Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Fix för mosaik i betongpool?  (läst 11047 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Erica

SV: Fix för mosaik i betongpool?
« Svar #10 skrivet: februari 17, 2013, 13:20:37:37 »
...och att hålla varmt året runt är ju inte heller det okomplicerat. Det lär ju inte räcka med bara lite friggo på vattnet (iaf inte på stockholmsbreddgrader och uppåt) och att hålla värmepumpar, vattenpumpar etc igång även när det är -15 är ju inte helt lätt....

Har du tänkt att köra denna typ av vinterförvaring så isolera poolen under och åt sidorna med frigolit när du bygger den. Täcker du sedan över den så blir det mycket lite värmeläckage till omgivningen. Egentligen behövs inte isoleringen nedåt ur ren frostskyddssynpunkt, eftersom det inte blir frost på det djupet ändå om du inte bor i Sibirien eller liknande platser... men isoleringen minskar din värmeåtgång under poolsäsongen.

Om det är så kallt att VP inte längre fungerar alls så återstår ju gammal hederlig elvärmare. Om du bara skall över nollpunkten och du har typ 20 cm frigolit åt alla håll så lär du knappast bli ruinerad av elräkningen.

Poolgiganten

Utloggad MathiasS

SV: Fix för mosaik i betongpool?
« Svar #11 skrivet: februari 17, 2013, 13:37:41:41 »
Tycker det skulle vara intressant med lite siffror och återkoppling från någon som testar detta. Magkänslan säger att detta är förknippat med flera praktiska problem pga kylan i det fall när maskinrum befinner sig utomhus.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad Erica

SV: Fix för mosaik i betongpool?
« Svar #12 skrivet: februari 17, 2013, 17:41:20:20 »
Vi har isolerat vår pool ungefär efter de dimensioner som jag nämnde. Men eftersom vår pool är en inomhuspool så går det inte att göra några jämförelser vad det gäller energiförbrukning m.m. Värmeförlusterna från vår pool är mycket låga. Men att maskinrummet, om det nu ligger vid poolen, måste isoleras ordentligt också är ju självklart. Det måste ju hållas frostfritt om man skall hålla systemet igång. Samtidigt så måste ju pumpen få kylluft så heltätt får det inte vara, om inte maskinrummet är så pass stort att det klarar att få bort förlustvärmen från pumpen ändå.

När vi byggde vårt maskinrum så satte vi för säkerhets skull in en fläkt som skulle gå igång om det blev för varmt i rummet. Den har, trots 30 grader i vattnet året om, hittills aldrig behövt gå igång så vitt vi vet. Vi har aldrig hört den arbeta annat än när vi testat den. Maskinrummet är då ca 4 x1.5 m.

Om du vet poolens dimensioner och hur pass väl isolerad den är så går det ju att räkna fram ungefärliga värden på hur mycket effekt som går åt vid en viss utetemperatur.

Utloggad Rogerw

  • Kan en del
  • **
  • Stad/land: Norrköping
  • Antal inlägg: 15
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Vår pool i mosaiksten och marmor i botten
    • Visa profil
SV: Fix för mosaik i betongpool?
« Svar #13 skrivet: mars 10, 2013, 19:52:26:26 »
Hej har byggt pool med mosaik,och har inte haft några problem i 3 år iallafall(se min profilbild),men jag tömmer den varje vinter och fyller den långsamt innan sommaren,fyller 25 kubik under ca 7 dagar för att den ska sätta sig efter tjällossning.
Har du fler frågor återkom gärna.
Mosaikpool

SiJo Construction

  • Gäst
SiJo Construction
SV: Fix för mosaik i betongpool?
« Svar #14 skrivet: april 07, 2013, 11:52:25:25 »
Måste bara klargöra några saker angående plattsättning i betongpool eftersom det råder så mkt okunskap. Plattorna vi använder är avsedda för bassäng och har till skillnad från vanliga plattor man köper i bygghandeln väldigt låg eller ingen vattenabsortion. Många tror att man kan sätta plattor i en murad pool. Stommen SKA vara av massiv vattenfast betong. Folk tätskiktar väldigt sällan vilket man ska göra. Detta dels för fixets vidhäftning samt avlagring från betongen. Till sist är det ALLRA vanligaste och största felet till varför kaklade pooler tyvärr har oförtjänt dåligt rykte följande: Många använder vanlig cementbaserad kakelfog mellan plattorna, därav vattenupptagning och frostsprängning. Vi använder ENDAST 2-komponents epoxyfog som är HELT TÄT. Som vanligt om något ska bli bra så finns det inga genvägar! Jag bygger pooler helt i betong och visar gladeligen upp referensobjekt som bevisar att det rätt utfört slår alla andra halvfabrikat på marknaden. Vill inte låta som en besserwisser men är så ledsamt med alla felaktiga påståenden om detta ämne! Simon

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5545
  • Total likes: 481
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Fix för mosaik i betongpool?
« Svar #15 skrivet: april 15, 2013, 09:58:45:45 »
Oförtjänt dåligt rykte har de bara om det inte stämmer att det finns problem.
Det finns bevisligen problem med kaklade/mosaik-pooler, men huruvida det enbart beror på byggfusk, eller att det finns problem även på pooler som utförts enligt regelboken, det låter jag vara osagt.
Bara för att just du gör rätt, och det håller, betyder alltså inte att alla andra gör rätt, och att vi helt plötsligt skulle gå från lätt skeptiska, till helt obekymrade över själva tekniken i ett klimat som innebär att det fryser på vintern.
Speciellt i norra Sverige där vi kan få rejält med tjäle och istjocklekar på 50 cm eller mer ser jag det fortsatt som en mycket tveksam lösning för en utomhuspool.

Och OM det skall bli rätt gjort så måste det ju bli väldigt mycket dyrare än alla andra lösningar på marknaden, vilket i sin tur gör att det lätt blir nåt för bara de allra rikaste som inte behöver bry sig om vad det kostar.
Ofta i fall som dessa så inträffar säkert vissa fel i konstruktionen p.g.a. att det är lekmän, eller poolbyggare/byggfirmor som aldrig jobbat med denna typ av byggen tidigare, eller på rent fusk, men som sagt, att dina inlägg i detta ämne skulle få mig att utan vidare rekommendera mosaik eller kakel-pooler utomhus, det faller på sin egen orimlighet.

Det jag skulle behöva ha för att ändra uppfattning är en tillverkare som presenterar exakt hur hela systemlösningen skall genomföras, och som lämnar garanti (10-30 år?) på slutresultatet förutsatt att bygget utförts enligt riktlinjerna.
Så länge du/ingen kan presentera den typen av "öppen/tillgänglig/offentlig" information så kommer jag även fortsättningsvis att vara skeptisk.

Som exempel kan jag länka till ett system för våtrum: http://www.lip.dk/media/78723/lip-foliefolder%2016%20sidor%20revideradkrympt%20%202010-07-21.pdf

Den typen av info om ett system för kaklade eller mosaikbelagda utomhuspooler i kallt klimat, det skulle göra att det vore lättare att tro på att detta är ett system för köldhål som Sverige.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag