Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Badtomte87

Sidor: [1] 2 3
1
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 25, 2022, 09:05:58:58  »
En liten uppdatering i väntan på en större växlare för den som är nyfiken. Som jag nämnt tidigare så har jag beställt en kraftigare cirkulationspump. MEN till min förvåning så behövs detta inte, detta kunde snabbt konstateras av en oberoende vvs firma (dom som jag beställt nya pumpen av). Anledningen är tydligen att min tidigare vvs kille har gjort fel och kopplat fel vid bergvärme anläggningen. Idag sitter poolen efter den externa cirkulationspumpen som driver golvvärmen, detta är tydligen fel, slingan till poolen ska tydligen drivas av den interna cirkulationspumpen. Fick även skickat till mig ett kopplingsschema direkt av IVT som visar på detta.
Jag har hela tiden trott att detta är rätt och att den externa pumpen var för dålig >rulla<

Nu finns det säkert några av er som tänker, vilken idiot(jag) som inte visste det.  ;D Är det inte av sådana anledningar som man tar in dyra hantverkare för... Hade man varit proffs inom vvs hade man ju fixat allt själv  <hmm>

Nu vet jag dock egentligen inte vad skillnaden blir i praktiken för uppvärmningen. Och det kunde inte nya vvs firman säga heller  ;D Men detta kanske är en del i detta hela som spökat och jag har nu beställt så dom ska dra om allt enligt instruktionerna från IVT. Trevlig söndag gott folk!

TommyC, gällande flödesmätaren så jag har påpekat detta till montören som ska göra om det hela när vi vinterstänger och byter växlaren. Tack för din input!

2
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 20, 2022, 11:38:46:46  »
Som vanligt så tackar jag ödmjukast för alla tips.

Dock så kan jag egentligen bocka av samtliga dina(ByggaNytt) punkter på en gång:
- Cirkulationspumpen står på inställning 6 (vilket jag fick förklarat av vvs:aren är max flöde, har 1-6 som inställning)
- Filtret är rengjort (två gånger), båda gångerna var det rent så inget fel där.
- Finns inga ventiler mellan bergvärmeanläggningen och växlaren (om nu inte shunten räknas som ventil)
- Systemet är luftat (Har även en liten liten läcka högst upp på växlaren så hade det varit luft där så tänker jag att den åkt ut där redan)

Men återigen, om det är tjall på cirkulationspumpen kan jag inte svara på. Ny är beställd hur som helst så kommer inte lägga pengar på den gamla då den nya ska vara påväg  :)

Ska försöka passa på att be min vvs:are klämma dit någon form av mätare så man kan avläsa flödet när vi ändå byter växlare. Tror dessutom säljaren som pratade om 90 000 menade på att det fanns något snitsigt verktyg som mäter flöden i redan satta system (fråga mig inte hur  >rulla<)

Tänker att jag ligger lite lågt nu i väntan på växlare och ny pump. Känns som jag fått värdefulla tips och idéer och provat mig fram så långt det går, vilket jag såklart tackar för.

Men är det något uppenbart som missats som någon kommer på så får ni såklart gärna skriva  ;D

3
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 20, 2022, 08:45:23:23  »
Med en snabb titt nu på morgonen så får jag det också till 14 90-graders böjar. Alla rör/slangar i systemet har en ytterdiameter på 50mm.

Koppling mellan filter och övrig utrustning
https://www.pahlen.se/produkter/vattenrening-cirkulation/besgo-5-way-valve

Filter L60C
https://www.technol.si/en/swimming-pools/filters-for-private-pools-larix/

Flödesmätare (Jag har den som visar upp till 15m3/h)
https://www.stuebbe.com/en/bze-set/instrumentation/flowmeters/dfm-165-350/

Cirkulationspump
https://www.speck-pumps.com/en/p/badu-prime-eco-vs/?v=3a52f3c22ed6

Jag skulle bli väldigt förvånad om flödet är mindre än vad som anges i flödesmätaren(Att det skiljer några procent plus minus kan jag självklart acceptera), för jag upplever att våra inlopp levererar ordentligt högre tryck än alla våra bekanta som har pooler. Så med stöd av det finner jag det relativt troligt att flödet faktiskt är runt 10m3/h som flödesmätaren visar med nuvarande pump hastighet.

Som jag nämnt tidigare så har jag förstått att det normala är att kunna cirkulera sin pool 3-5ggr/dygn. Detta klarar vi alltså galant med 10m3/h trots vissa begränsningar i systemet och kan till och med gå ner lite då vi ligger på 6 ggr/dygn just nu med nuvarande inställningar. (Vill dessutom inte heller att pumpen ska gå för max hela tiden)

4
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 19, 2022, 22:32:51:51  »
Då förstår jag, den är en stor färdig pvc del kan man säga. Det finns inga ventiler som jag kan styra. Det enda jag kan styra gällande backspolningen är via min Asin aseko. (En knapp för manuell backspolning eller använda på ett automatiskt schema)

Ska se om jag kan leta fram information/länk till den produkten imorgon  O0

5
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 19, 2022, 22:13:56:56  »
Shunten kan jag med stor sannolikhet säga fungerar, har känt (innan jag fick mätutrustningen) när den öppnar mot poolen blir röret varmt hela vägen fram till växlaren och slingan ner mot golvvärmen blir kall. Det omvända sker när huset kallar på värme. So far so good antar jag.

Just nu står cirkpumpen på max (läge 6 på konstant drift). Har dock provat mig fram lite för att se vad lägre hastigheter gör. Vilket jag kan konstatera trycker upp framledningstemperaturen.

Har som sagt beställt en Maxi flo 400 (120kW) mot min Maxi flo 260 (75kW) som används idag, så håller tummarna att det löser mina bekymmer. <sol>

Jag är alldeles för grön för att kunna svara på frågan om flöde på primärsidan. Hur mäter man sådant? Poolsäljaren surrade om något verktyg för runt 90 000 kr som man kunde ta hjälp av. Men riktigt så mycket är jag inte beredd att lägga på en sådan sak. Så får invänta ny cirkulationspump och se om den har någon form av inbyggd mätare (vilket jag framfört önskemål om vid beställning).

Men mottager gärna tips om detta går att kontrollera på något fiffigt sätt  :)

Jag skickar länkar och information imorgon TommyC, väldigt snällt att bistå med hjälp. :) En fråga, vad menar du med styrbara ventiler? Så jag kan tillhandahålla rätt information  ;D

6
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 19, 2022, 15:09:24:24  »
Var nu ute och tog aktuella värden. Dessa är tagna med testo 115i (som jag såg vvs killen använda så köpte likadana), så jag hoppas dessa är tillförlitliga.

Bifogat bild på primär och sekundär sidan.

Vad berör isolering så har du helt rätt O0 Den lilla biten ska byggas in i en låda med isolering och värmekabel till helgen förhoppningsvis, motsvarande sida är redan fixad, har bara inte hunnit med att bygga isolering åt rören på tidigare bifogad bild. Men som man ser på framledningstemp på primär sidan så verkar det inte vara några problem, säger jag som amatör ::).

Och för att tydliggöra så ingen funderar mot vad som nämnts tidigare i tråden om framlednings temperatur, jag har manuellt ändrat från golvvärme till radiator inställning, annars larmar pumpen för hög framlednings temperatur (vilket begränsas till 48 grader vid inställning för golvvärme). Detta borde väl vara ett tydligt tecken på att växlaren inte kan omvandla mottagen energi från primären, dvs för liten växlare?

7
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 19, 2022, 13:18:41:41  »
Rören är inte isolerade, primär rören är dock isolerade då dom ligger i en kulvert mellan panna och maskinrum (ca 2 meter mellan husen). Bifogade även bild så man kan skapa sig en uppfattning om avstånd till poolen, tycker själv det inte är några avstånd att prata om. Effektförlusten borde vara marginell? Pratade med en projektledare på Skanska om saken och han menade på att det är helt onödigt att isolera så korta avstånd när man har rören i marken.

Har även bifogat en bild på flödesmätaren som kan avläsas kring 10 000 dvs 10m3/h om inte jag är ute och cyklar(Den ska avläsas på övre del av flödesmätaren enligt instruktionsboken). Detta är efter jag bytt håll så piggen på flödesmätaren har spetsen mot flödet och pumpen går nu på 3000 varv (max)

Vad berör din fråga om huset, huset blir varmt och shunten kopplar om som den ska. Vad hastigheten är i primären kan jag inte svara på mer än att jag haft två oberoende vvs:are säga att flödet är mer än tillräckligt då en växlare inte bjuder på motstånd. Min cirkulationspump har inställning 1-6 och vad dom levererar för flöde vet jag inte i praktiken (Tillverkare har bekräftat 55L/m som max). Taket till poolen isolerar skapligt skulle jag vilja påstå då temperaturen under taket är betydligt varmare än utomhus temperaturen (Dock inte kontrollmätt för exakta siffror)

Vi har kontrollerat så att ingen luft står i växlaren så det kan jag också utesluta.

Jag har idag beställt en kraftigare växlare för att se om detta kommer hjälpa mig.
En kraftigare cirkulationspump är även sedan tidigare beställd till bergvärmepannan.

Det som gör mig så uppgiven är att alla parter som varit involverade säger att det inte ska vara några som helst problem att värma poolen, allt från IVT själva till flera oberoende vvs:are, Phaléns osv. Men uppenbarligen har NÅGON fel  :D :o

Tillägg. Svar på delta finns delvis på föregående sida.

8
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 18, 2022, 21:09:27:27  »
Jag uppskattar din åsikt och man lär så länge man lever. Nu bor du och jag Rickard på ungefär samma breddgrad (Luleå här).

Om phalens har fel kan jag inte avgöra som amatör i detta. Har även haft stöd från processing som riktar sig mot större anläggningar. Dom är på samma linje som phalens.

Jag har nu haft två oberoende vvs firmor som säger att det är relativt enkelt att nå nästan max flöden på cirkulationspumpen (bergvärme) då en poolväxlare knappt avger något motstånd.

Just nu går poolen med full kräm från bergvärmen och fullt ös på poolens cirkulationspump (ca 10 000m3/h enligt flödesmätaren) dygnet runt. Pooltaket är på dygnet runt och är dessutom extra skyddat på dom få ställen pooltaket inte håller tätt. Min pool har kämpat och fortsätter kämpa för ca 25 grader(i september) (bifogar bild, där ser man även att jag ställt upp graderna på börvärde så högt jag kan)

Uppenbarligen orkar inte systemet nå mina önskade värden (därav tråden). Enligt dig Rickard så skulle jag värma min pool busenkelt trots vår temperatur på vår breddgrad. Så vad är din teori om vart problemet sitter? Vi vill kunna bada maj - september trots vårt läge.

Har du vägarna förbi Luleå så bjuder jag på kaffe och visar stolt upp min nya anläggning som inte klarar mer än 25 grader  O0

9
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 17, 2022, 09:45:52:52  »
Gjorde lite exempel för att förtydliga med mina Paint kunskaper  ;D. Nedan finns även siffrorna som kommer direkt från Phaléns för hur mycket effekt som krävs för att även beakta förlust till omgivning.

Vid önskad pooltemp 29 grader:
Vid utetemp 10 grader krävs 24,3 kW
Vid utetemp 5 grader krävs 30,7 kW

Vid önskad pooltemp 30 grader:
Vid utetemp 10 grader krävs 25,6 kW
Vid utetemp 5 grader krävs 32 kW

Skulle man kunna höja framledningstemp så skulle alltså dessa eftersträvade kW siffror vara enkelt att nå.

Vad berör diskussionen om bräddavlopp, detta är bräddavloppet jag har (12m3/h). Så jag bör alltså aldrig kunna nå högre flöden med min pump oavsett som jag ser det. 12m3/h anges som maximal kapacitet.
https://www.pahlen.se/produkter/belysning-och-inbyggnadsdetaljer/braddavlopp-classic/

10
Uppvärmning / SV: Problem med uppvärmning med bergvärme
« skrivet: september 17, 2022, 09:10:15:15  »
Med 9.4 kW så förlorar du värme. Jag har gått igenom kalkylatorn du hänvisar till med säljaren och phalens. kW siffrorna jag fått kommer direkt från phalens, det som deras kalkylator inte låter oss skriva in är utetemperaturen, där har dom givit mig en tabell. Vid exempelvis börvärde 30grader i poolen vid dyngstemp på ca 5 grader så krävs en "transmitted effect 32kW"(siffran är något avrundad) för att ligga stabilt och även kompensera för värmeförluster till omgivningen.

Växlaren jag har är mf260 och ska klara upp mot 75kW. Men som jag nämnt tidigare, för att nå deras tabellsiffror mot 25-32kW så är enda sättet för mig att höja framledningstemperatur oavsett vad jag sätter in för flöden i kalkylatorn.

En fråga om ditt resonemang om bräddavlopp, hur skulle det gå torrt? Jag har ett bräddavlopp och två insprut, den kan alltså skjuta tillbaka mer vatten än den kan suga från poolen. Då bör den aldrig kunna tömma bräddavloppet(den kan ju inte skjuta tillbaka mer vatten än den kan svälja). Som sagt, står på phalens grejer hur mycket vatten deras bräddavlopp kan svälja, har även där fått det bekräftat direkt av dom.

Sidor: [1] 2 3
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag