vi faktiskt märkt på vårt bräddavlopp.
Han rådde oss till att alltid har i gång cirkulationen och att istället för att köra de vanliga puckarna så skulle vi köpa: http://www.folkpool.se/pool-produkter/poolkemi-och-poolvard/poolkemi-desinfekterande/dagsklor-tablett-70--kalchypo-25-kg--un-nr-2880-nos-5007106.
Man skulle då även slippa bekymmer med klorlåsning (hög cyanosyra) pga något jag inte nu kommer ihåg tyvärr.

Som ni ser så är dessa tabletter inte gratis men vi blev intresserade av vad han sa och tyckte det fanns logik bakom hans ord. Är det någon här som vet vart man kan köpa liknande tabletter men till vettigare pris?
Jag har kollat lite på länkarna tillhörandes de banners som finns här omkring på sidan men hittar inte rätt.

4. En annan sak han berättade var att folk normalt sett använder algdräpare på fel sätt. Generellt sett så brukar folk hälla i detta medel när de upptäcker alger i hopp om att det ska ta död på dem.
Sättet man ska använda algdräpare på är att man ska använda som ett förebyggande medel. Dvs att när Ph och klor är va det ska vara så ska algdräpare i.


Detta är nu hans ord men jag och min sambo tyckte det han sa var vettigt och eftersom jag fått så bra hjälp här vill jag åtminstone försöka bidra med något jag med. Jag lyssnar gärna på vad ni som är duktigare än mig har att säga om hans ord och gärna ge mig svar på de frågor jag ställde.











4
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: juni 05, 2012, 07:20:13:13  »
Kanske Aquacure skulle kunna vara något: http://www.aquacure.nu/index.php

Annars skulle jag nog bara flocka och sedan renspola filtret 2 ggr/dygn, lägger sig "fluffet" på botten, dammsug, och spola sedan av filtret.

För övrigt så renar ett skitigt filter bättre än ett rent, ju skitigare filtret blir desto svårare blir det för små partiklar att ta sig igenom, så ni skulle även kunna prova köra utan att rengöra filterpatronerna. (Tills flödet blir för dåligt)

Men som sagt, om det lägger sig flockar på botten så måste ni dammsuga upp dem.

Kanske skulle vara något. Men vet du om det finns andra leverantörer med andra mått. De som fanns på den sidan var alldels för små. Vi har 57 cm hög.

5
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: juni 04, 2012, 14:00:47:47  »
Hellu,
Med lite tur fastnar "spottloskorna" i filtret om du dammsuger men mest troligt är att de passerar igenom filtret och till viss del delas upp i än mindre "spottloskor" som i sin tur... jaja du fattar.

Ett sandfilter fångar "spottloskorna" och de försvinner när man bakspolar filtret.

Det du kan göra är att antingen försöka hitta ett finare filter för att se om det kan behålla klumparna, alternativt dammsuga med returen till poolen kopplad till avloppet istället. Grannen spenderade en vecka med att med en slang och hävert "fånga" alla klumpar. Denna säsong har även han ett sandfilter....

/Peter

Jag förstår att just ett sandfilter är bra. Bäst kanske rent av och vi har planer på att skaffa det. Men just nu tillåter inte ekonomin det oavsett hur vi vrider och vänder på det. Därför skulle jag vara tacksam om vi kunde diskutera hur detta kan lösas med befintlig utrustning. Det måste ju ändå gå. Poolen är ju många år gammal och föregående ägare har ju uppenbarligen fått den att fungera år efter år.


6
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: juni 04, 2012, 11:49:18:18  »
Hej igen alla.

Nu har vi kommit en bit på vägen känns det som. I förra veckan ringde min sambo till nitor (han hade fått det tipset att de kunde vara behjälpliga). Efter lite snack och svar på div. frågor så konstaterade hon från Nitor att vi till stor sannolikhet hade fått kalkutfällningar i vattnet och förespråkade Flockningsmedel. Min sambo förklarade då att vi inte har sandfilter utan ett papper/pås/polyesterfilter. Hon sa då att det skulle funka ändå, men att man fick vara ytterst noga första tiden att skölja ur filtret.
Hon förespråkade det flytande Flockningsmedlet de hade då det skulle vara både bättre och framför allt snabbare.

Sagt och gjort så åkte vi och köpte detta medel och Flockade enligt instruktionen som stod först, vilket inte var "uppstartinstruktionen", som krävde lite mindre medel än just "uppstartinstruktionen".
Vi hällde 1 dl / 10m3 vi har i poolen. Efter ett tag så såg det ut som små spottloskor i poolen och vi var väldigt noga med att skölja filtret.
Efter 6 timmar stängde vi av ciruklationen (enligt telefondamens instruktion) och morgonen därpå så såg vi äntligen botten på poolen sedan första gången vi tog av vinterskyddet.
Vi började dammsuga upp böset som fanns på botten och självklart så yrde det upp lite och vattnet blev återigen grumligt.

Vi beslöt då att hälla i mängden som skulle vara enligt uppstartinstruktionen. nämligen 2 dl / 10m3. Men denna gången har inte "spottloskorna" försvunnit och även om vi ser botten något sådär så är det inte alls lika klart som efter första gången.
Var det fel att flocka igen? Hur mycket ska man flocka? Min sambo har en egen teori att man borde väl flocka tills vattnet fortfarande är klart efter en dammsugningsrunda. Det låter ju logiskt men vad säger ni experter?

Kanske tar det längre tid nu när vi hade i dubbelt upp med Flockningsmedel men det är ju helt klart inte samma effekt som första gången.

Vad säger ni? Är vi på rätt väg? Lite tips på vägen?  :)

7
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: maj 29, 2012, 17:08:38:38  »
Ang. filter så ska vi köpa ett sandfilter så snart vi har råd, men just nu funkar det inte och vi måste leva med det vi har. Dock vill jag poängtera att båda tidigare ägarna har fått poolen att fungera utan problem med det aktuella filtret så det kan ju knappast vara det iaf.

Nu börjar jag (vi) dock bli ganska desperata. Vi har följt alla råd och tips vi fått från alla håll men inget verkar hjälpa. Kan man ringa något poolföretag så de kommer ut och mäter, fixar och ordnar & donar så det blir kristallklart?? Vi är uppenbarligen i behov av stor hjälp för att få ordning på detta.








8
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: maj 28, 2012, 09:59:14:14  »
Citera
Jag skulle testa mängden cyanursyra, eftersom det var vatten i poolen och ni inte vet hur länge man haft vattnet. Ni hade ju precis köpt huset om jag förstod det hela rätt.

För mycket cyanursyra (klorpuckar) kan orsaka klorblockering, sök på forumet och googla på det så hittar du massor med info.

Du förstod alldeles rätt, men om man ska tro säljarna så hade de tömt ur poolen förra sommaren och gjort rent den och därefter fyllt den med vatten. Och då pumpen till egna brunnen inte fungerar och enligt säljarna inte fungerat för dom så borde det vara kommunalt vatten i bassängen.
Men jag kanske ska mäta denna syra ändå? Eller finns det någon mening med det om vattnet endast är 1 år gammalt?


Citera
Vad händer med ditt filter ? Ökar driftstrycket över filtret efter en tid ? Om inte så kan man ju börja undra om filtret fungerar korrekt, så det inte finns ett hål i patronen eller något liknande. Finns det en massa partiklar i poolen och du även dammsuger så borde trycket successivt öka. Någonstans måste ju skräpet ta vägen. Skulle du ha hål i filterpatronen så går ju hela soppan bara rakt igenom.

Tyvärr så finns det ingen mätare på filtret, men patronerna ser hela ut om än använda. Vi har köpt 2 nya filter och kanske är det en idé att ta dessa i bruk ändå just för att totalt utesluta filterproblem då.


Citera
Nu har du perfekta värden!
Nu skulle jag prova med någon form av flockningsmedel eller liknande om detta inte fungerar så skulle jag misstänka en läcka på sugsidan (om du inte förlorar vatten och måste fylla på hela tiden)
Många poolföretag rekommenderar att gräva ner flexislangen direkt i jorden. Men den är egentligen inte avsedd för det och torkar ut och spricker. Jag har ganska stor erfarenhet av detta och har bytat en del. Min rekommendation är att lägga flexislang i avloppsrör eller likande så att den inte har direktkontakt med jorden.
Har du grävt ner din slang eller är det föregående ägare?

Mvh Henry

Slangen ligger ovan mark men under pooldäcket gjort av trallvirke och något vatten behöver vi inte fylla på. Snarare tappa ur när regnet har ökat upp det allt för mycket (över hålet i breddavloppet).
Kan du förklara lite mer vad detta flockningsmedel är och vad syftet med det är?


9
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: maj 27, 2012, 10:45:35:35  »
Hej igen.

Nu har poolen fått gå för sig själv i några dagar. Mätte PH o det visade 7,2 ungefär och klor är nu nere på 1,5 ungefär. Helt ok värden, men fortfarande turkost vatten. Filtret är rent och genomblåst med högtryckstvätten för att få ur det värsta skräpet.

Ska försöka mig på att mäta cyanursyran i vattnet.

10
Vatten och kemi / SV: Få vattnet klart
« skrivet: maj 22, 2012, 15:30:17:17  »
Nu mätte jag i förmiddags igen och nu har det sjunkit till 7.3 i pH. Detta utan att jag gjort något. Jag misstänker att det beror på att vattnet hunnit homogeniserats mer än när jag mätte igår.

Men vattnet är fortfarande inte klart  :'(

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag