Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: Goxx skrivet mars 08, 2014, 01:02:22:22

Titel: Frågor om djupdel
Skrivet av: Goxx skrivet mars 08, 2014, 01:02:22:22
Vi ska inom ett par dagar beställa bygge av en pool i Spanien på 10x4,5 m med djupdel. Vad vi nu bla funderar på är djup och utformning av "bottenprofilen". Har också en fråga om uppvärmning, men den finns på annan plats på forumet.

Firmorna jag nu träffat på plats tycket att det räcker med 1,8 m som djupast, då poolen blir mer användbar för bollspel mm och att det ändå är djupt nog för dyk och hopp från poolkanten. Det är främst det som barnen nu håller på med flera timmar per dag när det har möjlighet. Blir inte det för grunt? Jag tänkte snarare ca 2,1-2,2 m.

Angående "profilen", så rekommenderar de en rakt sluttande botten hela vägen, istället för två olika platåer med en brantare sluttning i mitten, som jag tänkte var bäst.

De säger samtidigt att de kan bygga precis som jag vill, så det vekar som att de bara ger råd i all välmening utan baktankar.

Idéer och tankar mottages tacksamt!
Titel: SV: Frågor om djupdel
Skrivet av: Erica skrivet mars 08, 2014, 01:45:12:12
När vi bodde i USA hade vi en pool med djupdel (en pool i sprutad betong). Poolen var lite större, ca 12x6 m, och djupet i djupdelen ca 2.4 m. Jag skulle nog vilja säga att det är minimum om man skall ha djupdel, i vart fall om man vill ha en liten trampolin. Den var som du tänkte dig med en djup och en grund del med lite snabbare fall vid övergången och jag tror det blir bättre. En rakt sluttande botten blir obekväm att gå på om man har så stor sluttning, fast blir säkert billigare att bygga.

Man ska inte snåla med vattendjupet om man vill kunna dyka. Det har hänt mängder med fruktansvärda olyckor när folk har dykt i på för grund vatten och slagit i botten. Man bryter lätt nacken och avlider eller blir totalförlamad.
Titel: SV: Frågor om djupdel
Skrivet av: RoJo skrivet mars 08, 2014, 11:05:16:16
Hej! Håller med Erica gör djupare om du nu ska djupdel varför snåla
en halv meter som blir omöjligt eller i alla fall krångligt,
att ändra sen. När man upptäcker att man snålat.
Vi hade en olycka i vår pool där en höll på att sätta livet till
det var ingen djupdel utan normal 1,40 men jag tvivlar på att 1,90 hade hjälpt.
Bruten nacke 2 mm från förlamning eller död. Så ta till.
Starta gärna en byggtråd när du på g.  Med mkt bilder :) det gillas mkt här.
Roland 8)
Titel: SV: Frågor om djupdel
Skrivet av: Goxx skrivet mars 09, 2014, 11:18:16:16
Hittade lite riktlinjer med iofs lite äldre regler från USA, som sa min 2,4 m djup med trampolin, vilket vi inte ska ha. Vi är nu inne på 2,2 m i djupdelen som blir 3,5 m lång (min 3 m enl. reglerna). Där efter sluttar det från 2,2 till 1,2 m på en sträcka om 3 m (sluttning max 1/3 enl. reglerna). Slutligen grunda delen som sluttar från 1,2 till 1,0 m på 3,5 m.

Hade gärna haft djupare, men det finns ju som vanligt praktiska och ekonomiska begränsningar.

Får se hur det blir med byggtråd. Den byggs i Spanien när vi nästan hela tiden är hemma i Sverige, tyvärr!