VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - falmarkspeter

Sidor: 1 [2] 3 ... 10
11
Vatten och kemi / SV: Lite funderad på vad som hänt.
« skrivet: december 20, 2015, 15:31:47:47  »
Men vad vet jag jämfört med den cyanursyra-hatande falmarkspeter.
Är det så du tolkar min information om CYA så får det stå för dig. Det kan jag ta. Men "hatar" vet jag inte... Mina inlägg i det ämnet är helt faktabaserade.  Jag söker information och ger information. Gärna information/fakta utan tyckande :-)

12
Vatten och kemi / SV: Lite funderad på vad som hänt.
« skrivet: december 20, 2015, 14:39:24:24  »
Var 4:e månad (ibland ett gäng veckor extra). Har aldrig haft cya över 60 i badet. Jag ser till att klor hålls på 0.90-1.00, pH på 7.20 och alkan straxt över 100 på så sätt blir det inga problem med vattnet och jag behöver inte överdosera kloret så cyan sticker i höjden.
Jag lär mig gärna mer om detta. Jag lyckades nämligen aldrig hålla ner cyanivåerna till de otroligt låga nivåer du har efter 4 månader...

Du får stå ut med några frågor:
Hur stor vattenvolym  har du? Kör du tabletter (triklor) eller granulat (diklor)? Hur stor mängd klor för grunddesinfektion? Hur mycket badar ni? Hur mycket tillsätter du efter bad? Hur ofta chockar du?
Sammanfattningsvis är jag intresserad av hur ditt körschema ser ut, samt hur stor mängd klor du tillsätter per vecka.

13
Vatten och kemi / SV: Lite funderad på vad som hänt.
« skrivet: december 20, 2015, 14:01:05:05  »
En fråga till dig spa_nisse:
Hur ofta byter du vatten i ditt spabad? I ett privatspa som inte automatiskt omsätter en viss mängd vatten kommer att på rätt kort tid bygga upp så höga Cyanurvärden att kloret får kraftigt försämrad verkan.

14
Vatten och kemi / SV: Lite funderad på vad som hänt.
« skrivet: december 20, 2015, 11:50:26:26  »
Den typ av klor som saluförs som Spaklor, både tabletter och granulat, innehåller Cyanursyra.
Cyanursyran gör att klorets desinfektionsförmåga försämras över tid. Och det går fortare än man tror att kloret får dålig verkan. Det problemet har du inte med bromet.

15
Vatten och kemi / SV: Lite funderad på vad som hänt.
« skrivet: december 19, 2015, 11:41:09:09  »
Nej så enkelt är det inte. Det finns åtskilliga andra skäl än priset: en är den stora erfarenheten av att använda klor. Offentliga bad måste använda metoder som man VET fungerar och som man kan mäta upp och dokumentera. Där faller alla "hokus pokus lösningar" som dyker upp och som påstår sig vara något revolutionerande nytt bort direkt. Medlet man använder måste dessutom passa för utrustningarna - dvs vara automatiskt mätbart och doserbart på ett rimligt sätt. Det får inte finnas problem som inte utretts ordentligt - t.ex. då bildandet av cancerogena biprodukter. Detta är noggrant utrett och studerat för klor, medans motsvarande oftast saknas för alternativen. Bromoform vill man säkert inte riskera att få problem med.

Men visst finns det enstaka kommersiella bad som använder andra alternativ. Jag har stött på hotell i Tyskland som använder ozonrening t.ex. Främsta orsaken brukar nog då vara att man vill vara tillmötesgående mot kunder som kanske inte gillar lite klorlukt.

Brom är definitivt inget hokus pokus.

16
Vatten och kemi / SV: Lite funderad på vad som hänt.
« skrivet: december 19, 2015, 09:57:20:20  »
Har ni funderat på varför det inte finns några offentliga bad (som har krav från myndigheter på vattenvärden och egenkontroll mm) som använder brom eller någon fancy hokuspokus kemikalie som ibland förespråkas på detta forum?
Man behöver inte vara någon Einstein för att kunna svara på den frågan. Svaret är pengar. Kloret är billigast. Punkt!

17
Vatten och kemi / SV: Svårt att få upp brom nivån i mitt spa bad
« skrivet: december 06, 2015, 10:27:34:34  »
Jag köpte en Aquacheck när mitt bad var nytt, juli 2014.
Var väl inte så där överdrivet imponerad av den , då mätvärdena hoppade och for som de ville. Så det blev "tack för lånet" och pengarna tillbaka.

Första gången jag gick över till brom, så använde jag också 20g tabletter i en dispenser. Det tog ganska lång tid att få upp nivån.

Sen köpte jag ett bromingranulat som var rätt dyrt men jag använder det bara vid vattenbyte/uppstart eller om bromet av någon anledning sjunkit till låg nivå då jag snabbt vill höja bromnivån. Så det går inte åt så mycket...

För kontinuerlig tillsats av brom använder jag en dispenser som rymmer 6 st 20g tabletter.


18
SpaForum / SV: SPA-kemi - vilken ordning
« skrivet: oktober 08, 2015, 23:29:44:44  »
Intressant!
Följer du detta? Hur gör du då när Cya kommer över en viss nivå. Enligt instruktionen på länken du postade ska man sluta med klor som har Cya (när man nått 20-30 ppm) och istället gå över på klor utan Cya, dvs "switch to Bleach" eller "Then switch to Clorox Unscented 6% bleach." Vad finns det för klorprodukter för spa på svenska marknaden utan cya? Fungerar metoden?

Det var snarare vattenbalansdelen jag avsåg, INTE deras Bleach prylar..
Alltså det som handlade om att man att få lagom hög/låg alkalinitet så att pH inte höjs när man trycker ihog massagejetsen.

19
SpaForum / SV: SPA-kemi - vilken ordning
« skrivet: augusti 03, 2015, 21:26:21:21  »
Just pH/Alka förhållandet är lätt att testa själv. Ta ett prov på pH och Alka.
Kör massagejetsen 15-30 min.
Mäta pH och Alka igen.
Om pH har åkt upp så bör du sänka Alkaliniteten.
Gör om proceduren.
När pH-värdet  stannar vid 7,5-7,6 EFTER  att man kört massagejetsen så ligger Alka bra.
Läs mitt inlägg här
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=10407.msg79075#msg79075
och sen länken på poolspaforum där jag hittade instruktionerna
http://www.poolspaforum.com/forum/index.php?showtopic=13634&st=0
However, pH will have a tenancy to rise with aeration (i.e. use of jets and air), more so if your TA is high. Although, as long as you're not adding Acid (or anything with a lower pH) to your tub, the pH will not usually drop. Therefore, in hot tubs the problem is normally pH rise (or Drift), because of all the aeration. So the trick is to get the TA high enough to not create an unstable situation, and low enough to not allow pH to rise too much.

Faktum är att jag låtit Alkanivå komma ner till 50-60 ppm utan att pH-värdena blivit instabila.

För övrigt kan jag säga att jag är helt OENSE med Spa försäljarna ang Klorets påverkan på CYA-nivån och som en direkt följd av detta har man dålig effekt på kloret redan efter 1-2 månader beroende hur stor badbelastningen är... 

20
SpaForum / SV: SPA-kemi - vilken ordning
« skrivet: augusti 03, 2015, 20:48:13:13  »
När man syresätter vattnet med massagemunstyckena kan pH åka upp även vid måttlig alkalinitetsnivå. Mina erfarenheter är att Alkaliniteten kan behöva vara så låg som 50-60 PPM för att inte pH ska påverkas uppåt av syresättning när man kör massage.

Sidor: 1 [2] 3 ... 10
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag