Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 13:02:58:58

Titel: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 13:02:58:58
Hej!

Har haft pool i sex år. Allting har funkat bra tills nu. När jag startade upp poolen i våras märkte jag att vattennivån sjönk 1,5 - 2 cm per dygn. Detta betyder att med min pool som är 6x3,5x1,4 meter att det läcker ut par hundra liter per dygn! Efter lite testande såg jag också att läckaget slutar helt eller minskar så kraftigt att jag inte märker det då cirkulationspumpen ej är igång. Detta fick mig att börja gräva efter slangen som leder från pumpen till poolen (högtryckssidan). Grävde fram så mycket jag kunde men såg ingen tillstymmelse till vatten. Allting var snustorrt.

Så jag köpte en en ny slang som jag kopplade till in i insuget i cirkulationspumpen och sedan bara lade ned den i poolen (för att koppla förbi det vanliga insuget). Även då så fortsätter det att läcka. Nu står jag här helt utan några idéer om vad jag ska göra härnäst. All uppvärmning har jag kopplat bort, det ända jag kan tänka mig är att det ska läcka under pumphuset eller vid lampan i poolen.

Är det någon som har haft liknande problem? Tänker jag rätt? Det kan väl inte vara poolduken när läckaget värkar vara så extremt tryckberoende?

Jag har nu hållit på till och från hela sommaren och är desperat efter hjälp.

Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 13:08:49:49
Ska tillägga det att jag har kollat alla skarvar och dräneringen. Finns inte vatten någonstans. Ska även säga det att poolen står på en gammal sjöbotten så vattnet rinner undan väldigt fort.
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 16, 2015, 13:54:03:03
Det kan nog läcka bakom linern vid inloppen. Gummipackningar brukar förlora spänsten med tiden och då börjar det gärna läcka. Jag hade en sån läcka både vid ett inlopp och vid lampan (ej tryckberoende). Min läcka ökade väldigt långsamt över tiden så det tog några år innan jag började leta på allvar. Poolen var fylld och jag ville inte tömma för det var mitt i säsongen. Felsökte då genom att lägga vanlig glassilikon runt armaturerna för inloppen och till sist runt lampan. Silikonet fäste hyfsat bra mot plasten som poolen är byggd av. Torkade först med en mirakeltrasa. Använde cyklop och en medhjälpare som tryckte ner mig under vattnet. Jag vet inte om den metoden skulle fungera mot liner. Inför nästa säsong när poolen var tömd så gjordes alla tätningarna om med silikon som jag tror håller mycket bättre än gummipackningar.

Ser du avloppet från backspolningen så det inte är spindelpackningen i sandfiltrets centralventil som läcker utan att du märker det?
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 14:34:05:05
Du nämner lite termer jag inte är bekant med. Inloppen har vi grävt fram båda två, vi har sett dem när pumpen varit igång. Där läcker det inte något. Eller vart är linern. Backspolningen spolas ut ovanför marken så där ser man att det kommer ut så fort man backspolar.
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 16, 2015, 14:39:50:50
Poolduken brukar kallas liner. Det är nog egentligen svengelska och dåligt språkbruk. Väldigt vanligt dock.

Kan vatten rinna bakom duken via en dålig packning och försvinna ner i marken utan att du ser det?
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 14:53:03:03
Det var en bra idée. Tack! Vi ser inloppen och sargen den går in i. Däremot så ser vi ju inte vad som händer på andra sidan sargen mellan sargen och poolduken. Där kan läckan mycket väl vara. Bra idée det ska undersökas.
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 16, 2015, 14:58:41:41
Stänger du pumpen på natten?  Ett par 100 liter per dygn kan vara avdunstning dock, se annan tråd där finns en rejäl uträkning
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 15:03:01:01
Pumpen går på en timer. Det startar och stängs av klockan 10 morgon och kväll.
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 16, 2015, 16:21:30:30
Så du har inget läckage på natten när pumpen är stängd ? men just då har du väl även överdraget på ? jag vet till 100 % att jag inte har läckage och jag kan tappa lika mkt som du , det följer vädret, värmen, blåsten samt om jag har poolen mkt öppen
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: Erica skrivet augusti 16, 2015, 17:07:05:05
Kontrollera att vatten inte rinner ned i avloppet via filtrets avloppsanslutning. Vi hade en gång ett märkligt läckage (stort !) som vi inte såg vart det tog vägen, det syntes inget vatten någonstans. Det visade sig vara något skräp som kommit in ii centralventilen så att skivorna ej gick ihop korrekt, varvid sp fort som pumpen gick så pimpades en massa vatten ut i avloppet. Eftersom vi har filtret direkt anslutet till avlopp så märktes det ingenting, vattnet bara försvann. När centralventilen fixats till var läckan borta.
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 16, 2015, 18:08:17:17
Var ute och grejade med poolen. Varpå jag hittade ett läckage mitt på en slang som gick till och från värmepumpen. Även om den inte var på så är det tryck dit så länge cirkulationspumpen är på. Så nu har jag kapat slangen där och satt på en kran. Om några timmar kommer jag att se om vattennivån har sjunkit. Har jag tur nu så har jag hittat det. Tur var bara att det hade gått hål på en slang som låg ovanpå marken som gjorde det synligt.

För att svara på era frågor: jag har inte något läckage överhuvudtaget då pumpen står still. Att det dunstar vet jag då jag har haft poolen i 6 år. Men aldrig någonsin har det varit så här illa.

Men förmodligen har jag äntligen hittat läckan! Frågan är bara vad jag ska göra för att det inte ska ske igen.
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 17, 2015, 08:47:54:54
Vad du skall göra för att det inte skall ske igen ? menar du just den slangen eller rent allmänt , läckage nånstans i poolen ?

Allmänt kan du ju inte göra så mkt nu , att göra så bra installation från början är ju viktigt samt hålla koll på nivån o leta ev läckage.

Att just den slangen du hittat skall börja läcka igen beror ju på hur bra du lagat den  ;D men varför slang ? byta ut till rör med limmade kopplingar  O0
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: PoolFredrik skrivet augusti 17, 2015, 09:40:57:57
Det som är så konstigt är att det har gått hål mitt på en slang. Min far har haft pool i över 20 år och aldrig sett eller hört om något liknande. Sker ett läckage så är det ju normalt sätt i samband med slitna o-ringar eller dåliga kopplingar. Hursomhelst ska slangen bytas.

Jag har nu kört poolen kontinuerligt i 16 timmar och vattennivån har ändå sjunkit med 3-4 mm. Vart kan jag kolla om detta ligger inom det normala för dunstning osv?
Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: nyburjare skrivet augusti 17, 2015, 10:05:03:03
Om det blåser, är varmt o jag har poolen öppen , kan jag lätt tappa 1 cm på ett dygn, jag har ingen läcka, det beror helt på de parameter jag skriver. annars kan man ju roa sig med en omfattande beräkning..



Inlägg från
Utloggad jan_banan
Kunnig
****
Antal inlägg: 76
Total likes: 0
Kön: Man
Visa profil  Privat meddelande (Utloggad)



Det är ganska lätt att beräkna avdunstningen från en perfekt vattenyta. Verkligheten är dock inte alltid så enkel.
Den teoretiskt enkla delen är att räkna fram hur balansen ser ut mellan en vattenyta med en viss temperatur och omgivande luft med en viss fukthalt och en annan temperatur. En viss mängd vatten övergår i gasform, men sedan sker en återkondensation när den fuktmättade luften strax ovan vattenytan "fastnar" i vätskan igen.
Grundekvationen för denna avdunstning är:
deltaM = A * alfa * (Xprim - X) / Cp

där deltaM är den avdunstade massan i kg/s
A är vattenytans area i m2
alfa är värmeövergångstalet vid vattenytan i W/m2K (watt per kvadratmeter Kelvin)
Xprim är den absoluta fukthalten vid vattenytan i kg/kg
X är den absoluta fukthalten i den obefuktade luften ovan vattenytan
Cp är luftens specifika värmekapacitivitet i J/kgK (Joule per kilogram Kelvin)

Nu finns det fler faktorer som påverkar det hela och som därför gör att man i praktiken tvingas komplettera formeln med uppmätta värden.
- När vattnet avdunstar kyls vattenytan. Därför kommer det att bli skillnad på avdunstningen om man har ett stillastående vatten eller om det rörs om. Om ytans temperatur får kylas ned så minskar ju avdunstningen. Om däremot poolpumpen rör om vattnet eller om det badas mycket i bassängen så kommer nytt varmt vatten att tillföras ytan. Det är därför helt korrekt som någon konstaterade i en annan del av forumet att det kyler poolen mer om man kör pumpen på natten.
- Vinden har en avgörande inverkan. En hög fukthalt i den omgivande luften minskar avdunstningen. Vinden transporterar bort det tunna fuktmättade lagret ovan vattenytan och kommer att öka avdunstningen. Erfarenhetsmässigt blåser man ju på kaffet för att det skall svalna snabbare. Nu är det inte helt lätt att lägga in vindhastigheten i en ekvation. Förhållandena påverkas ju också t.ex. av den vinkel som vinden har i förhållande till vattenytan. Det är alltså i praktiken en fråga om approximationer

Vindhastighet, luftens relativa fukthalt, vattnets temperatur och luftens temperatur påverkar faktorerna "alfa", "Xprim" och "X" i ekvationen ovan. Jag orkade inte sätta mig ned och räkan igenom ett antal typfall, men lånar siffror ur en studie som gjordes för badanläggningar i Arvidsjaurs kommun.
Där hade man en bassängyta på 932 m2. Man räknade på en vattentemperatur på 25 grader, vindhastighet på 0,5 m/s och en lufttemperatur på 20 grader och relativ fuktighet 65%.
Resultatet blev en avdunstning på 269 kg per timme. Skalar man ned ytan till 32 m2 (4*8 m pool) blir det ca 9 liter per timme. Fullt rimliga värden.

Ökar vattentemperaturen så ökar avdunstningen.
Ökar vindhastigheten så ökar avdunstningen.
Minskar relativa luftfuktigheten så ökar avdunstningen.
Minskar lufttemperaturen så ökar vanligtvis avdunstningen eftersom luften inte kan binda så mycket vatten. (I tunna vattenskikt, som fukt på en vägbana, så ökar ju avdunstningen med ökande lufttemperatur, men då beror det på att energin för att åstadkomma avdunstning tillförs från luften)

Låt oss för skojs skull titta på vilken energiförlust avdunstningen ger upphov till:

Q = deltaM * ( h1 - h2 )

där Q är totala värmeförlusten pga. avdunstning i W
deltaM som tidigare den avdunstade massan i kg/s
h1 är ångans entalpi i J/kg (Joule per kilogram)
h2 är vattnets entalpi

Entalpin är beroende av temperatur och får slås upp i tabell.

För den aktuella bassängen i Arvidsjaur så gav, vid samma förhållanden som i beräkning av avdunstningen, detta en förlusteffekt på 182,5 kW. Nedskalat till vår 4*8 -pool blir det ca. 6,3 kW.

Med detta inses hur viktigt det är att minska avdunstningen genom t.ex. ett täcke. Det behöver inte ens vara isolerat, bara det är tätt.

Ibland ser man här på forumet hur mycket vikt som läggs ned på att isolera pool och slangar. I den aktuella studien gjordes faktiskt också ett försök att beräkna värmeförlusten genom värmeledning från bassängens sidor och botten. Det här är ganska svårt eftersom man oftast inte vet hur väl den omgivande marken leder värme. Man satte i alla fall in värden som motsvarar normaljord och antog att jordtemperaturen på grundvattennivå var 10 grader och fick en förlust på 4,6 kW. Vår lilla pool skulle ungefärligen få en trettiondel av detta dvs. ca 155W.

Detta är helt försumbart jämfört med den värmeförlust vi får genom avdunstning. Man kan med gott samvete strunta i frigolit och rymdfolie och lägga pengarna på ett bra täcke. Tänk också på att regnvatten som ligger ovanpå täcket kommer att låna värme från poolen och genom sin avdunstning kyla ned poolvattnet nästan lika effektivt som om man inte hade något täcke på.

Nu blev några frågetecken uträtade. Jag är övertygad om att det har uppstått många nya också.
Man kan alltid diskutera om detaljer i uträkningarna är relevanta, men den stora behållningen är att den ger en relativ uppfattning om avdunstningens helt dominerande betydelse för poolens avkylning.

Titel: SV: Tryckberoende läckage i poolen
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 17, 2015, 13:26:29:29
En källhänvisning på den vore snyggt eftersom det är en annan forummedlem som skrivit det....