CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Badtomte87

Sidor: 1 [2] 3
11
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 15, 2022, 13:45:04:04  »
Nja där tror jag nog att du har fel (säger jag som amatör ::)). Det står även i instruktionen för bräddavlopp vad maxkapacitet är. Standard verkar vara kring 12m3/h när man även tittar runt på dom flesta bräddavlopp. Vilket helt klart verkar vara underdimensionerat om filter vill ha 14m3/h som rekommendation och säljaren har nämnt siffror på 18-20m3/h när man ska backspola. Slangar som använts är 50mm.

Nu kanske upp mot 10m3/h är nog för just värmedelen så får väl leva med ett för litet bräddavlopp (Har dock bett dom undersöka saken om att klämma ditt ytterligare ett i läge för vinter stängning)

När man leker runt med Pahléns kalkylator för värmeväxlare så verkar den ytters avgörande faktor vara "inlet temperature". Men använder man värdet 48 grader som min är ställd på som max framledningstemp och även rekommenderat från vvs för att inte riskera förstöra trägolven i huset, så verkar det vara ruggigt låga siffror i växlings effekt oavsett i princip vad jag leker med för flöden. Tittar jag runt i inställningarna så verkar 60 grader vara högsta jag kan ställa min anläggning på (dock verkar den inte kunna nå 60, har endast kunnat mäta 52 grader som mest efter jag provat ställa upp till 60, ska tilläggas att jag kan ha missat någon inställning då jag är grön på området)(Kan tydligen ställa upp högre framledning men då måste jag ändra till radiator istället för golvvärme).

Då jag är grön även på bergvärme pannor så min fråga må låta dum, men kan det vara så att min panna är egentligen inte gjord för att kunna hantera pool fast den funktions finns i pannan så att säga. Vilken framledningstemp använder ni andra?
Jag läser om COP värde hit och dit och temperaturer på 30-40 grader på nätet, blir ju knappt ingen uppvärmning alls eller ingen uppvärmning enligt Pahlens kalkylator, med såna värden så tappar man ju temperatur stadigt till omgivningen. Kan man nå 60-80 grader i framledningstemp så verkar det vara en barnlek att komma upp i ordentliga värden (önskar jag hade fjärrvärme just nu...)

Har fått siffror via min återförsäljare att om ute temperatur är mellan 5-10 grader (dyngstemperatur) så måste man nå mellan 25,6 och 32 kW i överförd effekt. Dessa värden känns i princip omöjligt att nå utan att på något sätt trolla fram högre primär temperatur.

Blir galet förvirrad.  >rulla< <dontkn>

Med endast 48-52 grader i beaktning att jobba med så kanske två växlare i serie kan vara något? Läste på Pahlens att dom ska kunna seriekopplas, tankar?

12
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 13, 2022, 21:06:58:58  »
Har nu fått hem utrustningen för att mäta. Värdet enligt bild är med ett flöde på ca 10m3/h.

Efter besök och genomgång ikväll så verkar möjligtvis bräddavloppet vara en flaskhals vad gäller flöde. Filtret jag har vill ha rekommenderat flöde 14m3/h, och pumpen jag köpt i paketet ska kunna leverera 28m3/h, MEN bräddavloppet har en dimension på 304mm.

Detta vad jag verkar få fram från lite googlande ger ett maxflöde på ca 10m3/h med ovanstående dimension i systemet. Och går pumpen för fullt så är det typ spik 10m3/h enligt flödesmätaren. Någon verkar onekligen gjort en blunder och inte tänkt på att köra på grövre bräddavlopp <dontkn> <hmm> Säljaren står på sig dock att det är ett klassiskt bräddavlopp till en 8*4 pool generellt i Sverige. Han blev dock något tyst när jag frågade vad jag då ska med en värsting pump till om systemet är "låst" till 10m3/h :D

Detta antar jag påverkar möjligheten till att kunna finlira vad gäller flöde mot värmeväxlaren. Men samtidigt så känns ju 10m3/h rent spontant rätt okej i förhållande vis till vad folk verkar ha. Med det flödet snurrar ju poolvattnet runt 6 gånger/dygn.

Någon som kan med säkerhet säga om mina data jag fått fram om att en dimension på ca 300mm ger maxflöde på ca 10m3/h?

Vill även passa på att slänga ut ett tack till er alla som kommer/kommit med tips och ideer! Underlättar enormt för en nybörjare som mig själv inom detta med pool!

13
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 13, 2022, 14:53:29:29  »
Snyggt må jag säga! Där var det ordning och reda, gillas starkt!  O0

Som jag fick det förklarat så ska tydligen aldrig växlaren vara högsta punkt i systemet. På grund av just att luftfickor kan bildas. Därav vill man ha växlaren strax under högsta punkt för filter eller helst under filtret rent höjdmässigt.

Jag själv besitter tyvärr inte kompetensen för att avgöra om detta påstående är sant. (Rent logiskt känns det väl inte så konstigt att luft fångas på högsta nivån i ett system dock)

Jag ska i varje fall stötta på att jag ska få det omgjort enligt konstens alla regler om montören har gjort avsteg mot hur det ska vara.

14
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 13, 2022, 12:25:15:15  »
Nu må jag låta okunnig men jag tror jag saknar centralventil då jag har automatisk backspolning. Jag har inga ventiler överhuvudtaget på filtret. Det finns endast ett inlopp och ett utlopp samt tryckmätare på toppen.

Jag fick återkoppling från processing hos phalens där dom är inne på att installationen är fel. Dom menar på att värmeväxlaren alltid måste sitta under filtret för att inte luftfickor ska skapas.

Montör och säljare ska tillsammans åka till min anläggning för att gå igenom grundligt om allt är installerat enligt konstens alla regler.(vilket det uppenbarligen inte verkar vara)...

Vad berör deltaT så kan jag inte lämna svar, då jag saknar utrustning för att mäta detta. Som jag nämnt tidigare så är utrustning beställd och bör dyka upp vilken dag som helst  O0

Känns som man (i mitt fall) måste både vara vvs:are, byggare och elare för att ha en chans att se så allt är rätt. Hade inte för mitt liv det skulle vara så himla mycket egen felsökning och konstaterade om fel här och var när man betalat folk för att få det ordentligt gjort  >:(

15
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 12, 2022, 11:51:54:54  »
Stort tack för påpekningen av flödesmätaren. <love> <love>

Jag har nu bytt riktning och gått igenom manualen så allt är 100% korrekt. (För att tydliggöra här, det är en firma som installerat allt så ingen tycker jag är ett klantarsle som installerat fel  :angel: )

Jag blir dock väldigt orolig efter att nu mätt av och dokumenterat flöden. Pumpen går för 100% nu och klarar knappt att nå 10m3/h. Detta skulle självfallet kunna förklara våran värme problematik (samt problem med grumligt vatten då filtret vill ha 14m3/h, men det är en annan fråga).

Installatör samt säljare är informerade omgående om problemet. Väntar nu på återkoppling från dessa. Säljaren var dock väldigt misstänksam då han menade på att han har svårt att se att pumpen vi har inte skulle orka pumpa mer vatten.

Kan det vara så att dom alla 90graders böjarna direkt efter pumpen på väg mot filtret dödar så enormt med flöde? Pumpen ska ju trots allt kunna leverera 28m3/h på maxfart. Att då knappt ens nå 10m3/h känns onekligen konstigt. (Filtret i pumpen är rengjort och filtret i bräddavlopp är rengjort så ingen undrar om detta kan vara felet).

16
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 12, 2022, 10:34:52:52  »
Bra observerat! Har inte alls själv lagt märke till detta....

Detta bör ju helt klart påverka vilket flöde man kan läsa av, hur mycket vågar/kan jag dock inte säga. Ska undersöka saken och troligtvis skruva upp den och ändra riktning på tyngden.  :)

Stort tack för ditt hököga!  O0

17
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 10, 2022, 16:37:56:56  »
Pumpen jag har är en BADU Prime Eco VS med ett max flöde på 28m3/h(Bad om en rejäl pump så den må vara överdimensionerad, men då den är programmerbar så ser jag inget hinder där).

Jag har flödesmätare installerad och den visar nu mellan 8-14 m3/h beroende på tid på dygnet. Vartal på pump ser ut att matcha kurvan enligt specifikation i jämförelse mot vad flödesmätaren visar. Så där tror jag allt är grönt.

Nu är jag ingen expert men vill påstå att den sitter i serie.

Din prioritering ser helt korrekt ut, det är så våran panna jobbar enligt instruktionsboken. Jag vet dock att den prioriterar pool större delen av tiden då jag ser att styrningen öppnar shunten och skjuter på värme i rören mot poolen. Sätter jag handen på röret som går in i växlaren i pump rummet så är det ordentligt varmt (bortsett från korta stunder då den prioriterar huset eller varmvatten). Då jag jobbar hemma väldigt mycket så har jag kontrollerat detta säkert 500 gånger med att helt enkelt känna på rören så att den faktiskt skjuter på värme. (Har varit ORDENTLIGT varmt 490 av 500 ggr jag känt på rören)

Jag har dock beställt riktig VVS mätutrustning då det känns billigare än att ta hit folk och betala för det varje gång man är nyfiken. Dock kommer dom sakerna till veckan.

Jag har bifogat bild på växlaren samt all teknik (För den som är pedant så får ni ha överseende med kablar, ska ordnas när tiden finns! O0 )

18
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 09, 2022, 13:43:27:27  »
Du kan slå av grejerna :D Spar på elen i dessa kristider  >:D Stort tack för infon, sparade ner och ska slänga ett mer noggrant öga efter arbetstid.

Har förövrigt varit i kontakt med en ny vvs firma idag som verkar mer seriös. Har förklarat situationen och bett dom installera en kraftigare cirkulationspump. (Kommer till veckan förhoppningsvis)
Fick till svar att det där ska nog inte vara några problem att få igång åt dig. Lät ju bra i varje fall  ;D

19
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 09, 2022, 11:21:24:24  »
Jag tror det där är fel länk, det som är det kluriga nämligen. Min pump heter likadant som deras nya av samma modell, men ser annorlunda ut. Så den datan du hänvisar till i grafen är som jag förstår det deras senaste modell i det segmentet. Kan självklart vara samma data som gäller för gammal som ny modell, men känns tveksamt.

Höll på att bli smått gråhårig igår av just den anledningen   :o

Så här ser min ut
https://www.elettronew.com/en/plumbing-and-heating-systems/circulator-wilo-replacement-pico-i-15-1-6-130-with-wet-rotor-4198188-25796.html?gclid=Cj0KCQjwpeaYBhDXARIsAEzItbFD280HaLlRpWO7NO_dYx8XG3W3VGfZMgKeO4Z2H6nUWOCNt4fx0IsaAh-mEALw_wcB

Nu jobbar jag inte mot vvs eller industri men varför i H-vete är det inte lag på att skriva ut vanliga värden som vanligt folk kan tyda. Många pumpar jag tittar på anger ofta bara x Bar. Tycker sällan det står flöden i m3/h (finns på ytterst få av alla jag tittat på) <hmm>

20
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 09, 2022, 08:25:40:40  »
Mycket tacksam för era svar vill jag börja med att säga. Uppskattar alla tankar och idéer.

Hade pool firman förbi här igår som hade pratat med leverantören av värmeväxlaren och fått lite data vad gäller flöde och växling.
Dom menar på att ett ordentligt flöde krävs från bergvärme pumpens cirkulationspump. Minimum 55L/minut i flöde, har sökt runt som en galning igår efter vad min nuvarande cirkulationspump levererar (Har en Wilo PICO-I 15/1-6-130, äldre modell). Finns endast angivit 1-6 antingen konstant flöde eller tryck justerat. Hittar nada(Finns endast angivet på deras senaste modell), men den är installerad december 2015 med avsikt att värma ett hus och garage, så dom kanske är inne på rätt spår att detta kan vara felkällan.

På flödessidan vad gäller pool så tror jag knappast det är problem. Pumpen gick tidigare på ca 25m3/h som nu är nerjusterat till 10-14m3/h(beroende tid på dygnet) för att matcha filtret. Räknar man på den lägre siffran 10m3/h mot min pool ca 40m3 så bör alltså vattnet minimum snurra runt ca 6 gånger på ett dygn. Den siffran har jag förstått ska vara normal, något i överkant till och med mot många som verkar köra runt sin mängd vatten 3-5ggr/dygn.

Som jag ser det nu i mitt felsökningstänk vilka komponenter som spelar in(Rätta mig gärna om jag tänker fel):
1. Bergvärmeanläggningen (som skjuter ut ordentligt varmt vatten). Bör inte vara problem här
2. Cirkulation i poolen. Bör inte heller vara ett problem då jag tidigare hade 20-25+m3/h
3. Växlare. Är en cylinder med en spiral i, vad kan vara fel där tänker jag?
4. Cirkpump från bergvärmen. Sista delen i kedjan som har mitt fulla fokus nu  :)

Så om det finns någon själ med liknande pump som vet max/min flöden för pumpen så vore det guld värt.

Eller kanske rent av någon som kan säga om detta brukar vara ett problem för människor som installerar pool på befintliga bergvärme anläggningar?  <hmm>


Sidor: 1 [2] 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag