|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - TommyC
1
« skrivet: oktober 09, 2024, 09:02:42:42 »
Det är som nyburjare skriver. Blåsor i plasten som brukar användas för att bygga båtar (ofta polyester) och pooler beror på undermåligt arbete. Vanliga fel är att för liten mängd härdare har används och/eller att härdaren är för dåligt utblandad i plasten och/eller att man har plastat vid för låg temperatur. Gör man rätt så härdar plasten helt och blåsor uppstår ej.
När man började bygga båtar av plast för länge sedan var det ganska vanligt med "böldpest" i plasten men det problemet tycks ha upphört för länge sedan.
Att plasta är inte svårt när man vet hur det ska göras men det är ett riktigt skitjobb då man måste använda en bra andningsmask med gasfilter vid tvätt med aceton och allt arbete med plasten från att den första burken öppnas. Lösningsmedlet i plasten är styren, något som har en vedärvärdig stank samt är hälsovådligt. Handskarna som man måste använda vid plastningen ska helst vara tillverkade av butylgummi, dessa är lite svåra att hitta och kostar mycket mer än enklare handskar.
Troligen är det svårt att få kvalificerad personal att arbeta med plastning och ännu svårare blir det nog om man inte kan erbjuda en vettig arbetsmiljö i tempererade lokaler med högkvalitativ skyddsutrustning.
Vår pool har problem med små sprickor i plasten som troligen orsakas av fuktskadade plywoodskivor på flera ställen bakom plasten. Jag brukar varje vår tvätta, slipa och lägga på lite ny plast där det har spruckigt under vintern. Poolen byggdes av förra ägaren till fastigheten ca 1990. Jag har aldrig sett en blåsa i plasten här så det är inte speciellt svårt att göra rätt om man bryr sig.
Den enda riktiga lösningen på problem med blåsor är som redan sagts att byta ut hela poolen eller trappan som är drabbad.
Edit: plasten som jag använder kräver minst 18 eller 20 grader när plasten läggs på samt till all plast är helt härdad. Plasta utomhus i oktober låter som dåliga förutsättningar.
2
« skrivet: oktober 09, 2024, 08:40:51:51 »
I år blev vi för första gången av med myrorna. Under många år lät vi myrorna hållas, de var inte jättemånga och gjorde ingen märkbar skada. I år fick vi dock en större invasion i huset så vi fick nog av dom. De dök upp på olika ställen som uppe på diskbänk, köksbänkar och på handfat i badrum. Dom gick på utsidan av skafferiet och hittade ett litet hål högst upp på skafferiet där dom gick in. Det som lockade i skafferiet var två plastplaskor med sirap där det var lite kladd runt plastkorken.
Inomhus bekämpas myrorna bäst med myrdosor. Dom lägger ut doftspår så bra att våttorka när respektive myrdosa har gjort sitt. I år så blev det för första gången fritt från myror runt hela huset. Utomhus fungerar både myrdosor och pulver som strös ut eller vattnas ner i marken. Det kan finnas många lokala bon och varje dosa eller "pudring" kanske bara bekämpar ett enda bo så man kan få hålla på ett par veckor. En dosa går att flytta några gånger innan innnehållet är slut. Otroligt skönt att slippa se dom små krypen knata runt poolen och trilla i, drunkna och bilda svart "grus" på poolens botten.
Jag vet fortfarande inte var myrorna tog sig in i huset. I fortsättningen ska jag hålla noga koll på utsidan och bekämpa förhoppningsvis innan den första antagonisten tar sig in i huset. Det påstås på olika forum att myrorna främst tar sig in i hus för att leta mat tidigt på våren när det är ont om föda ute, det låter ju rimligt men det gällde inte våra myror. De olika fabrikat av dosor och pulver som jag har provat har alla fungerat bra.
3
« skrivet: oktober 09, 2024, 08:22:21:21 »
Plastskivorna i en PP-pool brukar vara ihopsvetsade med varmluft. Det kan ha spruckit i någon "svetsfog". Det finns minst en tråd om det problemet här på forumet. Det är ganska enkelt att laga men man behöver investera i en varmluftsblås med bra temperaturstyrning och hitta svetstråd i matchande typ av plast. Jag har aldrig svetsat PP eller ens sett en sån pool annat än på bild men jag har svetsat matta i ett badrum. Då hyrde jag varmluftsverktyget hos en butik som sålde färg och mattor. När man har rätt temperatur på varmluften så är det väldigt enkelt att svetsa plast.
Finns det bottenavlopp eller någon annan armatur där det slutar läcka så är ju det möjliga felkällor. Har man bottenavlopp så kan "spindelpackningen" i sandfiltrets centralventil vara orsaken till att vatten försvinner ur poolen.
4
« skrivet: september 02, 2024, 12:18:40:40 »
Det där är en butik som har många missnöjda kunder, där skulle jag aldrig handla. Det finns ofta tråkiga orsaker till att vissa är väsentligt billigare än andra.
Tak utan skenor tror jag inte är en bra lösning. Vårt tak levererades med stormpluggar som låser fast taksektionerna i skenorna. Vi har ett väldigt vindutsatt läge men ett tak som ligger löst behöver inte mycket vind för att flytta på sig. Har man riktig otur så slår taket sönder några fönster på huset eller flyger in på någon grannes tomt och ställer till skada. Vår leverantör av taket berättade att de fått hämta osäkrade pooltak på granntomter vid flera tillfällen vid en storm i skåne.
Utan skenor så behöver du bygga någon egen styrning som ser till att taksektionerna inte rullar ner i poolen samt någon egen lösning på stormsäkringen. Helt vindskyddande lägen finns väl knappast om du inte ska bygga ett extra hus över pooltaket och det är väl inte meningen?
5
« skrivet: september 02, 2024, 11:33:00:00 »
Jag har provat med karamellfärg men misslyckades. Vi hade ganska små läckor vid alla armaturer. Färgen rörde sig i vattnet på ett sätt som verkade ganska slumpmässigt. Det är svårt att få vattnet att stå helt stilla. På den tiden hade vi inte pooltaket så det kanske skulle fungera bättre med färgen om taket är på men då behöver man å andra sidan stå i vattnet så jag tror inte på det.
Inspektera alla packningar om det inte går bra att felsöka med färgen.
6
« skrivet: september 02, 2024, 11:26:30:30 »
Plasten går att polera som en båt men då måste man tömma poolen. Ibland räcker det att gno med en disksvamp under vattnet. Nu har jag fått en svagt brun fläck mitt på bottnen. Troligen är det någon växtdel som jag inte upptäckte i tid. Trots pooltak så kommer lite skit in i poolen, störst problem har vi med björkfrön.
7
« skrivet: september 02, 2024, 11:22:58:58 »
Jag instämmer, det är intressant att få veta var läckorna fanns. Tyvärr så vet man oftast inte det föränn man har hittat och åtgärdat alla läckorna.
I vår pool så läckte det vid alla poolens armaturer när vi köpte fastigheten. Det läckte inte så mycket så det tog ganska lång tid för mig som nybörjare på pool att förstå vad som hände. Orsaken var gamla gummipackningar som hade torkat och tappat spänsten. Den största packningen finns vid armaturen till poollampan så där läckte det mest. Gummipackningar finns av många olika kvalitéer och håller därför olika länge från bara 2-3 år till 10-15 år.
Istället för gummipackningar så tätade jag mellan poolväggen och alla armaturer med vanligt våtrumssilikon. Silikon fungerar som lim och håller länge. Det är bara en liten del av silikonet som är utsatt för det klorerade vattnet. Silikon längre in mellan ytorna som det tätar utsätts inte för klorvatten. Nu verkar inte ens silikonet som utsätts för klorvatten påverkas märkbart av detta.
Nackdelen med silikon är att det blir lite jobbigt om man behöver lossa någon armatur i en linerpool. Jag har inte liner men har aldrig haft något behov av att lossa någon armatur nu när allt har varit tätt i många år.
Vill man behålla gummipackningar så kan det vara bra att smörja dessa med silikonfett eller vaselin och inspektera packingarna med några års intervall.
8
« skrivet: augusti 14, 2024, 12:38:35:35 »
Jag mätte pH 6,8 en endaste gång men det var troligen något mät/hanteringsfel för annars har jag aldrig mätt lägre än pH 7,2 i vår pool så min erfarenhet av extremt lågt pH är obefintlig. Jag gissar att mycket blir tokigt vid pH 4 och stickorna lär nog fungera dåligt vid så lågt pH. Hur gör man för att få pH 4? Bara nyfiken, vill inte prova
9
« skrivet: augusti 12, 2024, 11:21:17:17 »
Att "trycket" nöts bort låter ju inte så bra, det är väl ett typiskt åldrande som även drabbar den tunna fabrikssvetsade linern. Jag undrar om den enfärjade Alkorplan Adria blue är genomfärjad eller bara har färg på ytan. Jag har bara letat ett par minuter och lyckades inte få svar på den frågan. Det står "with lacquer protection" i länken nedan vilket antyder att PVC-linern i sig inte är tillräckligt tålig. Linern är ganska dyr så det blir ju tråkigt om den bara håller sig snygg i 10 år. https://www.renolit.com/en/industries/home-building/surrounding/swimming-pools/renolit-alkorplan2000 Polyesterplasten har ju sina för och nackdelar som allt annat. Till fördelarna hör att det är enkelt och relativt billigt att förnya ytskiktet. Det är främst ovanför och strax under vattenytan som solen tar hårt på ytan som ser lite sliten ut efter några år. Tyvärr har alla priser gått upp kraftigt nu efter det senaste haveriet för svenska kronan. År 2017 kostade 20 kg gelcoat Norpol GS2000H vit 1685 kr. Nu har Seasea bytt fabrikat till Scott Brader och tar 2690kr för endast 18kg. Det är en prisökning med 77% på 7 år. Den kaklade poolen som jag tänkte på som det skrevs om här på forumet, som täcktes med frigolit på vintern var nog i Skåne så ganska annorlunda klimat mot norra norrland.
10
« skrivet: augusti 12, 2024, 10:38:31:31 »
Tvärtom, kloret har högre effekt vid lågt pH, lågt pH kan dock ge andra problem så man ska försöka hålla pH mellan 7,2 och 7,6 som de flesta guider föreslår. https://www.pahlen.se/poolguiden/ph-klor/ titta på grafen till höger, Klorets effekt i relation till pH-värdet stickor har usel noggrannhet för CYA, det är svårt att hitta någon vederhäftig information om detta.
|
|
|