Poolforum Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 60 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Bifoga:
(Ta bort bilaga)
(fler bilagor)
Tillåtna filtyper: xls, txt, jpg, gif, pdf, mpg, png, xlsx, jpeg
Begränsningar: 10 per inlägg
Verifiering:
Detta textflt mste vara tomt, radera innehllet!:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Smakar en citron sött, surt, salt eller beskt?:
1 X 8 dividerat med 4 är hur mycket då? svara med en siffra.:
Vilken färg är en korp.:

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 03, 2012, 20:21:08:08  »

Vattnet nu helt perfekt efter 3 dagars körning med filtret, tror aldrig jag haft klarare vatten även om det varit bra innan. Det dimmiga/mjölkiga efter flockningen är borta och nu ser det riktigt aptitilgt ut, nu vänter vi bara på sommaren!

DOCK, lite smolk i bägaren, har ett läckage på sugsidan, vilket jag heller aldrig haft innan. Luftbubblor in i poolen via inspruten. Det läcker några droppar vid backventilen i förrådet när man stänger cirkulationen, inte annars. Ber till högre makter att det är där läckan är, ska väl mycket till om det hänt något under mark då slangarna dessutom ligger inpackade i extra rör och ligger helt stilla där under. Skönt när det inte strular...
Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 02, 2012, 14:37:08:08  »

Utan att ha kört någon värme i år är det 16-17 grader i vattnet nu och vi får hoppas att vi blir belönade med lite bättre väder snart. Förra sommaren ingen höjdare och nu är vi redan inne i juni med den kallaste juni på mycket länge... Men bra, har lite pyssel ändå så någon vecka till kan det vara så här, sen kallar vi hit sommaren va...?  :)
Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 02, 2012, 14:32:41:41  »

Jag har inte rört filtret, har dammsugit med frigående robot med separat rening. Nyinköpt men f.. va skönt, värt varenda krona.  Intressant du säger att flockningsmedlet gör vattnet grumligt, för det var precis det som hände, det var en liten chock att öppna på morgonen efter att ha hält i det kvällen innan. Men tror inte riktigt att mitt behövde flockas egentligen, ingen synbart på botten dagen efter men någon effekt kanske det gett nu när grumligheten börjar försvinna!  Fler som har erfarenhet att vattnet blir grumligt/dimmigt ett tag efter flockning som hälls på ytan?

Intressant att följa vattnet nu för det blir bättre för varje timme. Har chockat ännu en gång, behvör ju ha upp klor och ph. Och rör inte ph:n sig uppåt för jag köpa lite ph plus, sånt där har jag aldrig laborerat med innan. Men det har hänt mycket med vattnet på ett par dagar bara, på rätt håll. Det indikerar säkerligen att det nya filtret också blev monterat rätt. När Ph:n stiger lite ska jag köra ytterligare en omgång crystal clear algmedel, för jag börjar mer och mer tro att den svaga gröna nyansen innan var någon slags början till algbildning, men vattnet var ju då hur klart som  helst. Fick avbryta min "luftning" då det kom en rejäl omgång regn här i Skåne, men nu lyser solen igen. Vet inte om det hjälper att hålla överdraget av, men skadar inte att försöka, roligt om inte annat att betrakta sin pool som förhoppningsvis strax är riktigt fin igen... Jag är mycket hoppfull.   Väldigt bra forum förresten, här kan man få reda på det mesta!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: juni 02, 2012, 13:35:25:25  »

Jag vet inte hur pH reagerar av kloret, tror det beror på vilken typ av klor du använder, vissa höjer pH och vissa sänker.

Den där typen av flockningsmedel gör vattnet grumligt, och du skall egentligen inte dammsuga upp det med vattenflöde mot sandfilterbädden, utan det skall dammsugas med centralventilen i läge waste, alltså till avlopp.
Jag har bara använt den där typen av flockningsmedel en gång, och jag gör aldrig om det.

Innan man dammsugit hela botten har man spolat massor med vatten till avlopp... 
Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 02, 2012, 11:34:44:44  »

Tycker jag ser skillnad bara jämfört med igår, betydligt klarare nu! Har även tillfälligt riktat båda inspruten ner mot botten för att röra om ordentligt. Kommer chocka det en gång till idag för att få upp klorhalten.  Har bara flockat en gång under poolens livstid och det var nu för några dagar sen. Sådan flock som hälls på vattenytan, det var efter detta det blev betydligt dimmigare i vattnet, men för bästa effekt ska ph ju ligga rätt även där. Dock blev man ju orolig när det var svårt att se roboten på poolbotten... Dock nu ser man varenda mosaikbit på botten igen och anar att jag ser ytterligare ett trappsteg klarblått, så  det verkar vara på väg åt rätt håll. Kör cirkulationen hela dagen även idag med pool öppen.
Stämmer det att chockklorering höjer Ph-värdet? Är det så kan jag vara nära att få rätt på det ju, det är möjligt att jag sett ett absolut förstadie till alger då en svag svag svag grön nyans kunde anas innan, den är borta nu och jag väntar bara på sista steget för att det ska bli helt kristallklart igen. Håller tummarna att det är så här, och häller i en chockklorering till.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: juni 02, 2012, 11:20:43:43  »

Vilken typ av flockningsmedel använder du?
Jag brukar rekommendera flocksticks som läggs i skimmern, det har fungerat bra för oss i alla år.
Lägg i en flockstick, kör cirkulationen i ca 1 dygn och backspola sedan, låter du bli att backspola så brukar trycket successivt sjunka igen = partiklarna löser upp sig och åker ut i vattnet igen.

Efter chockklorering och flockning brukar det ta 2-5 dagar innan poolen är helt klar de gånger jag haft riktigt dåligt vatten.
Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 02, 2012, 09:28:16:16  »

Varit ute och mätt vattnet igen med stickor.

Alkalinity ca 90, mellan 80-120=OK

PH helt klart för lågt, ca 6,6 - 6,8 kanske, mellan 7,2 och 7,8 ok

Klor helt klart för lågt, ca 0,5 mellan 1-3 ok

Bör alltså chocka igen va? Mer klor höjer också PH en aning?
Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 02, 2012, 08:48:52:52  »

Hmm, har aldrig kollat alkaliniteten. Har bara brytt mig om Klor och Ph, och man har sett att vattnet mår bra. Inte en droppe regn eller snö har kunnat leta sig in under vintern, så det kan inte påverka, däremot har ju poolen varit stängd väldigt länge men det har den även tidigare år. Har alltid kört igång vid ca 10 grader i vattnet.   Inte kul när det inte fungerar, strul med filter som är utbytt, nu misstänker jag dessutom att backventilen inte fungerar som den ska, möjligt att den satt sig på något vis, men alla ledningar har varit tömda under vinter. Bor i skåne och detta var dessutom den mildaste vintern av de jag haft pool, de andra två har varit riktigt kalla.

Jag får ta en bild på nya filtret så inte slangarna sitter fel, men det tror jag inte. Vattnet nu på morgonen är inte lika dimmigt mjölkigt, men har inte heller nått den kvaliteten man är van vid. Ska försöka ta en bild där med. Då vi har svetsad liner och murad trappa, så ser man tydligt vid trappan att de översta trappstegen är blåa och fina, men lite längre ner i poolen är de inte lika klarblåa pga "dimmigheten". Kommer köra filtret hela dagen idag och med öppen pool trots kylan vi har här för att se om det möjligen kan ge någon effekt. Ska även kolla värdena en gång till och även "alkan".
Skrivet av: Rickard
« skrivet: juni 01, 2012, 17:37:18:18  »

Hur är det med alkaliniteten?
Har du låg alkalinitet kan pH svänga våldsamt p.g.a. chockklorering eller surt regn/snö som kommit i poolen under vintern.
Har du låg pH funkar kloret sämre och du riskerar att linern utvidgar sig.

Säkerställ även att ni kopplat in sandfiltret rätt väg, står det fel, eller är anslutet fel väg så blir det aldrig bättre.
Skrivet av: pool09
« skrivet: juni 01, 2012, 16:10:38:38  »

Någon här skrev någon intressant, att ph-värdet kan sjunka om poolen stått stängd länge och att detta kan komma även om man inte haft problem innan! "Luftning" av vattnet kan hjälpa till här enligt den som skrev, helt enkelt bara hålla poolen öppen utan överdrag och köra cirkulationen! Jag ska testa detta ett par dagar och sen kolla med sticka igen, och därefer ännu en gång chocka och flocka.  För övrig har vattnet blivit något hack bättre, nu ser man botten men det är inte det där kristallklara som man vill ha.  Vi får se om luftning fungerar... :)  Tack för tipset, nu vill man ju prova allt för att få rätt på det.
Skrivet av: psau
« skrivet: maj 31, 2012, 13:16:30:30  »

Hellu,
Det kan vara så att mjölkigheten kommer av döda alger som inte fångats av sandfiltret. Har själv råkat ut för det tog en dryg vecka innan vattnet blev helt klart.

Flocka ,filtrera och vänta lite blir det värre chocka igen se först till att få rätt ph!

/Peter
Skrivet av: pool09
« skrivet: maj 31, 2012, 12:43:18:18  »

Glömde att skriva att vi har en omgång algmedel också enligt anvsningar!  Vattner är vackert turkost, men mjölkigt/ dimmigt och man ser ej botten! Värden enligt första inlägget. Hmm, nu vill man ju ha rätt på detta, hjälp gärna till!
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd