VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - j-t

Sidor: 1 [2] 3 ... 32
11
Byggtrådar / SV: Tjälldén pool 4x8 Västerås
« skrivet: maj 24, 2017, 16:09:30:30  »
Då förstår jag. Visste inte att armaturen var vattenfylld. Det blir kanske att dra upp skjortärmarna och bara få jobbet gjort.
Ofta går 50% av all tid på att man bara sitter och glor och velar. Om man bara bestämt sig och ser till att montera loss prylarna så går det fortare än man tror.
Men först ska jag se till att komma hem och få titta på allt med egna ögon. Svårt att ta kloka beslut från kontoret.

Kika på lampan så ser du små hål i ringen runt som går hela vägen bak, tror de kyls av poolvattnet eller något eller så är det för att underlätta byte med vatten i poolen.

Ja det har du rätt i, men ibland så gör man för mycket och tänker för lite... svår balans de där :)

12
Byggtrådar / SV: Tjälldén pool 4x8 Västerås
« skrivet: maj 24, 2017, 15:47:31:31  »
Du ser konstruktionen på min lampa i pdf-manualen jag länkade till. Jag har mailat Pahlén och hoppas på svar snart.
Måste verkligen fundera kring detta. Ska ta mig en titt när jag kommer hem. Här gäller verkligen att väga riskerna. Det känns rätt krångligt att få bort armaturen och få dit gängtejp. Eftersom kabelröret också är fastskummat så blir det svårt att gänga loss röret från armaturen. Och hur får man loss ett fastskummat kabelrör?
Undrar om det går att peta in något lim eller annan tätning på insidan av röet i skarven mot kopplingen på armaturen.

Missade de, kollade precis och den ser likadan ut som min, dvs att den delen av armaturen som går in mot poolen kommer vara vattenfylld.
Ja det blir bökigt som tusan kan jag tänka mig, men om du bara kan snurra av några varv så borde du kunna få in lim i gängan och sen skruva tillbaka den. I värsta fall ja så limma men du behöver dels få det att sitta ordentligt och dels täcka hela gängan, inte omöjligt men nog lite utmanande.

Funderar på vad jag själv hade gjort i din sist och jag hade nog försökt få loss armaturen och sen limma satt en bamselimklump på baksidan som täck rubbet, gillar mina 2-komponents lim nu när jag skaffat dem så hade säkert kört med de. Annars hade jag köpt nya kabelrör och dratt om de men vill inte ens tänka på det arbete som de kan innebära.

13
Byggtrådar / SV: Tjälldén pool 4x8 Västerås
« skrivet: maj 24, 2017, 15:01:41:41  »
Det känns inte som att det är det farligaste stället att missat gängtätning. Först och främst ska vatten ta sig förbi själva lampan och den dubbla packningen. Därefter ska vattnet förbi förskruvningen som har som uppgift att täta kabeln, för att sedan gå ut i kabelröret och sedan ta sig igenom gängorna. Det kan inte röra sig om mycket vatten, och frågan är vad som händer om det kommer ut fukt där. Det är ju bara frigolit och fogskum.

Då känns det ju minst lika riskabelt att det läcker in fukt bakom flänsen och tar sig in den vägen. Alltså att fukten går in mellan lampa och vägg, för att åter bara nå ett frigolithål med fogskum.

Eller så bör fukt kunna tränga förbi nippeln som sitter i armaturen, då den är helt rak och armaturen är ju rund.

På min lampa så sitter där ingen tätning nere vid armaturen, det är fritt blås via kabelröret hela vägen upp till dosan och eftersom armaturen också är vattenfylld så är det fritt blås uppåt så att säga. Därför satte jag gängtejp enligt instruktionerna nere vid armaturen så det skulle bli tätt.

Vet inte om du har en annan konstruktion än mig för i mitt fall så skulle det kunna droppa vatten och fukt bakom armaturen och potentiellt kunna frysa vilket kan trycka ut den. Hur stor risken för att detta ska kunna ske vet jag inte men den finns iaf. Jag har vanliga astral i plast.

14
Byggtrådar / SV: Tjälldén pool 4x8 Västerås
« skrivet: maj 24, 2017, 12:26:24:24  »
Jag får hålla med MathiasS , är du tveksamt så bör du täta det där innan, efter blir jobbigt och börjar de läcka så blir det nog inget kul. Tänk även på vad som händer i vinter när det blir minusgrader ute om där skulle stå en massa vatten bakom armaturen..

15
Uppvärmning / SV: Koppla el till Gullberg & Jansson P08
« skrivet: maj 24, 2017, 12:05:44:44  »
Jag har en P20 och på den sitter där en svart plastgrej bredvid kontrollpanelen, det är bakom denna som man kopplar in elen, se denna bilden. Där sitter en skruv i underkant som du lossar en sen skjuter du den uppåt och sen lossnar den, så dra inte rakt ut, skjut uppåt först.

16
Byggtrådar / SV: Tjälldén pool 4x8 Västerås
« skrivet: maj 24, 2017, 10:17:46:46  »
Jag gör som MathiasS, fast jag har 2 stora polygriper, kör mothåll med den andra vid behov.

17
Uppvärmning / SV: Hjälp, byta värmeväxlare på en Gullber & jansson P12.
« skrivet: maj 24, 2017, 09:47:33:33  »
Tack för allla svar. Det blev att beställa en ny pump. Detta då den förra var lite för klen. Har beställt en Hydra-pro 7. Fick betala 9500 tror jag med frakt.
Ja tyvärr kostar det så in i ..... med denna kylmedels certifierade maffian. Helt tokigt att det skall vara billigare att betsälla en ny pump än att byta en vvx. R410a finns dessutom att beställa påfyllnad 800gr för 700kr. Så varför ska de då ta 14000 för att byta en vvx och fylla på.

Ja det är heltokigt!
Jag lyckades dock limma min med 2-kompontens plastlim och den håller fortfarande, men jag köpte en sådan som du länkar till och den verkar iaf 99% kompatibel för jag har ställt den bredvid och jämfört, enda skillnaden är att poolklors är någon cm högre men med samma anslutningar osv.

18
Uppvärmning / SV: Hjälp, byta värmeväxlare på en Gullber & jansson P12.
« skrivet: maj 24, 2017, 09:45:39:39  »
Aj det var dyrt. Var det 10tkr för växlaren och 4tkr för att fylla och göra injustering eller?
/Martin

Japp, 10tkr för växlaren bara och sen 4tkr för arbete och material och sen tillkommer transportkostnader.

19
1: Ja och antingen översätts de till DC i lampans kontaktering eller på LED lampans kretskort -du påstår alltså att AC blir DC i lampans kontakter!!!??? Var det inte du som sa att det matas med likström - har du ändrat dig igen? I vilket fall som helst så länge är det bara 12V då är det lungt   :D
bara om du har en kabel med blottade ledare så kommer det kunna gå ut växelström i poolen, kommer det in i lampan så kortsluts elektroniken och brinner upp vilket resulterar i 0A på inkommande kabel. Hur kan en parallellkopplat lampa - glöd eller LED - skydda dig om du kommer i kontakt med 220v?

2: Då har transformatorn brunnit vilket resulterar i kortslutning av transformatorns primärsida, det är ytterst ovanligt att det går ut något över huvudtaget på sekundären då. - hör det inte till din "något går galet" kategori?  ;)
är det inte det Lidningarna på primär och sekundärsidan är dessutom avskilda fysiskt med en plast med högre smältpunkt än lacken på trådarna för att förhinda just detta scenario och har det blivit så varmt så primären smälter då kortsluts transformatorn och säkringen eller jordfelsbrytaren går. - du har läst din Wikipediaartikel ser jag - duktig! - Sen finns det billigt kina skit som är felaktigt klassade eller rent av defekta, men dessa är inte godkända från början och väljer man att köra sånt så är det på egen risk. - aldrig fel med lite predikan...  8)

3: Detta kan inte hända i en switchad PSU eftersom switchningen sker med transistorer, brinner en sådan slutar den fungera helt och leverera inget alls ut. - vid katastrofalt fel behövs inte att ledas högspänning över kretskortet - det kan t.o.m. gå över elektroniklåda, monteringsskruv som kommer i kontakt med 220v - högst osannolikt men hör till "galet" kategori som punkt 2

4: Ja det är ohm lag, men den drar mindre ström pga dess uppbyggnad och komponenter och inte det mindre motståndet i sig. Du kan inte jämföra en halogenlampa med en LED, inte ens i närheten av samma konstruktion, glödtråd vs halvledare. - en meninglös paragraf till. Jag vill inte jämföra något - det var du som påstår att LED är säkrare för någon anledning som bara du förstår.

I GIVE UP! Du vinner...  <help>

Jag vet inte om du medvetet vill missförstå eller vad det är, nu har du iaf en acceptabel attityd så de tackar jag för då jag gärna diskuterar.

1: LED lampan drivs alltid av likström eftersom det är en haldledare, så långt är vi överrens? Var sker då likriktningen om en LED lampa matas med växelström enligt dig?
En LED lampa förstörs om den kommer i direkt kontakt med växelström, det gäller alla halvledare, kolla själv om du inte tror mig. (Precis som en elektrolytkondensator exploderar vid matning med växelström, prova de om du har tråkigt en dag men tag en liten en isf och lägg den i en genomskinlig plastlåda eller liknande då elektrolyten och pappret eller vad nu skiksmaterialet är i den kondingen kan flyga iväg i bra fart)
Vad som då händer om LED lampan går sönder är att den slutar dra ström, om den slutar dra ström blir kretsen strömlös vilket resulterar i 0A i ledningen. Skillnaden mellan en glödtrådslampa och en LED är vilken ström som går igenom, jag personligen föredrar 2,5A framför 25A pga vilka följder det kan få.

2: Har du någonsin byggt en transformator så vet du exakt hur de ser ut och funderar samt hur du räknar fram antaler varv, diameter på tråden osv och då vet du vilka tolleranser där är om du gör det korrekt. Jag har byggt en handfull och tom försökt ge mig på att linda om en ringkärne transformator men gav upp för det var för pilligt. En korrekt byggd transformator har en galvanisk frånskild primär och sekundärsida, av den aledningen kan aldrig något som går galet på primärsidan komma över på sekundärsidan eftersom de aldrig har kontakt, vilken den där plastbiten ser till. En transformator brinner dessutom bara om den är defekt eller överlastas bortom sin kapacitet och saknar skyddsmekanismer såsom säkring eller de riktigt bra med en termosäkring mellan lindingarna.
Så min går galet kategori innefattar i princip helt tokiga installationer eller tillämpningar, katastrofalt defekta enheter som missats i kvalitetskontrollerna (oftast av oseriösa företag då det ska göras läcktester och kvalitetskontroller) eller billigt skit som egentligen inte skulle få finnas ute på marknaden alls.
Jag behöver inte läsa något wikipedia, har sysslat med lågspänning i snart 30 år så kan det relativt bra.

3: Ja det kan ske i ett switchande aggregat men precis som du säger så är det väldigt osannolikt på grund av alla skyddsmekanisker i ett sådant aggregat. Tex alla datorer använder switchande aggregat, detsamma alla mobilladdare, och med undantag av defekta sådana enheter så händer där inget. Jag har säkert haft 20-30 nätdelar i stationära datorer som gått sönder för mig personligen och vet företag som bytt tusentals utan att någon övrig datorkomponent havererat på grund av att överspänning skickats ut istället för avsedd spänning. Jag placerar därför switchande aggregat, åter igen av rätt typ som är dimensionerade korrekt från en seriös tillverkare, som säkrare än transformatorer.

4: Japp jag påstår LED är säkrare på grund av den lägre effekt som LED har vilket innebär att hela systemet får lägre effekt. Sannolikheten att där ska hända något elakt vid tex kortslutning på säg en kabel i systemet minskar drastiskt om vi tar ned strömstyrkan från 25A till 2,5A. Sen iom att det är halvledare så går dessa sönder vid felaktigheter eftersom de är betydligt känsligare och om den haverera när något galet händer så blir kretsen strömlös eftersom är inte längre är kontakt mellan + och -. Du må inte dela min åsikt men detta är min och den står jag för.


Har för mig att teflon är en vanlig plast som används mellan lidningarna men bara för de behöver inte alla använda de.

20
Uppvärmning / SV: Hjälp, byta värmeväxlare på en Gullber & jansson P12.
« skrivet: maj 23, 2017, 19:32:53:53  »
Samnantaget tror jag att det blir billigare och bättre att antingen köpa ny pump eller i allafall säkerställa att reserv vvx är identisk med orginal. Men kolla gärna med en kyltekniker och återrapportera. Det vore kul att höra om pris etc.

Jag har kollat upp det, 10.000 + 4.000 i installation minst och de vill plocka med pumpen till sig så då tillkommer dessutom transport. Mao billigare att köpa en ny då...

Sidor: 1 [2] 3 ... 32
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag